Ithaki

Ithaki, door de bewoners van het eiland Thiaki, Ithaca of Ithaka genoemd, ligt ten noord-oosten van Kefalonia, hiervan gescheiden door een 3,5 kilometer brede zeestraat. Het eiland is 29 kilometer lang en 6 kilometer breed en heeft ongeveer 2.000 inwoners. De totale oppervlakte bedraagt 92,7 km2. Het noorden en zuiden zijn door een 600 meter smalle strook land met elkaar verbonden. In het noorden liggen de meeste dorpen en in het zuiden van Ithaki ligt de hoofdstad Vathy.

Beleef de festivals en feesten op het Griekse eiland Ithaki

Op het eiland Ithaka zijn veel (kleine) kiezelstranden. Ithaki werd tussen 9 en 12 augustus 1953 door een aardbeving getroffen evenals de buurlanden Zakynthos en Kefalonia. Zeventig procent van alle huizen werd verwoest en er zijn nog maar weinig traditionele huizen over. Het zou de geboorteplaats zijn van Odysseus, koning van Ithaki, held van de Odyssee, een 2.700 jaar oud epos van Homerus. Hij vocht in de Trojaanse Oorlog en na afloop ging hij met vele schepen en manschappen richting Ithaki. De reis had vele ontberingen en hij kwam na 10 jaar als enige overlevende met zijn schip aan op het Griekse eiland. De toeristen hebben het eiland nog niet in grote getale ontdekt. Kioni is het mooiste dorp van het eiland.

Op Ithaki zijn veel festivals en leuk om te bezoeken of zelfs aan deel te nemen tijdens je vakantie. Zo kom je in aanraking met de lokale bevolking en hun cultuur. Van half mei tot half jun vindt het Griekse amateurtoneel plaats en op 30 juni is het feest van de kerkwijding met dans en muziek in Frikes. In augustus is jaarlijks in Perachori het wijnfeest en op 5 en 6 augustus viert men het feest van de kerkwijding op de Platia van Stavros. Eind augustus is er het cultureel festival in de hoofdstad Vathi met internationale theatergroepen en premières van verschillende werken van Griekse componisten.

Mooie stranden zijn het kiezelstrand Gidaki, Skinos beach, Filatro beach, Aspros Gialos beach en Afales beach. Sommige van deze stranden zijn alleen over zee te bereiken. Vanaf april start het zomerseizoen op Ithaki. Het klimaat en weer zorgen van deze maand tot en oktober voor de beste reistijd. Het openbaar vervoer op Ithaka is beperkt. Vanuit Vathi rijdt twee keer per dag en bus naar de plaatsen Stavros, Frikes en Kioni.

Ithaki foto album

+ Lees meer- Lees minder

Ithaki interactieve kaart

Ithaki kaart

Ithaki vakantiebestemmingen

Filiatro beach en baai op Ithaki eiland

Uitzicht op Filiatro beach op Ithaki

Vathi – is de schilderachtige hoofdstad en ligt aan een bijzonder mooie natuurlijke baai met in het midden het eilandje Lazareto. Op dit eilandje staat nog steeds een kapel uit het jaar 1668. Er is een gezellige levendige boulevard met veel restaurants en cafés. Een bezoekje waard zijn de Mitropoliskerk en het Archeologisch Museum. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 08.00 uur tot 14.30 uur en de toegang is gratis. Je kunt ook het museum voor Volkenkunde en Zeevaart bezoeken. Deze is geopend van maandag tot en met zaterdag van 09:00 tot 13:00 uur en de entree bedraagt drie euro per persoon. Meer over Vathy

Perachori – ligt op slechts twee kilometer afstand van Vathi. Het dorp is gebouwd tegen een berghelling. Er zijn ruïnes van een middeleeuwse nederzetting en de Johanneskerk met schitterende fresco’s. Vanuit Perachori heb je een prachtig uitzicht op de baai die meestal goed gevuld is met zeilboten en jachten.

Kioni – is de mooiste plaats van het eiland, gelegen aan een baai met rondom olijfbomen en cipressen. Hier komen zeiljachten van over de hele wereld. Kioni is een pittoresk havenplaatsje met tavernes, een gezellige boulevard en fraaie kiezelstranden. ’s Avonds zijn de terrassen hier gevuld met voornamelijk zeilers. Tot laat in de avond is het gezellig. Op meerdere plaatsen kun je relaxen op kleine kiezelstranden. Het heldere zeewater nodigt uit voor een frisse duik, Meer over Kioni

Vathi de boulevard op Ithaki tijdens vakantie

Boulevard van Vathi op Ithaka

Frikes – is een klein havenplaatsje in het noorden van Ithaki. Hier komen de veerboten aan vanuit Lefkas en Kefalonia. Vissersboten dobberen in de baai en in de zomer ook de nodige luxe jachten. Langs de kade vind je hier diverse tavernes, bars en een supermarkt. Langs de doorgaande weg zit de bakker en kom je diverse accommodaties tegen om te overnachten. Meer over Frikes

Anogi – is een van de oudste dorpjes van Ithaki en ligt op een hoogvlakte in het noorden. Er liggen bizarre rotsblokken rondom, twee hele grote genaamd Araklis en Cavellaris liggen bij de ingang van het dorp. De kerk Kimiseos Theotocou heeft fresco’s uit 1670 en is bezienswaardig. Boven de baai van Poli ligt het plaatsje Stavros. Van hier heb je een schitterend uitzicht over beide kanten van het eiland. Het is het grootste dorp van het noorden en heeft een archeologisch museum.

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Ithaki tips

Kioni op Ithaka het kafénion

Kafénion in Kioni

Op Ithaki zijn er vrijwel geen busverbindingen. Om het eiland zelf te ontdekken huur je het beste een auto. Je hebt minimaal één dag nodig om een groot gedeelte van het eiland te zien en leren kennen. Onze tip is om twee dagen een auto te huren, zodat je in het noorden en zuiden bijna alles kunt bezoeken. Hoofdstad Vathi is hiervoor de beste uitvalsbasis. Kioni met zijn pastelkleurige en witte huizen, Frikes en Stavros zijn tips voor bestemmingen als je voor je rust naar Ithaki op vakantie gaat.

De Panagia kerk in het gezicht Anogi is een tip om te bezoeken. Het is één van de belangrijkste bezienswaardigheden op het Ionische eiland en ligt op 500 meter hoogte. Om de kerk in te gaan kun je, als deze gesloten is, tussen 12:00 en 17:00 uur de sleutel halen in het kafénion. Deze Panagio-kerk dateert uit het jaar 1670 en heeft meerdere goed bewaarde fresco’s. Elk jaar op 14 en 15 augustus vindt de traditionele kerkwijding plaats hier in Anogi.

Ithaki bezienswaardigheden

Zeilboten in de baai van Kioni

Baai van Kioni met zeilboten

Natuurlijk is de hoofdstad Vathy een bezoek waard tijdens je reis of vakantie naar Ithaki. Bovendien de dorpen Perachori, Kioni, Anogi en Stavros.

De Arethousabron kom je na een wandeling vanaf Vathi tegen. Volg de bordjes naar de Eumausgrot en 250 meter hiervoor is de bron.

Alalkoméne ligt op de helling ten noordwesten van Vathy met de archeologische resten van een stad bewoond van 1400 voor Christus tot na Romeinse tijd. Een oude citadel met een zeer goed bewaard gebleven muur en regenputten.

Op ongeveer anderhalf uur van Vathi ligt de baai van Dexia. Volgens de legende kwam Odysseus hier aan met zijn schip en borg zijn kostbare bezittingen op in de grot der Nimfen; een druipsteengrot. Met enige verbeelding kun je in de stalactieten de nimfen herkennen. Interessante kloosters vind je bij de dorpen Perachori en Kathara. Bekijk ook onze wandeltips voor Ithaki.

Wat je niet mag missen tijdens een vakantie op Ithaki. Onze top tien bezienswaardigheden van Ithaki:

  1. Kioni – schilderachtig baaitje met vissersboten en tavernes
  2. Vathi – de hoofdstad van het eiland met museum en mooi uitzicht
  3. Dexiabaai – de plaats van Odysseus
  4. Anogi – één van de oudste dorpen van Ithaki
  5. Perachori – ruïnes en Johanneskerk
  6. Gidaki beach – mooiste strand van het eiland Ithaki
  7. Aspros Gialos beach – fraai kiezelstrand en bereikbaar met de auto
  8. Filiatro beach – heerlijke baai met beach bar voor het einde van de dag
  9. Frikes – havenplaatsje met gezellige boulevard
  10. Stavros – bergdorp met de 16e eeuw met dorpsplein en mooie kerk
+ Lees meer- Lees minder

Ithaki hoe te bereiken

Baai bij dorp Kioni op Ithaki

Vissersdorp Kioni

Ithaki heeft zelf geen internationale luchthaven. Je kunt vliegen op het eiland Kefalonia of Preveza op het vasteland van Griekenland. Vliegduur is vanaf Amsterdam of Brussel minder dan drie uur. In de zomermaanden zijn er directe vliegverbindingen met chartervluchten met Transavia. In de wintermaanden zul je eerst via Athene moeten vliegen.

Vanuit Kefalonia (Fiskardo en Sami) of het vasteland (Astakos) vaar je over naar Ithaki. In de zomer zijn er ook dagexcursies vanuit Nidri op het naburige Ionische eiland Lefkas.

Ithaki stranden

Afalas beach op Ithaki

Afalas beach in het noorden van Ithaki

Ook voor mooie stranden kun je op Ithaki terecht. De grootste en meest georganiseerde stranden vind je in het zuiden van het eiland. Een mooie wandeling kun je maken naar Gidaki beach wat door velen wordt aangeduid als het mooiste strand van Ithaki. In de zomermaanden is hier een kantina en worden er een beperkt aantal ligbedden en parasols verhuurd.

Filiatro in het zuidoosten van Ithaka is een ander populair kiezelstrand met beach bar. Deze baai ligt vaak uit de wind en hier meren ook de nodige zeilboten en catamarans aan. Het zeewater is kristalhelder en bij de rotsen kun je goed snorkelen bij Filiatro beach.

In het noorden is het verborgen Afalas beach ongetwijfeld met mooiste en witte kiezelstrand. Je kunt hier alleen met een boot naartoe. Op Afalas beach zijn verder geen voorzieningen en zeker ’s middags kan de wind uit het noordwesten hier toenemen. Een ander mooi en wel gemakkelijk te bereiken strand is dat van Aspros Gialos beach. Net als op Afalas zijn er geen voorzieningen, maar in tegenstelling kun je hier wel over land naartoe gaan. Bij Kioni vind je kleinere kiezelstranden die geliefd zijn voor een koele duik op een warme zomerdag en om te snorkelen. Meer naar het noordoosten ligt nog het fraaie Marmakas beach.

Ithaki lokale gerechten

Taverne in Vathy op Ithaki

Taverne in hoofdstadje Vathy

Ithaki is net als de andere Ionische eilanden lange tijd door de Venetianen overheerst. Er zijn dan ook vele gerechten met Venetiaanse invloeden, zoals sofigada, poulenta met gevolgelte en savaro een visschotel met viskruiden, knoflook en rozijnen. Maar ook de bourgeto wordt op Ithaki gegeten en met lokale producten weer net iets anders bereid. De vrouwen van het eiland maken heerlijke omeletten met zee-egels, tzieria met eieren en spagetti met tomatensaus en rundvlees. Men kookt op Ithaki ook in een “tsepera”. Het vlees kookt dan heel langzaam voor lange tijd en het wordt dan heerlijk mals.

Rovani is een zoet gerecht dat men vooral bij het huwelijk geeft om de band te verstevigen en het huwelijk lang, rustig en harmonieus te laten verlopen. Ook kleine zoete hapjes op een lepel, genomen bij een drankje, zijn zeer in zoals amygdaloto en truffels.

Ithaki souvenirs

Souvenirs uit Ithaki

Souvenirs in winkeltje Frikes

Het meest bekend is Ithaki om zijn goede kwaliteit olijfolie en wijnen. Men probeert een steeds zuiverdere olie te maken met een lagere zuurgraad; goed voor de gezondheid. Ook kaas en honing zijn van zeer goede kwaliteit en leuke souvenirs uit Ithaki.

Over de honing van Ithaki is nog wat meer te vertellen. Een bijproduct is propolis ook wel bijenhars of kithars genoemd. Het is een van de oudste geneesmiddelen op aarde. De bijen gebruiken het om de binnenwanden van de raten te bestrijken en af te sluiten als de koningin haar eitjes heeft gelegd. Zo wordt de kolonie tegen ziekten beschermd. Het is een zeer tijdrovend werkje om dit te verwijderen en er zalven om wonden te genezen en om het immuunsysteem op te vijzelen van te maken.

Bij tandvleesontstekingen en huidziekten werkt het als pijnstiller. Het heeft ook een genezende werking op spieren, zenuwen en botten. Een ander bijproduct is koninginnegelei, de stof die de voedsters aan enkele bijenlarven geven om daar later de nieuwe koningin uit te kiezen. Het positieve effect op de gezondheid van de mens zou worden bepaald door bepaalde sporenelementen en vitamines.

Ithaki vakanties

Gidaki beach op Ithaki

Mooiste strand van Ithaki: Gidaki beach

Een pakketreis als vakantie naar het eiland in Ithaki kun je vinden bij Ross Holidays met kleinschalige accommodaties en geen massatoerisme. Appartementen, studio’s en hotels in verschillende dorpen verspreid over het Ionische eiland. Combinaties mogelijk met buureiland Kefalonia en mooie vakantieadresjes op Ithaki zijn mogelijk. Weg van de massa en dichtbij de locals.

Zelf kun je natuurlijk ook een reis samenstellen. Vliegen kun je het beste op Kefalonia (EFL) of Preveza (PVK) en van daaruit overvaren met een veerboot naar het eiland. Appartementen en hotels zijn er genoeg te vinden op Ithaki. In augustus is het op Ithaka het drukste qua toerisme. Veel Grieken en Italianen hebben dan vakantie en bezoeken het Ionische eiland dan voor een vakantie.