Patmos

Patmos is het meest noordelijke eiland van de Dodekanesos. Het ligt tussen de Griekse eilanden Ikaria en Leros in en heeft een oppervlakte van 34 km2, een totale kustlijn van 63 kilometer en ongeveer 2.700 vaste inwoners. Pas in 1948 kwam het eiland bij Griekenland en in 1983 is het uitgeroepen tot ‘heilig eiland’. Patmos ligt 163 zeemijl van Piraeus en heeft geen eigen vliegveld. Vanuit de havenplaats Skala vertrekken de veerboten naar onder andere Rhodos, Samos, Lipsi en Leros. Reizen via Samos is het gemakkelijkste om Patmos te bereiken.

Patmos met de grot van de Apocalyps en het Johannesklooster

Patmos is een mooi eiland met veel baaien en zand- of kiezelstranden en een ruig binnenland met vruchtbare valleien. Hier leeft men voornamelijk van de druiven, tomaten en olijven. Maar de belangrijkste bron van inkomsten is ook hier het toerisme. Een mooi strand vind je bijvoorbeeld bij Psili Ammos in het zuiden. Het eiland geniet echter bekendheid als pelgrimsoord voor gelovigen van over de hele wereld.

In de eerste eeuw na Christus was het eiland in handen van de Romeinen en die gebruikten het als verbanningsoord. Zo kwam ook apostel Johannes op Patmos terecht. Vanaf het jaar 95 na Christus verbleef hij twee jaar in de grot van de Apocalyps, waar hij visioenen had, die hij door een discipel liet opschrijven. Dat werd het Boek der Openbaringen, het laatste bijbelboek van het nieuwe testament. In deze grot, die tussen Skala en de oude hoofdstad Chora ligt, zie je nog de stenen lessenaar en de afdruk van het hoofd van Johannes op de plek waar hij sliep. De grot en ook het in 1089 gebouwde klooster ter nagedachtenis van Johannes, gelegen op de heuvel boven de oude hoofdstad, staan beiden op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het Johannesklooster is één van de grootste en belangrijkste Grieks-orthodoxe kloosters en behoort dan ook tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Patmos.

Het klimaat op Patmos kent warme droge zomers en koele natte winters. De maximum temperatuur over het hele jaar ligt tussen de 16 en 40 °C en de minimum temperatuur, in de nachten, over het hele jaar ligt tussen de 4 en 20 °C. In de zomer is er vrijwel geen neerslag, maar in de winter, vooral januari en februari, valt er vrij veel regen.

foto album Patmos

+ Lees meer- Lees minder

Patmos interactieve kaart

Patmos kaart

Patmos tips

Panagia Geranou beach op Patmos

Geranou baai op Patmos

Je kunt je accommodatie voor je vakantie op Patmos beter van te voren al regelen. Zeker als je in het hoogseizoen naar Patmos reist. Op het eiland zijn veel toeristen en minder hotels en appartementen. Tijdens je verblijf op het Griekse eiland is het een tip om de grot en het klooster van Johannes te bezoeken.

Het hoofdstadje Chora Patmos met meer dan 40 kloosters en kapelletjes is ook een erg leuke dagtocht om te ondernemen. Skala met zijn haventje, chique winkels en gezellig boulevard is een andere tip voor een dagtochtje of voor de late middag en avond. Zoek je rust of ben je op zoek naar mooi strand? Dan is de watertaxi een prima optie. Hij brengt je naar die mooie verlaten zandstranden en haalt je op een afgesproken tijdstip weer op.

Meer Griekenland aanbiedingen


Patmos bezienswaardigheden

Skala op Patmos

Gezellig terras in Skala

Patmos heeft interessante bezienswaardigheden, zeker voor religieus toerisme. Het indrukwekkende klooster van de heilige Johannes met mooie mozaïekvloeren, vele kapellen en kostbare iconen, juwelen, relikwieën en giften is zeker bezienswaardig. De oorsprong van het Johannesklooster gaat terug naar 1088. De kloosterbibliotheek, met 3.000 werken waarvan velen zeer zeldzaam, is één van de belangrijkste bibliotheken ter wereld. Bovendien heb je van hier een schitterend uitzicht over het hele eiland en de dichtbijgelegen andere eilanden van de Dodekanesos.

Fresco’s uit de 12e eeuw zijn in de kapel van de Moeder Gods pas in 1958 ontdekt. Ze zaten verstopt onder andere jongere schilderingen. Tegenwoordig wonen er nog 20 tot 25 monniken permanent in het Johannesklooster. In de ochtend is het geopend voor publiek, behalve op zondagen.

Skala, de nieuwe hoofdstad van Patmos, is tevens de havenplaats van het Griekse eiland. Hier komen de veerboten, luxe jachten en cruiseschepen aan. Het is een gezellig stadje en ligt aan een grote beschutte baai. Skala heeft vele kleine straatjes, witte huisjes en exclusieve winkeltjes. Dit geeft een chique aanzien aan het stadje en het is dan ook een prima plaats om te shoppen en de slenteren langs de haven.

De grot van Apocalyps, halverwege tussen Skala en Chora, mag je ook niet missen tijdens je vakantie op Patmos. Je kunt de grot deze bezichtigen van maandag tot en met donderdag en op zaterdag en zondag van 08.00 tot 13.30 uur en dinsdag, donderdag en zondag van 16.00 tot 18.00 uur. Op vrijdag is de grot niet open voor publiek.

+ Lees meer- Lees minder

Patmos stranden

Psili Ammos beach op Patmos

Fraaie Psili Ammos beach op Patmos

Meloi is een schaduwrijk kiezelstrand met in de buurt een camping. Grikos, vier kilometer ten zuidwesten van Skala, is de belangrijkste badplaats van Patmos. Het heeft een kiezelstrand met vissersboten, verschillende mogelijkheden voor watersport en Griekse tavernes met traditionele en lokale gerechten.

Het beroemdste strand is Psili Ammos, onofficieel een naaktstrand en ook in trek bij kampeerders. Bomen groeien op Psili Ammos beach tot aan de zee en zorgen voor de nodige schaduw. Kampos, zes kilometer ten noorden van Skala, heeft een mooi en kindvriendelijk zandstrand. Vagia Geranou en Livadi Lampi liggen aan de noordkust van Patmos en zijn bekend om hun gekleurde steentjes op het strand. Je vindt hier langs het strand twee tavernes en een kapelletje.

Patmos lokale gerechten

Patmos de grot van de Apocalypse

Grot van de Apocalyps

Op Patmos kunnen ze terugkijken op een turbulente geschiedenis met tot gevolg een zeer gevarieerde culinaire traditie, het meest met Italiaanse invloeden. Veel inwoners verbouwen hun eigen kruiden en groenten en dat maakt dat er geen specifieke producten van Patmos komen. Wel heeft men vele gerechten een eigen smaak gegeven. Enkele gerechten zijn vis marinata, vis met kruiden en knoflook, aubergines papoutsakia, aubergines met gehakt tomaat uien kruiden kaas en bechamelsaus, en aubergines peristerakia, aubergines, ui, tomaat, knoflook en kruiden. Ook gevulde florina pepers, gevuld konijn met uien, knoflook en witte wijn en gemengde gehaktrol met rode wijn, uien, tomatensap, knoflook en kruiden zijn gerechten van Patmos.

En dan weer de zoete desserts als apidakia met amandelen, walnoten, cacao en siroop van water honing en suiker, diples een nagerecht van eieren, vanille, ouzo, meel en siroop van waterhoning en suiker en zoete tomaten met veel suiker en citroen. Tot slot poungia dat veel gemaakt wordt bij festivals en trouwerijen. Een mix van fillodeeg van boter, eieren, ouzo, meel, vanille, suiker en rozenwater met vulling van amandelen, walnoten en broodkruim en geserveerd siroop van watersuiker en honing.

Patmos restaurants

Grikos op Patmos

Vissersbootje in Grikos

Patmos heeft drie zeer goede restaurants. Vegghera in Skala-maakt al 10 jaar zeer creatieve schotels, geïnspireerd door de Franse en Mediterrane tradities, van verse lokale producten. Hun specialiteit is zalm gerookt op rozenhout. Ook Yia-mas is een tip om wat te gaan eten. Een menukaart met een moderne twist en een fraai terras in het centrum

Benetos in Sapsila-klassieke mediterrane gerechten met een eigen smaak door ingrediënten uit eigen tuin. Hun specialiteit is zeebaarsfillet en pappiotte geserveerd met gekarameliseerde uien en groente.

Taverne Leonida in Koumaria maakt al 20 jaar klassiek Grieks eten vooral vis, kreeft en garnaal met seizoensgebonden groente. Hun specialiteit is saganaki flambé.

Bij Grikos aan het strand is Ktima Petra een tip voor de lunch. Een groot terras met uitzicht op zee en voornamelijk traditionele Griekse gerechten op het menu. Deze taverne is een tip voor de lunch.

Patmos vakanties

Vanuit Nederland kun je georganiseerd op vakantie naar Patmos in Griekenland. Je vliegt naar Samos en van hieruit ga je met een veerdienst verder naar Patmos toe. Waar aan het einde van de middag de meeste toeristen weer terugkeren na en dagtochtje, kun jij hier blijven overnachten. Een unieke ervaring en vakantie. Andere mogelijkheid is om met de veerboot uit Kos, Kalymnos of Leros te vertrekken naar het eiland Patmos. Ook deze veerdiensten gaan bijna dagelijks in het hoogseizoen.