Griekse wijnen

Griekenland is internationaal nog niet bekend om zijn wijnen. Populaire wijnen zijn de Retsina (harswijn) of de Samos muskaatwijn. Dit zijn echter slechts een paar wijnen die Griekenland rijk is. De Grieken maken al meer dan 4000 jaar wijnen, maar het aanbod bleef lang beperkt door het grote aanbod vanuit Frankrijk en Italië.

De laatste vijfentwintig jaar heeft Griekenland een enorme sprong gemaakt en zichzelf internationaal op de kaart gezet als wijnproducent. Diverse wijnhuizen in Griekenland hebben hun assortiment geprofessionaliseerd en gestandaardiseerd voor massaproductie. Via diverse online winkels en de groothandel kun je in Nederland nu ook genieten van de beste Griekse wijnen.

Laat je verrassen door Griekse wijnen die behoren tot de wereldtop

Steeds meer zie je in Griekse dorpen en steden slijterijen in het straatbeeld. Tijdens je vakantie is het aan te raden om je wijn bij een slijter te halen in plaats van de supermarkt. Vaak is het wijnassortiment veel breder en dieper en hebben de medewerkers ook verstand van de diverse wijnsoorten en wijnmerken. Zo kun je op vakantie alvast kennismaken met de Griekse wijnen. In Nederland hebben steeds meer Griekse restaurants een Griekse wijnkaart.

Druivensoorten Griekenland

Griekse druiven op de Peloponnesos

Griekse druiven op de Peloponnesos

In Griekenland groeien meer dan 300 verschillende druivensoorten, waarvan de meeste nergens anders groeien. Dit is het marketinginstrument van de Griekse kwaliteitswijnen en maakt het mogelijk om exclusieve wijnen te kunnen produceren. Het gaat bijvoorbeeld om de eeuwenoude druivensoorten als Assyrtiko, Malagousia en Roditis. Naast de druif zijn natuurlijk ook het klimaat en de grondsoort van belang voor de smaak van de wijnen.

Awards Griekse wijnen

De Griekse wijnen winnen tegenwoordig ook internationale prijzen. In 2007 won de Lenga Aventis van Apostolos Mountricha bijvoorbeeld de gouden medaille in de Duitse competitie Mundus Vini. In 2008 won Ovilos Vintage 2007 de award voor beste witte wijn in Griekenland. Deze wijn wordt geproduceerd in de bergen bij Kavala op het vasteland van Griekenland. Het “Decanter Wine Magazine” testte hiervoor 9219 wijnen van over de hele wereld.

Wijnstreken Griekse eilanden

Wijnkelder van een Grieks wijnhuis op Rhodos.

Wijnkelder van een Grieks wijnhuis op Rhodos.

Op de Egeische eilanden wordt gezamenlijk jaarlijks 150.000 hectoliter wijn gemaakt. Op het eiland Samos wordt bijvoorbeeld de wereldberoemde muskaatwijn geproduceerd in diverse varianten en Santorini maakt faam met de zoete Vinsanto.

Op Kefalonia wordt de Robola wijn gemaakt. Het Ionische eiland staat in Griekenland bekend om haar nieuwe stijl van wijnmaken. Het merk Robola dankt zijn naam aan de gelijknamige druivensoort, waarvan de wijnen worden gemaakt.

Kreta is goed voor 20% van de totale wijnproductie in Griekenland. De bekendheid en reputatie van de wijnen van het Griekse eiland liggen echter achter bij die van vele wijnen gemaakt op het vasteland van Griekenland. Het goede nieuws is dat op Kreta wordt geinvesteerd in wijngaarden met de Kosifali en Mandilaria druiven. Druivensoorten voor kwalitatief goede wijnen. Kreta heeft diverse lokale wijnhuizen zoals Lyrarakis in Alagni. Sinds de jaren negentig produceren hier de broers Lyrarakis kwaliteitswijnen, die vooral lokaal worden geconsumeerd. Creta-Olympias produceerd al meer dan 25 jaar diverse wijn. Sinds 1997 zijn er diverse maatregelen genomen om de kwaliteit van de wijnen te verbeteren. Inmiddels staat Creta-Olympias, vooral in Griekenland, goed bekend. In de buurt van Heraklion is Nikolaos Douloufakis begonnen met het profesionaliseren van zijn familietraditie: wijn maken. Nikolaos wordt genoemd als iemand die de komende jaren kwaliteitswijnen kan gaan produceren en hiermee wellicht Kreta internationaal op de kaart gaat zetten qua wijnen.

Wijnstreken Griekenland vasteland

De wijnkelder van het wijnhuis Skouras

De wijnkelder van het wijnhuis Skouras

In Epirus op het vasteland wordt jaarlijks ongeveer 30.500 hectoliter wijn geproduceerd. Het is het meest bergzame gebied van Griekenland met twee echte wijnstreken Zitsa (600 meter hoogte) en Metsovo (1100 meter hoogte). In Zitsa, Glinavos en Monastri Zitsa, wordt witte wijn geproduceerd van Debina druiven en rose van Bekari en Vlachiko druiven. In Metsovo produceerd Kotogi Averoff sinds 1960 veelal rode wijnen.

Centraal Griekenland, Attika en het eiland Evia is het gebied waar de meeste wijn in Griekenland wordt geproduceerd. Jaarlijks wordt de productie hier geschat op meer dan 2 miljoen hectoliter. Hier wordt traditioneel bijvoorbeeld Retsina gemaakt en groeien veelal druiven van het soort Savatiano. De Savatiano-druif is dan ook de druif waarvan Retisna wordt gemaakt. Ook de Roditis druif met zijn paarsachtige kleur wordt hier veel verbouwd en gebruikt voor de rode wijnen.

Macedonie, op het vasteland van Griekenland, produceerd per jaar ongeveer 460.000 hectoliter wijn. Wijn maken is hier meer een traditie en de eerst wijnen in de streek Drama werden mer dan 5000 jaar geleden gemaakt. Naousa is de streek waar de wijn onder het gelijknamige merk wordt geproduceerd en ook het merk Boutari. Xynomavro is de druivensoort die in Naousa het meeste wordt gekweekt en gebruikt voor rode wijnen. Griekenland heeft zijn status voor hoge kwaliteit rode wijnen veelal te danken aan deze druivensoort.

Wijn proeven in Nemea op de Peloponnesos

Wijn proeven in Nemea op de Peloponnesos

Op het schiereiland Peloponessos wordt ook veel wijn gemaakt. De jaarlijkse wijnproductie ligt hier op ruim 1,5 miljoen hectoliter. De geschiedenis van wijn gaat hier terug to in de Middeleeuwen. De eerste wijn werd hier ongeveer 7.000 jaar geleden gemaakt. Achaia Claus uit Patras en Tselepos zijn enkele bekende wijnmerken uit de Peloponessos. In Patras en Rio worden ook muskaatwijnen geproduceerd. Nemea is de beste wijnstreek van Griekenland met zeer goede wijnhuizen.

In Thessalie, op het vasteland van Griekenland, wordt jaarlijks 424.000 hectoliter wijn gemaakt verdeeld over 8700 hectare grond. Tsantalis uit Rapsani is waarschijnlijk het bekendste wijnmerk uit deze streek en startte de productie aan de voet van de Olympus pas in 1990 op.

Thraki, in het noordoosten van Griekenland, produceert jaarlijks ongeveer 50.000 hectoliter wijn. De streek die grenst aan Turkije heeft (nog) geen commerciele wijnproducenten. De wijn wordt dan ook veelal lokaal gemaakt en ook gebruikt voor lokale of regionale consumptie.

Wat zijn jouw tips?