Reisadvies Griekenland

  Griekenland maakt deel uit van de Europese Unie en ligt voor reizen en vakanties niet ver van Nederland vandaan. De vliegtijd bedraagt gemiddeld zo’n drie uur en mede door het grote aantal vliegvelden is het land goed bereikbaar en toegankelijk. Voor je op reis gaat is het verstandig om het reisadvies voor Griekenland van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken te bekijken. Dit om te zien of er restricties zijn op of rondom je vertrekdatum. Zijn er bijvoorbeeld actuele coronamaatregelen in Giekenland.

  Vanuit de Europese Unie communiceert men via de website van het ECDC met een kaart van alle Europese lidstaten. Hierop wordt met kleurcodes aangegeven welke regio’s binnen een land veilig zijn om naartoe te reizen. Deze kaart wordt wekelijks ge-update en is een leidraad voor de reisadviezen per land. Griekenland levert, net zoals alle andere lidstaten, zelf de informatie hiervoor aan en dat is verdeeld over meer dan 50 regio’s en vakantiebestemmingen voor dit Zuid-Europese land.

  Reisadvies van de Grieken en PLF formulier

  Het reisadvies Griekenland wordt dagelijks ge-update door ons ministerie van Buitenlandse Zaken. Omgekeerd heeft Griekenland ook een reisadvies voor Nederlanders die naar Griekenland willen reizen. Tijdens de corona-epidemie dien je voor je naar Griekenland reist online een PLF formulier te hebben ingevuld. Deze maatregel van de Griekse overheid geldt voor alle reizen, zoals zakelijke en vakantiereizen. Dit zogenaamde PLF formulier dien je minimaal 24 uur voor je aankomst in Griekenland te hebben ingevuld. Beter is om hiervoor de aankomsttijd van je vlucht aan te houden. Het invullen is voor eigen risico.

  Griekenland reisadviesNa het invullen van dit PLF formulier krijg je per e-mail een bevestiging hiervan. Hierin staat een link van je aanvraag die je kunt aanklikken voor de status. Net voor middernacht voor je vertrekdatum ontvang je per e-mail een QR-code, welke je moet laten zien bij aankomst in Griekenland. Maak voor de zekerheid een screenshot hiervan. Anno 2021 willen de Grieken bij aankomst ook een negatieve PCR-test kunnen zien of een vaccinatiepaspoort bij aankomst op één van de Griekse vliegvelden.

  Griekenland corona en lockdown

  Het coronavirus zorgt ook in Griekenland in 2021 voor veel besmettingen. De maatregelen van de overheid zijn daar over het algemeen strenger en dwingender. Een complete lockdown voor het hele land heeft in 2021 meerdere keren plaatsgevonden om het virus te bestrijden. Dit betekent uiteraard als je in Griekenland bent tijdens een lockdown, dat deze strenge regels ook voor jou als toerist gelden. Overtreed je de regels, dan krijg je niet eerst een waarschuwing, maar direct een boete. Zorg dus dat je van alle Griekse maatregelen op de hoogte bent voor je gaat reizen. Regionaal kunnen er andere reisadviezen gelden in Griekenland.

  Het reisadvies wordt afgegeven in zogenaamde kleurcodes. Zijn deze codes groen of geel, dan mag je naar Griekenland op vakantie. Is de kleurcode oranje of rood dan mag je niet op vakantie naar Griekenland. Bij code oranje is alleen noodzakelijk reizen toegestaan en daaronder vallen geen vakantievluchten.

  Paspoort en identiteitskaart om te reizen

  Om naar Griekenland te reizen is een identiteitskaart voldoende. Het land maakt deel uit van de Europese Unie en deze legitimatie volstaat voor alle EU-inwoners. Een paspoort kan natuurlijk ook. Hier kom je Griekenland ook mee in. Bovendien vragen accommodaties bij aankomst vaak om je te legitimeren en voor het huren van een auto tijdens je vakantie kan hier naast je rijbewijs ook om worden gevraagd. Laat je paspoort niet achter bij de receptioniste is onze tip. Vraag het terug en berg het veilig op in bijvoorbeeld het kluisje van je hotel of appartement.

  Wat zijn jouw tips voor Reisadvies Griekenland?