Zakynthos

Zakynthos, ook wel geschreven als Zakinthos, heeft een oppervlakte van 406 km2 met een riante kustlijn van 123 kilometer en is daardoor het op twee na grootste Ionische eiland. Alleen Kefalonia en Corfu zijn groter. Zante, zoals het ook wel wordt genoemd, is vergelijkbaar in grootte met Goeree-Overvlakkee in Zuid-Holland en het is iets kleiner dan ons Waddeneiland Texel.

Ontdek Zakynthos met Navagio beach en de zeeschildpadden

Dit groene Griekse eiland is maximaal 40 kilometer lang en 17 kilometer breed. De meeste zandstranden bevinden zich in het oosten en zuiden. Langs de westkust vind je fraaie rotsachtige baaien met kiezelstranden, zoals Porto Limnionas, Porto Vromi, Korakonisi en Shipwreck beach. Zakynthos heeft als bijnaam ‘Bloem van de Levant’ en ligt op nog geen drie uur vliegen bij ons vandaan. Van april tot en met eind oktober gaan er bijna dagelijks rechtstreekse vakantievluchten van Nederland naar Zakynthos. Het scheepswrak en de zeeschildpadden zijn de grootste highlights.

De hoofdstad Zakynthos-stad heeft veel Venetiaanse invloeden. Bezienswaardigheden hier zijn bijvoorbeeld het Byzantijns museum, het Solomos museum, de kerk Agios Dionysos en het Venetiaanse Kastro uit 1480 in de wijk Bohali. Bohali is gezellig, ligt op een 145 meter hoge heuvel en vormt tegenwoordig samen met het fort een fraai stadspark. Je wordt hier getrakteerd op het mooiste uitzicht op de hoofdstad van Zante. In de verte zie je nog het schiereiland Skopos met de gemeente Vassilikos. De hoogste berg van Zakynthos is Vrachionas genaamd. Deze heeft een centrale ligging op het Ionische eiland en is 756 meter hoog. Je kunt de top vrij eenvoudig bereiken, al is de weg het laatste deel onverhard.

Laganas is de meest toeristische bestemming van dit Ionische eiland. Hier vind je namelijk talloze bars, accommodaties, restaurants en winkels. Andere populaire bestemmingen voor een vakantie op Zakynthos zijn Argassi, Agios Sostis, Tsilivi, Keri en Alykes. De beste reistijd voor dit groene Griekse eiland is het voor- en najaar. Het is dan namelijk nog niet zo druk en warm. Raadpleeg voor jouw vakantie ook het klimaat op Zakynthos. Wist je trouwens dat ten zuiden van het eiland de diepste trog van de Middellandse Zee ligt? Deze Oinousses trog heeft een diepte van meer dan vier kilometer.

Stranden van Xigia op Zakynthos Griekenland

Xigia beach op Zakynthos

Op het groene schiereiland Skopos kun je eindeloze natuurwandelingen maken. Bijvoorbeeld naar het afgelegen Panagia Skopiotissa klooster bovenop de berg Skopos van 491 meter. Tevens zijn hier de zandstranden van Dafni en Gerakas tips om te bezoeken. Dagexcursies tijdens je vakantie op Zakynthos kun je maken naar het beroemde scheepswrak en de blue caves. Alternatief hiervoor is een boottochtje langs de zeegrotten van Keri in het zuiden van Zante. Je vaart dan door het beschermde marine-park en langs het zogenaamde schildpaddeneiland Marathonisi.

De “Caretta Caretta” of “Loggerhead” schildpadden komen voornamelijk in het beschermde marinepark in de golf van Laganas voor. Dit beschermde natuurgebied is verdeeld in drie zones. Zone A ligt aan de oostzijde van deze golf en loopt langs de kust van Kalamaki naar Gerakas. In dit gedeelte vind je veel belangrijke broedplaatsen van de zeeschildpadden, zoals de stranden van Sekania en Dafni. Zone B is het centrale gedeelte van dit park met de badplaats Laganas en het eiland Marathonisi. Zone C ligt aan de westkant en loopt van Agios Sostis tot het strand van Keri. De Griekse regering heeft dit nationale marine park gecreëerd om zo de bedreigde Caret-zeeschildpadden beter te kunnen beschermen.

foto album Zakynthos

+ Lees meer- Lees minder

Zakynthos interactieve kaart

Zakynthos kaart

Zakynthos vakantiebestemmingen

Uitzicht van Bohali op Zakynthos stad

Zakynthos-stad vanaf terras in Bohali

Laganas is de bekendste vakantiebestemming op dit Ionische eiland en in de zomermaanden is het hier gezellig druk. Het zandstrand van de badplaats is negen kilometer lang en hiermee tevens één van de langste stranden van het eiland Zakynthos. Op meerdere plaatsen is het strand afgezet in het broedseizoen om zo nesten van de beschermde Caretta Caretta zeeschildpadden te kunnen beschermen.

Op het strand zijn dus, net als vrijwel in heel het zuiden van Zante, weinig tot geen mogelijkheden om te watersporten. Wel zijn er genoeg opties om van de zon te genieten en natuurlijk te zwemmen in zee. Restaurants vind je in Laganas in overvloed en deze variëren van eenvoudige Griekse tavernes tot luxe eetgelegenheden. Voor de Griekse keuken zijn Akropolis, Panos en Mambos restauranttips tijdens je vakantie. Meer over Laganas

Argassi is een andere drukke badplaats in het zuidoosten van het groene eiland. Het ligt op slechts een steenworp afstand van Zakynthos-stad. Langs de hoofdstraat, die het kustdorp in tweeën deelt, vind je de meeste winkels, bars, tavernes en restaurants. Op de smalle kuststrook van Argassi kun je zonnebaden op het 800 meter lange georganiseerde zandstrand. Hierlangs vind je ook de meeste hotels en appartementen. Meer naar het zuiden kom je lange en bredere zandstranden als Banana beach tegen. Voor de Griekse keuken kun je prima terecht bij Peppermint en Zorbas taverne. Meer over Argassi

Agios Sostis is ook een strandvakantiebestemming, vlakbij Laganas, en ligt op ongeveer 10 kilometer rijden van Zakyntos-stad af. Agios Sostis is een kleinere badplaats en heeft genoeg restaurants en tavernes. Je vindt ze voornamelijk langs de kleine boulevard en het smalle zandstrand. Ook kun je over de houten loopbrug naar het eilandje Cameo wandelen. Je betaalt wat entree en hier zijn een bar en een klein strand. Agios Sostis is een vrij compacte badplaats die populair is bij gezinnen en echtparen. Kindvriendelijk is hier het zandstrand en de zeebodem loopt geleidelijk af. Met een boot kun je in de omgeving zeeschildpadden gaan spotten, net als bij het eiland Marathonisi voor de kust. Snorkelend kun je zelf overigens ook dichter langs de kust op zoek gaan naar deze dieren. Meer over Agios Sostis

Zakynthos stad de Agios Nikolaos kerk

Agios Nikolaos kerk in Zakynthos-stad

Vassilikos – is de naam van het schiereiland in het zuidoosten van Zante. Tevens van een rustig dorpje op het gelijknamige schiereiland. Reisorganisaties bieden vakanties aan naar dit schiereiland met veel fraaie stranden en wandelmogelijkheden in een groene omgeving. Je vindt hier ook authentieke en rustig gelegen accommodaties. Vasillikos is een vakantiebestemming op Zakynthos om te ontspannen, te genieten van lokale gastronomie en het maken van natuurwandelingen. Meer over Vassilikos

Tsilivi – is een veelzijdige badplaats op Zakynthos. Het ligt aan de oostkust en heeft een lang en breed zandstrand. Hier vind je alle faciliteiten voor de moderne toerist. Zowel voor families met kinderen als voor echtparen is hier dag en nacht genoeg te beleven. Tsilivi heeft een gezellig centrum met veel restaurants, bars en winkels. Bezoek het lokale waterpark of sla een balletje op de goed georganiseerde midgetgolfbaan. Meer over Tsilivi

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Zakynthos tips

Porto Vromi op Zakynthos

Baai van Porto Vromi op Zakynthos

Snorkelen bij Marathonissi – is één van de mooiste locaties rondom Zakynthos om te gaan snorkelen of duiken en onze tip. Het zeewater is hier azuurblauw, kraakhelder en schoon. Je ziet bij Marathonisi anemonen, prachtig gekleurde vissen en als je geluk hebt Loggerhead zeeschildpadden rondzwemmen. Vanuit vakantiebestemmingen als Laganas en Agios Sostis vertrekken in de zomer meerdere keren per dag excursies naar Marathonisi. Interesse opgewekt? Lees voor meer inspiratie ook het artikel over de 5 beste plekken om te snorkelen op Zakynthos.

Shipwreck beach – is een prachtig wit strand met een oud scheepswrak erop. Het wordt omringd door hoge krijtrotsen en het zeewater kleurt prachtig blauw. Dit is zo’n plaatje die je op kalenders en ansichtkaarten van Griekenland ziet. Navagio beach, zoals dit strand ook wel wordt genoemd, is alleen vanaf zee te bereiken. Boten vertrekken vanuit porto Vromi, maar ook uit bijvoorbeeld Agios Nikolaos. Misschien nog wel mooier is het uitzichtpunt van bovenaf op de baai en het scheepswrak, dichtbij Anafonitria. Combineer een bezoek hier met het traditionele bergdorp Volimes.

Gerakas – is een groot zandstrand aan de zuidoostkant van het eiland. De zanderige zeebodem loopt hier zeer geleidelijk af. Op dit strand zijn in het broedseizoen veel beschermde zeeschildpadnesten te vinden. Voor je hier het strand op gaat informeren vrijwilligers je graag over deze dieren en bespreken de gedragsregels met je tijdens het broedseizoen. Een tip om over het strand naar de lichte krijtrotsen te wandelen aan het zuideinde van de baai. Gerakas beach is een kindvriendelijk en lang, breed zandstrand.

Kaap Skinari – wordt ook wel de Blauwe Grotten genoemd. Deze ‘blue caves’ zijn ontstaan door de werking van de ruwe zee hier op de rotsachtige kust. De belangrijkste grot ligt recht onder de vuurtoren op kaap Skinari. Tot aan deze vuurtoren kun je overigens ook met je huurauto of brommer rijden. Je kunt de grotten per boot bezoeken vanuit de nabijgelegen plaatsen Agios Nikolaos en Alykes. Vrijwel alle excursies die vertrekken naar Navagio beach maken een zwemstop hier bij de ‘blue caves’.

Een andere tip is om zelf met een huurauto verschillende bergdorpen te bezoeken. We hebben vijf bergdorpen op Zakynthos die je kunt bezoeken overzichtelijk voor je op een rij gezet.

+ Lees meer- Lees minder

Zakynthos bezienswaardigheden

Caret zeeschildpad bij Zakynthos

Zeeschildpad bij Laganas op Zante

Shipwreck Beach of Navagio is één van de trekpleisters en bezienswaardigheden van Zakynthos. Dit strand is alleen per boot te bereiken, maar kun je tevens van bovenaf bekijken vanaf het uitzichtpunt. Excursies naar dit befaamde strand kun je o.a. maken vanuit Porto Vromi en Agios Nikolaos.

Vanaf Porto Vromi ben je binnen 30 minuten, met een tussenstop bij de Maravelia grotten, bij Shipwreck Beach. Je kunt hier ook zelf een motorbootje huren. De bergdorpen in het noorden en westen zijn nog niet toeristisch en een tip om te bezoeken. Andere bezienswaardigheden op Zakynthos zijn de kustlijn bij Keri, de Blue Caves in het noordoosten en het eiland Marathonisi voor de kust van Agios Sostis. Wat mag je niet missen tijdens een verblijf of vakantie op Zakynthos. Bekijk onze top 10 bezienswaardigheden van Zakynthos:

  1. Zakynthos-stad – is de hoofdstad van Zante met interessante musea, het fraaie Venetiaanse Kastro en de wijk Bochali en gezellige pleintjes in het centrum,
  2. Kaap Skinari – de blauwe grotten (Blue Caves) van Zakynthos liggen in het noordoosten. Goed te combineren met een excursie naar Navagio-beach,
  3. Navagio – Shipwreck beach, het witte strand met het scheepswrak tussen de krijtrotsen. Zowel van bovenaf als vanaf zee een mooie bezienswaardigheid,
  4. Gerakas – mooi en langgerekt zandstrand in het zuiden van Zakinthos. Broedplaats van de Caretta Caretta zeeschildpad met langzaam aflopende zeebodem,
  5. Marathonissi – eilandje waar ‘Caretta Carretta’ schildpadden hun eieren leggen in de baai van Laganas,
  6. Agios Georgios – bergdorpje met gelijknamig klooster in het noorden van Zakynthos,
  7. Giri – is het hoogstgelegen traditionele dorp van Zakynthos met enkele oude windmolens,
  8. Kambi – dorpje langs de westkust met mooie zonsondergang, fraai uitzicht op zee en fijne taverne,
  9. Keri – is een traditioneel bergdorpje in het zuidwesten van het Ionische eiland. Limni Keri is het plaatsje aan de kust met rustig kiezelstrand,
  10. Porto Limnionas – mooie baai met kraakhelder water langs de westkust. Op de rotsen ligt een taverne en er zijn mogelijkheden om te relaxen op ligbedden onder de naaldbomen.

Tijdens je vakantie op Zakynthos kun je verschillende activiteiten uitvoeren. Snorkelen, duiken en wandelen bijvoorbeeld. Ook kun je september deelnemen aan de Zante Run met hardloopafstanden tot en met een halve marathon.

Wil je zeeschildpadden zien zwemmen tijdens je verblijf op het eiland? Lees dan ons artikel waar en wanneer je schildpadden op Zakynthos het beste kan spotten.

+ Lees meer- Lees minder

Zakynthos hoe te bereiken

Agios Nikolaos beach in Noord Zakynthos

Strand van Agios Nikolaos

Zakynthos kun je rechtstreeks bereiken met een vakantievlucht vanuit Nederland van april tot en met oktober. De vlucht duurt ongeveer drie uur. De luchthaven Dionysios Solomos heeft één landingsbaan. Het vliegveld wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode ZTH. Deze code zie je terug op je vliegtickets en op de labels van je bagage. Je kunt vanuit Zakynthos verder doorvliegen naar de grote Griekse steden Athene en Thessaloniki.

Lokale luchtvaartmaatschappij Sky Express vliegt in de zomermaanden ook tussen Zakynthos en Heraklion op Kreta. Tevens is er een vliegverbinding met de andere Ionische eilanden Kefalonia, Lefkas en Corfu. Vanuit de haven van Zakynthos-stad vaart regelmatig een veerboot naar Kylini op de Peloponnesos en naar Patras. Ook via Corfu of Igoumenitsa naar de havenplaatsen Bari en Brindisi in Italië. Vanuit het havenplaatsje Agios Nikolaos in het noorden is een bootverbinding met de haven van Pesada op het eiland Kefalonia.

Zakynthos stranden

Scheepswrak op strand van Zakynthos

Navagio beach op Zante vanaf zee

Zakynthos heeft zand- en kiezelstranden. Het bekendste strand is Navagio of ook wel Shipwreck beach. De witte kiezels en stenen steken mooi af tegen het turquoise zeewater en van bovenaf geeft het de indruk als wit zand. Op diverse stranden op Zakynthos broedt de Caretta Caretta zeeschildpad en deze delen zijn beschermd natuurgebied. In sommige gevallen kun je hier met een gids het strand betreden.

Xigia, Little Xigia en Makris Gialos beach zijn de mooiste stranden langs de oostkust van het eiland. Kiezelstranden met zeewater in 50 tinten blauw en groen.

De meeste stranden zijn kindvriendelijk en lopen geleidelijk af in zee. Banana Beach, ook wel het strand van Vasilikou genoemd, is één van de mooiste van Zakynthos. Je vindt het strand in het zuidoosten van het eiland op ongeveer 18 kilometer van Zakynthos stad en 12 kilometer van de badplaats Argassi. Hier in de buurt kom je als strandliefhebber wel meer mooie plekjes tegen. Porto Roma met het kleine haventje, mooie jachten en een schitterend strand is een andere populaire bestemming.

Het mooiste strand van Zakynthos ligt aan de noordwest kust van het Griekse eiland. Het Shipwreck beach of Navagio bestaat uit steentjes en is ruim twee kilometer lang. Op het strand ligt een scheepswrak welke begin jaren tachtig is aangespoeld. Het roestige oude schip heeft een wat dramatische aanblik en de mooiste vakantiefoto maak je in de middaguren als het felle zonlicht weerkaatst tegen de witte rotsen en het zeewater turquoise kleurt.

In 2023 heeft Zante zeven Blue Flag Beaches. Dit betekent onder andere goede kwaliteit zwemwater, schone stranden en een schone omgeving. Het zijn onder andere de stranden van Makrys Gialos, Katagraki, Bouka, Tsilivi en Agios Sostis. We hebben een selectie voor je gemaakt waarin je alles leest over de zeven mooiste stranden van Zakynthos om te bezoeken.

+ Lees meer- Lees minder

Zakynthos souvenirs

Kiezelstrand van Makris Gialos op Zakynthos

Makris Gialos beach in het noordoosten van Zakynthos

Souvenirs van Zakynthos zijn er genoeg te vinden. Voor kinderen zijn de schildpadknuffels een mogelijkheid. Deze kun je aanschaffen in vrijwel alle souvenirwinkels op verschillende vakantiebestemmingen op het eiland.

Rozijnen zijn een specialiteit van het Ionische eiland. De donkere Stafida Zakynthou rozijnen zijn beschermd als PDO (Protection Designation of Origin) door de Europese Unie. Lokaal worden ze al sinds de 16e eeuw verbouwd op dit Griekse eiland. Ze maken op Zakynthos ook goede wijnen van deze donkere druiven. Ook worden hier wijnen gemaakt van de lokale Avgoustiatis, Pavlos en Robola druif. Je kunt ze proeven bij verschillende wijnhuizen, zoals die van Grampsa.

De olijfolie van Zakynthos is van zeer goede kwaliteit en gezond. Een mooi en lekker souvenir. Wist je dat er meer dan 1,7 miljoen olijfbomen groeien op het eiland? Het maken van olijfolie is op het eiland al eeuwenlang traditie. Van oktober tot en met januari wordt er geoogst en geproduceerd. Men produceert hier zo’n 8.000 ton olie per jaar. Leuk om te bezoeken is het Aristeon olijfoliemuseum in Lithakia, valkbij Agios Sostis en Laganas.

Mandolato is een delicatesse van Zakynthos. In de stad kun je de Mandolato-werkplaats bezoeken en hier een heerlijk souvenir kopen. De echte mandolato, soort nougat, wordt hier gemaakt met lokale honing en vrijwel geen suiker. Ladotyri is de lokale kaas van Zakynthos. Locals nemen deze kaas ook wel Dopio. Het is een witte kaas van schapen- en geitenmelk die zout en pittig is van smaak. Ladotyri wordt gebruikt in salades en voor pasta.

Voor de dames is de lokale Razi parfum een echt souvenir van het eiland. Al sinds de jaren ’50 wordt het parfum gemaakt op Zakynthos van lokale bloemen.

+ Lees meer- Lees minder

Zakynthos wandelen

Korakonisi baai westkust Zakynthos

Korakonisi langs de westkust van Zakinthos

Ook op het eiland Zakynthos kun je mooie wandelingen maken. Er zijn in totaal wel 30 verschillende wandelroutes te vinden op de ‘Bloem van het oosten’ met een totale lengte van zo’n 150 kilometer. 

Het schiereiland Vassilikos, in het zuidoosten, leent zich hier prima voor. Het landschap is groen en heuvelachtig en niet al te groot. Ontdek hier wandelend tijdens je vakantie het klooster Panagia Skopiotissa en het byzantijnse kerkje St. Nikolaos Megalomatis. Verder naar het zuidelijkste puntje van het Griekse eiland, zijn korte wandelroutes te vinden bij het langgerekte strand van Gerakas.

Aan de westkant van het eiland bij de bergdorpen Louha en Kampi zijn ook wandelroutes uitgezet. Je kunt ze georganiseerd maken met een lokale wandelgids. Tevens zijn in het gebied bij de dorpjes Keri en Agalas wandelmogelijkheden. Elke maandagavond wordt hier een ‘sunset hike’ georganiseerd van zeven kilometer met een blik op de rotsen van Myzithres en de vuurtoren.

Het witte kalksteen in de grond houdt het hemelwater vast. Hierdoor is Zante vruchtbaar en groen. Tijdens wandelingen kun je liefst 42 verschillende soorten orchideeën tegenkomen, maar de ook de Utricularia. Dit is de enige vleesetende plant in Griekenland. Beschermde Eleonora-valken (Falco Eleonorae), Torenvalken en blauwe reigers leven hier ook, net als hazen en egels. De Falco Eleonorae is de belangrijkste trekvogel die Griekenland aandoet.

+ Lees meer- Lees minder

Zakynthos vakanties

Vanuit Schipwreck op het strand op Zakynthos

Uitzicht door het scheepswrak op Navagio beach

Zakynthos is een populaire vakantiebestemming in Griekenland. All-inclusive vakanties zijn in trek. In 2022 trokken 110.748 Nederlanders naar dit Ionische eiland voor vakanties. Een forse stijging van maar liefst 27.5% ten opzichte van 2019. Toen kwamen namelijk 86.853 Nederlanders voor een vliegvakantie naar Zakynthos. In 2018 bezochten 77.144 Nederlanders Zakynthos voor een strandvakantie. Over het hele jaar 2017 bezochten 68.336 Nederlandse toeristen het Griekse eiland Zakynthos. Op het totaal aantal toeristen dat naar Zakynthos per vliegtuig gaat is dit voor 2019 9,6%, 2018 8,8% en voor 2017 8,3%. Zakynthos is hiermee in 2022 na Athene, Kreta en Kos de vierde vakantiebestemming voor Nederlanders die met het vliegtuig naar Griekenland gaan (Bron: INSETE Intelligence).

Eliza was here biedt unieke kleinschalige vakantie-adresjes met een huurauto. Weg van het massatoerisme en wat luxere accommodaties of villa’s met airco en eigen zwembad.

Met Sunweb kun je naar veel bestemmingen op Zakynthos afreizen. Van Zakynthos-stad tot aan Vassilikos en van logies tot all-inclusive vakanties naar Zante. Pakketreizen met ANVR en SGR garantie.

TUI biedt passende strandvakanties voor elk type reiziger. De accommodaties liggen verspreid over het eiland en ook in de populaire vakantiebestemmingen als Argassi, Agios Sostis, Laganas, Tsilivi en Kalamaki.

Ross Holidays biedt kleinschalige vakantiehuizen aan op Vassilikos en in Keri. Mogelijkheden om te wandelen in de natuur en deze traditionele accommodaties liggen in een rustige omgeving; ver weg van de massa.

Vakantie aanbiedingen naar Zakynthos worden dagelijks ge-update. Pakketreizen naar vakantiebestemmingen als Laganas, Vassilikos, Keri en Tsilivi voor zonvakanties in de zomer. Met een klein budget kun je ook wachten met boeken van je reis op een last minute vakantie naar Zakynthos. Het aanbod van deze reizen is zeker in mei, juni, september en oktober redelijk groot.

+ Lees meer- Lees minder