Kea

Kea, ook wel Tzia genoemd, is een schilderachtig Grieks eiland met een oppervlakte van 121 km2 en ligt niet ver van de hoofdstad Athene. Het eiland is onderdeel van de Cycladen groep en ligt voor de kust van kaap Sounio en de havenplaats Lavrio. Voor Atheners is Kea een vakantieoord voor een weekendje weg of een langere vakantie in het hoogseizoen. De veerboten varen frequent vanuit Lavrio, op 17 zeemijlen, en vanuit Pireaus, 49 zeemijlen, naar de haven van Korissia of Livadi.

Het eiland Kea is bergachtig met groene vruchtbare valleien

Het aantrekkelijke hoofdstadje Chora of Loulis ligt hoog op en tegen de bergen. Een typisch Cycladenstadje met witgekalkte huizen en is amfitheatersgewijs gebouwd. Kea heeft een landelijk karakter en de valleien en berghellingen zijn bebouwd met amandelbomen en wijngaarden. De naam van het eiland komt van de mythische held Keos. Op Kea vind je overblijfselen van de vier oude steden Loulis, Karthaia, Poieessa en Korissia. Deze resten zijn minimaal en tegenwoordig zijn de benamingen hiervan anders. Zo liggen de archeologische resten van Loulis in de hoofdstad Chora. Deze stad, ook wel Loulida genoemd, is namelijk gebouwd op de plaats van het oude Loulis.

Bezienswaardig op Kea zijn de de Byzantijnse kloosters van Panagia Kastriani en Agia Philothei. Stranden, baaien en grotten zijn er genoeg en bovendien fraai. Voordeel is dat je deze allemaal over land kunt bezoeken en bezichtigen. Richting het noordoosten is het kunstwerk “Leeuw van Kea” noemenswaardig om te gaan bekijken tijdens je vakantie. Een tip is om een bezoek te combineren met de Atheense Rivièra of het eiland Kythnos tijdens een reis.

Kea tips

Kea groen landschap wandelen

Prachtige groene landschap op Kea

In de hoofdstad Loulis (Chora) kun je een mooie wandeling maken en genieten van de typisch Cycladische architectuur met neo classicistische gebouwen. Een tip om te ondernemen tijdens je vakantie op Kea. Een labyrinth van smalle geplaveide straatjes, stenen trappetjes, pleintjes, prachtige kerken en terrasjes. Let op dat de stad tegen een helling is gebouwd.

In de wijk Kastro kun je de overblijfselen zien van het oude Loulis. Windmolens staan er trouwens ook. Vanuit Kastro heb je ook een schitterend uitzicht op eilanden in de buurt en Attica. Een mooie plaats voor de zonsondergang. Op loopafstand van Chora, richting het noorden, is het kunstwerk “Leeuw van Kea” nog bezienswaardig.

Meer Griekenland aanbiedingen


Kea stranden

Spathi beach op het eiland Kea

Prachtige Spathi beach op het eiland Kea

Als je een rustige vakantie wilt, lekker wilt wandelen en genieten op schone stranden, dan is Kea een prima keuzen. Koundouros beach is een mondain georganiseerd lang zandstrand. Strandstoelen, parasols, beach bar, restaurant en pittoreske windmolens. Voordeel is dat het strand in het zuidwesten ligt van Kea en de komvormige baai afgeschermd is van de noordelijke wind.

Gialiskari beach is een populair zandstrand en ook goed georganiseerd. Hier vind je alles voor de moderne toerist en de bomen langs het strand zorgen voor de nodige schaduw en verkoeling. Pisses beach en Spathi beach zijn tips voor families met kinderen. Zandstranden, goed georganiseerd, een rustige zee en langzaam aflopende zeebodem.

Kea vakanties

Combineer Kea met KithnosOm naar Kea op vakantie te gaan kun je zowel zelf een reis samenstellen of georganiseerd met een Nederlandse reisorganisatie. Ross Holidays biedt vakanties aan naar Kea inclusief een huurauto. Je vliegt met Transavia naar de internationale luchthaven van Athene en van daaruit met je huurauto naar de haven van Lavrio.

Een verblijf van een week is genoeg op Kea om het eiland goed te kunnen ontdekken. Als je meer tijd hebt is het een aanrader om een verblijf te combineren met een ander eiland als Kithnos of de stad Athene. De beste reistijd voor dit Cycladen-eiland is in het voor- en naseizoen en dan buiten vakantieperiodes van de Grieken om.