Reisadvies Griekenland

  Griekenland maakt deel uit van de Europese Unie en ligt voor reizen en vakanties niet ver van Nederland vandaan. De vliegtijd bedraagt gemiddeld zo’n drie uur en mede door het grote aantal vliegvelden is het land goed bereikbaar en toegankelijk. Voor je op reis gaat is het verstandig om het reisadvies voor Griekenland van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken te bekijken. Dit om te zien of er restricties zijn op of rondom je vertrekdatum. Zijn er bijvoorbeeld actuele verscherpte coronamaatregelen in Griekenland.

  Vanuit de Europese Unie communiceert men via de website van het ECDC met een kaart van alle Europese lidstaten. Hierop wordt met kleurcodes aangegeven welke regio’s binnen een land veilig zijn om naartoe te reizen. Vooral tijdens de coronapandemie wordt deze kaart wekelijks ge-update en is een leidraad voor de reisadviezen naar Griekenland per land. Griekenland levert, net zoals alle andere EU-lidstaten, zelf de informatie hiervoor aan en dat is verdeeld over meer dan 50 regio’s en vakantiebestemmingen voor dit Zuid-Europese land.

  Reisadvies en PLF formulier Griekenland

  Het reisadvies Griekenland wordt dus vrijwel dagelijks ge-update door ons ministerie van Buitenlandse Zaken. Omgekeerd heeft Griekenland ook een reisadvies voor Nederlanders die naar Griekenland willen reizen. Tijdens de corona-epidemie dien je voor je naar Griekenland reist altijd online een PLF formulier te hebben ingevuld. Deze maatregel van de Griekse overheid geldt voor alle reizen, zowel dus zakelijke en vakantiereizen. Dit zogenaamde PLF formulier Griekenland dien je minimaal 24 uur voor je aankomst in Griekenland te hebben ingevuld. Je kunt dit echter beter al veel eerder invullen. Het invullen van dit Passenger Locator Form (PLF) is voor eigen risico en geldt voor alle reizigers uit Nederland van 5 jaar en ouder. Per april 2022 is het niet meer nodig om een PLF in te vullen voor je vakantie.

  Griekenland reisadviesNa het invullen van het PLF formulier Griekenland krijg je vrij snel per e-mail een bevestiging hiervan. Hierin staat een link van je aanvraag die je kunt aanklikken voor een status-update. Je ontvangt per e-mail tevens een QR-code, welke je moet laten zien bij vertrek vanuit Nederland en bij aankomst in Griekenland. Maak voor de zekerheid een screenshot hiervan. Anno 2022 hoeven de Grieken bij aankomst geen negatieve PCR-test te zien en ook geen geldig vaccinatiepaspoort bij aankomst op één van de Griekse vliegvelden. Ben je niet gevaccineerd dan kun je dus in 2022 ook gewoon naar Griekenland op vakantie en heb je geen negatieve PCR-test meer nodig.

  Als je van het vasteland binnen Griekenland per veerboot reist naar de Griekse eilanden diende je een gezondheidsverklaring te tonen bij het aan boord gaan van de veerdienst. Download hiervoor het volgende gezondheidsformulier en vul het volledig in ruim voor vertrek van je veerdienst. Ook deze regel is in 2022 niet meer van toepassing. Je kunt je dus gewoon verplaatsen met de Griekse veerdiensten.

  Kleurcode Griekenland

  Het reisadvies wordt afgegeven in zogenaamde kleurcodes. Zijn deze codes groen of geel, dan mag je naar Griekenland op vakantie. Is de kleurcode oranje of rood dan mag je niet op vakantie naar Griekenland. Bij code oranje is alleen noodzakelijk reizen toegestaan en daaronder vallen geen vakantievluchten.

  Sinds 9 juni 2022 (update) is het reisadvies voor heel Griekenland groen. Deze kleurcode betekent dat de veiligheidsrisico’s in Griekenland niet anders zijn dan in Nederland. Je kunt dus met kleurcode groen naar Griekenland reizen met een Digitaal Corona Certificaat, die je vanuit de Coronacheckapp dient te laten zien bij aankomst. Let op dat een screenshot hiervan niet geldig is! Je dient dus de internationale QR-code live te kunnen tonen.

  Griekenland corona en lockdown

  Het coronavirus zorgde ook in Griekenland in 2021 voor veel besmettingen. De maatregelen van de overheid zijn daar over het algemeen strenger en dwingender. Een complete lockdown voor het hele land heeft in 2021 meerdere keren plaatsgevonden om het virus te bestrijden. Dit betekent uiteraard als je in Griekenland bent tijdens een lockdown, dat deze strenge regels ook voor jou als toerist gelden. Overtreed je de regels, dan krijg je niet eerst een waarschuwing, maar direct een boete. Zorg dus dat je van alle Griekse maatregelen op de hoogte bent voor je gaat reizen. Regionaal kunnen er andere reisadviezen gelden in Griekenland.

  Paspoort en identiteitskaart om te reizen

  Om naar Griekenland te reizen is een identiteitskaart voldoende. Het land maakt deel uit van de Europese Unie en deze legitimatie volstaat voor alle EU-inwoners. Een paspoort kan natuurlijk ook. Hier kom je Griekenland ook mee in. Bovendien vragen accommodaties bij aankomst vaak om je te legitimeren en voor het huren van een auto tijdens je vakantie kan hier naast je rijbewijs ook om worden gevraagd. Laat je paspoort niet achter bij de receptioniste is onze tip. Vraag het terug en berg het veilig op in bijvoorbeeld het kluisje van je hotel of appartement.

  Neem ook contact geld mee naar Griekenland, aangezien je hier niet zomaar overal kunt pinnen. En als je geld wilt trekken uit een bankautomaat dan zijn hier in Griekenland kosten aan verbonden. Deze variëren per bank en worden in het scherm getoond voor je transactie.