Patmos

Patmos is het meest noordelijke eiland van de Dodekanesos. Het ligt tussen de Griekse eilanden Ikaria en Leros en heeft een oppervlakte van 34 km2, een totale kustlijn van 63 kilometer en ongeveer 2.700 vaste inwoners. Pas in 1948 kwam het eiland bij Griekenland. Patmos ligt 163 zeemijl van Pireaus en heeft geen eigen vliegveld. Vanuit de havenplaats Skala vertrekken de veerboten naar Rhodos.

Patmos met de grot van Apocalyps en het Boek der Openbaringen

Het klimaat op Patmos kent warme droge zomers en koele natte winters. De maximum temperatuur over het hele jaar ligt tussen de 16 en 40 graden en de minimum temperatuur, in de nachten, over het hele jaar ligt tussen de 4 en 20 graden. In de zomer is er vrijwel geen neerslag, maar in de winter, vooral januari en februari, valt er veel regen.

Patmos is een mooi eiland met veel baaien en zand- of kiezelstranden, een ruig binnenland met vruchtbare valleien. Hier leeft men voornamelijk van de van druiven, tomaten en olijven. Maar de belangrijkste bron van inkomsten is ook hier het toerisme. Het eiland staat bekend als pelgrimsoord voor gelovigen van over de hele wereld.

In de eerste eeuw na Christus was het eiland in handen van de Romeinen en die gebruikten het als verbanningsoord. Zo kwam ook apostel Johannes er terecht. Vanaf 95 na Christus verbleef hij twee jaar in de grot van Apocalyps, waar hij visioenen had, die hij door een discipel liet opschrijven. Dat werd het Boek der Openbaringen, het laatste bijbelboek van het nieuwe testament. In de grot, tussen Skala en de oude hoofdstad Chora, ziet men nog de stenen lessenaar en de afdruk van het hoofd van Johannes op de plek waar hij sliep. De grot en ook het in 1088 gebouwde klooster ter nagedachtenis van Johannes, gelegen op de heuvel boven de oude hoofdstad, staan beiden op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Patmos tips

Terrasje op Patmos Griekenland

Terrasje op Patmos

Je kunt je accommodatie voor je vakantie op Patmos beter van te voren al regelen. Zeker als je in het hoogseizoen naar Patmos reist. Op het eiland zijn veel toeristen en minder hotels en appartementen. Tijdens je verblijf op het Griekse eiland is het een tip om de grot en het klooster van Johannes te bezoeken.

Het hoofdstadje Chora met meer dan 40 kloosters en kapelletjes is ook een erg leuke dagtocht om te ondernemen. Skala met zijn haventje, chique winkels en gezellig boulevard is een andere tip voor een dagtochtje of voor de late middag en avond. Zoek je rust of ben je op zoek naar mooi strand? Dan is de watertaxi een prima optie. Hij brengt je naar die mooie verlaten zandstranden en haalt je op een afgesproken tijdstip weer op.

Patmos bezienswaardigheden

Patmos het stadje Kontos

Patmos het stadje Kontos

Patmos heeft interessante bezienswaardigheden, zeker voor religieus toerisme. Het indrukwekkende klooster van de heilige Johannes met mooie mozaïekvloeren, vele kapellen en kostbare iconen, juwelen, relikwieën en giften is zeker bezienswaardig. De kloosterbibliotheek, met 3.000 werken waarvan velen zeer zeldzaam, is een van de belangrijkste bibliotheken ter wereld. Bovendien heb je van hier een schitterend uitzicht over het hele eiland en de dichtbijgelegen andere eilanden van de Dodekanesos.

Skala, de nieuwe hoofdstad van Patmos, is tevens de havenplaats van het Griekse eiland. Hier komen de veerboten, luxe jachten en cruiseschepen aan. Het is een gezellig stadje en ligt aan een grote beschutte baai. Skala heeft vele kleine straatjes, witte huisjes en exclusieve winkeltjes. Dit geeft een chique aanzien aan het stadje en het is dan ook een prima plaats om te shoppen en de slenteren langs de haven.

De grot van Johannes, halverwege tussen Skala en Chora, mag je ook niet missen tijdens je vakantie op Patmos. Je kunt de grot deze bezichtigen van maandag tot en met donderdag en op zaterdag en zondag van 08.00 tot 13.30 uur en dinsdag, donderdag en zondag van 16.00 tot 18.00 uur. Op vrijdag is de grot niet open voor publiek.

Patmos stranden

Kerk op Patmos Griekenland

Kerk op het eiland Patmos

Meloi is een schaduwrijk kiezelstrand met in de buurt een camping. Grikos, vier kilometer ten zuidwesten van Skala, is de belangrijkste badplaats van Patmos. Het heeft een kiezelstrand met vissersboten, verschillende mogelijkheden voor watersport en Griekse tavernes met traditionele en lokale gerechten.

Het beroemdste strand is Psili Ammos, onofficieel een naaktstrand en ook in trek bij kampeerders. Bomen groeien tot aan de zee en zorgen voor de nodige schaduw. Kampos, zes kilometer ten noorden van Skala, heeft een mooi en kindvriendelijk zandstrand. Vagia Geranou en Livadi Lampi liggen aan de noordkust van Patmos en zijn bekend om hun gekleurde steentjes op het strand. Je vindt hier langs het strand twee tavernes en een kapelletje.

Patmos lokale gerechten

Patmos uitzicht op Kontos

Patmos uitzicht op Kontos

Op Patmos kunnen ze terugkijken op een turbulente geschiedenis met tot gevolg een zeer gevarieerde culinaire traditie, het meest met Italiaanse invloeden. Veel inwoners verbouwen hun eigen kruiden en groenten en dat maakt dat er geen specifieke producten van Patmos komen. Wel heeft men vele gerechten een eigen smaak gegeven. Enkele gerechten zijn vis marinata, vis met kruiden en knoflook, aubergines papoutsakia, aubergines met gehakt tomaat uien kruiden kaas en bechamelsaus, en aubergines peristerakia, aubergines, ui, tomaat, knoflook en kruiden. Ook gevulde florina pepers, gevuld konijn met uien, knoflook en witte wijn en gemengde gehaktrol met rode wijn, uien, tomatensap, knoflook en kruiden zijn gerechten van Patmos.

En dan weer de zoete desserts als apidakia met amandelen, walnoten, cacao en siroop van water honing en suiker, diples een nagerecht van eieren, vanille, ouzo, meel en siroop van waterhoning en suiker en zoete tomaten met veel suiker en citroen. Tot slot poungia dat veel gemaakt wordt bij festivals en trouwerijen. Een mix van fillodeeg van boter, eieren, ouzo, meel, vanille, suiker en rozenwater met vulling van amandelen, walnoten en broodkruim en geserveerd siroop van watersuiker en honing.

Patmos restaurants

Patmos heeft drie zeer goede restaurants. Vegghera in Skala-Men maakt al 10 jaar zeer creatieve schotels, geïnspireerd door de Franse en Mediterrane tradities, van verse lokale producten. Hun specialiteit is zalm gerookt op rozenhout.

Benetos in Sapsila-klassieke mediterrane gerechten met een eigen smaak door ingredienten uit eigen tuin. Hun specialiteit is zeebaarsfillet en pappiotte geserveerd met gecarameliseerde uien en groente.

Taverne Leonida in Koumaria maakt al 20 jaar klassiek Grieks eten vooral vis, kreeft en garnaal met seizoensgebonden groente. Hun specialiteit is saganaki flambe.

Wat zijn jouw tips voor Patmos?