Fietsen

  Het Mediterrane klimaat, de goed aangelegde wegen en de verscheidenheid aan landschappen maken van Griekenland een echt fietsparadijs. Via de smalle slingerende wegen fiets je naar de meest pittoreske dorpen, de drukte van de toeristische trekpleisters ruil je even in voor de rust van het platteland. De bewoners hier kijken soms wat raar op bij het zien van een zwoegende fietser, maar hun verbazing maakt al snel plaats voor hun eeuwige glimlach en gastvrijheid.

  Op veel Griekse eilanden kun je prima fietsen. Kos is het fietseiland

  Voor ATB-ers zijn zeker in de hogere delen van Griekenland talloze paden en onverharde wegen te vinden. De gewone wegen zijn vrijwel allemaal geasfalteerd en redelijk tot goed te noemen, hoewel je altijd rekening moet houden met kuilen, sleuven en steenslag. Dat je op goed asfalt rijdt is geen enkele garantie dat dat na de volgende bocht nog zo is! Let dus vooral bij het afdalen goed op. Grote doorlopende wegen en snelwegen kun je mar beter mijden. Hou er rekening mee dat in Griekenland niet zoals in Nederland en België alle wegen ’s avonds zijn verlicht. De straatverlichting is buiten de steden en dorpen zeer beperkt te noemen en dus maakt het fietsen als het donker wordt gevaarlijker.

  Je kunt in Griekenland tal van fietsen huren en afhankelijk van de omgeving waar je zit (heuvel- of bergachtig) kun je in overleg met de fietsverhuurder een gepaste fiets uitkiezen. De kwaliteit van de fietsen is over het algemeen niet hetzelfde als wij in Nederland en België gewend zijn. Mocht je dus zelf een goede fiets hebben dan kun je deze meenemen op vakantie. Vraag naar de voorwaarden en mogelijkheden van de luchtvaartmaatschappij waarmee je naar Griekenland vliegt.

  Het weelderig groene Corfu, de oase van rust en prachtige stranden in Kefalonia en het culturele Rhodos, het zijn maar enkele voorbeelden van fietsbestemmingen. Met uitgestrekte vlaktes, ruige berglandschappen, spectaculaire grindwegen wacht er voor elk niveau een nieuwe uitdaging. Het voorjaar (mei, juni) en het najaar (september, oktober) zijn door de mildere temperaturen de ideale fietsperiodes.

  Kos is het fietseiland van Griekenland. Het tamelijk vlakke en kleine eiland maakt het eenvoudig om je te verplaatsen per fiets. In totaal heeft het in en rond Kos-stad een fietspad van 13 kilometer in lengte. Niet alleen ervaren fietsers, maar ook families met kinderen kunnen hier met de fiets leuke uitstapjes maken. De stad Kalamata, in het zuiden van de Peloponnesos, heeft ook een fietspad. Je kunt hier met de fiets door het centrum rijden en naar en langs de boulevard,

  Fietsen Griekenland tips

  Heb je geen goed uitgeruste fiets dan bieden de verschillende fietsverhuurders je wel het geschikte model. Je hoeft geen getraind fietser te zijn om deze tochten te doen maar een goede fysieke conditie is toch aan te raden om optimaal van je vakantie te genieten. Het energieverlies op warme dagen is enorm. Stevig ontbijten en veel drinken is dan ook de boodschap. Je passeert regelmatig winkeltjes waar je gekoelde drank, fruit en zoetigheid kan kopen. Neem wel genoeg eten en drank mee bij lange beklimmingen of off-road trips ver van de bewoonde wereld.

  Fietsen op het eiland Kos

  Fietsen bij Tigaki op Kos in Griekenland.

  .

  Het Griekse eiland Kos is vlak en leent zich voor een fietsvakantie. Op het eiland kun je diverse fietstochten maken en is de fiets dan ook, in tegenstelling tot andere delen van Griekenland, een veelgebruikt vervoersmiddel. Vanuit de haven van Kos-stad langs de zee tot aan Psalidi is een officieel fietspad waar voetgangers ook gebruik van mogen maken. Veel toeristen fietsen van Kos-stad naar Tigaki, een fietstocht van ongeveer 9 kilometer, via Lambi en de hotelzone langs de kust. Zorg dat je voor je fietstrip voldoende water, zonnebrandcrème en je zwemspullen meeneemt. Een fiets huren op Kos kost tussen de 3 en 5 euro per dag afhankelijk van de soort fiets die je wilt.