Zakynthos

Zakynthos is het zuidelijkste Ionische eiland en een fijne vakantiebestemming. Het westelijke gedeelte van het Griekse eiland bestaat uit kalkachtig rotsgesteente, dat ongeveer 100 miljoen jaar geleden gevormd is, en waar de erosie van het water grotten en grote ondergrondse holtes heeft gevormd. Het Ionische eiland staat bekend om zijn grillige westkust, hoge kliffen met daartussen vanaf het land onbereikbare stranden als het beroemde witte Navagio beach met het scheepswrak.

Ontdek Zakynthos met Navagio beach en de schildpadden

Zakynthos is, met een oppervlakte van ruim 406 km2, het op twee na grootste Ionische eiland; na Kefalonia en Corfu. In totaal heeft het Griekse eiland een kustlijn van 123 kilometer en de zandstranden bevinden zich langs de oostkust en in het zuiden. De westkust heeft fraaie verborgen baaien en stranden als Porto Limnionas, Korakonissi en Shipwreck beach. De hoofdstad van Zakynthos, Zakynthos-stad, is een interessante oude stad met veel Italiaanse invloeden. Bezienswaardigheden in de stad zijn het Byzantijns museum, welke is geopend van dinsdag tot en met zondag, het Solomos museum (dagelijks geopend), de kerk Agios Dionysos en het Venetiaanse Kastro in de wijk Bochali, dat hoog boven de stad uitsteekt met een prachtig uitzicht op de stad en de baai. Restaurant Latas heeft een terras bij het Bochali view point en een tip voor een kop koffie. De kerk van Ieros Naos Zoodochou Pigis is hier een bezoekje waard tijdens je vakantie op Zakynthos.

Laganas is de meest toeristische plaats van het eiland. Hier vind je talloze bars, terrassen, restaurants, tavernes en souvernirshops. Deze vrij grote badplaats is populair bij Europese toeristen. Andere bekende badplaatsen voor een vakantie naar Zakynthos zijn Argassi en Agios Sostis. Tsilivi, Keri en Alykes zijn vooral bestemmingen voor families en echtparen. De beste reistijd voor een vakantie naar het Griekse eiland hangt af van het klimaat op Zakynthos. Van begin april tot en met eind oktober zijn er directe vakantievluchten vanuit Nederland naar Zakynthos.

Op het schiereiland Vassilikos kun je mooie wandelingen maken en tevens zijn hier de stranden van Dafni en Gerakas een tip. Excursies tijdens je vakantie kun je maken naar het scheepswrak en de blue-caves, maar ook door het marine-park en langs het eiland Marathonisi.

De “Caretta Caretta” of “Loggerhead” schildpadden leven voornamelijk in het beschermde marinepark in de golf van Laganas. Het beschermde natuurgebied is verdeeld in drie zones te weten A, B en C. Zone A is de oostzijde van de baai en de kust van Kalamaki naar Gerekas met veel belangrijke broedplaatsen van de schildpadden als de stranden van Sekania en Dafni. Zone B is het middelste gedeelte met de badplaats Laganas en het eiland Marathonissi en Zone C is het westelijke kustgebied van Agios Sostis tot het strand van Keri. De Griekse regering heeft het nationale marine park gecreëerd om de zeldzame schildpadden te kunnen beschermen.

foto album Zakynthos

Zakynthos interactieve kaart

Zakynthos vakantiebestemmingen

Zakynthos eilandje bij Agios Sostis

Zakynthos eilandje bij Agios Sostis

Laganas – is de bekendste vakantiebestemming van het eiland en in de zomermaanden is het hier gezellig druk. Het zandstrand van de badplaats is ongeveer 9 kilometer lang en ook één van de langste stranden van het eiland. Op verschillende plaatsen is het strand afgezet voor de broedplaatsen van de Caretta Caretta zeeschildpadden. Op het strand zijn, net als op vrijwel in heel het zuiden van Zakynthos, weinig mogelijkheden voor watersporten, maar wel genoeg om te zonnebaden en zwemmen. Restaurants zijn er in Laganas meer dan genoeg en variërend van eenvoudige taverne tot luxe eetgelegenheid. Voor de Griekse keuken zijn Akropolis, Panos en Mambos restauranttips voor je vakantie. Meer over Laganas

Argassi – is een badplaats en ligt vlakbij de hoofdstad van het eiland in het zuidoosten direct aan zee. Langs de hoofdstraat, die het dorp in tweeën deelt, vind je veel winkeltjes, bars, tavernes en restaurants. Langs de smalle kuststrook kun je zonnebaden op het 800 meter lange georganieerde zandstrand. Hier zijn ook de meeste hotels en appartementen in deze vakantiebestemming gelegen. Restaurants vind je in Argassi genoeg. Voor de Griekse keuken kun je prima terecht bij Peppermint, Zorbas taverne en Athina. Meer over Argassi

Agios Sostis – is een vakantiebestemming, vlakbij Laganas, en ligt op ongeveer 10 kilometer rijden van Zakyntos-stad. Agios Sostis is een kleinere badplaats en heeft prima restaurants en tavernes langs de kleine boulevard en het strand. Voor bars en een avondje stappen kun je beter een taxi of het openbaar vervoer nemen naar Laganas. Agios Sostis is een badplaats die popualir is bij families en echtparen. Het zandstrand is kindvriendelijk en loopt geleidelijk af in zee. Met een boot kun je schildpadden gaan spotten bij het eiland Marathonissi, maar met een snorkelset kun je zelf ook op zoek gaan. Meer over Agios Sostis

Zakynthos vakantie in Tsilivi

Zakynthos vakantie – uitzicht op Tsilivi

Vassilikos – is de naam van het schiereiland in het zuidoosten van Zante, maar ook van een rustig dorpje op het gelijknamige schiereiland. Reisorganisaties bieden vakanties aan naar het schiereiland met veel fraaie stranden, wandelmogelijkheden in een groene omgeving en schitterende authentieke en rustiggelegen accommodaties. Een vakantiebestemming op Zakynthos om te ontspannen en te genieten van lokale gastronomie. Meer over Vassilikos

Tsilivi – is een veelzijdige badplaats op Zakynthos aan de oostkust met een lang en breed zandstrand en alle faciliteiten voor de moderne toerist. Zowel voor families met (kleine) kinderen als voor echtparen en stellen is hier genoeg te doen en te beleven. Een gezellig centrum met veel restaurants, bars en winkels. Bezoek het waterpark of ga een rondje over de  goed georganiseerde midgetgolbaan Meer over Tsilivi


Zakynthos tips

Zakynthos Caretta Caretta zeeschildpad

Zakynthos Caretta Caretta zeeschildpad

Snorkelen bij Marathonissi – voor als je van een mooie onderwaterwereld houdt dan kun je hier het beste gaan duiken. Het water is prachtig helder, met zeer veel leven. Planten, anemonen, prachtig gekleurde vissen en als je geluk hebt kun je schildpadden zien.

Shipwreck beach – is een prachtig wit strand met een oud scheepswrak erop, dat omringd wordt door hoge witte kliffen en prachtig blauw water. Dit is een van de plaatsen die je op bijna alle kalenders en kaarten ziet.

Gerekas – is een mooi zandstrand aan de oostkant van het eiland. Het water loopt zeer geleidelijk af en op dit strand zijn veel beschermde schildpaddennesten te vinden.

Kaap Skinari – wordt ook wel de mooie Blauwe Grotten genoemd. Ze zijn ontstaan door de werking van de zee op de kust. De belangrijkste grot ligt recht onder de vuurtoren op de kaap Skinari. Je kunt de grotten bezoeken vanuit de nabijgelegen plaatsen Agios Nikolaos en Alykes. Ook de excursieboten die vertrekken uit de belangrijke badplaatsen als Laganas, Agios Sostis en Argassi leggen hier aan.

Zakynthos bezienswaardigheden

Zakynthos Marathonissi

Zakynthos Marathonissi

Shipwreck Beach of Navagio is éèn van de trekpleisters en bezienswaardigheden van Zakynthos. Het strand is alleen per boot te bereiken, maar kun je ook van bovenaf bekijken en mooi fotograferen. Volg hiervoor de borden vanaf Volimes of Anafonitra naar het klooster van Agios Georgios Krimnon of direct naar Navagio beach. Excursies naar het beroemde strand kun je maken vanuit het haventjes van Porto Vromi en Agios Nikolaos. Vanaf Porto Vromi ben je binnen 30 minuten, met een tussenstop bij de Maravelia grotten, bij Shipwreck Beach. Zelf een bootje huren in Porto Vromi en de andere grotten en prachtige strandjes ontdekken is zeker een aanrader. Wat je niet mag missen tijdens een verblijf of vakantie op Zakynthos. De tien van Zakynthos:

  1. Zakynthos-stad – de musea en het fraaie Venetiaanse Kastro.
  2. Kaap Skinari – de blauwe grotten van Zakynthos.
  3. Navagio – Shipwreck beach, het witte strand met het scheepswrak.
  4. Gerekas – mooi zandstrand op Zakinthos.
  5. Marathonissi – eilandje waar de Caretta Carretta schildpadden wonen.
  6. Agios Georgios – klooster met fraai uitzicht over Zante.
  7. Giri – hoogstgelegen dorp van Zakynthos met oude windmolens.
  8. Kambi – schitterende stek voor de zonsondergang.
  9. Keri – traditioneel bergdorpje.
  10. Porto Limniona – haventje en de boottochten naar verlaten stranden.

Zakynthos hoe te bereiken

Zakynthos Blue Caves tijdens vakantie

Zakynthos de “Blue Caves”

Zakynthos kun je bereiken per chartervlucht vanuit Nederland in de zomermaanden. De vlucht duurt ongeveer 2 uur en 45 minuten. De luchthaven (Dionysios Solomos) heeft een landingsbaan en het vliegveld wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode ZTH. Je kunt verder doorvliegen naar Athene.

Vanuit de haven van Zakynthos-stad gaat regelmatig een boot naar Kylini op de Peloponnesos op het vasteland van Griekenland en naar de havenplaats Brindisi in Italië. In Agios Nikolaos (in het noorden) is een bootverbinding met het eiland Kefalonia.

Zakynthos stranden

Zakynthos vakantie Shipwreck beach

Zakynthos vakantie – Shipwreck beach (Navagio)

Zakynthos heeft zand- en kiezelstranden. Het bekendste strand is Navagio of ook wel Shipwreck beach. De witte kiezels en stenen steken mooi af tegen het turquoise zeewater en van bovenaf geeft het de indruk als wit zand. Op diverse stranden op Zakynthos broedt de Caretta Caretta zeeschildpad en deze delen zijn beschermd natuurgebied. In sommige gevallen kun je hier met een gids het strand betreden.

De meeste stranden zijn kindvriendelijk en lopen geleidelijk af in zee. Banana Beach, ook wel het strand van Vasilikou genoemd, is één van de mooiste van Zakynthos. Je vindt het strand in het zuidoosten van het eiland op ongeveer 18 kilometer van Zakynthos stad en 12 kilometer van de badplaats Argassi. Hier in de buurt kom je als strandliefhebber wel meer mooie plekjes tegen. Porto Roma met het kleine haventje, mooie jachten en een schitterend strand is een andere populaire bestemming.

Het mooiste strand van Zakynthos ligt aan de noordwest kust van het Griekse eiland. Het Shipwreck beach of Navagio bestaat uit steentjes en is ruim twee kilometer lang. Op het strand ligt een scheepswrak welke begin jaren tachtig is aangespoeld. Het roestige oude schip heeft een wat dramatische aanblik en de mooiste vakantiefoto maak je in de middaguren als het felle zonlicht weerkaatst tegen de witte rotsen en het zeewater turquoise kleurt.

In 2017 heeft Zante zes Blue Flag Beaches. Dit betekent onder andere goede kwaliteit zwemwater, schone stranden en een schone omgeving. Het zijn de stranden van Tsilivi, Alikanas, Bouka en Alykes.

Zakynthos wandelen

Korakonissi beach op ZakynthosOok op het eiland Zakynthos kun je mooie wandelingen maken. Het schiereiland Vassilikos, in het zuidoosten, leent zich hier prima voor. Het landschap is groen en heuvelachtig en niet al te groot. Ontdek hier wandelend tijdens je vakantie het klooster Panagia Skopiotissa en het byzantijnse kerkje St. Nikolaos Megalomatis. Verder naar het zuidelijkste puntje van het Griekse eiland, zijn korte wandelroutes te vinden bij het langgerekte strand van Gerakas.

Aan de westkant van het eiland bij de bergdorpen Louha en Kampi zijn ook wandelroutes uitgezet. Je kunt ze georganiseerd maken met een lokale wandelgids. Tevens zijn in het gebied bij het dorpje Keri wandelmogelijkheden.

Zakynthos vakanties

Zakynthos uitzicht tijdens je vakantie

Zakynthos uitzicht tijdens je vakantie

Zakynthos is een populaire vakantiebestemming in Griekenland. In 2015 bezochten 44.276 Nederlanders Zakynthos voor een vakantie. Een stijging van 11.7% ten opzichte van 2014. Over het hele jaar 2014 bezochten 39.640 Nederlandse toeristen het Griekse eiland Zakynthos. In 2013 brachten 27.422 Nederlanders hun vakantie door op Zakynthos. Op het totaal aantal Nederlandse toeristen naar Griekenland per per vliegtuig is dit voor 2015 6,8%, 2014 6,4% en voor 2013 5,2%. Zakynthos is hiermee in 2015 na Kreta, Athene, Kos en Rhodos de vijfde vakantiebestemming voor Nederlanders die met het vliegtuig naar Griekenland gaan (Bron: SETE Intelligence).

Eliza was here biedt unieke kleinschalige vakantie-adresjes met een huurauto. Weg van het massatoerisme en wat luxere accommodaties met airco en zwembad.

Met Sunweb kun je naar veel bestemmingen op Zakynthos afreizen. Van Zakynthos-stad tot aan Vassilikos. 

TUI biedt passende vakanties voor elk type reiziger. De accommodaties liggen verspreid over het eiland en ook in de populaire vakantiebestemmingen als Argassi, Agios Sostis, Laganas, Tsilivi en Kalamaki.

Ross Holidays biedt kleinschalige vakantiehuizen aan op Vassilikos en in Keri. Mogelijkheden om te wandelen in de omgeving en de accommodaties liggen in een rustige omgeving.

Vakantie aanbiedingen naar Zakynthos worden dagelijks ge-update. Pakketreizen naar vakantiebestemmingen als Laganas, Vassilikos, Keri en Tsilivi voor zonvakanties in de zomer. Met een klein budget kun je ook wachten met boeken van je reis op een last minute vakantie naar Zakynthos. Het aanbod van deze reizen is zeker in mei, juni, september en oktober redelijk groot.

Zakynthos uitgaan

Zakynthos vakantie souvenirs

Zakynthos vakantie – lokale souvenirs

Het nachtleven op het eiland Zakynthos verschilt per badplaats. Laganas is de drukste badplaats van Zante en in de zomermaanden is hier veel Engelse jeugd te vinden. Het centrum heeft dan ook veel uitgaansgelegenheden met bars, disco’s en clubs. De muziek varieert van trance, hip hop, dance muziek tot hits uit de jaren 60,70,80 en 90er jaren.

Rescue Club is de populairste club in Laganas en biedt toegang tot meer dan 1.000 personen. In de zomermaanden vind je hier veel gast DJ’s, voornamelijk uit Engeland. Andere bekende clubs zijn Plus Club en Cocktail & Dreams.

Wat zijn jouw tips voor Zakynthos?