Ios

Het eiland Ios is onderdeel van de Cycladen eilandengroep en is een populaire bestemming bij eilandhoppers. Bij voornamelijk Australische jeugd is dit een bekend feesteiland en staat al jarenlang in de top drie ter wereld van ontmoetingsplaatsen voor jongeren tot 30 jaar. In de hoofdstad Chora vind je veel bars en discotheken en is het vooral in de maanden juli en augustus druk met jongere toeristen. Kleine schilderachtige baaitjes sieren de kusten van dit bij uitstek bergachtige eiland met zijn ontelbare kerkjes, olijf- en wijngaarden en de heldere atmosfeer.

Ios ligt verborgen tussen de eilanden Naxos en Santorini

Het eiland is verbonden aan de dichter Homer (Homerus), die hier de laatste jaren van zijn leven heeft doorgebracht en ook is overleden. Hij was een van de beste dichters ter wereld. Jaarlijks op 15 mei vindt op Ios het Homerusfestival plaats, ter ere aan deze talentvolle man. Er is zelfs een oude munt met aan een zijde Homer erop. Een zeldzaamheid, want in totaal zijn er slechts zes exemplaren van gesignaleerd.

De kristalheldere zeewater, fantastische stranden en een goede toeristische infrastructuur trekken jaarlijks veel bezoekers. In de zomermaanden trekken veel jongeren met hun rugzak naar dit eiland. In Ios-stad is het in de zomer gezellig en druk tot in de vroege uurtjes. Het eiland heeft Myzithra (romige kaassoort) als specialiteit. Ios heeft ongeveer 2.000 permanente inwoners en verspreid over een oppervlakte van 108 km2 zijn er 365 kerken op het eiland. Omgerekend is dat een kerk voor elke dag in het jaar. Fraaie kapellen zijn die van Panagia (Virgin) Gremmiotisa in het hoofdstadje, maar ook die van Agioa Ioannis in het dorpje Pyrgos. Dit kerkje in gebouwd in de ruïnes van een oude tempel van Apollo. De hoogste berg piekt tot 713 meter hoogte op Íos.

Ios staat bekend om de vele festivals met lokale gerechten, veel muziek en dans. Op 24 juni viert men in Pyrgos Ai Giannis Klidonas en zoals in heel Griekenland op 15 augustus Maria Hemelvaart in de kerk Gremmiotisa in Chora. Wist je dat in de baai van Milopotas één van beroemdste campings van Griekenland (Far Out) is te vinden? En de haven van de hoofdstad, Gialos genaamd, is één van de beste natuurlijke havens van alle Cycladen.

Ios stad, (Chora) is een typisch Cycladen plaatsje met witte huizen, smalle straatjes en vele kapellen. Inwoners van Íos worden overigens Nioten genoemd. De grootsheid van het Middeleeuwse kasteel en de windmolens op de top van de heuvel maken het stadje nog mooier.

foto album Ios

+ Lees meer- Lees minder

Ios interactieve kaart

Ios kaart

Ios tips

Koepelkerk in Chora op Ios

Fraaie blauwe koepelkerk in Chora op Ios

Chora (Ios-Stad) –is het hoofdstadje en meer dan een bezoek waard op Ios. Als je Chora binnenkomt, vanaf de haven, zie je direct een bezienswaardigheid. De kerk Panagia (Virgin) Gremmiotissa staat er fraai bij en dit is ook de plaats voor de mooiste zonsondergang van het eiland. Het is een van de mooiste stadjes van Cycladen eilanden en gebouwd volgens de typische Cycladische architectuur en tegen een heuvel.

Wandel door de vele smalle straatjes met de witte huisjes en de blauwe koepelkerkjes. Laat je verrassen door de vele kleine en gezellig restaurantjes, barretjes, winkeltjes en hotels. Boven Chora uit pronken de oude windmolens in de wijk Anemomyloi. Op de top van het bergje kom je in Tsoukalaria met het oude theater van Odysseas Elytis en het museum van moderne kunst. Meer Chora Ios

Plakotos – toont resten van een oude Ionische stad. Je vindt hier de ingang van de tombe, restanten van huizen en van hellenistische Psaropyrgos toren.

Mylopotas – is een eindeloos mooi zandstrand en kan in de zomermaanden behoorlijk druk zijn. Het is een populair strand voor jongeren met alle faciliteiten. Meer Mylopotas

Meer Griekenland aanbiedingen


Ios bezienswaardigheden

Haven van Ios

Haven van Ios met zeilboten

In Chora is het open theater Odessea Elytis met 1.000 zitplaatsen een ware hotspot. Het was niet alleen de favoriete plek van dichter Homer, maar je hebt vanaf hier ook een schitterend uitzicht op een van de fraaiste stranden van Ios: Mylopotas. Hier vinden veel culturele evenementen plaats, vooral in de zomermaanden, en leuk om bij te wonen als je hier op vakantie bent. Het museum voor moderne kunst Giannis Giatis – Gabriela Simosi is een andere bezienswaardigheid met wederom een fraai uitzicht over het eiland.

Ondanks het redelijke kleine eiland zijn er nog meer interessante bezienswaardigheden. Niet alleen de fraaie stranden, maar ook musea en archeologische opgravingen. De archeologische vindplaats Skarkos dateert uit ver voor Christus en op de ruim 10 hectare vind je fraaie gebouwen in goede staat. Skarkos kun je van dinsdag tot en met zondag bezoeken van 08.00 tot 15.00 uur. Ook het Romeinse aquaduct van Agia Theodoti en het byzantijnse Paleokastro in Psathi zijn bezienswaardig.

Wat je niet mag missen tijdens een vakantie Ios. De vijf bezienswaardigheden van Ios:

  1. Chora – de kerk Panagia Gremmiotissa, het theater en het uitgaansleven.
  2. Skarkos – archeologische opgravingen.
  3. Magganari – vijf kleine baaien uit de film The Big Blue.
  4. Mylopotas – mooi maar druk zandstrand op Ios.
  5. Plakotos – archeologische vondsten.

Ios hoe te bereiken

Ios Milopotamos beach

Ios Milopotamos beach

Ios heeft zelf geen vliegveld. Als aanvlieghaven wordt het vliegveld van Santorini gebruikt. Per boot kun je naar Ios varen. Vanuit Ios (Gialos) kun je varen naar vele Cycladen eilanden en Pireaus. De haven van Ios is fraai met de witte Saint Irini kerk en de vuurtoren en ligt onder de hoofdstad Chora. De veerboten meren hier aan en vaak liggen er ook grote jachten of zeilboten.

Het wegennet op Ios is vrij goed. Je kunt eenvoudig en goed over de asfaltwegen naar Mylopota, het graf van Homer in Plakato, Aghia Theodori, Psathi en Magginari. Onverharde, overigens goed begaanbare, wegen brengen je nog dichter bij de fraaie stranden. Geen huurauto of scooter? Het openbaar vervoer op het eiland kent een city en intercityservice vanaf de haven naar Chora en Mylopota. Andere diensten zijn van de haven naar Psathi, Agia Theodoti, Magganari en Koubara. Magganari kun je ook per boot of met een georganiseerde excursie bereiken.

Ios stranden

Strand van Tris Klisies op Ios

Strand en baai van Tris Klisies op Ios

Ios heeft een kustlijn met 32 kilometer aan zandstranden en in totaal 36 verschillende stranden. Het drukste strand van Ios is Mylopotas. Het brede en gouden zandstrand ligt op twee kilometer ten oosten van Chora en heeft alle faciliteiten. Watersporten, goede Griekse tavernes, diverse accommodaties, parasols, strandbedden en een mooi schoon strand. Mylopotas wordt dan ook al jarenlang gewaardeerd met een blauwe vlag en is in 2012 een van de vier Blue Flag beaches van Ios. De zee loopt hier geleidelijk af, wat het strand ook geschikt maakt voor (kleine) kinderen.

Andere fraaie stranden op Ios zijn het zandstrand en de beschutte baai van Aghia Theodoti en Psathi met twee schitterende stranden. Magganari mag je echt niet missen tijdens een reis of vakantie op Ios. Het zijn vijf kleinere baaien die met elkaar een prachtig geheel vormen. Hier is ook de film “The Big Blue”opgenomen en heeft zeer fraaie kleine zandstrandjes. Valmos is een ander mooi zandstrand en voor wat meer rust kun je naar het strand van Kalamos gaan. In 2022 had Ios vier Blue Flag beaches: Mylopotas, Koumpara, Magganari en Ormos Ios.

Ios accommodaties

Ios hotel in Chora zwembad

Zwembad van hotel in Chora op Ios

Accommodatie is er meer dan genoeg te vinden op het eiland en voor elk budget. De grote hoeveelheid jongeren in de zomermaanden verblijven in kleinere studio’s appartementen of op een van de twee campings nabij Chora. In totaal bieden beide campings plaats aan ongeveer 2.000 toeristen en in juli en augustus is het hier gezellig druk.

Het mooiste hotel van Ios is Liostasi in Chora op de heuvel met uitzicht op de haven van Ios. Hier kun je overigens ook prima lunchen of dineren in Grandma’s restaurant wat bij het hotel hoort. Tialos beach hotel bij de haven is een vrij nieuw complex met zwembad en fraai gelegen. Voordelig is het hotel Golden Sun met mooi zwembad en dichtbij Chora.

Ios lokale gerechten

Lokale producten en souvenirs van Ios zijn veel kazen als de harde kaas Gruyere, de witte smeerbare kazen Xino en Skotyri. Skotyri won in 2008 de prijs als beste kaas van Griekenland. Proef zeker in de restaurants de lokale vleesgerechten van lam, kalf, varken of geit. Met de de lokale kappertjes als kruiden krijgen de salades een eigen smaak.