Stranden

  Griekenland heeft in totaal 15.147 kilometer kustlijn, waarvan de helft wordt gevormd door de Griekse eilanden. Hiermee staat Griekenland op de negentiende plaats van de wereldwijde lijst van het “World Resources Institute”. Volgens “The World Factbook” van de CIA heeft Griekenland 13.676 kilometer kustlijn en neemt het wereldwijd de elfde positie in wat langste kustlijnen betreft.

  In 2021 heeft Griekenland 545 Blue Flag Beaches en negen jachthavens met een blauwe vlag. Een stijging ten opzichte van 2019 toen in Griekenland op 497 stranden en in zestien jachthavens de blauwe vlag wapperde. In Europa staat Griekenland met haar blauwe vlag stranden dit jaar op de derde plaats achter Spanje en Turkije. In 2021 zijn door de FEE, de organisatie van Blue Flag, wereldwijd 4.800 stranden en jachthavens in 49 verschillende landen beloond met een “Blue Flag”.

  De mooiste stranden van Europa vind je in Griekenland

  De stranden in Griekenland zijn divers, vaak bedekt van zand of kiezels en hebben allemaal hun eigen schoonheid en charme. Van steile rotspartijen tot mul wit zand en van pijnboombossen tot palmbossen je vindt het allemaal op of rondom de Griekse stranden. Het turquoise heldere en vaak verkoelende zeewater met kleine en grote stranden zijn al decennia een van de vele attracties van Griekenland.

  10 mooiste stranden van Griekenland

  Mooiste stranden Griekenland Simos beach

  Stranden Griekenland – Simos beach

  Iedereen heeft wel een eigen favoriete strand in Griekenland. Dat kleine verlaten strandje op het vasteland of dat grote langgerekte zandstrand op Kreta. We hebben een top 10 gemaakt van de mooiste stranden van Griekenland.

  Regelmatig krijgt deze lijst een update met nieuwe pareltjes. Simos beach op het eilandje Elafonisos bij de Peloponnesos voert momenteel onze top 10 aan. Suggesties voor andere stranden in Griekenland altijd welkom.

  Griekenland Blue Flag Beaches

  Blue Flag Beach Griekenland

  Blue Flag Beach op Corfu Griekenland

  De Grieken hechten veel waarde aan hun stranden aangezien deze gepaard gaan met een van hun belangrijkste inkomstenbronnen: het toerisme. Het is ook niet verwonderlijk dat de Griekse stranden al jarenlang hoge posities scoren bij organisatie FEE, die wereldwijd jaarlijks de Blue Flag Beaches bepaalt. De meeste van de 430 Blue Flag Beaches wapperen op het eiland Kreta. Verspreid over de departementen Chania, Rethymnon, Heraklion en Lassithi wapperen in totaal 101 blauwe vlaggen op de stranden. Ook Chalkidiki op het vasteland van Griekenland heeft veel door FEE beloonde schone stranden (52) en het eiland Rhodos (28). De Blauwe vlag staat voor het substantieel ontwikkelen van stranden en jachthavens met strenge criteria voor de kwaliteit van het zeewater, informatie over het milieu en de natuur, omgevingsmanagement, veiligheid en andere factoren.

  Griekenland stranden in QualityCoast top 100

  Quality Coast vlag Griekenland

  Vlag Quality Coast aan strand in Griekenland

  Veertien Griekse vakantiebestemmingen staan in de “Sustainable Destinations Global Top 100”. Dit is de lijst van 100 meest duurzame vakantiebestemmingen wereldwijd die het beste hun lokale karakter, hun natuurlijke en culturele erfgoed, hun mooie omgeving en schone milieu onderhouden. Ierapetra (in het zuiden van Kreta) en het Griekse eiland Alonissos staan in de top 20 en zijn in het bezit van de QualityCoast Gold Award.

  QualityCoast is een programma van de European Coastal & Marine Union (EUCC) en wordt gesubsidieerd door de Europese Unie. De QualityCoast top 100 is een eindresultaat van onderzoek onder meer dan 1.000 verschillende kusten en eilanden van bestemmingen in Europa. 120 verschillende indicatoren zijn gebruikt, waaronder het aantal Blue Flag Beaches en het aantal ‘groene’ accommodaties (Green Key of Travellife).