Thessaloniki

In het noorden van Griekenland ligt Thessaloniki, de op één na grootste stad van Griekenland en hoofdstad van de provincie Macedonië. Haar naam dankt het aan de vrouw van Kassandros en halfzus van Alexander de Grote uit 315 voor Christus. De stad ligt 520 kilometer ten noorden van Athene en heeft een eigen internationale luchthaven: Macedonië Airport (SKG). Sinds 1912 behoort de stad al bij het moderne Griekenland. Tegenwoordig is het een belangrijke culturele bestemming en in trek voor een stedentrip. In november 2021 is deze stad een UNESCO Creative City of Gastronomy geworden. Het is de enige Griekse stad met deze gastronomische erkenning.

Thessaloniki is een Griekse stad om culinair en cultureel te ontdekken

De metropool Thessaloniki, hiermee bedoelen we het grootstedelijk gebied, heeft in totaal 1.060.000 inwoners. De gemeente zelf heeft echter 325.182 inwoners, een eigen beurs en een universiteit met 80.000 studenten. Het is een goede uitvalsbasis voor reizen naar Chalkidiki of andere delen op het vasteland van Griekenland, zoals bijvoorbeeld de kloosters van Meteora. Een stedentrip naar deze veelzijdige Griekse stad, mede door de dagelijkse vluchten vanuit Nederland, wordt dan ook steeds populairder. De witte toren (Lefkos Pyrgos) is de populairste bezienswaardigheid en ligt aan de Nikis boulevard van deze Griekse stad. Een trekpleister is ook het kunstwerk van paraplu’s van Giorgos Zogolopoulos verderop deze wandelpromenade. Dit is een tip als locatie voor de zonsondergang in Thessaloniki.

Het nieuwe centrum ligt aan de Golf van Thermaikos en het sfeervolle oude Ano Poli of Upper Town, ligt hogerop en is ommuurd door Byzantijnse stadsmuren. Acropolis Eptapyrgio bevindt zich op het hoogste punt vanThessaloniki. Een wandeling hiernaartoe is best een uitdaging met al die hoogtes. Je vindt in Thessaloniki veel goede restaurants en café’s, bijvoorbeeld in de gezellige wijk Ladadika. Om te winkelen kun je het beste naar het nieuwe centrum gaan. Daar vind je namelijk de meeste winkelstraten, zoals Via Egnatia, Odos Tsimiski en Odos Mitropolous. Dan zijn natuurlijk nog de vele markten interessant, zoals de moderne Modiano markt en de traditionele dagelijkse markt van Kapani.

Elk jaar in september vindt in de stad het Internationale Trade Fair festival plaats. Een ander jaarlijks terugkerend internationaal veelbezocht evenement is het Thessaloniki International Filmfestival. Andere voorbeelden van festivals zijn de Book Fair en het Filmmuseum. Deze Griekse stad is trouwens een bestemming voor het hele jaar door en staat bekend om haar gastronomie en lokale lekkernijen. Proef hier bijvoorbeeld de zoete lokale lekkernij Triogona Panoramatos. Dit zijn gebakjes in de vorm van een horentje gevuld met crème. Ook ‘bougatsa’ en de ronde ‘koulouria’ zijn lokale lekkernijen. 

In 1997 was Thessaloniki Europese Culturele Hoofdstad. De Europese Unie wil hiermee de rijkdom en verscheidenheid van verschillende Europese culturen laten zien. In 2014 was het een jaar lang de Jongerenhoofdstad van Europa. Dit is een initiatief van het European Youth Forum (EYF) dat in 2009 is gestart om de ontwikkeling te tonen van de jeugd in deze stad. In april wordt elk jaar de Alexander de Grote Marathon georganiseerd en in oktober kun je deelnemen aan de heuse nachteditie van de halve marathon van Thessaloniki.

Thessaloniki foto album

+ Lees meer- Lees minder

Thessaloniki interactieve kaart

Thessaloniki kaart

Thessaloniki tips

Thessaloniki-vakantie-Ladadika-straat-300

Thessaloniki – Ladadika

Als je in Thessaloniki op vakantie bent kun je heel veel te voet ontdekken. Parkeren is net als in de meeste grote steden een uitdaging, maar wandelend kun je vanuit het oude centrum dus bijna overal komen. Bovendien ontdek je zo zelf ook veel meer.

De markten van Thessaloniki, Modiano market (vernieuwd eind 2022), Kapani market, Bezesteni market en Pit Pazar market zijn echte tips. Heerlijk rondsnuffelen tussen ‘vintage’ hebbedingetjes, maar ook lokale etenswaren en de lekkerste kruiden. Zeker ga je hier slagen voor een uniek souvenir en alle aankomende koks kunnen hier hun slag slaan. Tussen de marktkramen en winkeltjes door tavernes met terrasjes voor een mezzes of diner. En ja, vaak ook met live muziek.

Loxias – was voorheen een boekwinkel, is een unieke ontmoetingsplaats in Thessaloniki. het is tegenwoordig geen boekhandel meer, maar een kafénion waar je ook boeken kunt kopen. Loxias in de Isavronstraat 5, is het trefpunt voor studenten, kunstenaars en intellectuelen. Het is een café met een uitgebreide collectie bieren, Griekse wijnen, tsipouro, mezzes en daarbij kasten vol met literatoren die je daar kunt lezen of kopen.

Kerken – zijn er genoeg in Thessaloninik. Agia Sophia, kerk uit de 8e eeuw met mozaïken uit de 9e en de 12e eeuw. Deze kerk is dagelijks te bezoeken van 07.30 tot 12.00 uur en van 17.00 tot 20.30 uur. Agios Dimitrios, hoofdkerk van de stad, met mozaïeken uit de 7e eeuw. Toegankelijk van dinsdag tot en met zaterdag van 08.00 tot 20.00 uur, op zondag van 10.30 tot 20.00 uur en op maandag van 12.30 tot 19.00 uur. Panagia Chalkeon, voormalige kerk van de kopersmeden met fraaie fresco’s uit de 11e eeuw. Deze kerk is dagelijks te bezichtigen van 07.00 tot 12.00 uur en van 18.00 tot 20.00 uur.

Eptapyrgio in Thessaloniki Ano Poli

Thessaloniki – Eptapyrgio toren bij Ano Poli

Musea – Archeologisch museum Odos Manoli Andronikou en is gelegen naast het Byzantijns Museum. Entree bedraagt een paar euro en het museum is geopend in de zomermaanden van dinsdag tot en met zondag van 08.00 tot 19.00 uur en op maandag van 12.30 tot 19.00 uur. In de wintermaanden, van oktober tot en met april, van dinsdag tot en met zondag van 08.30 tot 15.00 uur. Gevangenismuseum in de Akropolis van Eptapyrgio is een andere tip om te bezichtigen tijdens je citytrip in Thessaloniki. Het Yachoudi Hammam is een Turks badhuis uit de 16e eeuw.

Voor een schitterend uitzicht over Thessaloniki moet je naar het dakterras van Palio Hamam café aan de Mitropolitou Gennadiou straat 11. Een tip voor een kop koffie of thee is café Palermo op het Aristoteles plein 8. Het kafénion is wat verdekt opgesteld en is gelegen op de eerste etage. Jaren ’70 stijl (tikkeltje alternatief) en past uitstekend in het straatbeeld van de stad Thessaloniki. In de OTE-tower is een skyline-café, vanwaar je vrijwel over de hele stad kunt uitkijken. Een tip is Kitchen Bar op de eerste pier van de oude haven van de stad.

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Thessaloniki bezienswaardigheden

Witte Toren in Thessaloniki

Thessaloniki – Witte Toren (Lefkos Pyrgos)

De historische stad Thessaloniki heeft legio bezienswaardigheden en de stad kun je eigenlijk niet helemaal ontdekken tijdens een korte vakantie of stedentrip. Het Aristotelesplein, dit is het hoofdplein van de stad met het standbeeld van Aristoteles, ligt aan zee en heeft vele gezellige terrassen.

Bezienswaardig zijn ook de Galerius bogen, gebouwd en versierd in het jaar 306 ter ere van keizer Galerius. Er staat nog een van de vier bogen die samen de triomfboog vormden. De Witte Toren, dit is het symbool van Thessaloniki uit de 15e eeuw staat direkt aan zee. De Grieken noemen de toren Lefkos Pyrgos en je kunt hier verschillende exposities over de geschiedenis van de stad bezoeken. De exposities zijn te bezoeken van april tot en met oktober van dinsdag tot en met zondag van 08.00 tot 19.00 uur en op maandag van 12.30 tot 19.00 uur. In de wintermaanden van november tot en met maart van dinsdag tot en met zondag van 08.30 tot 15.00 uur en op maandag van 10.30 tot 17.00 uur.

Rotonda en Galerius arch in Thessaloniki

Thessaloniki – Rotonda en Galerius Arch

Rotonda is een imposante rondbouw gedateerd uit de 4e eeuw. Eerst was het een mausoleum, later een kerk, daarna een moskee en nu een kerk. De kerk Rotonda is bezichtigen van dinsdag tot en met zondag van 08.00 tot 19.00 uur inde zomermaanden en in de winter tot 15.00 uur.

Het Romeins Forum, gebouwd eind tweede beginderde eeuw, is een marktplein met exposities en een amfitheater. Dagelijks te bezoeken van 08.00 tot 20.00 uur. De Citadel, het oude stadscentrum, en natuurlijk de gezellige winkelstraten en markten mogen niet ontbreken op je lijstje van hotspots voor Thessaloniki.

Dit is onze top 7 van Byzantijnse monumenten in de stad Thessaloniki die zeker bezienswaardig zijn:

1. Agia Sophia – deze kerk dateert uit de 8e eeuw en bevindt zich in het centrum van de Griekse stad. Agia Sophia staat sinds 1988 met andere monumenten op de lijst van UNESCO Werelderfgoederen. Na een brand in 1917 heeft het tot 1980 voordat dit belangrijke monument helemaal is hersteld.

2. Muren van Thessaloniki – delen van de oude stadsmuren kom je op meerdere plaatsen tegen in de stad. De poort van Empress Anna Paleologina is waarschijnlijk de mooiste poort van de muren van Thessaloniki en dateert uit het jaar 1355. Oorspronkelijk waren deze stadsmuren zo’n acht kilometer lang. Ze hebben de stad Thessaloniki vanaf de Middeleeuwen tot en met 1874 beschermd tegen indringers.

+ Lees meer- Lees minder

Thessaloniki accommodaties

Zonsondergang Thessaloniki aan de Nikis boulevard

Thessaloniki – zonsondergang aan de Nikis boulevard

In Thessaloniki zijn slaapplaatsen genoeg. Hotels zijn er van eenvoudig tot luxe en liggen verspreid door de stad. Natuurlijk zijn er meer accommodaties in en rondom het centrum. Een tip is om te kiezen voor een hotel in de buurt van Ladadika, Nikis avenue (de lange boulevard) of het Aristoteles plein. Dan liggen bijna alle bezienswaardigheden, markten, restaurants en uitgaansgelegenheden op loopafstand.

Het Mediterranean Palace Hotel is een luxe hotel (vijf sterren) aan de rand van Ladadika en bij de haven, de boulevard en de winkelstraat Tsiminski. Het hotel heeft zes verdiepingen en hoe hoger je hotelkamer hoe beter het uitzicht op zee en de haven van Thessaloniki. Bij helder weer in de winter of het voorseizoen kun je aan de horizon de witte bergtoppen van berg Olympus (2.917 meter hoog) zien. De kamers zijn geluiddicht en dat is gezien de locatie van het hotel, in het oude centrum, een must.

Het Capsis Hotel is een vier sterren hotel en mag zich het grootste hotel van Thessaloniki noemen. De ligging, dichtbij Ladadika, is prima om de stad te voet te gaan ontdekken. Op het dak van het hotel is een rooftopbar met zwembad voor de gasten van Capsis.

Thessaloniki restaurants

Vis in restaurant Gialos in Thessaloniki

Thessaloniki – octopus in visrestaurant Gialos

Muziek- en boekenwinkels vind je in de winkelstraat Odos Aristotelous. Gezellige marktjes als de bloemenmarkt bij het Turkse Badhuis Yachoudi Hamam, aan de Odos Vassilius Irakliou, zijn ook leuk om te bezoeken. Bovendien zit hier ook het bekende restaurant Hotpot, 24 uur per dag open, met snelle en voordelige gerechten zoals pizza, omelet en noedels.

Restaurant Hontro Alati is een prima eetgelegenheid voor mezzedes. Gelegen aan Ermou street 26 is dit een goed adresje voor seafood. Veel visgerechten op de kaart en het interieur van het restaurant is met de witte houten stoeltjes trendy. Een andere restauranttip voor visgerechten is Gialos visrestaurant aan zee in de wijk Kalamaria. In Ladadika is restaurant Panelinio een tip. Voor een goede lunch met traditionele lokale gerechten kun je naar Elliniko restaurant met terras.

Zoek je meubels of curiosa dan moet je naar de Vatikioti markt vlakbij odos Aristotelous. Hier zit ook weer zo’n goedkoop restaurant, maar nu met echte Griekse gerechten. Ta Spata, geopend van 09.00 tot 24.00 uur, met heerlijke stoof- en grillgerechten is een aanrader voor een voordelige maaltijd tijdens je stedentrip. Hier vlakbij bevindt zich ook de Modiano markthal met veel visboeren en slagers. Maar de hongerige toerist kan het beste naar de Vlalimarkt, waar alles wat eet- en drinkbaar is te koop is, ook traditionele specialiteiten uit de regio Macedonië.

Ano Poli taverne in Thessaloniki Griekenland

Thessaloniki – taverne in Ano Poli (Upper Town)

Pezodromos is een klein typisch Grieks restaurant aan de Agias Sophias straat 54. Het menu is samengesteld met veel lokale Griekse producten en ook voor speciale oude kazen kun je bij Pezodromos terecht. Peristeria is een kleine Griekse taverne, waar je heerlijk en goedkoop verse vis kunt eten. Je vindt Peristeria aan het einde van de Theotidos Straat in Kalamaria. Olympia aan de Chrysostomou Smyrnis straat 10 is een prima adres voor een goedkope traditionele Griekse gerechten en voor de beste gyros van Thessaloniki ga je naar Express aan de Malakopis straat 7. Nea Folia is een andere zeer goede oude taverne in Thessaloniki. Het oogt eenvoudig, maar de Griekse maaltijden zijn bereid met veel liefde en lokale producten. Een tip als je in Thessaloniki bent.

+ Lees meer- Lees minder

Thessaloniki souvenirs

Boulevard en haven van Thessaloniki

Thessaloniki – haven en boulevard

Shoppen kun je in Thessaloniki prima, zeker als je op zoek bent naar kunst en alternatieve “vintage” producten. Wijnhuis Gerovassiliou heeft in Epanomi een wijnmuseum en wijnbar met aan de muur meer dan 2.500 unieke kurkentrekkers van over de hele wereld. Zeker bezoeken als je in deze stad bent en vergeet geen fles wijn te kopen.

Voor trendy lampen ga je naar Harakas aan de Rodou straat 24 in Stavroupolis. Oude fittingen worden door de ontwerper een nieuw leven ingeblazen met een jaren zestig stijl. Maar op de Tsimiski en Egnatias straat, en straatjes hiertussen, vind je echt tal van winkels. Van modern en internationaal tot klein en lokaal. Een walhalla voor de shoppers. En de markten in het oude centrum zijn een geweldige plek om te snuffelen naar een passende souvenir uit Thessaloniki.

George Vavatsis maakt schitterend aardewerk voor zowel decoratie als hulpmiddelen in de keuken. Erg leuk om te bezoeken aan de Stromnitsis straat 61 in Ano Toumba. Dames opgelet voor een echte aparte handtas en accessoires ga je naar Eco n Design aan de Tsimiski straat 122. Olijfolieproducten kun je ook zeer mooi verpakken. Dat bewijst O-olive met zeer goede en mooie olijfolie en olijfproducten uit Kreta.

+ Lees meer- Lees minder

Thessaloniki vakanties

Alexander de Grote beeld in Thessaloniki

Thessaloniki – standbeeld Alexander de Grote

In 2022 arriveerden 70.717 Nederlanders op SKG airport. Dat is een daling van 14,8% ten opzichte van het jaar 2019. Toen kwamen 82.986 Nederlanders naar Thessaloniki en Chalkidiki voor een vliegvakantie. In 2018 vlogen 80.873 toeristen vanuit Nederland naar het vliegveld van de stad Thessaloniki in Griekenland. Dit was een stijging van 2,6% en in 2018 van liefst 54,8% ten opzichte van het jaar ervoor. In 2017 reisden namelijk 52.248 Nederlanders per vliegtuig naar de Griekse stad af. De meeste toeristen gaan voor een zonvakantie naar het naburige Chalkidiki, of voor een stedentrip of een rondreis door de streken Thessalië of Macedonië. Op het totaal aantal toeristen dat met het vliegtuig naar Thessaloniki op vakantie gaan is dit voor 2019 2,7%, 2018 9,5% en 2017 2,7% (Bron: INSETE Intelligence). Thessaloniki is hiermee van Athene, Kreta, Kos, Zakynthos en Rhodos de zesde vakantiebestemming voor Nederlanders in Griekenland.

Op zoek naar een stedentrip naar Thessaloniki of een rondreis? Met Sunweb kun je verblijven in meerdere hotels in deze Griekse stad of starten met een autorondreis of groepsrondreis door Noord-Griekenland.

Door de frequente vluchten van Transavia naar de tweede stad van Griekenland zijn er vrijwel het hele jaar door vakantie aanbiedingen naar Thessaloniki online beschikbaar. Andere opties zijn vakantie aanbiedingen naar Chalkidiki met de schiereilanden Kassandra, Sithonia en Athos.

Thessaloniki uitgaan

Umbrellas kunstwerk in Thessaloniki

Thessaloniki – Umbrellas kunstwerk aan de boulevard

Het nachtleven in Thessaloniki speelt zich af rond “Mylos” een oude windmolen aan de Odos Andreou Georgiou. Deze is omgebouwd tot een modern centrum met restaurants en clubs. Maar ook bij de universiteit en het Ladadika gebied rond de haven kan men goed en gezellig uitgaan. Bovendien hebben vele wijken hun eigen gezellige pleintjes met tavernes zoals in de Joodse wijk.

Freideriko Agapi Mou is een café-bar aan de Olympou straat 87 in Thessaloniki. Een “vintage” interieur uit de jaren zestig met alternatieve pop muziek geven Frederiko Agapi Mou, wat Frederiko mijn liefje betekent, zijn unieke karakter. Een prima plek voor een kop koffie met gebakjes overdag en ’s avonds een heerlijke cocktail tegen zeer schappelijke prijzen.

Sergio Leone vlak bij de zeilclub aan de Themistokli in Kalamaria, zuidzijde van Thessaloniki, is een andere trendy café-bar. De inrichting doet denken aan een western film met filmposters tegen de muren en een vintage interieur. Ze serveren hier prima koffie, bier van de tap en als het warm is probeer dan een plekje te veroveren op het terras van Sergio Leone onder de bomen met een fraai uitzicht op de zeilclub.