Antiparos

Antiparos is een eiland van Cycladen-groep en ligt op een steenworp afstand van Paros. De totale oppervlakte bedraagt 35 kilometer met een kustlijn van zo’n 57 kilometer lengte. Meer naar zuiden vormen heuvels met de Profitis Ilias van 300 meter als hoogste punt. Vanuit Pounta op Paros gaat een veerdienst naar het stadje Antiparos die in de zomermaanden elk half uur vaart. De overtocht bedraagt een kwartiertje en je kunt een huurauto meenemen op deze veerboten.

Antiparos heeft in grotten de oudste stalactiet van Europa

Eigenlijk mag zich alleen het hoofdstadje en havenplaats Antiparos zich een nederzetting noemen. Hier vind je bij de haven dan ook de nodige voorzieningen. Op het eiland zelf liggen accommodaties verspreid, meestal dichtbij de kust, met daar in de buurt tavernes en restaurants. Bezienswaardig zijn de druipsteengrotten van het eiland op acht kilometer van het stadje vandaan. Deze grotten zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Bij de entree staat de witte kapel Agios Ioannis Spiliotis. In deze druipsteengrotten is de oudste stalactiet van Europa te zien. Deze wordt op 45 miljoen jaar oud geschat. De entree bedraagt anno 2023 zes euro per persoon. Dit is inclusief de entree voor het folklorisch museum van Antiparos.

Stranden vind je voornamelijk in het zuiden en het westen van Antiparos. Leuk is om met een kleine motorboot zelf rond het eiland te varen en je anker uitgooien in verschillende afgelegen baaien. Denk bijvoorbeeld aan Livadia beach, Soros beach en Agios Georgios beach. Vanaf Agios Georgios vertrekken (taxi)boten naar het eiland Despotiko, voor als je echt afgelegen wilt genieten van zon, zee en strand. Bezienswaardig op Despotiko is de gerenoveerde tempel van Apollo. Reeds 12 gebouwen zijn hier op deze archeologische site blootgelegd.

Het kastro (kasteel) van Antiparos dateert uit het 1440. Dit is de bezienswaardigheid van het hoofdstadje en ligt op loopafstand van de haven. Een tip om hier door de steegjes te slenteren. En wat te drinken of eten op één van de terrasjes op het gezellige dorpsplein.

Antiparos tips

Antiparos is dus het zusje van Paros en eigenlijk ook alleen via dit eiland te bereiken. Prima te combineren dus met Paros in één Griekse vakantie. De meeste accommodaties vind je in en rondom het hoofdstadje, maar een tip is om een juist wat luxere, rustigere verblijfsplaats te zoeken elders op het Cycladen-eilandje.

Bekijk alle aanbiedingen