Geografie

    Het geografisch gebied van Griekenland wordt gekenmerkt door een grote veelzijdigheid. Griekenland is bijna vier zo groot als Nederland. Aan de ene kant vind je hoge bergen en bergketens zoals Pindos, ook wel de ruggengraat van Griekenland genoemd, de Olympus (de hoogste Griekse bergtop van 2.917 meter) en de bergen van Macedonië en Thracië, welke soms onderbroken worden door een aantal kleine laagvlaktes en relatief gezien kleine rivieren.

    De Olympus is met 2.917 meter de hoogste berg van Griekenland

    Aan de andere kant wachten je vele verrassingen aan de grillige kusten rondom het vasteland. Door de grote verbrokkeling van deze kusten is de ongewone schoonheid van het land geschapen. Mede hierdoor neemt Griekenland in het Middellandse Zee gebied een unieke plaats in. Dezelfde bijzondere samenstelling van het land zet zich voort op de Griekse zeebodem die eens, miljoenen jaren geleden, deel uitmaakte van het vasteland. Vlakbij kaap Tianaros op de Peloponnesos bevindt zich de zogenaamde Frear (put) van Oinousses, het laagste punt van de Middellandse Zee (4.850 meter diepte).

    Geografisch gezien grenst Griekenland in het noorden aan de buurlanden Albanië, Noord-Macedonië en Bulgarije. In het oosten is Turkije een buurland en in het noordwesten grenst het in zee met Italië. De ligging is gunstig voor handel met het middenoosten en zelfs verderop met China.

    Het Griekse schiereiland, in het zuidoosten van Europa, heeft een oppervlakte van 131.994 km2 en bestaat uit het vasteland van Griekenland en de eilanden van de Egeïsche en Ionische zee. De Cycladen zijn een groep van 39 eilanden waarvan er 24 officieel bewoond zijn. De Sporaden liggen aan de oostkust van het vasteland en ten noorden van Evia. Ze bewaren tot op heden hun ongerepte eilandkarakter en hun onveranderde volkstradities.

    De Dodekanesos eilandengroep bestaat uit 12 grotere eilanden en vele kleinere, elk eiland heeft zijn eigen kenmerken en zijn eigen oorspronkelijkheid. De Ionische eilanden liggen aan de westkust en deze bestaan uit vijf grote eilanden, en een aantal kleinere. En dan is er nog een kleinere groep eilanden voor de kust van Attika tot aan de kust van de Peloponnesos: de eilanden van de Saronische Golf of beter bekend als de Argo-Saronische eilanden.

    Griekse landschap, geografie en geologie

    Geografie Griekenland het Griekse landschap

    Griekenland geografie – landschap vasteland

    De bergen en de zee kenmerken grotendeels de geografie van Griekenland. Het noorden van het vasteland is bergzaam en groen. Kloven als Vikos, de diepste kloof ter wereld, en het Olympus, Iti, Pindos en Parnassos gebergte bepalen hier het Griekse landschap. De Peloponnesos was ooit helemaal groen en bedekt met bossen. Langzaam veranderd hier het klimaat naar een Noord-Afrikaans weersysteem.

    Ook de grond is zeer divers in Griekenland. Santorini is bijvoorbeeld een vulkaaneiland, op de Ionische eilanden zijn er krijtrotsen en sommige Cycladen-eilanden hebben eerder een soort maanlandschap.