Ithaki

Ithaki, door de bewoners van het eiland Thiaki of Ithaka genoemd, ligt ten noord-oosten van Kefalonia, hiervan gescheiden door een 3,5 kilometer brede zeestraat. Het eiland is 29 kilometer lang en 6 kilometer breed en heeft ongeveer 2.000 inwoners. De totale oppervlakte bedraagt 92,7 km2. Het noorden en zuiden zijn door een 600 meter brede strook land met elkaar verbonden. In het noorden liggen de meeste dorpen en in het zuiden van Ithaki ligt de hoofdstad Vathy.

Beleef de festivals en feesten op het Griekse eiland Ithaki

Op het eiland Ithaka zijn veel (kleine) kiezelstranden. Ithaki werd tussen 9 en 12 augustus 1953 door een aardbeving getroffen evenals de buurlanden Zakynthos en Kefalonia. Zeventig procent van alle huizen werd verwoest en er zijn nog maar weinig traditionele huizen over. Het zou de geboorteplaats zijn van Odysseus, koning van Ithaki, held van de Odyssee, een 2.700 jaar oud epos van Homerus. Hij vocht in de Trojaanse Oorlog en na afloop ging hij met vele schepen en manschappen richting Ithaki. De reis had vele ontberingen en hij kwam na 10 jaar als enige overlevende met zijn schip aan op het Griekse eiland. De toeristen hebben het eiland nog niet in grote getale ontdekt.

Op Ithaki zijn veel festivals en leuk om te bezoeken of zelfs aan deel te nemen tijdens je vakantie. Zo kom je in aanraking met de lokale bevolking en hun cultuur. Van half mei tot half jun vindt het Griekse amateurtoneel plaats en op 30 juni is het feest van de kerkwijding met dans en muziek in Frikes. In augustus is jaarlijks in Perachori het wijnfeest en op 5 en 6 augustus viert men het feest van de kerkwijding op de Platia van Stavros. Eind augustus is er het cultureel festival in de hoofdstad Vathi met internationale theatergroepen en premieres van verschillende werken van Griekse componisten.

Mooie stranden zijn het kiezelstrand Gidaki, Skinos beach, Filatro beach, Aspros Gialos beach en Afales beach. Sommige van deze stranden zijn alleen over zee te bereiken. Vanaf april start het zomerseizoen op Ithaki. Het klimaat en weer zorgen van deze maand tot en oktober voor de beste reistijd.

Ithaki foto album

Ithaki interactieve kaart

Ithaki vakantiebestemmingen

Ithaki Vathi vanuit de lucht

Ithaki – Vathy vanaf het Katharon klooster

Vathi – is de hoofdstad en ligt aan een bijzonder mooie natuurlijke baai met in het midden het eilandje Lazareto. Er is een gezellige levendige boulevard met veel restaurants en cafés. Een bezoekje waard zijn de Mitropoliskerk en het Archeologisch Museum. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 09.00 uur tot 14.30 uur en de toegang is gratis. Meer over Vathy

Perachori – ligt op slechts twee kilometer afstand van Vathi. Het dorp is gebouwd tegen een berghelling. Er zijn ruïnes van een middeleeuwse nederzetting en de Johanneskerk met schitterende fresco’s. Vanuit Perachori heb je een prachtig uitzicht.

Kioni – is de mooiste plaats van het eiland, gelegen aan een baai met rondom olijfbomen en cipressen. Hier komen zeiljachten van over de hele wereld. Kioni is een pittoresk havenplaatsje met tavernes, een boulevard en fraaie kiezelstranden. Meer over Kioni

Frikes –is een klein havenplaatsje in het noorden van Ithaki. Hier komen de veerboten aan vanuit Lefkas en Kefalonia. Vissersboten in de baai en in de zomer ook de nodige luxe jachten. Meer over Frikes

Anogi – is een van de oudste dorpjes van Ithaki en ligt op een hoogvlakte in het noorden. Er liggen bizarre rotsblokken rondom, twee hele grote genaamd Araklis en Cavellaris liggen bij de ingang van het dorp. De kerk Kimiseos Theotocou heeft fresco’s uit 1670 en is bezienswaardig. Boven de baai van Poli ligt het plaatsje Stavros. Van hier heb je een schitterend uitzicht over beide kanten van het eiland. Het is het grootste dorp van het noorden en heeft een archeologisch museum.

Bekijk alle aanbiedingen

Ithaki bezienswaardigheden

Ithaki vakantie in Kioni

Ithaki – havenplaatsje Kioni

Natuurlijk is de hoofdstad Vathy een bezoek waard tijdens je reis of vakantie naar Ithaki. Bovendien de dorpen Perachori, Kioni, Anogi en Stavros.

De Arethousabron kom je na een wandeling vanaf Vathi tegen. Volg de bordjes naar de Eumausgrot en 250 meter hiervoor is de bron.

Alalkoméne ligt op de helling ten noordwesten van Vathy met de archeologische resten van een stad bewoond van 1400 voor Christus tot na Romeinse tijd. Een oude citadel met een zeer goed bewaard gebleven muur en regenputten.

Op ongeveer anderhalf uur van Vathi ligt de Dexiabaai. Volgens de legende kwam Odysseus hier aan met zijn schip en borg zijn kostbare bezittingen op in de grot der Nimfen; een druipsteengrot. Met enige verbeelding kun je in de stalactieten de nimfen herkennen. Interessante kloosters vind je bij de dorpen Perachori en Kathara.

Wat je niet mag missen tijdens een vakantie op Ithaki. De top vijf bezienswaardigheden van Ithaki:

  1. Kioni – schilderachtige baaitje met vissersboten en tavernes.
  2. Vathi – de hoofdstad van het eiland met museum en mooi uitzicht
  3. Dexiabaai – de plaats van Odysseus.
  4. Anogi – een van de oudste dorpen van Ithaki.
  5. Perachori – ruines en Johanneskerk.

Ithaki hoe te bereiken

Agios Nikolaos beach op Ithaki

Ithaki (Ithaca) – Agios Nikolaos beach

Ithaki heeft zelf geen internationale luchthaven. Je kunt vliegen op het eiland Kefalonia of Preveza op het vasteland van Griekenland. Vliegduur is vanaf Amsterdam of Brussel minder dan drie uur. In de zomermaanden zijn er directe vliegverbindingen met chartervluchten met Transavia. In de wintermaanden zul je eerst via Athene moeten vliegen.

Vanuit Kefalonia (Fiskardo en Sami) of het vasteland (Astakos) vaar je over naar Ithaki. In de zomer zijn er ook dagexcursies vanuit Nidri op het naburige Ionische eiland Lefkas.

Ithaki lokale gerechten

Vakantie in Vathy op Ithaki

Ithaki – terras in Vathy

Ithaki is net als de andere Ionische eilanden lange tijd door de Venetianen overheerst. Er zijn dan ook vele gerechten met Venetiaanse invloeden, zoals sofigada, poulenta met gevolgelte en savaro een visschotel met viskruiden, knoflook en rozijnen. Maar ook de bourgeto wordt op Ithaki gegeten en met lokale producten weer net iets anders bereid. De vrouwen van het eiland maken heerlijke omeletten met zee-egels, tzieria met eieren en spagetti met tomatensaus en rundvlees. Men kookt op Ithaki ook in een “tsepera”. Het vlees kookt dan heel langzaam voor lange tijd en het wordt dan heerlijk mals.

Rovani is een zoet gerecht dat men vooral bij het huwelijk geeft om de band te verstevigen en het huwelijk lang, rustig en harmonieus te laten verlopen. Ook kleine zoete hapjes op een lepel, genomen bij een drankje, zijn zeer in zoals amygdaloto en truffels.

Ithaki souvenirs

Geitenbellen als souvenir van Ithaki

Ithaki – souvenirs van je vakantie

Het meest bekend is Ithaki om zijn goede kwaliteit olijfolie en wijnen. Men probeert een steeds zuiverdere olie te maken met een lagere zuurgraad; goed voor de gezondheid. Ook kaas en honing zijn van zeer goede kwaliteit en leuke souvenirs uit Ithaki.

Over de honing van Ithaki is nog wat meer te vertellen. Een bijproduct is propolis ook wel bijenhars of kithars genoemd. Het is een van de oudste geneesmiddelen op aarde. De bijen gebruiken het om de binnenwanden van de raten te bestrijken en af te sluiten als de koningin haar eitjes heeft gelegd. Zo wordt de kolonie tegen ziekten beschermd. Het is een zeer tijdrovend werkje om dit te verwijderen en er zalven om wonden te genezen en om het immuunsysteem op te vijzelen van te maken.

Bij tandvleesontstekingen en huidziekten werkt het als pijnstiller. Het heeft ook een genezende werking op spieren, zenuwen en botten. Een ander bijproduct is koninginnegelei, de stof die de voedsters aan enkele bijenlarven geven om daar later de nieuwe koningin uit te kiezen. Het positieve effect op de gezondheid van de mens zou worden bepaald door bepaalde sporenelementen en vitamines.

Ithaki vakanties

Ithaki vakantie Griekenland

Ithaki vakantie – prachtig uitzicht

Een pakketreis als vakantie naar het eiland in Ithaki kun je vinden bij Ross Holidays met kleinschalige accommodaties en geen massatoerisme. Appartementen, studio’s en hotels in verschillende dorpen verspreid over het Ionische eiland.

Ook Eliza was here biedt georganiseerde vakanties aan naar het groene Griekse eiland. Combinaties mogelijk met buureiland Kefalonia en mooie vakantieadresjes op Ithaki. Weg van de massa en dichtbij de locals.

Zelf kun je natuurlijk ook een reis samenstellen. Vliegen kun je het beste op Kefalonia of Preveza en van daaruit overvaren met een veerboot naar het eiland. Appartementen en hotels zijn er genoeg te vinden op Ithaki.

Wat zijn jouw tips voor Ithaki?