Vliegvelden

Griekenland heeft de meeste vliegvelden van alle EU-landen. In totaal zijn er 46 luchthavens op de Griekse eilanden en op het vasteland. De meeste hiervan zijn militair en momenteel (anno 2020) zijn er 15 internationale vliegvelden. Dit betekent dat op deze vijftien mag worden gevlogen vanuit het buitenland voor commerciële doeleinden. Ze krijgen dan automatisch een IATA code toegewezen.

Griekenland heeft 15 internationale vliegvelden

Vanuit Nederland wordt anno 2020 op alle internationale vliegvelden van Griekenland gevolgen. Daarbij ook regionale luchthavens als Kavala, Kythira en Volos. Athene en Thessaloniki hebben de grootste vliegvelden van Griekenland. Hier wordt dan ook het hele jaar op doorgevlogen vanaf Schiphol. In een grijs verleden kon je vanaf Schiphol ook naar de regionale luchthavens van Alexandropouli, Chios en Sitia in het oosten van Kreta vliegen. 

Voor het Griekse eiland Thassos wordt gebruik gemaakt van de luchthaven van Kavala en voor Lefkas is dat het vliegveld van Preveza. Griekenland heeft de meeste vliegvelden van alle EU-lidstaten. De meest zijn of waren voorheen militaire luchthavens. Voor binnenlandse commerciële vluchten worden ze steeds meer gebruikt. Vanuit Athene kun je dan ook vrijwel naar elke uithoek vliegen.

De internationale luchthavens hebben allemaal een tax-free gedeelte met winkels en catering-service. Huurautobedrijven hebben hun kantoren op of nabij de vliegvelden en de meeste huurauto’s staan zodoende al klaar bij je aankomst en kun je hier dan ook weer achterlaten bij vertrek.

De vliegtijd naar Griekenland vanuit Nederland varieert van twee en een half tot bijna vier uur. Vliegafstanden naar Griekenland variëren van 1.800 tot 2.500 kilometer.

Vliegvelden tips

Parkeren is niet bij elk vliegveld in Griekenland even gemakkelijk. Zeker in het hoogseizoen kan het op bijvoorbeeld Corfu, Kos of Kreta moeilijk zijn om een parkeerplaats te vinden. Houdt hiermee dus rekening als je je huurauto wilt afgeven op het vliegveld voor vertrek naar Nederland.

Fraport heeft behoorlijk wat internationale vliegvelden in Griekenland overgenomen van de publieke sector. Dit betekent grote verbouwingen en veel nieuwe en betere voorzieningen de komende jaren.

Op de meeste Griekse vliegvelden zijn mogelijkheden om geld te pinnen. Anno 2018 vragen Griekse banken een vergoeding per pintransactie die kan oplopen tot vier euro.