Sikinos

Sikinos is een Cycladen-eiland dat tussen Santorini en Folegandros in ligt. Een ware tegenhanger van toeristische eilanden als Santorini en Mykonos en 42 km2 groot. De maximale lengte bedraagt 14 kilometer en breed is het niet meer dan vijf kilometer. Hier dus geen massatoerisme en dat gaat er ook niet komen. Een eiland voor rustzoekers en wandelaars met slechts een handjevol noemenswaardige stranden. Hoofdstadje Chora, ook wel Sikinos-stad genoemd, ligt vrij hoog in de bergen. De berg Troulos is met 552 meter het hoogste punt. Het monumentale gebouw Episkopi, uit de derde eeuw, is in de 17e eeuw verbouwd als kerk en de bezienswaardigheid van dit eilandje.

Sikinos is een Grieks eiland voor rustzoekers en wandelaars

Het mooiste strand van Sikinos is Agios Georgios en ligt in het noordoosten. Aan dit strand bevindt zich een kleine taverne voor een hapje en een drankje. Langs het strand zorgen de nodige bomen voor natuurlijke schaduw in de warme zomermaanden. Het dorpsstrand bij de haven van Alopronia (Skala) is het best georganiseerde strand van het eiland en noemenswaardig zijn ook de afgelegen kiezelstranden Malta en Agios Panteleimonas. Deze twee laatstgenoemde stranden zijn alleen te voet te bereiken via onverharde wandelpaden.

Vanuit Chora kun je wandelend naar Episkopi gaan. Zo’n wandeltocht neemt ongeveer twee uur in beslag. Alternatief voor de benenwagen is een huurauto of scooter. Dat scheelt natuurlijk een hoop reistijd. Vanuit het westen gezien doet het hoofdstadje Chora aan als Folegandros. Spierwitte huisjes langs een steile kale rotswand met een hogergelegen klooster op de achtergrond. Dit Zoodochos Pigi klooster is bezienswaardig en werd ooit gebouwd als fort. Je hebt hiervandaan een prachtig uitzicht en een vrouwelijke monnik maakt lokale likeurtjes. Het Zoodochos Pigi klooster is dagelijks geopend van 11:00 tot 13:00 uur en van 18:00 tot 20:30 uur.

In Alopronia of Chora kun je verblijven op Sikinos in een hotel of appartement. Alles is hier kleinschalig. Eettentjes vind je voornamelijk in de wijk Kastro in het hoofdstadje. Langs de weg van Chora naar Episkopi vind je het fraaie Manalis wijnhuis. Ze maken hier rode, witte, rosé en zoete dessertwijn.

+ Lees meer- Lees minder

Sikinos tips

Sikinos uitzicht op Chora

Eiland Sikinos uitzicht op Chora

In Chora is een wandeling door het Kastro-district een tip. Maak een stop op de pittoreske ‘plateia’, met op de achtergrond het blauwe koepeldal van de Panagia Pantanassa kerk. Dit is tevens de grootste kerk van Sikinos en hier wordt Orthodox Pasen uitbundig gevierd door locals. In Kastro kun je tussen de traditionele witte kubuswoningen slenteren over de plaveide steegjes.

Horio (Chorio) is het andere district van Sikinos-stad, ligt op 280 meter hoogte en is amfitheatersgewijs gebouwd tegen de rotsen. Het ligt in zuidwestelijke richting ten opzichte van Kastro.

Het imposante en witte Zoodochos Pigi klooster kun je bereiken via een wit stenen pad wat start bij de oude windmolens in Kastro. Een wandeling van ongeveer een kwartier en een ‘must do’ als je op Sikinos bent.

Episkopi is de belangrijkste archeologische bezienswaardigheid van Sikinos. Deze kerk is 10,40 meter lang, 7,30 meter breed en meer dan vijf meter hoog. Bij de deur staan twee marmeren Dorische zuilen. In 2016 is dit Episkopi monument gerenoveerd en pas geopend voor publiek. Je huurauto kun je gratis parkeren op de daarvoor bestemde parkeerplaats. De laatste vijf minuten dien je te voet af te leggen. Tevens rijdt hier een bus naartoe vanuit de haven van Alopronia.

Vanuit de haven van Alopronia vertrekken bootjes naar de ‘Mavri Spilia’. Deze zwarte grot ligt recht onder het Zoodochos Pigi klooster en is alleen bereikbaar vanaf zee. Het is de grootste grot van het eiland en tevens één van de grootste van de Cycladen-groep.

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Sikinos hoe te bereiken

Sikinos ruige kust aan de westkant

Ruige kust van Sikinos

Sikinos heeft geen eigen luchthaven. Er is wel een heli-poort bij Chora. Het dichtstbijzijnde vliegveld is dat van buureiland Santorini. Om het eiland te bezoeken is de snelste route om te vliegen naar Santorini en hiervandaan de veerboot te pakken richting Folegandros en Milos. Na iets minder dan twee uur varen sta je in de haven van Alopronia.

Ook vanuit de haven van Piraeus kun je naar Sikinos varen. Niet direct, maar via meerdere Cycladen-eilanden. Dit is een vrij lange overtocht van zo’n zeven tot acht uur. Er zijn meerdere afvaarten per week.

Sikinos wandelen

Sikinos is een eiland voor wandelaars. Je kunt het hele eiland te voet ontdekken. Zo zijn er meerdere goede wandelroutes uitgestippeld met duidelijke bewegwijzering. De langste wandelroute is 14,3 kilometer en neemt ongeveer vijf uur in beslag. Andere routes zijn 12,9 km, 9,3 km, 6,2 km, 3,8 km en 1,4 km. Je wandelt langs bezienswaardigheden, kerkjes en andere bezienswaardigheden.