Amorgos

Amorgos is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee. Onderdeel van de Cycladen eilandengroep of ook wel Zuid-Egeïsche eilanden. Het is een langgerekt eiland met vrij hoge bergen en veel steile rotspartijen. In het noordoosten van Amorgos vind je het hoogste punt, de berg Kroukellos, van het eiland op 821 meter boven de zeespiegel. Prophet Elias is het op één na hoogste punt op 698 meter. In totaal wonen hier ongeveer 2.000 Grieken permanent.

Amorgos is een heerlijk eiland om te wandelen tijdens je vakantie

Amrogos heeft een oppervlakte van 121 km2, een maximale lengte van 32 kilometer en breedte van maximaal acht kilometer. Het is geen typisch Cycladen-eiland en heeft zoals vermeld veel rotsen en bergen. Met name in het noordoosten is het bergachtig met steile hellingen van 30% of zelfs 40%.

Gemiddeld valt er op Amorgos in een jaar 350 mm aan neerslag. Het klimaat van Amorgos is Mediterraan en alleen het gedeelte rondom Aegiali heeft echt hete zomers. De zomer op het eiland duurt acht maanden met overdag gemiddelde temperaturen van 30 C. Langs de kust en aan de stranden waait regelmatig de koele Zephyr (Meltemi) wind uit het noorden of westen. Sneeuw zie je eigenlijk nooit op het eiland, weleens op de bergtoppen van het buureiland Naxos.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Amorgos is het Panagia Chozoviotissa klooster; ook wel ‘het klooster van de trappen’ genoemd. Waarschijnlijk ook het meest gefotografeerde plekje op het eiland, witgekalkt en gebouwd tegen een steile rotswand. Rondom Amorgos vind je nog verschillende andere eilandjes als Nikouria in het noordwesten en Gramvousa aan de westkant.

Het hoofdstadje Chora en het oude gedeelte van Aegiali (Lagada) zijn tips om te bezoeken. Zeker in Chora is het heerlijk slenteren door de smalle steegjes met tal van traditionele tavernes. Zeker ’s avonds gezelligheid ten top. Mooie stranden vind je bij Agios Pavlos, Kalotaritissa, Psili Ammos en Mouros beach.

foto album Amorgos

+ Lees meer- Lees minder

Amorgos interactieve kaart

Amorgos kaart

Amorgos vakantiebestemmingen

Aegiali op AmorgosVakantiebestemmingen op Amorgos zijn er niet zoveel. Aan zee liggen de havenplaatsjes Aegiali en Katapola. Hier vind je gemakkelijk een accommodatie. Beide bestemmingen hebben een boulevard met restaurants, autoverhuurbedrijven, supermarkten en winkeltjes. Tevens hebben beide kustplaatsjes zandstranden.

In het hoofdstadje Chora zij kamers en studio’s te huur. Een fraaie plek om te verblijven tijdens je vakantie op Amorgos. Ook te combineren met een verblijf in Aegiali of Katapola. Bij het strand van Agios Pavlos is een resort gebouwd. Voor een yoga-reis of rustvakantie is deze stek een mogelijkheid.

Meer Griekenland aanbiedingen


Amorgos tips

Chozoviotissa klooster op AmorgosEen tip is om zelf je reis naar Amorgos te regelen. Vlieg op Santorini of Mykonos en boek een overtocht met de veerboot. Dan kun je zelf ook bepalen hoe lang en waar je op het Griekse eiland wilt verblijven.

Een andere tip is een bezoek aan het Panagia Chozoviotissa klooster in combinatie met Chora en Agia Anna beach. Om bij het klooster te komen dien je behoorlijk wat trappen te beklimmen, maar het loont zeker de moeite. een wandeling door het centrum van het oude Chora verveelt nooit. Elk bezoek zal weer nieuwe ontdekkingen opleveren. Tevens is het plaatsje een walhalla voor fotografen.

In het zuiden van Amorgos is het Olympia scheepswrak te bezoeken. In het noorden is het en tip om het Agia Triada klooster te bezoeken, net ver van Aegiali gelegen. Het uitzicht op de kust is hiervandaan prachtig. Ook het bergdorpje hier is bezienswaardig.

Amorgos hoe te bereiken

Kerk in Chora op AmorgosAmorgos heeft geen eigen vliegveld en dus kun je het Griekse eiland alleen met de boot bereiken. Katapola is de grootste en belangrijkste haven van Amorgos en ligt centraal in het midden van het eiland. In het noorden is er bij de kustplaats Aegiali nog een andere haven.

Amorgos heeft het hele jaar door een dagelijkse verbinding met Pireaus. De veerboot vaart zes dagen in de week het hele jaar door via o.a. Paros en Naxos in negen uur naar Aegiali of Katapola. Op zaterdag is er alleen in het hoogseizoen, van half juni tot en met half september, een veerdienst naar Pireaus. Vanaf het eiland Naxos is de boottocht twee tot vier uur.

Van juni tot en met september zijn er ook snelle ferries van en naar Santorini in ongeveer een uur en van en naar Mykonos in ongeveer drie uur. De tickets voor deze snelle boten zijn echter wel een stuk duurder dan voor de gewone ferries.

Amorgos heeft ook een lokale veerdienst “Mikres Cyclades” en vaart elke dag vroeg in de morgen uit naar de kleinere Cycladen eilanden in de buurt Donousa, Koufonissi, Schinoussa en Iraklia.’s Avonds is deze veerboot weer terug op Amorgos.

Amorgos stranden

Amorgos heeft niet alleen steile rotspartijen langs de kust, maar ook schitterende stranden. Dit zijn de zes mooiste stranden van het Griekse eiland Amorgos.

Agia Anna beach op AmorgosAgia Anna is het populairste strand en ligt op een kilometer van het Hozoviotissa klooster en 3,5 kilometer van Chora. Je kunt het strand gemakkelijk bereiken en er is een kantine voor wat drinken of een snack. Het grootste gedeelte van het strand, 66 meter, is bedekt met stenen en rotsen en 35 meter van het strand heeft kiezels. De zeebodem loopt hier snel af en de zee heeft zeer fraaie kleuren blauw en groen. Meer over Agia Anna

Aegiali beach ligt in het noorden van Amorgos bij het dorp Ormos. Vanuit Aegiali kun je hierheen lopen en er zijn een supermarkt, café en een restaurant langs de kust met een parkeerplaats. Totale lengte van Aegiali beach is 690 meter, waarvan 610 meter zandstrand en 80 meter bedekt met zand en kiezels. De zee is hier meestal kalm. Meer over Aegiali

Maltezi beach is een fraai zandstrand in de baai van Katapola. Het strand ligt goed beschermd tegen de “Meltemi” winden uit het noorden in de zomer. Je kunt het strand niet de auto bereiken, maar wel bootjes vanuit Katapola. Er is een kantina op Maltezi beach, verder geen voorzieningen.

Agios Pavlos beach op AmorgosGramvoussa beach moet je niet verwarren met Balos beach (Gramvoussa) op Kreta. Het is een klein zandstrand op het gelijknamige onbewoonde eilandje langs de zuidkust van Amorgos. Vanuit Kalotaritissa beach kun je met een bootje hiernaartoe varen. Gramvoussa beach is 200 meter lang en er zijn geen voorzieningen. Meer over Kalotaritissa beach

Mouros beach ligt aan de zuidkust van Amorgos twee kilometer van het dorp Kamari. Het is een soortgelijk strand als dat van Agia Anna. In totaal is Mouros beach 100 meter lang en bedekt met kleine kiezels. De zee loopt hier ook snel af en het zeewater is helder. De laatste 100 meter naar het strand moet je lopen. Bij de parkeerplaats is een café-restaurant. Meer over Mouros beach

Levrossos beach is een klein zandstrand in de baai van Aegiali. Het strand ligt op loopafstand, ongeveer 10 minuten, van het centrale zandstrand van Aegiali. In juli en augustus vaart er vanuit de haven Aegiali een bootje heen en weer Levrossos beach. Het zandstrand is 150 meter lang en er is een café/snackbar aan het strand.

+ Lees meer- Lees minder

Amorgos wandelen

Amorgos windmolens bij ChoraAmorgos is een prima eiland voor wandelliefhebbers. Neem wel goede schoenen mee en je moet geen hoogtevrees hebben. Er zijn zeven wandeltochten uitgezet verspreid over het eiland met wandelpaden en bewegwijzering. De langste wandelroute start in Chora op 335 meter hoogte en brengt je te voet naar Aegiali in ongeveer vier uur lopen. Deze route wordt ook wel de “Palia Strata” of “de oude weg” genoemd. Een andere route start ook in Chora, gaat naar Katapola en is ongeveer een uur wandelen. Het is een historische wandelroute ook wel “Photoditis” of “The Monks Road” genoemd.

In Lefkes start een derde wandelroute op Amorgos. De “Itonia” start op een hoogte van 100 meter en wandelend kom je na ongeveer die uur uit in Arkesini met de Agia Triada toren. Het is een vrij lange wandeltocht over het westen van het eiland. Wandelroute vier gaat van Ormos in naar Fokiotripa en duurt ongeveer twee uur. Deze wandeltocht is de groenste van Amorgos en wordt ook wel “Melania” genoemd.

De vijfde wandeltocht kun je op Amorgos maken van Langada naar Stavros en duurt ongeveer een uur en veertig minuten. Met deze wandelroute doorkruis je het onzichtbare gedeelte van het eiland bij de Kroukellos berg. Het zesde wandelpad start in Katapola en leid je naar Minoa in ongeveer twee uur. Deze wandelroute wordt ook wel “Valsamitis” genoemd door de eilandbewoners. De laatste en zevende tocht is de kortste wandeling. De route start in Xilokeratidi en gaat naar Evangelistria in ongeveer 50 minuten wandelen.

+ Lees meer- Lees minder