Kos

Kos is het fietseiland van Griekenland en wordt al sinds de prehistorie door mensen bewoond. Dit eiland van Hippocrates is het derde eiland in grootte van de Griekse eilandengroep Dodekanesos. Het heeft een oppervlakte van 290 km2 met een kustlijn van 112 kilometer en is geschapen voor een ontspannen vakantie. In het noorden van Kos, in en rondom de stad, kun je fietsen over de speciaal aangelegde fietspaden. Bij je accommodatie in Kos-stad krijg je dan ook regelmatig een fiets voor een paar dagen aangeboden. Kenmerkend voor deze hoofdstad zijn verder de mooie en gezellige haven met zijn wandelpromenade en de talloze georganiseerde mooie zandstranden.

Lekker fietsen tijdens je vakantie in de hoofdstad van Kos

Kos is door een zeestraat van 14 kilometer van Turkije verwijderd en het eiland bestaat voornamelijk uit laagland, met één hoge bergketen aan de oostkust. De berg Dikeos is met 842 meter het hoogste punt van het eiland en je kunt naar deze bergtop wandelen vanuit het authentieke dorp Zia. Kos is tevens de geboorteplaats van Hippocrates, dit is de grondlegger van de medische wetenschap. De boom waaronder hij les gaf staat trouwens nog steeds in het centrum van Kos-stad. Dit is één van de oudste Platanen ter wereld en deze boom is volgens de plaatselijke bevolking wel meer dan 2.000 jaar oud.

In het noordoosten van het eiland ligt de gezellige en historische hoofdstad Kos-stad en in het westen vind je Kefalos, de op één na grootste plaats, met zo’n 2.000 inwoners. Hier vind je de bekende windmolen van Papavassilis en de ruïnes van een middeleeuws kasteel als bezienswaardigheden. De drukste vakantiebestemming aan de oostkust van het eiland is Kardamena met veel luxe hotels en een eigen haven. Andere levendige badplaatsen op Kos zijn bijvoorbeeld Tigaki met zijn mooie stranden, Psalidi, Lambi en Marmari.

Voor lokale souvenirs ga je het beste naar de ‘Markthal van Kos’ aan het Eleftherias plein in de stad. Hier is bijna alles natuurlijk en bovendien afkomstig van Kos. Leuke excursies die je op Kos kunt maken zijn onder andere naar de kustplaats Bodrum in Turkije, Rhodos, Kalymnos, het vulkaaneiland Nissyros, het onbewoonde eiland Neros en het grote waterpark Lido vlakbij Mastichari. Een tip is om de drie eilanden cruise als dagtocht te maken.

Wijn, honing en Kanelada

Proef de lokale rode en witte wijnen tijdens je verblijf op het eiland en bezoek verschillende wijnhuizen, zoals Hatziemmanouil Winery en Akrani Estate. Kanelada is de lokale drank van Kos, rood van kleur en heeft een kanaalsmaak. Deze siroop bevat geen alcohol en Kanelada kun je op veel plaatsen verkrijgen. Probeer ook eens de lokale kaassoort Krasotyri. Het is een witte wijnkaas van schapen- of geitenmelk en Krasotyri heeft sinds 2018 een beschermde geografische aanduiding in Griekenland (PGI).

Lekker en gezond is de honing van het eiland Kos. Langs de hoofdweg, niet ver van de luchthaven, vind je bijvoorbeeld de bijenhouderij Melissa van de familie Drosses. In Kefalos wordt jaarlijks in augustus zelfs een honingfestival gehouden. Erg leuk om bij te wonen.

Zon schijnt bijna altijd op Kos

Wist je dat de temperatuur van het zwavelhoudende water dat van de geneeskrachtige Embros Thermen de zee in stroomt gemiddeld 40°C is? De toegang is gratis, maar het kan hier behoorlijk druk zijn. Het Mediterrane klimaat van Kos is zeer geschikt voor zonvakanties vanaf april tot en met oktober.

Zelfs in de maanden november of december kan het overdag nog gemakkelijk twintig graden worden. Er kan dan ook gezwommen worden in de relatief warme Egeïsche Zee. Aan zonneschijn op het Griekse eiland trouwens geen gebrek, want de zon schijnt op Kos gemiddeld 2.774 uur per jaar. Omgerekend is dit maar liefst 7,6 uur per dag. 

Centraal op het eiland ligt Antimachia met zijn beroemde vesting welke gebouwd is in de Venetiaanse tijd. Binnen de vestingmuren staan nog oude kerkjes en ruïnes van huizen uit die tijd. Hier zochten bewoners destijds beschutting tegen aanvallen van piraten. In het centrum draait de windmolen nog altijd en is tegenwoordig een ware toeristische trekpleister. 

foto album Kos

+ Lees meer- Lees minder

Kos interactieve kaart

Kos kaart

Kos vakantiebestemmingen

Op de fiets door Kos stad

Fietsen in Kos-stad

Kos-stad – is de hoofdstad van Kos en is tevens het toeristische centrum van het Griekse eiland. Je kunt de stad prima bewandelen en winkelstraatjes, tavernes en archeologische bezienswaardigheden wisselen elkaar tijdens een wandeling af. Langs de boulevard van de Mandraki haven kun je lunchen, dineren of genieten van een koud biertje op één van de vele terrasjes. De haven ligt vol boten en van hieruit vertrekken dan ook de meeste excursies en veerdiensten.

Aan de oostkant van de haven vind je de Neratzia burcht. Deze is te bezichtigen van dinsdag tot en met zondag van 08.30 tot 15.00 uur. De ingang van het kasteel ligt aan het plein bij de beroemde Hadji-Hassan moskee en de Hippocrates plataan. Deze plataan wordt geschetst als de oudste boom ter wereld. Het is in ieder geval de beroemdste boom van Griekenland ondersteund door het verhaal, dat deze meer dan 2.000 jaar geleden is geplant door arts Hippocrates zelf. De Hadji-Hassan moskee herken je aan de hoge minaret. Wij hebben veel gefietst door de stad over heuse fietspaden en is een goede en leuke manier om deze hoofdstad te verkennen. Meer over Kos-stad

Psalidi – is een kleine badplaats met veel all-inclusive hotels en tientallen winkeltjes, een aantal bars, een twintigtal eetgelegenheden en het dorp ligt op fietsafstand van de hoofdstad. Het strand is hier lang, grotendeels georganiseerd en op sommige plaatsen behoorlijk breed. Psalidi heeft een natuurreservaat (wetland Natura 2000) en is een unieke plaats van natuurlijke schoonheid met diverse wilde vogelsoorten. Verder heeft Psalidi geneeskrachtige natuurlijke warmwaterbronnen in de buurt. Meer over Psalidi

Kardamena bestemming op Kos met strand

Strand van Kardamena

Kardamena – is de grootste badplaats van Kos en ligt in het zuidwesten van het eiland op vijf kilometer van de luchthaven en ongeveer 30 kilometer van Kos stad. Kardamena is een echte vakantiebestemming en in de zomermaanden vind je hier veel voornamelijk Britse toeristen. Uitgaan kun je hier nog beter dan in bar street van Kos stad. Populair is Starlight nightclub met elke dinsdagavond een schuimparty. Langs het strand loopt een lange autovrije boulevard met veel terrassen tot aan het haventje van Kardamena. Van hieruit gaan de boten voor een dagtochtje naar het naburige eilandje Nisyros. Het zandstrand is lang en breed. Avli restaurant is een aanrader voor de Griekse keuken met een fraai interieur en prima voor families met kinderen. Pegalos en Captain zijn andere populaire Griekse restaurants in Kardamena.

Net buiten het centrum van Kardamena ligt de hotelzone. Hier vind je de luxe resorts en hier verblijven de meeste toeristen. Een wandeling kun je maken naar het centrum, maar de resorts bieden ook een eigen shuttle-service aan. Meer over Kardamena

Tigaki – is een kleine badplaats 12 kilometer ten oosten van Kos stad en 15 kilometer van de luchthaven. Het zandstrand is breed en lang en loopt aan de oostkant langs het meer en de zoutpannen van Alikes naar Marmari. In deze saline van Alikes overwinteren veel vogelsoorten, waaronder flamingo’s. Voor de Griekse keuken zijn restaurant Nisiotiko en Esperos aanraders met veel traditionele Griekse gerechten op de menukaart. Voor de internationale keuken kun je voordelig terecht bij Sagittarius. Het centrum van Tigaki heeft ongeveer 50 winkeltjes, 20 bars en meer dan 35 eetgelegenheden. Tigaki heeft een frequente dagelijkse busverbinding met Kos stad. Met de fiets kun je ook naar Kos stad in ongeveer een uurtje. Meer over Tigaki

Restaurant met terras in Kos stad

Gezellig straatje in Kos-stad

Mastichari – is een kleine badplaats en ligt op tien kilometer van de luchthaven en 25 kilometer van Kos stad aan de noordkust van Kos. Het historische centrum van Mastichari is gezellig met vele terrasjes, smalle straatjes en een haventje. Van hieruit kun je met de veerboot naar het eiland Kalymnos. De veerdienst naar Pothia gaat meerdere malen per dag en biedt mogelijkheden voor een dagexcursie naar Kalymnos. Ten westen van de badplaats vind je het mooie en lange zandstrand. Genieten van een drankje op het terras tijdens de zonsondergang kun je prima bij Horizon. Proef de traditionele Griekse keuken bij restaurant Tam Tam en voordelig bij Traditional House. Voor een dagje uit kun je naar het Lido waterpark. Meer over Mastichari

Marmari – is een vakantiebestemming en ligt op 20 kilometer van Kos stad en 15 kilometer van de luchthaven. Het is geen echte badplaats en in de loop der jaren eigenlijk opgebouwd uit hotels en appartementen. Het centrum bevindt zich veelal langs de hoofdstraat vanaf de weg van de luchthaven naar Kos stad tot aan het strand. Het zandstrand is lang en breed en geschikt voor kinderen door de langzaam aflopende zee. Je kunt hier prima aan zee watersporten. Marmari heeft dagelijks frequentie busverbindingen met Kos stad en ook met de fiets kun je het tochtje maken. Meer over Marmari

Check ook zeker ons artikel over de 5 gezelligste bestemmingen op Kos voor jouw vakantie. Met tips en informatie vind je zo namelijk gemakkelijk de bestemming die je zoekt op dit Griekse eiland.

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Kos tips

Asklepieion bezienswaardigheid op Kos

Het archeologische Asklepieion

Asklepieion – is oorspronkelijk een rust- en herstelplaats uit de 4e eeuw. Het is een van de belangrijkste “kuuroorden” uit de Griekse oudheid. Het staat wereldwijd bekend als het centrum van de medicijnenschool van Hippocrates. Het Asklepieion bestaat uit drie terrassen. Op het onderste terras vind je een opschrift uit de 3e eeuw voor Christus en Romeinse baden. Op het tweede bevindt zich een altaar van Apollo uit 4e eeuw voor Christus en een Apollo-tempel uit de 2e eeuw na Christus. Op het derde terras staat de Dorische Tempel Asclepius uit de 2e eeuw voor Christus. Je kunt het Asklepieion bezoeken van april tot en met oktober van maandag tot en met zondag van 08.00 tot 20.00 uur. De toegang bedraagt 8,00 euro per persoon Meer tips voor Asklepieion

Kos-stad – wordt gedomineerd door het fraaie Johannieterkasteel. De burcht beschermde de johannieters uit Rhodos tegen aanvallen van de Turken. Je kunt het kasteel bezoeken van dinsdag tot en met zondag. Verder moet je een bezoek brengen aan de ruïnes van Agora met de stoa Kamara tou Forou, de Heracles-tempel uit de 3e eeuw voor Christus, de plataan van Hippokrates welke 2.500 jaar oud is en oudste boom van Europa en de Tempel van Pandemos Aphrodite. Ook imposant zijn de Romeinse ruïnes van Casa Romana. Het telde oorspronkelijk 26 kamers en drie zwembaden. De binnenplaatsen waren omzoomd door Ionische en Korinthische zuilen. Tot slot is een bezoek aan Nafklirou (bar street) vooral ’s avonds zeer gezellig. Meer tips voor Kos stad

Bergdorp Zia op Kos in Griekenland

Bergdorp Zia op Kos

Palaio Pyli – is een verlaten Byzantijnse stad. De resten van een kasteelmuur zijn ingebouwd in een rots. In Pyli ligt de klassieke graftombe Tholos van de mythologische heroïsche koning Charmylos met twaalf ondergrondse crypten.

Asfendiou-dorpen – Lagoudi, Zia, Asomatos, Evangelistria en Agios Dimitrios. Het is een groep schilderachtige gehuchten op de beboste hellingen van de berg Dikaios. De dorpen hebben fraaie Byzantijnse kerken.

Kos is niet alleen een eiland voor een relaxte strandvakantie. Je kunt op het eiland ook genoeg doen voor een actieve vakantie. Nergens anders in Griekenland zijn zoveel fietspaden aangelegd als op Kos. Bij de meeste tavernes, beach bars en tavernes vind je dan ook rekken om je fiets te stallen. Mountainbiken kun je in de bergdorpen bij Zia en windsurfen en kitesurfen kan prima langs de noordkust. Ook paardrijden kan door het groene achterlandschap. Wandelen kan hier ook. Lees onze artikelen over wandelen en fietsen op Kos en de beste 7 tips voor als je op Kos bent nog voor je op vakantie gaat.

+ Lees meer- Lees minder

Kos bezienswaardigheden

Antimachia windmolen op het Griekse eiland Kos

Authentieke windmolen van Antimachia

Kos is door zijn kleine hoedanigheid en grotendeels vlakke structuur eenvoudig te verkennen. Dé archeologische highlight van Kos is wel het historische ‘kuuroord’ Asklepieon (Asklepion) en is een must-visit. Kos stad heeft meerdere hotspots als de oude burcht, de oeroude Hippocrates Plataan en het markante gebouw van de toeristenpolitie. Voor de mooiste flora en fauna kun je terecht bij de zoutmeren ten zuidoosten van Psalidi en die van Alikes bij Tigaki. Diverse watervogelsoorten overwinteren hier tijdens hun trektochten. De natuurlijke thermen bij Embros zijn ontspannend en lekker (warm) om in te relaxen.

Wat je niet mag missen tijdens je rondreis of vakantie op Kos. Bekijk onze top 10 bezienswaardigheden van Kos:

  1. Kos-stad – de Neratiza burcht, de Agora, archeologische centrum en plataan van Hippokrates
  2. Asfendiou dorpen – vijf traditionele bergdorpen van Kos waaronder Zia.
  3. Asklepieion – historisch kuuroord met tempel en diverse archeologische opgravingen
  4. Kamari – mooie zandstranden in het zuidwesten met Paradise Beach
  5. Antimacheia – bergdorp met Venetiaans kasteel, museum en windmolen.
  6. Tigaki – mooi strand en de zoutpannen van Alikes voor “birdwatching”.
  7. Embros therme – geneeskrachtige natuurlijke warmwaterbronnen in zee.
  8. Agios Stefanos – mooi strand, oude opgravingen aan zee en eilandje Kastri met kerkje.
  9. Kefalos – middeleeuws kasteel, authentiek centrum en windmolen.
  10. Palaio Pyli – oude deels verlaten Byzantijnse stad.

Kos hoe te bereiken

Paradise beach één van de mooiste stranden op Kos

Paradise beach op Kos

Kos heeft een internationaal vliegveld. De vliegtijd vanaf Schiphol bedraagt ongeveer 3 uur en 30 minuten. De luchthaven (Kos Airport) heeft een landingsbaan en wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode KGS. Van april tot en met oktober zijn er meerdere directe vluchten per week van Amsterdam naar Kos, maar ok vanaf lokale luchthavens als die van Rotterdam en Eindhoven. In de winter dien je via hoofdstad Athene te reizen.

Vanuit Kos kun je doorvliegen naar Athene. Met de boot kun je van en naar de eilanden Kalymnos, Rhodos en Nissiros. Het vliegveld van Kos is in 2019 en 2020 flink uitgebreid. Het aantal aankomst- en vertrekhallen op het vliegveld van Kos is hierdoor verdubbeld. In 2021 was de oplevering van een bijna geheel vernieuwd vliegveld op het Griekse vakantie-eiland.

Op het eiland zelf kun je met het openbaar vervoer (bus) vanuit de stad naar o.a. Antimachia, Kardamena, Kefalos, Marmari, Mastichari, Pyli, Tigaki en Zia.

Kos stranden

Agios Stefanos beach en opgravingen op Kos

Uitzicht op eiland en kapel van Agios Stefanos

Kos heeft mooie langgerekte en brede zandstranden. Liefst 65% van de 112 kilometer lange kustlijn bestaat uit zand- en kiezelstranden. Langs de noordkust bij de badplaatsen Tigaki, Marmari en Mastichari zijn de stranden bijna aaneengesloten. Langs de zuidwestkust vind je andere schitterende zandstranden als Paradise beach, Banana Beach, Sunny Beach en Camel beach. Bij Agios Theologos, niet ver van Kefalos, zijn de kust en het strand ideaal voor duikers en windsurfers. Bovendien is het uitzicht op het wit met blauwe kerkje op het eilandje Kastri een lust voor het oog en de fotocamera.

Er zijn op Kos ook talloze afgelegen stranden met weinig faciliteiten zoals Volcania beach en Kohilari beach. Prachtige zandstranden langs de noordkust, centraal op het eiland. En ze zijn schoon en goed verzorgd. De zeebodem loopt op veel stranden zeer geleidelijk af, waardoor ze ook kindvriendelijk zijn te noemen.

De Blue Flag Beaches in 2023 op Kos zijn er 13. Dit zijn georganiseerde zandstranden met uitstekend zwemwater en een life-guard, zoals bijvoorbeeld Kefalos, Lambi, Marmari, Gourniatis, Kritika, Troulos, Pefkopefali, Agios Fokas en Marmari beach. Lees alles over de mooiste stranden op Kos.

Kos accommodaties

Archeologische bezienswaardigheid oude agora in Kos-stad

Openluchtmuseum van Kos-stad

Kos heeft als populaire vakantiebestemming meer dan voldoende accommodaties. In totaal hebben de hotels meer dan 60.000 bedden beschikbaar en de meeste hotels op Kos, ongeveer de helft, hebben drie sterren. De appartementen bieden meer dan 20.000 slaapplaatsen op Kos en ook hier is ongeveer de helft een accommodatie met drie sterren. Meer en meer luxe resorts worden er op het eiland gebouwd. In het noordwesten tussen Tigaki en Kos-stad, maar ook bij Kardamena met haar eigen aparte luxe hotelzone.

De meeste accommodaties vind je in en rondom Kos stad (Lambi, Tigaki en Psalidi). Op het Griekse eiland Kos tref je ook een camping aan bij Psalidi.

Kos souvenirs

Producten en souvenirs van Kos als Kanelada

Kanelada en kaas uit Kos

Een typische souvenir van Kos is een flesje Kanelada. Deze kaneelsiroop wordt in de bergen gemaakt en kun je in fraaie verpakkingen kopen. Een leuk aandenken aan Kos en bovendien erg lekker. Andere lokale lekkernijen zijn Ntomataki en de langwerpige Vergaki tomaatjes. Na een paar dagen in de siroop zijn de zoete tomaatjes zeer geliefd bij zowel kinderen als ouderen.

Natuurlijk kun je op Kos ook de geijkte souvenirs kopen als t-shirts en handdoeken van de bestemming, maar ook lokale kruiden voor thuis in de keuken. Proef ook de hoogwaardige ouzo en tsipouro uit Kos van de lokale distilleerderij Georgios Kardoulias. In de meeste supermarkten en bars op het eiland zijn deze dranken wel verkrijgbaar.

Op Kos vind je inmiddels een behoorlijk aantal wijnhuizen. Hier kun je de lokale wijnen proeven van het eiland. In het zuiden bij Kefalos ligt de Volcano winery. Ze produceren hier acht verschillende wijnen en proef vooral de witte wijn. Bij Tigaki langs de hoofdweg kom je meerdere wijnhuizen tegen, waaronder die van Hatziemmanouil, Triantafyllopoulos en Petra Marinou winery.

Aloe vera is een plantensoort die veel op Kos wordt verbouwd en gebruikt in lokale producten. Het milde Mediterrane klimaat is voor deze plantensoort uitstekend en men gebruikt het zowel in cosmetische producten als in vruchtendranken. Wil je een organische aloe vera plantage op Kos bezoeken? Ga dan naar Pyli in Asfendiou voor een tour op één van de aloe vera boerderijen van Pandrosia.

Kos vakanties

Vakantie op Kos in Griekenland in dorp Pyli

Terrasje in bergdorp Pyli

In 2023 vierden 103.732 Nederlanders vakantie op Kos. De juli en augustus zijn het populairste bij toeristen uit Nederland. Het jaar ervoor bezochten 111.249 Nederlanders het eiland Kos per vliegtuig. Dat is 9,1% minder dan in recordjaar 2019. Toen bezochten namelijk 122.332 Nederlanders Kos voor een vakantie. Kos was hiermee in 2022 na Athene en Kreta de derde vakantiebestemming voor Nederlanders per vliegtuig naar Griekenland (Bron: INSETE Intelligence en Fraport Greece)

Naar Kos kun je eenvoudig een pakketreis boeken. Het aanbod van reizen is vrij groot en zo biedt TUI een vakantie aan naar Kos die bij je past. Accommodaties voor verschillende type vakanties, maar wel in de populaire vakantiebestemmingen op Kos als in Kos-stad, Kardamena, Lambi en Tigaki.

Reisorganisatie Sunweb biedt hotels, appartementen en studio’s aan in de gezellige badplaatsen op het eiland Kos. Kies een georganiseerde strandvakantie in Tigaki of Marmari of Kos-stad.

Dagelijks vakantie aanbiedingen naar Kos in Griekenland. Elke dag updates voor de bekende badplaatsen op het Griekse eiland met verblijf in een appartement of all inclusive resort. Wachten op het laatste moment om een vakantie te boeken als last minute kan natuurlijk ook.

Voor meer praktische tips voor je reis lees je het artikel Vakantie naar Kos met mooie afgelegen zandstranden, een wijnhuis en diverse badplaatsen.

+ Lees meer- Lees minder

Kos uitgaan

Kos stad langs de kust bij de oude haven

Markante politiebureau in Kos-stad

Het nachtleven op Kos is in badplaatsen als Kardamena en Kos stad uitbundig. In Kos stad zijn Bar Street en Little Bar Street de straten om uit te gaan. Overdag is hier helemaal niemand, maar zodra de zon ondergaat starten de pubs en discotheken het drukke nachtleven in Kos stad. Hush Club ligt centraal in Bar Street en is letterlijk het middelpunt van “nightlife” in Bar Street. Let op de populaire “Traffic Light nights”! Andere populaire nachtclubs in Bar Street zijn Galatea Club met twee verdiepingen, Hamam Club met een zeer fraai interieur en West Bar.

Kardamena is een populaire vakantiebestemming onder Britten. Het uitgaansleven met pubs, clubs en discotheken is een drukke aangelegenheid. Starlight Nightclub is bekend om zijn schuimparty’s. Crackers Bar en Aussie Bar bij de haven zijn drukbezochte pubs. Ook in Kardamena heet het uitgaanscentrum Bar Street. Een lange straat met bars en discotheken.