Syros

De hoofdstad van de Cycladen ligt op het eiland Syros genaamd Ermoupoli. Syros ligt in het centrum van de eilandengroep Cycladen en daarom heeft men Ermoupoli tot de hoofdstad van de Cycladen gemaakt. Het is een stad verspreid over twee heuvels met huizen veelal uit de vorige eeuw. De huizen zijn vaak neo-klassieke gebouwen met hun raamlijsten en hun gipsen ornamenten, hun zware houten deuren en hun fraaie balkonhekjes.

Syros heeft met Ermoupoli de hoofdstad van de Cycladen

Ermoupoli heeft aan de haven vele oude cafe’s en winkels. Men verkoopt hier veelal de lokale specialiteiten als Loukournia, Turks fruit, en Chalvadopita, een zoetwaar met een vulling van fijn griesmeel. Vlakbij de haven op het Miaouli-plein staat het mooie neo-klassieke stadhuis. Rondom het stadhuis bevindt zich het volkstheater “Apollo”, de mooie kerk Agios Nikolaos en het monument van de onbekende soldaat. Verder is een bezoek aan de openbare bibliotheek en het archeologisch museum een bezoekje waard. In Ano Syros (de middeleeuwse bovenstad) bevindt zich op de top van de heuvel de Agios Georgios kathedraal. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht.

Syros is een eiland met hele mooie stranden, schilderachtige baaien en een bruisend nachtleven. Het is 86 km2 groot heeft een kustlijn van 87 kilometer en een inwonersaantal van 20.000. Het eiland kenmerkt zich door mooie stranden en heeft de volgende badplaatsen: Vari, Megas Gialos. Angathopes, Posidonia, Galissas de nummer 1 badplaats en Finikas. Oudheden kun je bezichtigen in Clandriani en Kastri de resten van ruines van een prehistorische vesting. Bij Grammata, alleen per boot te bereiken, zijn veel opschriften op rotsen te zien.

Syros bezienswaardigheden

Uitzicht vanaf Ano Syros

Uitzicht vanaf Ano Syros

Syros heeft ook als kleiner eiland voldoende bezienswaardigheden. Ontdek het eiland met een huurauto of scooter of vraag bij de lokale bevolking of je bij de trekpleisters kunt komen met het openbaar vervoer van Syros. Naast het stadhuis staat het “Apollotheater” een miniatuur van de Scala van Milaan. Buiten de haven van de stad liggen de eilandjes Didymi en Strongylo.

Er wonen nog veel katholieken op het eiland getuige de kathedraal van Agios Giorgios, maar ook andere geloven zijn vertegenwoordigd, zoals het capucijnerklooster met de Agios Ioanniskerk en het jezuïetenklooster met de Panagia Kamiloukerk. Deze zijn zeker ook een bezoekje waard.

Wat je niet mag missen tijdens je verblijf of vakantie op Syros. De top vijf bezienswaardigheden van Syros:

  1. Ermoupoli – de hoofdstad met Apollo theater, haven en Ag. Nikolaos kerk.
  2. Kini – mooie zandstranden, zonsondergang en Ag. Varvara.
  3. Galissas – het Armeosstrand en levendige badplaats.
  4. Poseidonia – mooie herenhuizen, kosmopolische uitstraling.
  5. Grammata – opschriften uit de oudheid op rotsen.

Meer Griekenland aanbiedingen


Syros hoe te bereiken

Apollo theater op Syros

Het Apollo Theater op het eiland Syros

Ermoupoli heeft een grote haven en was in de vorige eeuw jarenlang de grootste handelshaven van Griekenland. Syros, ook wel Syra genoemd, is een prima startpunt voor eilandhoppen over de Cycladen. Het ligt op slechts 80 zeemijl van Pireaus, vier uur reizen, en men kan vanuit de haven naar vrijwel elk Cycladen-eiland varen.

Het eiland heeft een eigen vliegveld met vliegverbindingen van en naar Athene. Als je vanuit Nederland of België reist kun je het beste naar Athene vliegen of naar de luchthaven van Mykonos. Van hieruit de veerboot nemen of vanuit Athene een binnenlandse vlucht naar Syros.

Syros stranden

Syros heeft fraaie zandstranden. De meeste zijn ook kindvriendelijk door langzaam aflopende zeebodem. In 2022 had Syros vier Blue Flag Beaches: Kini, Agathopes, Finikas en Vari. Deze stranden zijn goed georganiseerd met strandstoelen, parasols, een strandwacht, douche en kleedhokjes. Het strand en het zwemwater is hier schoon.

Syros vakanties

Syros Griekenland gezellig straatje

Syros – gezellig straatje met terras

Je kunt zelf naar Syros reizen met de boot vanaf Athene of met een binnenlandse vlucht vanaf de luchthaven van de Griekse hoofdstad. Een georganiseerde reis vanuit Nederland kun je boeken bij reisorganisatie Ross Holidays. Zij bieden kleinschalige appartementen aan op Syros.