Samothraki

Het eiland Samothraki ligt in het uiterste noordoosten van de Egeïsche Zee dichtbij het vasteland van Griekenland. Op 25 kilometer afstand ligt de havenstad Alexandropouli in Thraki op het vasteland van Griekenland. Vanuit de haven van Samothraki zijn er frequente verbindingen met Alexandropouli en de Griekse eilanden Thassos en Lesbos.

Samothraki het eiland van de bossen, meren en watervallen

Samothraki is zelden vlak met grillige rotspartijen en een prachtige natuur. Je vindt hier dichte bossen, watervallen, natuurlijke bronnen en verschillende meren. Het hoogste punt van het eiland is de bergtop van de Fengari met 1.607 meter hoogte. Vanaf de top, die na een mooie maar zware wandeling is te bereiken, heb je een schitterend uitzicht over de Egeïsche Zee en Samothraki. Het is tevens het hoogste punt van de Egeïsche eilanden en wordt door schepen gebruikt als oriëntatiepunt.

Het eiland is 178 km2 groot en er wonen ongeveer 3.000 mensen permanent. In de zomermaanden is dit aantal veel hoger door de toeristen die naar het eiland toestromen voor een vakantie of een strandfeest bij volle maan.

De dichte bossen bestaan uit vele verschillende soorten bomen als esdoorns, eiken, kastanjes en wilde pistache. Grote platanenbossen lopen door tot op het strand en ook de fauna van het eiland is uniek. De goudadelaar, havikarend, slangenarend, aalscholver en diverse valkensoorten zijn vogels die je vindt bij meren en moerassen. Verschillende dolfijnsoorten, de caretta caretta zeeschildpad en middellandse zeehondjes leven in de zee rondom Samothraki.

Tijdens de oudheid werd het eiland als heilig beschouwd. Poseidon, god van de zee, gebruikte het als troon om naar de Troyaanse oorlog te kijken.Volgens Homerus wandelden de goden over de hoge beboste bergen. In de Hellinistische tijd was het een religieus centrum; de geheimzinnige uitstraling maakte het geschikt voor mystieke ceremonies bekend als de Kaviria Mysterien.

+ Lees meer- Lees minder

Samothraki bezienswaardigheden

Oude Grieken in discussie op Samothraki

Oude Grieken voor hun in huis in Chora

Allereerst de prachtige natuur met de bossen, watervallen, meren, bergen en stranden. Natuurliefhebbers, fietsers en wandelaars kunnen op Samothraki hun hart ophalen tijdens een vakantie. Het eiland is namelijk prima te voet en op de fiets te ontdekken. De opgravingen bij Paleopoli zijn te bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 08.30 tot 15.00 uur en de toegang is een paar euro.

Er is ook een Neolithische nederzetting blootgelegd met de Tempel van de Grote Goden en het beeld Nike. Deze laatste krijgt veel internationale bewondering en is te zien in het Louvre in Parijs. De overblijfselen van de overheersing door Genua zijn de burchten van Gkalitouzi in Chora en Paliopoli aan de monding van de rivier Fonia.

Meer Griekenland aanbiedingen


Samothraki hoe te bereiken

Samothraki uitzocht op Chora

Uitzicht op Chora op Samothraki

Je kunt Samothraki niet met het vliegtuig bereiken want het eiland heeft geen eigen vliegveld. Hiervoor kun je de luchthavens gebruiken van Alexandropouli, niet rechtstreeks vanaf Nederland, of die van Lesbos en Thassos. Deze laatste twee eilanden worden van eind april tot en met oktober wel rechtstreeks aangevlogen vanuit Nederland.

Voor Thassos vliegt men op de luchthaven van Kavala op het vasteland van Griekenland. Het laatste stukje zul je altijd per veerboot moeten afleggen voor je reis of vakantie naar Samothraki. Een wat langere reis, maar dan kom je ook op een prachtig Grieks eiland vol historie en natuur.