Balos beach

Balos beach wordt wel het mooiste strand van Kreta, Griekenland en de Middellandse Zee genoemd. Het witte zandstrand ligt in het uiterste noordwesten van Kreta op het schiereiland Gramvousa. De lagune ligt in een komvormige baai en het verbindt het schiereiland met een dunne strook wit (vrij hard) zand met het eilandje Tigani. De kleuren van het zeewater in de ondiepe lagune zijn erg fraai en variëren van groen tot azuurblauw. Je hebt uitzicht op de eilanden Agria Gramvousa en Imeri Gramvousa. Op deze laatste staat een Venetiaans fort en je kunt een dagje strand combineren met een bezoek hieraan.

Balos beach is één van de mooiste stranden van Griekenland

Vanuit Kalyviani gaat een weg het Gramvousa schiereiland op richting Balos beach en het noordelijkste punt Vouxa. Het is niet de beste weg en let op met rijden. Als de asfaltweg verandert in een onverharde weg, bij Balos beach hotel, dien je € 2,- per persoon te betalen om het natuurpark (Natura 2000) in te mogen. Na zeven kilometer rijden ben je bij de parkeerplaats. Parkeren hier is gratis. Te voet of op de rug een ezel kun je nu verder naar het strand van Balos.

Bij aankomst kijk je fraai van bovenaf op de lagune van Balos en krijg je direct het gevoel daar wil ik heen. Een andere mogelijkheid om naar dit strand te gaan is met een boot vanuit de haven van Kissamos op 40 kilometer ten westen van Chania. Het is een dagtrip van mei tot en met oktober en in de zomermaanden zijn er ook kortere trips in de middag.

foto album Balos beach

Balos beach tips

Balos beach is een populaire excursie en de dagtocht is een combinatie van een bezoek aan het Venetiaanse fort op 137 meter hoogte in de ochtend en een verblijf op Balos beach in de middag. Vertrek is ’s ochtend rond 10.00 uur en om 18.00 uur ben je weer terug in de haven van Kissamos. Kosten zijn +/- € 35,- euro voor een volwassene en kinderen van 3 tot en met 12 jaar mogen mee voor de halve prijs. Koop je je kaartje vooraf op internet dan scheelt je dat € 3,- per persoon. Aan boord kun je eten en drinken kopen in het restaurant.

Op Balos beach zijn twee kantines, waar toeristen versnaperingen kunnen kopen en zelfs wat eten. Ook bij de parkeerplaats is een taveerne. Het is een Natura 2000 gebied en ruim je afval aub zelf op. Langs het wandelpad staan verschillende toezichthouders.

Meer Griekenland aanbiedingen


Balos beach bezienswaardigheden

Kreta vakantie Balos beach uitzicht Gramvousa

Uitzicht vanaf de Balos lagune op Gramvousa op Kreta

Balos en Gramvousa zijn een beschermd natuurgebied, Natura 2000, met unieke flora en fauna. Zo komen hier de Caretta Caretta zeeschildpadden voor en ook de Monachus Monachus bedreigde Mediterrane zeerob is hier gesignaleerd. Na een uur varen op de boot kom je aan in het haventje van Imeri Gramvousa en hier heb je twee uur de tijd om het Venetiaanse kasteel te bezichtigen.

Het is best een klim van ongeveer 15 minuten naar een hoogte van 137 meter. Het uitzicht wat je ervoor terugkrijgt is adembenemend en ja dat dat moet je gezien hebben. Daarna gaat de boot verder naar Balos beach en ligt voor anker in de lagune. Hier heb je dan een paar uur de tijd om te zwemmen of te zonnen.

Balos beach stranden

Kreta vakantie Balos beach strand en uitzicht

Balos beach op Kreta

Het strand van Balos is voor een groot gedeelte een georganiseerd strand. Ligbedden en parasols staan klaar als de boten hier arriveren. Vooral in de zomer kan het hier behoorlijk druk zijn. Het strand is op de meeste plaatsen van fijn wit poeder en door het ondiepe water oogt het exotisch met fraaie kleuren groen en blauw. Balos beach is overigens geen Blue Flag Beach.

Op de stranden van Balos in de lagune zijn de nodige snacks en drankjes te verkrijgen. Meestal komen ze van boord van de excursieboten. Het strand is kindvriendelijk en nodigt uit om lekker langs te slenteren. Vergeet geen petjes, t-shirts en goede zonnebrandcrème om jezelf en de kinderen te beschermen tegen de felle zon.