Thassos

Thassos is het groene Griekse eiland met de hoge pijnbomen en is één van de meest noordelijke eilanden van Griekenland. Het zijn een bijzonder soort pijnbomen met lichte kaarsrechte stammen, waarvan vroeger scheepsmasten werden gemaakt. De schoonheid van het eiland wordt ook bepaald door rotsen van wit marmer en de witte stranden. Het eiland heeft een oppervlakte van 380 km2, in de breedte is het maximaal 22 kilometer en van noord naar zuid bedraagt de afstand maximaal 26 kilometer. Het eiland ligt vlakbij de stad Kavala op het vasteland en is nog niet ontdekt door het massa-toerisme.

Thassos is groen met mooie stranden, kerken en kloosters

Hoe men aan de naam Thassos komt voor het eiland is niet duidelijk. De naam kan afgeleid zijn van de zoon van Poseidon, Thassos, maar een andere theorie is dat de naam is afgeleid van het Griekse woord Dasos. Dit betekent bos en aangezien het eiland groen is en bedekt met veel bossen is dit ook een mogelijkheid. Het hoogste punt is de bergtop Ypsario die 1.204 meter boven de zeespiegel uitsteekt. De beste reistijd voor het groene Griekse eiland is afhankelijk van je voorkeuren tijdens je vakantie en het weer en klimaat voor Thassos.

Religieus toerisme is in Griekenland sterk in opkomst. Op Thassos kun je dan ook diverse kerken en kloosters bekijken en bezoeken. De kloosters van Agios st. Panteleimonas, Kimissi tis Theotokou en Archangelos zijn bezienswaardigheden en daardoor interessant om te bezoeken. Bezienswaardige kerken zijn die van Agios Athanassios, Kimissi tis Theotokou, Metamorphossi tou Sotiros, Agios Dimitrios en isoda tis Theotokou.

Het hele jaar door zijn er culturele festivals op Thassos. Tijdens Carnaval in februari bijvoorbeeld zijn er optochten en feesten in Panagia, Potamia, Limenas, Rachoni en Kallirachi. Tijdens de nacht voor Pasen wordt er traditioneel Judas Effigy verbrand op het dorpsplein in Panagia. Op tweede Paasdag is er het Gia Vrex Aprili m in Limenaria en in juli en augustus kun je Kazavitinia met culturele evenementen en concerten in Mikro Kazaviti bezoeken. Leuk om bij te wonen als je in Thassos op vakantie bent in de zomer. Op 31 juli wordt er door de bewoners voor regen gebeden tijdens Anavrochiaris in Potamia en op de eerste tien dagen van augustus viert men het folklore dansfestival in Kallirachi.

Limenas (Thassos-stad) is de hoofdstad van het groene noordelijke Griekse eiland en ligt aan een idyllische, beboste baai. Deze stad heeft een theater (3e eeuws voor Christus), een Akropolis en een archeologisch museum die bezienswaardig zijn. ’s Avonds is het genieten op één van de vele terrassen.

Thassos foto album

+ Lees meer- Lees minder

Thassos interactieve kaart

Thassos kaart

Thassos vakantiebestemmingen

Thassos Lmenaria in de scherming

Thassos Limenaria in de schemering tijdens vakantie

Limenaria – is de kustplaats en de grootste stad van het eiland en ligt in het zuidwesten van Thassos. Een kunstmatig aangelegd haventje met vissersbootjes, met daarnaast een fraai strand siert de baai. Boven het haventje van Limenaria siert het fraaie gebouw Palataki met twee verdiepingen. Gebouwd in 1903 door het Duitse bedrijf Speidel voor het exploiteren van de mijnen in de buurt. Tegenwoordig bieden de mijnen op het strand van Metallia een unieke ervaring. Meer over Limenaria

Skala Panagias – is een badplaats bij het bergdorpje Panagia zo’n 12 kilometer ten zuiden van Limenas. Het centrale plein heeft enorme platanen en hier stroomt nog echt bronwater. Probeer de lokale siroopsnoepjes. Leuk als souvenir, maar ook moeilijk om vanaf te blijven. Het schitterende Chrysi Ammoudia strand, ook wel Golden Beach genoemd, ligt bij Skala Panagias en staat bekend om haar goede vistavernes. Een populair strand op Thassos om te genieten van de zon en de zee. Meer over Skala Panagias

Potos – is één van de populairste en meest ontwikkelde vakantiebestemmingen van Thassos. De badplaats ligt in het zuiden van het eiland. Mooie stranden, goed uitgaansleven, veel restaurants, bars en souvenirwinkels. Meer over Potos

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Thassos tips

Thassos vakantie boot en zee

Thassos vakantie – bootje in zee

Thassos-stad – Het moderne Limenas ligt tussen de resten van de oude stad dat fraai harmonieert met de moderne bebouwing. Het centrale plein wordt deels in beslag genomen door de funderingen van een Byzantijnse basiliek. Het antieke Thassos (terrein en museum) is dagelijks te bezoeken (behalve maandag) en werd in de 7e eeuw v. C. gesticht. Het archeologisch museum, naast de agora, herbergt de laatste schatten die men heeft blootgelegd. De Hellenistische en Romeinse agora, duidelijk afgebakend door de ruïnes van vier stoa’s, beslaat een groot terrein achter de oude militaire haven Limanaki. Aan het begin van het pad naar de Akropolis liggen de funderingen van de Tempel van Dionysus (marmeren kop 3e eeuw). Van het amfitheater heb je een fraai uitzicht op zee. De oude citadel ligt op de plaats waar ooit een Apollo tempel heeft gestaan. Vlak onder de top van de akropolis liggen funderingen van de Tempel voor Athena Poliouchos (begin 5e eeuw). Rondom de stad staan nog delen van de 4 km lange lange muren. Meer over Thassos-stad

Skala Kalirachi – is een vissersdorpje aan de westkust van Thassos met een klein haventje en de stranden van Ano en Kato Lagada. Bezoek ook het dorp Kalirachi, een kilometer of twee landinwaarts. het dorpspleintje nodigt je uit voor een kop koffie en je kunt hier lekker wandelen door de smalle straatjes. Bezienswaardig zijn de Agios Dimitrios kerk en het volkskundig museum voor kunst.

Megalo Kazaviti – is het plein in het stadje en wordt omzoomd door weelderig groen, een zeldzaamheid op Thassos. Nergens op het eiland vind je betere voorbeelden van de traditionele bouwstijl van Thassos, met karakteristieke Macedonische invloeden van het vasteland, dan hier.

Moni Archangelou Michail – is een klooster en staat vlak aan zee, 3 km ten westen van Alyki (12e eeuws). Sinds 1974 wordt het klooster bewoond door nonnen. Meer over Alyki

+ Lees meer- Lees minder

Thassos bezienswaardigheden

Thassos vakantie waterval

Thassos groene binnenlanden met watervallen

Thassos is één van de groenste eilanden van Griekenland en tegelijk ook een van de noordelijkste Griekse eilanden. Bezienswaardigheden zijn er op Thassos genoeg. Prachtige natuur in de binnenlanden met bossen en watervallen. Langs de kust schitterende zandstranden met vaak begroeiing tot aan of zelf op het strand. Thassos kun je zelf prima ontdekken met een huurauto of scooter. De afstanden zijn niet heel groot, maar de wegen vaak smal met de nodige bochten.

Wat je niet mag missen tijdens je verblijf of vakantie op Thassos. De top tien bezienswaardigheden van Thassos:

  1. Thassos-stad – het antieke Thassos en het archeologisch museum.
  2. Potamia – het Vagismuseum en de berg Ipsario.
  3. Alykes – fraaie kaap met archeologische zone.
  4. Moni Archangelou Michail klooster – prachtig en vlak aan zee.
  5. Theologos – huizen met aparte schoorstenen.
  6. Kastro – traditioneel dorp zonder elektriciteit.
  7. Sotiras – prachtig dorp met unieke zonsondergang.
  8. Megalo Kazaviti – dorp met traditionele huizen.
  9. Panagia – de natuurlijke waterbronnen.
  10. Chryssi Akti – Golden beach en een heerlijk strand op Thassos.

Thassos hoe te bereiken

Thassos vakantie olijfboom met uitzicht over zee

Thassos Griekenland – olijfboom aan zee

Thassos heeft zelf geen vliegveld. Je landt op het vasteland bij de plaats Kavala op de internationale luchthaven Chryssoupoli. Van hieruit ben je in een kwartier in de haven van Keramoti en daar vandaan vaar je in 30 minuten over naar de haven Limenas op Thassos.

Een andere mogelijkheid, duurt iets langer, is om de boot vanuit de haven van Kavala te nemen naar één van de twee havens op Thassos: Limenas of Prinos. In de zomermaanden vliegen chartervluchten vanuit Nederland op Kavala. Vanuit Kavala zijn er vliegverbindingen met Athene. Per trein kun je vanuit Kavala naar Thessaloniki en Alexandropouli.

Het hele jaar door kun je op de internationale luchthaven van Thessaloniki vliegen. Vanuit hieruit kun je met een huurauto in 1,5 uur naar Kavala rijden over de snelweg. Ryanair en Transavia bieden voordelige vliegtickets aan naar Thessaloniki vanaf verschillende vliegvelden in Nederland, België en Duitsland.

Thassos stranden

Thassos fraaie strandjes

Thassos heeft fraaie stranden

Thassos heeft veel mooie zandstranden. Het groen van de bomen steekt fraai af tegen het turquoise van de zee en het wit van het zandstrand en de rotspartijen. Alyki heeft twee baaien met daarbij archeologische opgravingen. De auto’s staan al geparkeerd langs de weg en het laatste stuk dien je dan ook te lopen. In de baai liggen de nodige jachten en langs het strand vind je Griekse tavernes. Paradissos is een lang en vrij breed zandstrand en ook wel Paradise Beach genoemd.

Chryssi Akti, ook wel Golden Beach genoemd, is een ander fraai zandstrand. Het strand begint smal en loopt zeer breed uit. Prima strand voor families met kinderen. Glyfoneri en Evreokastro zijn kleinere strandjes, maar zeer fraai ook door de omgeving. Bij de hoofdstad Limenas zijn de zandstranden van Glyfada, Papalimani, Nysteri en Makryammos alternatieven voor een dagje aan zee in je vakantie.

De Giola lagoon is populair bij toeristen. Een natuurlijk zwembed in de rotsen. Het zeewater kleurt smaragdgroen in de zon.

De zandstranden van Chrysi Ammoudia één en twee, Makryammos, Prinos en Pefkari zijn gewaardeerd met een blauwe vlag (blue flag beach) op Thassos.

Thassos vakanties

Thassos Saliara beach tijdens vakantie

Thassos – prachtige Salaria beach

Vanuit Nederland wordt er gevolgen op de luchthaven van Kavala in de zomermaanden om Thassos te bereiken. In 2022 kwamen 2.083 Nederlanders per vliegtuig naar Thassos op vakantie. Dat is een daling van 40% ten opzichte van 2019. Toen arriveerden er namelijk 3.484 vakantiegangers uit ons land. In 2018 kwamen er 1.963 toeristen vanuit Nederland aan op het vliegveld, terwijl dit er in 2017 nog 1.464 waren. Op het totaal aantal toeristen die met het vliegtuig naar Thassos op vakantie gaan is dit voor 2018 1,3% en 2017 1,1% (Bron: INSETE Intelligence). Er wordt vanwege voordelige vliegtickets en flexibele vliegschema’s steeds meer gebruik gemaakt van de grotere luchthaven van Thessaloniki. Een huurauto is dan een must om via de snelweg naar Kavala te rijden.

Het groene eiland Thassos is een mooi Grieks eiland. TUI biedt hier verschillende accommodaties aan als pakketreizen afgestemd op verschillende typen reizigers. Ontdek het Grieks eiland Thassos met de fraaie natuur en schitterende stranden.

Ook Ross Holidays biedt vakanties aan naar Thassos. In combinatie met een huurauto vanaf Thessaloniki. Het is een fly drive en de tocht hiernaartoe is al prachtig om te maken. De accommodaties die worden aangeboden zijn kleinschalig en liggen niet bij het massatoerisme.

Een vakantie aanbieding naar Thassos kun je op het internet vinden van eind april tot half oktober. Last minute aanbiedingen naar de hoofdstad van Thassos, maar ook naar de strandbestemmingen op het groene Griekse eiland.

+ Lees meer- Lees minder