Centraal Griekenland

Centraal Griekenland is het gebied in het midden van het vasteland van Griekenland. Het is ook een van de meest bergachtige gebieden van het land met een droog klimaat in het binnenland en een gematigd klimaat aan de kust. Beboste berghellingen, dichtbegroeid, hoger gelegen gebieden met sparren, beuken en populieren. Stromende beken en rustige meren, harmonieus afgewisseld door mooie stranden en ontelbare baaien. Afgelegen stranden en schilderachtige eilandjes sieren de zuidwest kust. Overvloedig natuurschoon met een afwisselend landschap gedurende alle jaargetijden.

In Centraal Griekenland kun je hulp vragen bij het Orakel van Delfi

De stranden zijn hier trouwens erg fraai en vaak nog niet zo druk. De meeste toeristen komen voor Delfi of zijn op doorreis en de stranden worden het meest gebruikt door de Grieken zelf. Zelfs in het hoogseizoen heb je hier nog kans op een strandje helemaal voor jezelf. Astakos is bijzonder mooi en in de zomermaanden wel wat drukker. Centraal Griekenland heeft verschillende stranden waar de Blue Flag wappert.

Centraal Griekenland heeft veel historische bezienswaardigheden. Het orakel van Delphi is de belangrijkste. Bovendien bevindt zich hier het grootste en modernste skigebied van Griekenland Parnassos. Het wintersportgebied heeft pistes tot 2.400 meter hoogte. Arachova ligt dichtbij de pistes en wordt ook wel het Mykonos van de winter genoemd. Centraal Griekenland is onderverdeeld in vijf departementen: Viotia, Fthiotida, Evritania, Etolia-Akarnania en Fokida. We hebben de departementen uitgebreid beschreven met enkele handige tips.

+ Lees meer- Lees minder

Centraal Griekenland interactieve kaart

Griekenland kaart

Centraal Griekenland tips

Centraal Griekenland Delphi

Het Orakel van Delphi

Viotia – De hoofdstad van dit departement is Livadia en ligt 135 kilometer ten westen van Athene. Livadia is gebouwd tussen twee hoge heuvels aan de rand van een kloof. Op de top van een van de twee heuvels, Profitis Ilias, staat een prachtig 14e eeuws kasteel. Naast het mooie kasteel vind je ook het Orakel van Zeus Torfonios op deze heuvel. De paasvieringen in Livadia zijn zeer kleurrijk en uitbundig met veel muziek, volksdansen en traditionele paasfestiviteiten door de hele stad.

12 kilometer ten westen van Livadia vind je de plaats Heronia met archeologische vondsten die zeer indrukwekkend zijn. Je vindt hier ruïnes van een acropolis, theater en een klein archeologisch museum met vondsten uit de regio. Voordat je de stad ingaat zie je het beeld van de Leeuw van Chaironia en staat als symbool van lef.

10 kilometer ten noorden van Livadia vind je een van de oudste en rijkste steden van het oude Griekenland Orhomenos. Bezienswaardigheden zijn de Byzantijnse kerk Dormition uit de 9e eeuw, het mycene graf “Schat van Minyes” en de oude acropolis met haar tempels, een theater en andere gebouwen. Vergeet niet de plaatselijke forel en meloenen te proeven.

35 kilometer ten westen van Livadia ligt de plaats Arahova, dat bekend staat als stop voor bezoekers aan het orakel van Delfi of het Parnassos ski centrum welke modern en uitgebreid is op maximaal 2.400 meter hoogte. In de vele tavernes kun je de plaatselijke specialiteiten proeven en in de winkeltjes vind je handgemaakte tasjes en kleren. 23 april is het feest in het dorp en kun je genieten van o.a. een race van speciaal geklede oude mannetjes. In Distomo 15 kilometer ten zuidwesten van Livadia vind je een Byzantijns klooster Ossios Loukas met de mooiste 11e eeuwse fresco’s van Griekenland.

Op 87 kilometer van Athene ligt de stad Thiva (Thebes) met veel archeologische waarde voor Griekenland. Het is de geboorteplaats van Hercules en de generalen Epaminondas en Pelopidas. Breng een bezoek aan het schitterende archeologische museum, de Mycene graven, de ruïnes van de tempel Ismenios Apollo, de bron Agii Theodori een badhuis van Oedipus, het badhuis van Dirki op het Frankische aquaduct, de Byzantijnse kerk Agia Fotini en de twee kerken St. Catherine en St. Luke. In de dorpen rondom Thiva vind je verder nog de oudheden of opgravingen Platees, de Mycene acropolis Gla en Oulas op de berg Ptoon en Tanagra met terra cotta beeldjes.

Centraal Griekenland Arachova

Winkelstraatje in Arachova

Fthiotida – heeft Lamia, 220 kilometer van Athene, als hoofdstad van dit departement en is gebouwd tegen de berg Othris bij de Sperhios rivier. Vanaf de heuvel boven de stad pronkt het Frankische kasteel. Op een andere heuvel staat de 18e eeuwse kerk Agios Loukas met een fantastisch uitzicht over de Malische Golf en de kustlijn van Evia. Belangrijke bezienswaardigheden in de stad zijn het Lamia museum, de kathedraal en de standbeelden van Anthanasios Diakos en de Griekse EV-zone. Lamia heeft verschillende lekkere specialiteiten als: Kourambiedes amandelkoekjes en eigengemaakte eier-noodles.

Op 18 kilometer ten zuidoosten van Lamia ligt de historische Thermoplies pas. Het standbeeld van Leonidas herinnert aan de slag van 480 voor Christus. Vlakbij de stad liggen de beroemde thermische bronnen van Thermopylae, die de stad tot een belangrijk toeristenoord hebben gemaakt. 3 kilometer van de stad staat de historische brug Alamana. In Kamena Vourla, iets ten oosten, is een populair spa resort, bekend om haar therapeutische wateren en het droge gezonde klimaat.

In Atalanti, 70 kilometer ten oosten van Lamia, vind je catacomben van St. Athanassios die de moeite waard zijn om te bezoeken. Ten westen van Atalanti kun je de bosrijke gebieden Elatia en Tithorea bezoeken.

Ten westen van Lamia vind je een historische stad Ispati met het nationale bos en een prachtig uitzicht over de zee. Het dorp Loutra Ipatis heeft belangrijke spa bronnen. Op 7 kilometer van Ispati vind je het prachtige klooster Moni Agathonos uit de 15e eeuw met het natuurlijke historische museum.

Fokida – heeft Amfissa, 200 kilometer van Athene als hoofdstad. Het is een pittoreske stad met een prachtig Frankisch fort op een rots gebouwd. Bezienswaardigheden zijn de Byzantijnse kerk Saviour uit de 11e eeuws, de kathedraal en het museum van Volkskunsten. Pasen wordt uitbundig gevierd in deze stad en het feest staat bekend om zijn heerlijke olijven.

De grootste bezienswaardigheid van Midden Griekenland, Het Orakel van de god Apollo Delphi, ligt op 10 kilometer afstand van de stad Amfissa. Delfi ligt in een prachtige omgeving en biedt veel archeologische bezienswaardigheden zoals: het Athena heiligdom, de ruïnes van de tempel van Apollo, het Gymnasium, het stadion (met kleine beeldjes), het oude theater uit de 4e eeuw voor Christus en de Castalia fontein. Vergeet ten slotte niet een bezoek te brengen aan het museum met belangrijke vondsten, bronzen beeld van Charioteer en gouden en ivoren hoofden van Apollo en Artemis.

Centraal Griekenland Galaxidi

Uitzicht op het fraaie plaatsje Galaxidi

Galaxidi is een plaats waar vroeger veel schepen werden gebouwd. Je vindt er dan ook nog een leuk museum met vele modelschepen, kaarten, schilderijen en wapens, de St. Nicolas kerk en Agia Paraskevi.

Evritania – heeft Karpenissi aan de rand van Timfristos op 960 meter hoogte als hoofdstad. Het kenmerkt zich door de schone atmosfeer en het droge gezonde klimaat. Bezienswaardigheden van Karpenissi zijn de vele “workshops” die handgemaakte bellen maken voor dieren, de kerk Agia Triada, de opgravingen Kefalovrisso en de Georgianades kerk. Ga je vijf kilometer ten zuidwesten van Karpenissi, na een prachtige korte rit, dan kom je in het dorp Korishades met prachtige stenen herenhuizen die je als toerist kunt huren. Iets buiten Korishades zijn sporen gevonden van oude opgravingen waar nog geen studie voor is gedaan. Men vermoedt dat het de oude stad Evritania Oichalia moet zijn. 35 kilometer ten zuiden van Evritania tegen de Panetoliko berg, langs de rivier Trikerioti, vind je het klooster van de maagd Proussiotissa. De kerk van het klooster uit 1754 is vol met opmerkelijke voorwerpen, hout en schatten. Er is een klein museum met meer vondsten. Tegenover het klooster staat een kapel Agios Pantes, boven de kapel steken de torens van Karaiskakis uit.

Het dorp Proussos, 800 meter hoog, is erg pittoresk en heeft een interessante grot; Zwarte Grot of ook wel Apokleistra. Men gelooft dat in de grot een orakel is. Je kunt de grot van twee kanten betreden. Het dorp Domnitsa, ten oosten van Karpenessi, heeft prachtige kleine kerkjes, wilde natuur met bossen en veel wilde dieren als de beer. In Velouhi ten noorden van Karpenissi op 1.840 meter hoogte kun je skiën.

Etoloakarnania – met Messolongi als hoofdstad van dit departement op 244 kilometer van Athene. Het is een stad die oorspronkelijk is gebouwd in de 16e eeuw op drie eilanden. Tegenwoordig zijn dit drie prachtige lagunes. Als je de stad binnenkomt zie de Exodus poort en de tuin van de helden. Historische bezienswaardigheden zijn het oude Kalidon, het oude Pleuron, het kasteel Kira Rhini en de windmolen een monument. 6 kilometer ten noorden van de stad staat het klooster Agios Simeon uit de 17e eeuws. Op “whitmonday” vindt hier elk jaar een volksfeest plaats. Voor de kust van Messolongi ligt het eiland Etoliko dat met een prachtige boogbrug is verbonden met het vasteland. Van een afstand is dit een schitterend gezicht. 50 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad ligt het toeristenoord Astakos met prachtige witte zandstranden, nog lekker rustig. Dagelijks kun je overvaren met de boot naar Kefalonia en Ithaki. Aan deze kant vind je schitterende zandstranden bij Kalamos en Kastos; twee eilanden voor de kust.

Agrinio is een belangrijke tabaksproducerende stad met goede toeristische faciliteiten. Bezienswaardigheden zijn het archeologisch museum, de Papastratios bibliotheek en het graf van Agios Christoforos met een prachtig uitzicht. 30 kilometer ten zuiden ligt het dorp Angelokastro met ruïnes van een Byzantijns kasteel uit de 12e eeuws en Byzantijns klooster Pantocrator.

Aan de kust ten oosten van Messolongi kom je in de derde stad Nafpaktos. Het heeft een aantrekkelijk Venetiaans kasteel en een prachtige muur rondom de haven. De citadel van de stad is een van mooiste van heel Griekenland. Ten noorden vind je prachtige bergdorpen Arahaova, Perkos, Dorvitsia en Simos.

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Centraal Griekenland bezienswaardigheden

Centraal Griekenland Nafpaktos

Haventje van Nafpaktos

Centraal Griekenland is een langgerekt gebied in het midden van het vasteland in Griekenland met veel historische bezienswaardigheden. Je kunt er prima skiën in de winter in het populairste skioord van Griekenland genaamd Parnassos, maar wandelen in de bergen en natuur is in het voorjaar en najaar een aangename bezigheid tijdens je vakantie in Centraal Griekenland.

Het Orakel van Delfi is de absolute trekpleister van dit gebied en mag je niet missen. De top vijfentwintig bezienswaardigheden van Centraal Griekenland:

 1. Livadia – (Viotia) is een prachtige stad.
 2. Heronia – (Viotia) bezoek de archeologische vondsten.
 3. Orhomenos – (Viotia) veel fraaie oudheden.
 4. Parnassos – (Viotia) het grootste skicentrum van Griekenland.
 5. Distomo – (Viotia) het mooie Byzantijnse klooster.
 6. Thiva – (Viotia) de stad met veel oudheden.
 7. Lamia – (Fthiotida) de veelzijdige hoofdstad van het departement.
 8. Thermopylae – (Fthiotida) de pas en de Spa bronnen.
 9. Kamena Vourla – (Fthiotida) het Spa resort.
 10. Atalanti – (Fthiotida) catacomben van St. Athanassios.
 11. Ispati – (Fthiotida) de historische stad zelf.
 12. Amfissa – (Fokida) hoofdstad van het departement.
 13. Delfi – (Fokida) het wereldberoemde Orakel van Delfi.
 14. Galaxidi – (Fokida) scheepvaartmuseum.
 15. Karpenissi (Evritania). de stad.
 16. Korishades – (Evritania) oude herenhuizen en opgravingen.
 17. Panetoliko berg – (Evritania) klooster van Proussiotissa.
 18. Proussos – (Evritania) de zwarte grot.
 19. Domnitsa – (Evritania) pittoresk Grieks dorpje.
 20. Messolongi – (Etoloakarnania) de stad.
 21. Agios Simeon – (Etoloakarnania) het klooster van Agios Simeon.
 22. Etoliko – (Etoloakarnania) eiland met prachtige stenen boogbrug.
 23. Angelokastro – (Etoloakarnania) ruïnes van het kasteel.
 24. Nafpaktos – (Etoloakarnania) oud Venetiaans kasteel.
 25. Astakos – (Etoloakarnania) die fraaie rustige zandstranden.
+ Lees meer- Lees minder

Centraal Griekenland stranden

Centraal Griekenland Rio Antirio brug

Moderne Rio Antirio brug

Voor een rustige strandvakantie kun je prima afreizen naar Centraal Griekenland. Voor ons uit Nederland niet direct te bereiken met het vliegtuig en het zal ook niet de eerste strandvakantiebestemming zijn die in je opkomt voor Griekenland. De stranden langs de westkust zijn mooi met uitzicht op de Ionische eilanden, zoals Kefalonia. Centraal Griekenland heeft de volgende Blue Flag beaches: Agios Isidoros, Trogantero/Agali, Plaka Dilesiou, Vrachakia, Maiami, Skala Atlantis Aitoloakarnania, Ai. Giannis, Schinos-Tripolias, Livanates, Psani, Gribovo en Kamena Vourla.

Centraal Griekenland vakanties

Op vakantie naar Centraal Griekenland? Deze streek op het vasteland van Griekenland heeft geen eigen internationale luchthaven. Het beste kun je starten in Athene of vertrekken vanaf de luchthaven van Preveza. Het Orakel van Delfi is de belangrijkste bezienswaardigheid in dit gebeid en wordt als dag- of meerdaagse excursie ook aangeboden in Athene.

Met reisorganisatie Sunweb kun je een rondreis maken door het centrale gedeelte van Griekenland. Je bezoekt o.a. Delphi en het gezellige bergdorp Arachova.