Duiken en snorkelen

In Griekenland kun je natuurlijk veel meer doen met het schone zeewater dan alleen zwemmen. Er zijn tal van duikscholen op veel verschillende locaties verspreid over het hele land. Van Aegina tot Zakynthos kunt u genieten van het prachtig heldere zeewater en de vele flora en fauna die de zee voor duiken in Griekenland te bieden heeft. Duiken en snorkelen in Griekenland is zowel in trek bij de Grieken zelf als toeristen.

Duiken en snorkelen in Griekenland is schitterend tijdens je vakantie

De Griekse wateren worden beschouwd als de schoonste van de Middellandse Zee. Een duik in de Griekse zeeën betekent helder zicht en een unieke ervaring. Zorg er wel voor dat u voldoende getraind bent en de nodige voorzorgsmaatregelen heeft genomen. Scuba (Self-Contained Underwater Breathing Apparatus) duiken, met de juiste uitrusting is toegestaan in alle zeegebieden waar geen specifiek verbod geldt vanwege bescherming van archeologische vindplaatsen.

De wateren rond Griekenland liggen vol met archeologische vindplaatsen. Als je tijdens het duiken een archeologisch object tegenkomt, dien je dit zo snel mogelijk te melden bij de dichtstbijzijnde havenautoriteiten. Het is in Griekenland verboden om deze objecten mee naar de oppervlakte te nemen of zelfs te verplaatsen.

foto album Griekenland vakantie

Duikspots en organisaties

De organisatie die verantwoordelijk is voor het duiken in de Griekse wateren is de Griekse Federatie voor Onderwater Activiteiten, Sportvissen en Technisch Zwemmen, onder de supervisie van het Generale Secretariaat voor Sport. Er zijn dus voldoende mogelijkheden om in Griekenland te duiken. Let op: doe dit alleen met duikscholen die toestemming hebben om in bepaalde gebieden te duiken. Ga dus zelf niet duiken buiten deze gebieden om, er staan hoge boetes op.

De Ionische Zee is zeker één van de mooiste duikspots in de Middellandse Zee. Rondom Zakynthos is duiken door de Caretta Caretta schildpadden en het nabij gelegen diepste punt van de Middellandse Zee (4.400 meter diep) extra aantrekkelijk. In de Ionische Zee kun je tijdens het duiken grote zeebaarzen, berekreeften, murenes en octopussen zien.

Duiken en snorkelen in Griekenland tips.Op Kreta kun je bijvoorbeeld zeer goed duiken aan de zuidkust van het eiland. Bij het plaatsje Plakias zit een Nederlandse duikschool. In het kraakheldere water van de Libische Zee loopt het zicht op tot wel 40 á 50 meter diep. Verder is er volop flora en fauna onderwater op Kreta met o.a. tandbaars, octopus, sepia, murene aal, schorpioenvis, makreel en tonijn.

Ook heel mooi zijn de rotsformaties onderwater met koraalsoorten en andere gekleurde onderwaterplanten. Het ruige gebergte bovenwater loopt in een adem door onderwater. Zo ontstonden steile dieptewanden die van 12,5 meter tot 35 meter diep recht naar beneden lopen. Je kunt hier ook georganiseerde grotduiken maken. Ook om te snorkelen is het hier mooi.

Duiken Griekenland locaties

Corfu – tussen Cape Drastis en Cape Oda, tussen Paleokastritsa en Cape Arkoudila en tussen Cape Koudouri and Cape Agni.

Paxos – tussen Cape Geromonahos and Tripitos, tussen Cape Pounda en Cape Loutou, tussen Cape Laka en de baai van Ermitis en het gebied rondom Voutsi.

Lefkas – langs de kust van Balou rondom Meganissi eiland.

Zakynthos – in de baai van Laganas en rondom Marathonissi eiland.

Peloponesos – langs de kust bij Lambrio, langs de kust bij Cape Steno en langs de kust van Kalamata, Bouka en Vidolikilia.

Attica – rondom Vouliagmeni, rondom Artemis eiland en tussen Kavouri en Legrena.

Magnissia – langs de kust van Adelfi eiland en rondom Tsougriaki eiland. De kust bij Alikes en Pithos island.

Chalkidiki – vanaf de kust bij Cape Armenisti tot aan Cape Drepano op Sithonia.

Kavala – bij Cape Kakoskala en de baai tegenover Cape Kakoskala.

Mykonos – tussen Cape St. George tot aan Cape Alogomandra. En bij het eiland Paros langs de noordwestkust.

Kalymnos – in de baai van Vlihadia en bij Cape St. George.

Rhodos – langs de rotsachtige kust van Kalithea in het noordoosten van Rhodos.

Kreta – in Chania, bij de baai van Sfakou Bay tot aan Afraton. In Rethymnon langs de kust van Koriakou en de westkant van Panormou. In Heraklion langs de kust van Fodele tot aan Cape Chersonisos. De zuidkust heeft de beste duikplaatsen.

Duiken en snorkelen vakanties

In Griekenland kun je tijdens je vakantie overal snorkelen. Ook duiken kan op veel plaatsen en georganiseerd. Je kunt je PADI halen tijdens je vakantie in Griekenland, maar ook een proefduik maken in de Griekse wateren. Duikscholen genoeg en vaak werken ze samen met reisbureaus ter plaatse. Een leuke dagexcursie.

In Zuid-Kreta, bij de badplaats Plakias, biedt Ross Holidays de mogelijkheid om kennis te maken met de onderwaterwereld. Je maakt en duik in de Lybische Zee onder Nederlandse begeleiding op één van de mooiste duiklocaties van Griekenland. De zee is hier kraakhelder met zicht tot soms wel 35 meter diepte. De duikcursussen worden georganiseerd vanaf het strand, je gaat dus niet eerst met een bootje ver de zee op of naar een afgelegen baai op Kreta.