Wintersport

  Wintersport in Griekenland? Griekenland staat niet direct bekend om te gaan wintersporten, maar het is zeker mogelijk. In de Griekse bergen is een handvol skiliften te vinden en ook de Oostenrijkse schlagermuziek en glühwein zijn al geïntroduceerd. Er is geen keuze uit kilometers skiliften zoals in Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk of zeer uitgerekte skigebieden, maar een dagje of weekendje skiën kan prima.

  Skiën in Griekenland kan op het vasteland in de wintermaanden

  Het skiseizoen in Griekenland start half december en duurt tot half april. Tweederde van het Griekse landoppervlak is bergachtig en hoog in de bergen valt er genoeg sneeuw om te skiën. Er zijn in Griekenland in totaal 14 skigebieden waar wintersporters terecht kunnen. Het oudste skigebied van Griekenland is Seli, in het noorden van het land op de Vermio-berg. Dit gebied leent zich uitstekend voor de combinatie van een sportieve wandelvakantie met een dagje skiën.

  Ervaren wintersporters die dagtochten willen maken en lunchen in een bergchalet zullen de Griekse skipistes minder geschikt vinden. De ski-resorts Kaimaktsalan (Voras) en Parnassos zijn het populairste en hebben de beste skipistes en modernste skiliften.

  foto album Griekenland vakantie

  [acco_map tag=”skicenters”]

  Wintersport Griekenland Kaimaktsalan

  Wintersport Griekenland skiën op de piste in Kaimaktsalan

  Wintersport Griekenland – ski pistes Kaimaktsalan

  Het skigebied Kaimaktsalan ligt in Noord-Griekenland op de berg Voras. Grieken noemen het daarom ook wel “Voras skicenter”. De maximale hoogte is 2480 meter, het hoogste skigebied van Griekenland, en er zijn in totaal 16 pistes verspreid over 13 kilometer, waarvan 3 groene, 7 blauwe en 6 rode. Half december gaan de pistes van Kaimaktsalan open en afhankelijk van het weer is het ski-center geopend tot half of zelfs eind april.

  De weekenden zijn het drukste met Grieken uit Edessa, Thessaloniki en zelfs Athene die hier komen genieten van de sneeuw.

  Wintersport Griekenland Parnassos

  Skiën in Griekenland bij het Parnassos skicenter

  Skiën Griekenland – Parnassos skicenter

  Wie iets uitgebreider wil skiën inclusief warm lunchen op de hoogste berg van Griekenland kiest voor Parnassos (2457 meter). Het ligt in het midden van Griekenland in het Pindus-gebergte. Het gebied heeft twintig pistes met een lengte van in totaal 36 kilometer en is vooral populair bij de inwoners van Athene.
  In het weekend reist men massaal vanuit Athene naar Parnassos vanwege de relatief korte afstand (180 kilometer). Lange rijen en overvolle pistes zijn het gevolg. In totaal zijn er 14 skiliften (waarvan 1 met cabine). Van de 19 pistes zijn er 16 afdalend met een lengte variërend van 600 meter tot 4 kilometer, waarvan 13 blauwe en rode pistes en drie zwarte voor de gevorderde skiër.

  In vergelijking met de rest van Europa is het hier goedkoop skien en boarden. Houd er wel rekening mee dat de skifaciliteiten een stuk minder zijn dan bijvoorbeeld in de Alpen of Pyreneëen, al moet gezegd worden dat het apres-ski met verve in deze streek is geïntroduceerd. Vooral jongeren kunnen hier de tijd van leven hebben in de vele discotheken en kroegen. Maar wie niet van al de drukte houdt, kan even verderop het rumoer ontvluchten.

  De combinatie wandelen en skien is vooral in dit gebied ideaal. De natuur is prachtig en aasgieren en steenarenden zijn de heersers van het luchtruim. Al wandelend valt hier veel te ontdekken. Een goede kaart is wel aan te raden. Op de website van Parnassos vindt je up-to-date informatie over het weer, de sneeuwhoogte en de conditie van de pistes.

  Wintersport Griekenland Chelmos-Kalavrita

  Skiën in Griekenland tijdens wintersport

  Wintersport Griekenland – skiën op de piste Voras

  Op de Peloponnesos ligt het romantische bergdorp Kalavrita. Het heeft de ongelijkmatige pieken van de 2355 meter hoge Chelmos-berg als imponerend decor. De stoeltjeslift gaat helemaal tot de top en dat levert een adembenemend mooi uitzicht op. Onder het skigebied bij het plaatsje Kastria ligt de ‘grot van de meren’. Bezoekers kunnen de eerste 350 meter van de grot in om de meren te bezoeken en in de winter stroomt er een ondergrondse rivier.

  Parnassos en Chelmos zijn de twee populairste en uitgebreide skigebieden in Griekenland. Hiernaast zijn er nog tal van andere kleinere skigebieden te vinden. Hieronder hebben we er nog een paar beschreven. Er zijn in totaal 22 skigebieden in Griekenland.

  Wintersport Griekenland Falakro

  Falakro is een skigebied in het noord-oosten van Griekenland in de provincie Drama op de gelijknamige berg Falakro. De hoogte is maximaal 1720 meter en Falakro heeft in totaal 22 pistes: 5 groene, 1 blauwe, 14 rode en 2 zwarte. Je kunt naar boven met een van 7 skiliften. Op de pistes van Falakro kun je het langste skien.

  Wintersport Griekenland Lailias

  Het skigebied Lailias ligt op de berg Vrontous in het noord-oosten van Griekenland en heeft een hoogte van maximaal 1847 meter. Het is een klein gebied met slechts 4 pistes met drie skiliftjes.

  Wintersport Griekenland Orfea Valley

  Orfea Valley ligt in de provincie Kavala in het noord-oosten van Griekenland op de berg Paggaio. Het is een klein skigebeid met een maximale hoogte van 1750 meter. Het heeft twee pistes en twee skiliften.