Naxos

Naxos, het grootste en meest vruchtbare eiland van de Cycladen, ligt ongeveer in het midden van de Egeische Archipel. Velden die uitlopen naar eindeloze zandstranden, rotsen die in de zee lijken te zinken, weerbarstige bergen tussen vruchtbare dalen en bronnen zijn kenmerken van dit eiland. Naxos is een eiland om te relaxen en heeft een matig uitgaansleven. Naxos staat bekend om zijn marmer en de speciale citroenlikeur en is in tegenstelling tot vele andere cycladeneilanden behoorlijk groen.

Schitterend is de zonsondergang door de Portara op Naxos

De kust van Naxos is in het noorden vrij steil maar in het westen heel beschut met veel baaien. De hoogste berg Zas (moeilijk om de top te bereiken) is meer dan 1 kilometer hoog en geeft je een mooi uitzicht over Naxos en in de nabijgelegen cycladen. Mooie zandstranden vind je vooral aan de zuidwestkust van het eiland bij de badplaatsen Ag. Prokopios, Ag. Anna en Plaka.

In de St. George baai bij de stad Chora en bij de kaap met de eilandjes van Mikri Vigla aan de westkant van het eiland kun je prima windsurfen door de vaak harde wind. Het bergdorp Filoti is het mooiste. In het centrum kun je lekker genieten op een van de terrassen. Met enige regelmaat lopen hier (nog) oude Griekse mannetjes met ezels van en naar de bakker. Net buiten het centrum vind je bovenop een bergtop het mooie witte kerkje Fotodoti Moni.

Naxos-stad (Chora) is één van de mooiste cycladen-stadjes. Vanaf de haven tot bovenaan bij het Venetiaanse kasteel is het gezellig met smalle steile winkelstraatjes. De boulevard heeft vele terassen en kleine reisburo’s en het is een komen en gaan van veel toeristen.Excursies die je kunt maken zijn een eilandtour, een dagtocht naar de eilanden Mykonos en Delos (echte aanrader kost 35 Euro per persoon, onderweg hebben we dolfijnen gezien), Santorini of Koufinissia.

foto album Naxos

Naxos klik voor interactieve kaart

Naxos tips

Naxos Chora

Naxos Chora

Naxos-stad (Chora) – is de hoofdstad en amphitheatergewijs opgebouwd tegen de hellingen van een heuvel aan de noordwestkant van het eiland. Belangrijke bezienswaardigheden zijn de kerken (Mitropoli Zodochi Pigis 18e eeuws en de 13e eeuwse kathedraal), het Venetiaanse kasteel met torens en kantelen en de overblijfselen bij Gkrota uit de Myceense Periode. In het archeologisch museum, geopend van dinsdag tot en met zondag, vind je prachtige Cycladische marmeren beeldjes en Romeinse mozaiken. Via een dam ten noorden van de stad kom je bij de poort van Portara uit 522 voor Christus op het eilandje Palatia. Het is de ingang van een nooit afgemaakte Tempel van Apollo. Wil je een mooie foto van een zonsondergang? Ga dan vlak voor de zonsondergang naar de Portara en wacht tot de zon in het midden van de poort staat. In de zomermaanden kun je alle populaire films zien in de “open air” bioscoop Cine Astra aan de zuidkant van de Naxos-stad. Alle films zijn orgineel, en dus Engels gesproken, met een Griekse ondertiteling en draaien om 21.00 uur en 23.00 uur. Meer Naxos-stad

Apollonia – is een mooi kustplaatsje waar marmer wordt gedolven. Bijzonder interessant is het enorme halfvoltooide Kouros beeld (6e eeuws). Boven het dorp leidt een trap omhoog naar de antieke marmergroeven en het Kouros beeld. 28 augustus viert men hier een festival voor Johannes de Doper.

De Melanes dorpen op Naxos.

De Melanes dorpen op Naxos.

Apirathos – is een traditioneel dorp met mensen in klederdracht van Naxos en moet je een beetje geluk hebben wil je deze zien. Mooie torens (14e eeuws) en veelal traditionele kunst van Naxos. Verder vind je hier een archeologisch en geologisch museum.

Melanes dorpen – in de gelijknamige vallei liggen de dorpen. Kournochori, Venetiaanse toren Della Rocca, en Mylo ,twee marmeren beelden en de oude marmergroeve van Flerio, zijn een bezoekje waard.

Moni – is een dorpje in de Tragaia vallei met een zeer aparte kerk. De Panagia Drosiani kerk met koepels die zijn gemaakt in de 6e eeuw.


Naxos bezienswaardigheden

Naxos zonsondergang door de Portara

Naxos zonsondergang door de Portara

Het groene Cycladen eiland Naxos heeft unieke bezienswaardigheden. Je kunt twee Kouros beelden bezichtigen bijvoorbeeld en de Portara en Naxos-stad zijn ook een bezoek waard tijdens je vakantie. Stranden heeft Naxos in overvloed zoals het populaire zandstrand van Agios Prokopios.

Apollonia is een gezellige havenplaatsje en de Melanes dorpen zijn traditioneel, cultureel en uniek. Met een scooter of huurauto kun je zelf eenvoudig het eiland ontdekken.

Wat je niet mag missen tijdens je verblijf of vakantie op Naxos. De tien van Naxos:

  1. Naxos (Chora) – het Venetiaanse fort, de musea, smalle straatjes en de Portara.
  2. Apollonia – het bijzondere Kouros beeld en leuk havenplaatsje.
  3. Iria Iria – archeologische vondsten met een paar zuilen.
  4. Ano Sangri – de tempel van Dimitra.
  5. Fleri – het tweede Kouros beeld van Naxos al is de Apollonia fraaier.
  6. Melanes dorpen – Venetiaanse torens en diverse marmeren beelden.
  7. Filoti – mooi bergdorpje met een gezellig dorpsplein.
  8. Moni Panagia Drosiani – de gelijknamige kapel.
  9. Chalki – Venetiaans opgebouwd dorp en de Fragopoulo toren.
  10. Zas – de hoogste berg van de Cycladen van 1.001 meter.

Naxos hoe te bereiken

Heerlijk terras op het strand op Naxos.

Heerlijk terras op het strand op Naxos.

Naxos heeft een luchthaven. Je kunt niet direct vanuit Nederland aanvliegen op de luchthaven van Naxos. Er is een dagelijkse vliegverbinding van en naar Naxos vanuit Athene. Vanuit Nederland kun je het beste aanvliegen op de luchthavens van Athene of Santorini. Naxos-stad kun je per boot bereiken vanuit Santorini, Heraklion, Ios, Paros, Syros, Patmos, Ikaria, Kos, Amorgos en Donoussa. Naxos is goed te bereiken met het openbaar vervoer, maar om het eiland te bezichtigen is het aan te raden om een auto of scooter te huren.

Naxos stranden

Naxos het zandstrand van Agios Prokopios

Naxos het zandstrand van Agios Prokopios

Naxos heeft veel mooie, brede en langgerekte zandstranden. In de zomermaanden zijn de stranden erg populair bij de toeristen die het eiland bezoeken. De beste stranden van Naxos liggen in het zuidwesten van het Griekse eiland. Plaka beach is een langgerekt en breed zandstrand met langzaam aflopende zeespiegel. Andere fraaie stranden, wel iets drukker, zijn Agia Anna en Agios Prokopios een paar kilometer ten zuiden van Chora. Deze laatste twee vormen eigenlijk bijna een geheel.

Ook het stadsstrand van Chora in de baai van Agios Georgios is fraai, maar zeker op het gedeelte bij de stad in de zomer erg druk. Loop dus wat verder naar het zuiden door voor een rustiger plekje aan het strand.

Andere mooie stranden op Naxos zijn Mikri Vigla op 18 kilometer ten zuiden van Naxos-stad, Kastraki 16 kilometer ten zuiden van Chora, Aliko met zandduinen op 20 kilometer ten zuiden van Naxos-stad en Pirgaki en Agiassos beach op 22 kilometer ten zuiden van de hoofdstad.

Naxos accommodaties

Op het Griekse eiland kun je kiezen uit verschillende accommodaties. Hotels op Naxos zijn er volop van eenvoudig en kleinschalig tot luxe en vijf sterren met spa resorts. De meeste hotels en accommodaties vind je in en rondom het hoofdstadje, maar ook bij Prokopios langs het strand en wat verder het binnenland in. Van hieruit heb je overigens een mooi uitzicht op de baai van Prokopios en ben je in een paar minuten aan het het lange en mooie kindvriendelijke zandstrand.

Naxos vakanties

Naxos vakantie Kouros

Naxos vakanties – Kouros Apollonas

Naxos is een vakantiebestemming om te gaan eilandhoppen. Combineer een paar dagen Op Naxos met een verblijf op Paros, Mykonos en/of Santorini. Tui biedt mogelijkheden om zowel Naxos als de andere eilanden tijdens een vakantie te ontdekken.

Je kunt Naxos combineren met andere Cycladen-eilanden. Eilandhoppen op maat en een vakantie zoals jij dat wilt.

Een last minute aanbiedingen naar Naxos worden dagelijks ge-update met verblijf in een appartement of hotel. Van eenvoudige studio’s tot luxe resorts verspreid over het eiland Naxos.

Wat zijn jouw tips voor Naxos?