Thessalie

Dit is het geografische gebied centraal op het vasteland van Griekenland met hoge bergketens die een grote laagvlakte omsluiten. Thessalie heeft het hoogste percentage vlaktes van alle overige gebieden van Griekenland. Er heerst een landklimaat met strenge winters en warme zomers. De hele laagvlakte wordt omringd door de bergketens van de Pindos, Pilion, Othrys, Ossa en Agrafa.

De kloosters van Meteora in Thessalie je gelooft je ogen niet zo mooi

In de Agrafa bergen ontspringt de Pinios die door de Tempi Vallei van Thessalie stroomt en uitmondt in de Egeische zee. Het Olympus massief ligt ook in Thessalie met het hoogste punt van Griekenland op 2.917 meter hoogte. Hier kun je rondom in de winter volop wintersporten en is dan ook populair voor korte vakanties uit Athene, Larissa en Volos. Het toeristische centrum ligt in Pilion met prachtige stranden, een echt stoomtreintje en gezellige terrasjes. Bekende badplaatsen met mooie zandstranden zijn Chorto, Milopotamos en Agios Ioannis.

Meteora is één van de hoogtepunten van een bezoek aan Thessalie op het vasteland van Griekenland. De kloosters zijn uniek en gebouwd op de steile rotsen. Meteora stond decor voor een film van geheim agent James Bond. Het aanzicht is zeer apart en Kalambaka heeft hiermee één van de zeven wereldwonderen. De Meteora kloosters zijn overigens niet allemaal te bezoeken en de openingstijden zijn beperkt. De entree bedraagt zes euro per persoon per klooster. Thessalie is opgedeeld in vier departementen. We hebben alle departementen apart beschreven met handige tips voor je vakantie.

Thessalie tips

Magnesia – met de hoofdstad van Magnesia de bekende Griekse stad Volos met 120.000 inwoners. Volos is een grote stad aan de kust met een drukke haven. Bezienswaardigheden zijn de neo klassieke huizen en de kerken van Agios Konstantinos, Agia Metamorphosis en Triada. In de buurt van Volos vind je interessante ruïnes van Dimini uit 400 tot 1200 voor Christus, Sesklo uit de 7e eeuw voor Christus, het amfitheater Dimitriados, Amfanes en Pyrasos. Ten zuidoosten van Volos ligt de berg Pilion. Pilion kent 24 dorpen, waarvan de architectuur uniek is te noemen. Deze dorpen liggen verborgen tussen de helgroene dalen met mooie herenhuizen, verfrissende pleinen, straatjes, stenen bronnen en bolvormige bruggen. Enkele prachtige dorpen zijn: Anakasia, Portaria op 12 kilometer van Volos, Makrinitsa op 17 kilometer van Volos en Kissos met de prachtige kerk Ag Marina. Je kunt skiën bij Chania in het skicentrum Agriolefkes op 1.200 meter hoogte met drie skiliften, een dubbele skilift en verschillende pistes. Tegenover Keramidi ligt het dorpje Veneto. Met een roeibootje of een kaik kun je de fantasmagorische grotten bezoeken. Maak verder zeker een ritje in het boemeltreintje van Pilion “lason” ook wel “Moutzouris” (smeerpoets) genoemd op de route van Ano Lechonia naar Millies met haltes in de tussenliggende dorpjes.

Volos is gemakkelijk te bereiken per boot vanuit Skiathos en Skopelos. Je kunt ook per intercity bus vanuit Athene en Thessaloniki of per trein vanuit dezelfde steden. Andere mogelijkheden zijn per vliegtuig naar de luchthaven van Nea Aghialos 19 kilometer ten westen van Volos. In de zomermaanden ook chartervluchten vanuit Nederland. In Pilion en Volos zijn meer dan voldoende accommodaties te vinden.

Larissa – is ook de hoofdstad van het gelijknamige departement en ook de hoofdstad van Thessalie met ruim 200.000 inwoners en van groot economisch belang. Hippocrates, vader van de medicijnen, heeft zijn laatste jaren hier versleten. Bezienswaardigheden in Larissa zijn de Acropolis op de Agios Achilleios heuvel, ruïnes met prachtige muurschilderingen, de Amfitheaters A en B en het Alcazar park met een tuintheater voor 2.500 mensen. Op de Acropolis met haar grote Agios Achileos Kathedraal en het Turks/Venetiaanse fort kun je ook opgravingen zien van twee vroegchristelijke kerken en andere gebouwen. In de nauwe straatjes van de oude wijk aan de voet van de akropolis kun je overdag rustig rondwandelen en ’s avonds genieten van een intens uitgaansleven. Achter de Acropolis ligt de rivier de Pinios die Larissa doorsnijdt. Aan beide oevers is een door bruggen verbonden, geheel nieuw park aangelegd, dat grenst aan het Alcazar park en uitnodigt tot een wandeling. Tot slot is een bezoek aan het archeologische museum dat is ondergebracht in een Turkse moskee met nog gedeeltelijke intacte minaret en dat vondsten uit heel Thessalie herbergt een must.

Het hoogste punt van Griekenland is 2.917 meter hoog. Dit is de top van het Olympus massief die ligt precies op de grens met Pieria in Macedonië. In Tsaritsani 38 kilometer ten noordwesten van Larissa vind je stenenhuizen, torenhuizen en enkele interessante kerken en kloosters. 42 kilometer ten noordwesten van Larissa ligt Elassona met het bekende Panagia Olympiotissa klooster uit de 14e eeuw, gebouwd op een heuvel bij een Acropolis. Twintig kilometer van Elassona vind je het prachtige Tempidal. In het Tempidal bij het kerkje Agia Paraskevi kun je een boottochtje maken over de rivier door de kloof van het Tempidal, wat prachtige uitzichten oplevert. Ambelakia ligt 34 kilometer ten noordoosten van Larissa en heeft een interessante architectuur. Het bekende Zwarte Huis is nu een museum. Verder zijn een bezoekje aan de kerken Agios Georgios en Agia Peraskevi ook de moeite waard. Larissa kun je bereiken per trein en bus vanuit Thessaloniki, Athene, Volos en Trikala (Kalambaka). Larissa heeft voldoende hotels en ook Ambelakia heeft een paar kamers voor toeristen.

Karditsa – is de hoofdstad van dit gelijknamige departement. De stad is gebouwd in het hart van Thessalie. Bezienswaardigheden in de stad zijn het Pafsilypo park, de Grieks Orthodoxe kathedraal Agios Konstantinos en de kerk Zoodochos Pigi. 18 kilometer ten zuidwesten van Karditsa op 1.150 meter hoogte ligt het Korona klooster een religieus en cultureel centrum uit de tijd van de Ottomanen. Één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van het departement is het door mensen aangelegde meer Nikolaos Plastiras op 25 kilometer ten westen van Karditsa met een stuwdam gebouwd in 1959 op 1.000 meter hoogte. De dam en het meer zorgden voor de totale water- en electriciteitsvoorziening van Thessalie. Het is het hoogste kunstmatig aangelegde meer in Europa. Het gebied rond het Plastiras meer heeft zich de laatste 10 jaar ontwikkeld tot een centrum voor kleinschalig toerisme. Natuur en rust zijn hier de sleutelwoorden. Er heerst hier een door het meer veroorzaakt microklimaat met veel sneeuw in de winter. Een ideaal wandelgebied. Verder kun je baden in de geneeskrachtige natuurlijke bronnen bij Smokovo en Kaitsas, de ruïnes van Philia uit de 5e eeuw voor Christus bekijken, het Mycenaean Tholos graf net buiten Georgiko bezoeken, het oude Gomphoi bij Mouzaki en Kierion bij Sofades bezichtigen en natuurlijk een bezoek brengen aan de twintig bergdorpen van Agrithea met hun eigen architectuur en prachtige stenen bruggetjes. Kraditsa ligt niet aan zee en heeft dus geen stranden. Karditsa is te bereiken per intercity bus vanuit Thessaloniki, Athene, Volos, Larissa, Trikala en Grevena. Per trein vanuit Athene.

Thessalie de Meteora kloosters in Kalambaka.

Thessalie de Meteora kloosters in Kalambaka.

Trikala – is de hoofdstad van dit gelijknamige departement. Een prachtige stad aan de oever van de rivier Lithaios met een prachtig Byzantijns kasteel op de heuvel van de oude acropolis. Bezienswaardigheden zijn het Byzantijnse fort, de archeologische opgravingen bij de Grieks Orthodoxe kathedraal Agios Nikolaos en de wijk Varousi bij het kasteel. Kalambaka ligt op 349 kilometer van Athene en 22 kilometer van Trikala. De achtergrond van de stad zijn grote grijze bijna onbereikbare zandstenen toppen van de Meteora. Vlakbij de stad en Kastraki op de grote grijze rotsen vind je één van de wereldwonderen: de METEORA kloosters. Monniken bouwden vanaf de 14e eeuw 24 verschillende kloosters. De Meteora kloosters liggen in een vallei op ongeveer 600 meter hoogte, de rotsen rijzen tot ongeveer 375 meter boven de vallei. Ze brengen iemand tot diepe gedachten…..hoe ontstaan deze rotsformaties? Bovenop deze rotsen en deels ook in zijn de kloosters gebouwd. Zes kloosters zijn in gebruik en toegankelijk voor publiek:De grote Meteoor dagelijks te bezoeken behalve dinsdag van 09.00 tot 13.00 uur en van 15.15 tot 18.00 uur, Varlaam dagelijks te bezoeken behalve vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur en van 15.15 tot 18.00 uur, St Stephanus dagelijks te bezoeken behalve maandag van 09.00 tot 13.00 uur en van 15.15 tot 18.00 uur, Agia Triada dagelijks te bezoeken van 09.00 tot 18.00 uur, St Nicolaas Anapafsaa dagelijks te bezoeken van 09.00 tot 18.00 uur en Rousanouklooster dagelijks te bezoeken van 09.00 tot 18.00 uur. In Kalambaka kun je komen per bus en trein vanuit Trikala.Voor overnachtingen in de buurt van de Meteora kloosters kun je terecht bij campings en vele hotels in Kastraki en Kalambaka. 50 kilometer ten westen van Trikala in Pertouliotika Livadia is het ski centrum Kozakia. Vergeet niet het prachtige bergdorp Elati vlakbij de piste. Trikala kun je bereiken per intercity bus vanuit Thessaloniki en Athene en per trein vanuit Athene.

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Thessalie bezienswaardigheden

Thessalie is een prachtig gebiede op het vasteland van Griekenland. Het is een fraai natuurgebied met de hoogste bergketen van Griekenland. Toeristen hebben het gebied nog niet ontdekt, behalve dan Meteora, en geheel het jaar door kun je hier vrij rustig op vakantie. In Thessalie kun je prima wandelen, maar in de winter ook skiën . Wat je niet mag missen tijdens je vakantie of reis in Thessalie in Griekenland. De top tien bezienswaardigheden van Thessalie:

  1. Kalambaka – de Meteora kloosters o.a. Varlaam en de grote Meteoor.
  2. Volos – de stad zelf en de Dimini ruïnes.
  3. Trikala – het Byzantijnse kasteel van Trikala.
  4. Smokovo – de Spa bronnen van Smokovo.
  5. Larissa – Alcazar park met het tuintheater, het oude theater en museum.
  6. Karditsa – Nikolaos Plastiras kunstmatig aangelegd meer met stuwdam.
  7. Agrithea – de 20 unieke bergdorpen van Agrithea.
  8. Milies – ritje met het stoomtreintje “Moutzouris”.
  9. Kaitsa – Spa bronnen van Kaitsa.
  10. Elassona – het Panagia Olympiotissa klooster.

Thessalie hoe te bereiken

Thessalie is gemakkelijk te bereiken per trein vanuit Athene en Thessaloniki. Je kunt zelfs per trein vanuit Volos en Larissa naar Meteora. Vliegvelden vind je Volos en Larissa. Larissa (Larisa Airport) heeft een tweetal landingsbanen en wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode LRA. Het vliegveld van Volos(Nea Anchialos) wordt internationaal meer gebruikt, heeft een landingsbaan en wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode VOL. Het vliegveld van Volos is het vliegveld voor vakanties naar Pilion en omstreken. Bussen verbinden vele dorpen en steden met elkaar.

Thessalie stranden

Thessalie heeft fraaie stranden met kiezels en zand. Pilion is bekend om zijn kiezelstranden met helder en fris zeewater. Een aangename verkoeling in de zomermaanden. Thessalie heeft op veel stranden een blauwe vlag wapperen voor schone en veilige stranden met schoon zwemwater en controleposten. Dit zijn de Blue Flag Beaches van Thessalie: Koropi, Agios Kampos, Mylopotamos, Sotiritsa, Ntamouchari, Velika, Papa Nero, Agios Ioannis, Stomio, Alykes, Nea Mesagala, Pargason, Anavros, Amfanon, Aboyos, Amarylida, Barba Thoma, Chrysi Panagias, Kala Nera en Sykia.

Thessalie vakanties

Wil je op vakantie naar Thessalie en de Meteora kloosters in Kalambaka? Vanuit Nederland kun je vliegen op de luchthavens van Preveza of Thessaloniki. Met een huurauto kun je zelf Epirus gaan ontdekken. Een andere mogelijkheid is om een georganiseerde rondreis te boeken.

Reisorganisaties bieden georganiseerde groepsrondreizen aan o.a. Meteora en het bergdorp Metsovo. Je combineert deze reis met de stad Ioannina in Epirus en vertrekt vanuit Thessaloniki.