Antiparos

Antiparos is een eiland van Cycladen-groep en ligt op een steenworp afstand van Paros. De totale oppervlakte bedraagt 35 kilometer met een kustlijn van zo’n 57 kilometer lengte. Meer naar zuiden vormen heuvels, met de Profitis Ilias van 300 meter als hoogste punt, het landschap. Vanuit Pounta op Paros gaat de frequente veerdienst naar het stadje Antiparos die in de zomermaanden zelfs elk half uur vaart. Deze overtocht bedraagt dan ook slechts een kwartiertje en je kunt een huurauto meenemen als je wilt.

Antiparos heeft in grotten de oudste stalactiet van Europa

Eigenlijk mag zich alleen het hoofdstadje en havenplaats Antiparos een nederzetting noemen. Hier vind je bij de haven dan ook de meeste voorzieningen. Op het eiland zelf liggen accommodaties namelijk verspreid, meestal dichtbij de kust, met daar in de buurt dan weer tavernes en restaurants. Bezienswaardig zijn de druipsteengrotten van het eiland op acht kilometer van het stadje vandaan. Deze grotten zijn dagelijks te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur. Bij de entree staat de fraaie witte kapel Agios Ioannis Spiliotis. In deze druipsteengrotten is trouwens de oudste stalactiet van Europa te zien. Deze wordt op maar liefst 45 miljoen jaar oud geschat. Je betaalt anno 2023 zes euro per persoon entree om deze grotten in te gaan. Dit is dan inclusief de entree voor het folklore museum van Antiparos.

Stranden vind je voornamelijk in het zuiden en het westen van Antiparos. Leuk is om met een kleine motorboot zelf rond het eiland te varen en je anker uit te gooien in verschillende afgelegen baaien. Denk bijvoorbeeld aan Livadia beach, Soros beach en Agios Georgios beach. Vanaf Agios Georgios vertrekken (taxi)boten naar het eiland Despotiko, waar je echt relaxt kunt genieten van zon, zee en strand. Bezienswaardig op Despotiko is de gerenoveerde tempel van Apollo. Reeds 12 ruïnes van gebouwen zijn hier op deze archeologische site dan ook blootgelegd.

Het kastro (kasteel) van Antiparos dateert uit het 1440. Dit is de bezienswaardigheid van het hoofdstadje en ligt op loopafstand van de haven. Een tip om hier door de smalle steegjes van het oude fort te slenteren. En lekker wat te drinken of eten op één van de terrasjes op het gezellige dorpsplein.

Antiparos tips

Antiparos is dus het zusje van Paros en eigenlijk ook alleen via dit eiland te bereiken. Prima te combineren dus met Paros in één Griekse vakantie. De meeste accommodaties vind je in en rondom het hoofdstadje, maar een tip is om een juist wat luxere, rustigere verblijfsplaats te zoeken elders op het Cycladen-eilandje.

Meer Griekenland aanbiedingen