Symi

Het eiland Symi ligt in het zuidoosten van Griekenland bij Rhodos. En het heeft misschien wel het mooiste haventje van heel Griekenland. Het hoofdstadje, met fraai gekleurde herenhuizen en amfitheatersgewijs gebouwd tegen de vrij steile hellingen rondom het baaitje, is schilderachtig. Ook de stranden zijn een toeristische trekpleister, waarvan de meeste alleen per boot te bereiken zijn.

Het eiland Symi heeft het mooiste haventje van Griekenland

Natuurlijk mogen we het Michael Panormitis klooster niet vergeten. Een groot klooster, gelegen direct aan zee en een ‘must-see’ als je een bezoek brengt aan Symi. Het eiland is 67 km2 groot, is van noord naar zuid niet langer dan 10 kilometer en van oost naar west bedraagt de maximale breedte zo’n acht kilometer. Flink wat bergen, waarvan de piek van de Vigla met 616 meter de hoogste is. Ook de berg Kokkimidis met 594 meter en Manos met 587 meter behoren tot de drie hoogste punten van het eiland. Een klein wegennet op het eiland verbindt de dorpjes Nimporios, Simi, Pedi en Panormitis met elkaar.

Vanuit Rhodos vertrekken op meerdere dagen per week draagvleugelboten (catamarans) naar Symi. De boottocht duurt ongeveer 50 minuten en vertrekt al vroeg in de ochtend. Je komt dan aan in het haventje van Yialos, ook wel Symi haven genoemd, en de terugreis is pas eind van de middag. Ook georganiseerd kun je een dagexcursie boeken. Een wat langere bootreis, maar met bezoek aan het Panormitis klooster en soms ook mogelijkheid om te zwemmen en relaxen in één van de schitterende baaien van het eiland.

Het klimaat van Symi is droog en gezond. Van juni tot en met september is er nauwelijks kans op neerslag. De hoofdstad Symi stad bestaat uit de twee gedeeltes Chorio en Gialos. Ook Pedi en Nimporios zijn permanent bewoond en dorpjes aan de noordkant van eiland en aan zee. Net als Chalki is dit eiland een sponzenduikerseiland.

foto album Symi

Symi interactieve kaart

Symi kaart

Symi vakantiebestemmingen

Symi vakantie in Griekenland

Uitzicht op het haventje van Symi

Natuurlijk kun je ook op vakantie naar Symi. Het eiland heeft geen eigen luchthaven en beste is om naar Rhodos te vliegen en vanuit Rhodos-stad met de boot naar het Griekse eiland te varen. Het aanbod van appartementen, pensions, villa’s en hotels is beperkt op het eiland en meestal verblijven toeristen hier één of twee dagen.

Symi-stad en Pedi zijn vakantiebestemmingen op het eiland, maar ook Marathounda in het zuidwesten heeft in de zomer mogelijkheden om te logeren.

Meer Griekenland aanbiedingen


Symi tips

Ano Symi de kerk Panagia

Panagia kerkje op de Akropolis van Symi

Als je het haventje van Symi komt binnenvaren sta je verstelt van de gekleurde woningen. Een mooie foto maken van het havenplaatsje is dan ook geen hele grote uitdaging. De kade met tavernes en vissersbootjes en daarachter de pasteltinten van de huizen tegen de bergwanden.

Leuk is om een wandeling naar boven te maken, richting het oude fort en kerk met roodkoepeldak. Van hier vandaan heb je een prachtig overzicht op het haventje met de vuurtoren erbij. Dan zie je ook pas hoe steil de rotspartijen zijn, waar de het stadje tegenaan is gebouwd.

Als je op eigen gelegenheid met een catamaran van Dodekanisos Seaways bent gekomen is het een lange dag om zeven uur door het hoofdstadje heen te slenteren en/of op een terras neer te strijken. Een auto huren of met een taxibootje naar een strand gaan behoren dan zeker tot de mogelijkheden.

Symi stranden

Aankomst in Gialos op Symi

Gialos op Symi bij aankomst met de boot

Ondanks dat Symi niet een heel groot eiland is en het grootste gedeelte bestaat uit bergen, zijn er genoeg mooie stranden te vinden. Soms alleen bereikbaar met een motorbootje of watertaxi, maar wel de moeite waard om te bezoeken voor een dagje zon, zee en strand.

Marathounda beach is bijvoorbeeld een mooie baai met een fraai strand. Een kiezelstrand met een taverne en parasols en ligbedden in de zomermaanden. De zeebodem loopt vrij snel af en met kleine kinderen dus opletten. Je kunt een bezoek aan dit strand prima combineren met het Panormitis klooster op slechts twee kilometer afstand. 

Nanou beach is een ander mooi kiezelstrand en ligt ook aan de oostkust van Symi. De baai is alleen vanaf zee te bereiken. Op het strand zijn in de zomer de nodige voorzieningen met een taverne.

St George Bay is misschien wel het mooiste strand van Symi. Het ligt geïsoleerd aan de oostkust van het Griekse eiland en is alleen vanaf zee te bereiken. Er zijn geen voorzieningen op het strand en ook geen plaatsen voor natuurlijke schaduw. De meeste bezoekers komen dan ook met excursieboten voor duik in zee. Achter het strand vind je nog de kapel van Agios Georgios.

Symi vakanties

Vanuit Nederland worden er georganiseerde vakanties naar Symi aangeboden. Gevlogen wordt er op de internationale luchthaven van Rhodos en verder ga je met een veerdienst naar dit mooie Griekse eiland toe. Waar de meeste toeristen met een dagtochtje aan het einde van de middag alweer terugkeren, kun jij hier dus blijven en overnachten.