Serifos

Serifos is een eiland van de Cycladen-archipel en heeft een oppervlakte van 70 km2. Het vrij ronde eiland ligt tussen Kythnos en Sifnos in en heeft een totale kustlijn van 81 kilometer. Met de ‘fast-ferry’, die in de zomer dagelijkse diensten heeft, vaar je in iets meer dan twee uur van Piraeus naar het havenplaatsje Livadi. Ook de grotere veerboten hebben connecties, maar doen eerst Kythnos aan. Hierdoor duurt deze overtocht zo’n vier uur.

Serifos heeft het mooiste pleintje van de Cycladen-eilanden

Het witte hoofdstadje van Serifos, Chora genaamd, ligt hoog op een berg en is een ware bezienswaardigheid. De Venetianen bouwden hier in 1434 hun vesting. Op het hoogste punt van deze stad (251 meter) pronkt de Agios Kontantinos kerk met haar geplaveide binnenplaats. Hiervandaan heb je het mooiste uitzicht over het hele eiland en het is mede daardoor populair voor de zonsondergang. Het dorpsplein Pano Piatsa in de wijk Pano Chora, voor het neoklassieke gemeentehuis uit 1908, is zonder twijfel één van de mooiste van de Cycladen. De vrolijk gekleurde stoeltjes van tavernes en kafénions en het blauwe koepeldak van de imposante Agios Athanasios kerk maken het plaatje compleet.

Serifos heeft meer dan 70 stranden en enkele behoren tot de mooiste stranden van de Egeïsche Zee. Agios Ioannis beach bijvoorbeeld met haar fijne zand en heldere zeewater. De bomen langs het strand zorgen voor wat schaduw. Maar ook Psili Ammos, Ganema, Livadakia en Agios Sostis beach zijn fraai. Het afgelegen strand Kalo Ampeli is een tip. Let op dat het laatste stukje hiernaartoe een wandeling vergt over een onverhard pad van zo’n tien minuten. Troulos is met 585 meter de hoogste berg van het Griekse eiland.

Zowel in het hoofdstadje Chora en de dorpen Livadi, Koutalas als Megalo Livadi hebben accommodaties. Hier kun je dus verblijven tijdens je vakantie op Serifos. Leuk om te bezoeken is het lokale en vrij kleine wijnhuis Chrysoloras in het noorden van het eiland. Dit wijnhuis is in 2015 opgestart en proef hier de lokale witte, rode en rosé wijnen. Noemenswaardig zijn de twee kloosters Evangelistrias en Moni Taxiarchon op het Griekse eiland. En de archeologische site met de White Tower van Serifos’ op 288 meter hoogte. Deze toren is vervaardigd van lokaal wit marmer.

Typische producten van Serifos zijn honing en kazen. Men maakt hier zowel Myzithra kaas als de locale variant Xynomyzithra. Dit is een beetje zure, zoutige en zachte witte kaas gemaakt van schapen- en geitenmelk. Maar ook, net als op Santorini, maken ze hier goede fava en zongedroogde tomaatjes.

+ Lees meer- Lees minder

Serifos tips

Karavi beach op Serifos

Karavi op Serifos

Een bezoek van drie of vier dagen aan Serifos is genoeg om het eiland met haar hoofdstadje, stranden en bezienswaardigheden te ontdekken. Een week vakantie is natuurlijk beter om wat meer te relaxen. Het is een tip om Serifos te combineren met een ander eiland van de Cycladen. Denk bijvoorbeeld aan Sifnos of Syros.

Het dorpsplein in het centrum van het hoofdstadje Chora is een tip om te gaan ontbijten en/of te genieten van kop koffie vroeg in de ochtend. Je ziet het leven op gang komen op het eiland.

Meer Griekenland aanbiedingen