Griekenland in 2004

  Griekenland is niet alleen het land van de mooie stranden en zonnige zomers, mythologie en lekker eten. In het jaar 2004 heeft Griekenland laten zien dat het veel meer heeft te bieden. 2004 is het jaar van Griekenland. Griekenland.net heeft een speciaal jaaroverzicht gemaakt met alle successen. Voor de Olympische Spelen in Athene heeft de Griekse regering een speciale twee euromunt gemaakt. Het is inmiddels een collectors item geworden. De Olympische Spelen in Athene werden een groot internationaal succes. Tiësto verzorgde destijds de muziek tijdens de openingsceremonie.

  in 2004 werd Griekenland voor het eerst Europees kampioen voetbal

  Nog nooit won het Grieks nationale voetbalelftal een grote prijs. In Griekenland is basketbal bijvoorbeeld ook populairder. Hierin worden internationaal wel grote prijzen gewonnen. In 2004 werd Griekenland Europees kampioen voetbal.

  Het Griekse idool Sakis Rouvas veroverde op het Eurovisie Songfestival de derde plaats. Ook hier heeft Griekenland tot dan nog nooit beter gepresteerd. In 2005 weet Griekenland het Eurovisie Songfestival zelfs te winnen.

  Eurovisie Songfestival

  Op 15 mei 2004 was de finale van het Eurovisie Songfestival in Istanbul. Namens Griekenland nam Sakis Rouvas de jonge bekende artiest uit Korfoe deel. In het veld van 24 deelnemers wist hij met het nummer Shake It de 3e plaats te behalen. Hij kreeg in totaal 252 punten, achter Servië (263 punten) en winnaar Rusland (280 punten). In Griekenland en vooral op het eiland Korfoe werd hij als held onthaald. Griekenland laat van zich horen.

  Europees Kampioen voetbal

  In Portugal werd EURO 2004 gehouden van 12 juni tot en met 4 juli. Voorafgaand aan het toernooi gaf niemand Griekenland een kans op de beker, toch liep het heel anders. Het openingsduel tussen het gastland Portugal en debutant Griekenland op 12 juni kreeg een verassende uitslag. Griekenland won met 2-1 door doelpunten van Basinas en Karagounis. In het tweede duel moesten de Grieken het opnemen tegen Spanje en door een doelpunt van Charisteas werd het uiteindelijk 1-1. De derde wedstrijd in de poule tegen Rusland was de enige wedstrijd die Griekenland in Portugal zou verliezen (2-1). Griekenland plaatste zich door deze resultaten voor de kwartfinale van het toernooi en ontmoette hier favoriet Frankrijk. Charisteas maakt in 65e minuut het enige doelpunt en een plaats in de halve eindstrijd was een feit. De halve finale tegen Tsjechië werd in de blessuretijd beslist door een kopbal van verdediger Dellas. Griekenland mocht de finale gaan spelen tegen het gastland Portugal. 4 juli 2004 is een dag die de Grieken niet meer zullen vergeten. Het elftal van coach Otto Rehhagel won met 1-0 de finale door een doelpunt in de 56e minuut van Charisteas. Het is dagenlang feest geweest in Griekenland. Nu hoefden de Grieken niet meer tegen toeristen te zeggen dat ze Cruijff en van Basten zo geweldig vinden. Toeristen kennen opeens de Griekse voetballers en kochten massaal de shirts van het Griekse Nationale Elftal, voorzien van het rugnummer en de naam van hun favoriet. Griekenland laat zien dat het kan voetballen en de Griekse middenvelder Zagorakis wordt uitgeroepen tot speler van het toernooi.

  Grieks elftal van het jaar, Otto Rehhagel tweede

  De lezers van World Soccer Magazine hebben het Griekse nationale elftal uitgeroepen tot voetbalteam van het jaar. De lezers kozen coach Otto Rehhagel als op 1 na beste coach, na Jose Mourinho, die FC Porto de Champions League bezorgde. Rehhagel was dus de coach van Griekenland in 2004.

  Athene 2004 de Olympische Spelen

  De Olympische Spelen werden gehouden van 13 t/m 29 augustus 2004 in Griekenland. Iedere keer doen er meer landen en atleten mee, deze Olympische Spelen had een record aan deelnemers: bijna 11.000 uit in totaal 202 landen. Daarnaast zorgden 5.500 team officials, 21.500 journalisten, 25.000 politie mensen, 7.000 militairen, 3.000 mensen van de kustwacht, 1.500 brandweerlieden, 3.500 beveiligingsbeambten en 5.000 vrijwilligers dat alles voorspoedig zou verlopen. Griekenland is het kleinste land dat de Zomerspelen organiseert sinds Finland in 1952. Naast de thuisbasis in Athene vonden onderdelen van de Spelen plaats in Patras, Thessaloniki, Volos en Heraklion.

  Het Olympisch vuur ging deze editie over vijf continenten. De route van de fakkelloop voerde ook langs alle steden die eerder de Spelen hebben georganiseerd. Het vuur kwam derhalve ook in Amsterdam (23 juni). De fakkelloop duurde in totaal 142 dagen en begon op 25 maart in Olympia om op 13 augustus in Athene te eindigen.

  Angelina Jolie liep met Olympische fakkel

  Angelina Jolie, de beroemde actrice, liep voor het begin van de Olympische Spelen in Athene een van de laatste stukjes met de Olympische fakkel. De 29-jarige Hollywood-ster, vooral bekend van haar rol in de film Tomb Raider (deels opgenomen in Griekenland) is een van de vele bekende of minder bekende lopers die de fakkel hebben gedragen. Aan de fakkelloop naar Athene deden ook olifanten deelnemen. Op 10 juli ging het vuur door New Delhi. India zette 5 olifanten in (twee volwassenen dieren en drie baby’s). Sporters droegen de fakkel zittend op de ruggen van de olifanten.

  Afgezien van alle, dag en nacht doorgaande bouwactiviteiten viel vooral het ontbreken van illegale Olympische merchandising-producten op. Bijna overal kun je voor weinig geld t-shirts met de logo’s van Nike en Adidas kopen. Het is duidelijk dat hiervoor geen rechten zijn betaald. Maar illegale kleding met het logo van Athene 2004 kun je niet vinden. De Griekse Olympische organisatie heeft dit slim aangepakt. Er is een groot assortiment merchandising-artikelen, deels met het officiële Athene 2004 logo, de antieke olijftak en deels met de twee mascottes Phevos en Athina. Alle artikelen hebben een hologram en worden verkocht via vijf Olympic Stores en 6.000 andere winkels door heel Griekenland.

  Sponsoring is een Griekse uitvinding

  Het is ook typisch Grieks om te laten weten dat sponsoring een Griekse uitvinding is. De antieke Olympische Spelen werden duizenden jaren geleden ook al financieel ondersteund door de rijke Grieken. Het einde van de 25e Spelen was het begin van een kleurrijk slotfeest. Athene kijkt met trots terug op de ’thuiskomst’ van de Olympische Spelen. Of zoals voorzitter Angelopoulos van het Griekse organisatiecomité het zei: “We hebben de wereld laten zien tot welke prestaties de Grieken in staat zijn”.”Dit waren onvergetelijke droom-Spelen”, sprak Rogge (IOC Voorzitter). “De wedstrijden zijn gehouden in vrede en vriendschap. Dit waren de Spelen waarin het steeds moeilijker werd om te bedriegen. ‘Schone’ atleten worden steeds beter beschermd. Ik heb bewondering voor de Griekse regering voor haar constante steun aan de organisatie. Athoc heeft uitzonderlijk hard gewerkt om ons unieke Spelen te geven. Dank je, Athene. Tot ziens in Peking.”

  Athene 2004 de Paralympics

  Ook in Griekenland in 2004 vonden de Paralympische Spelen plaats. Dit is het belangrijkste sportevenement ter wereld voor topsporters met een functiebeperking en worden iedere vier jaar gehouden in hetzelfde land en dezelfde stad als waar de Olympische Spelen plaatsvinden.

  De 12de Paralympics vonden plaats in 2004 in Athene. Van 17 tot en met 28 september 2004 streden 4.000 atleten uit meer dan 130 landen om de medailles.

  Het Paralympische Vuur werd op donderdagavond 9 september ontstoken. Het maakte een tour door Attika, het schiereiland waarop Athene ligt. Op 17 september arriveerde het in het Olympische Stadion tijdens de openingsceremonie. Het is voor de negende keer dat het Paralympische Vuur werd ontstoken. Dat gebeurde op de Oude Agora bij Thiseio, onder de Acropolis. In de week van zijn reis werd de toorts door 680 dragers vervoerd over een afstand van 410 kilometer. Veel archeologische en historische locaties kregen een bezoekje.

  Blue Flag Beaches

  Elk jaar kent een Deens organisatie wereldwijd de Blauwe vlag (Blue Flag) toe aan stranden die voldoen aan haar strenge eisen. De standen moeten schoon zijn met schoon water en eerste hulp faciliteiten, een lifeguard, douches, een toilet en een programma voor de bescherming van flora en fauna hebben. In totaal heeft Griekenland nu 378 stranden en 7 jachthavens die de Blue Flag hebben wapperen. Hiermee staat het in 2004 2e op de ranglijst achter Spanje.

  Vliegveld Athene

  Volgens de IATA Global Airport Monitor is het vliegveld van Athene het beste vliegveld van Europa en het op 1 na beste ter wereld. Op 20 mei 2004 maakte de IATA de resultaten van een grootschalig onafhankelijk jaarlijks onderzoek, dat plaatsvond in 2003, bekend. In de categorie van 5 tot 15 miljoen passagiers per jaar is het vliegveld van Athene voor het tweede opeenvolgende jaar door passagiers gekozen tot het beste vliegveld van Europa. Op wereldniveau direct achter winnaar Kaapstad op de tweede plaats. Op de totale lijst van alle Europese vliegvelden (ongeacht de grootte) neemt het een 2e plaats in achter winnaar Kopenhagen. Criteria waar Athene op heeft gewonnen zijn veiligheidscontroles, schone terminals, de comfortabele wachtruimtes en gates, de restaurants en de goede winkelfaciliteiten.

  Griekse Europese vrouw van het jaar

  Aliki Moschi-Gozet is uitgeroepen tot Europese vrouw van het jaar 2004. De 44-jarige Griekse is afkomstig van Rhodos en voorzitter van de FAM (Femmes Art Mediterranee), die ze in 1998 zelf heeft opgericht. FAM promoot kunstcreaties van vrouwen rond de Middellandse Zee, in Europa en Afrika. De organisaties voor de verkiezing van de Europese vrouw van het jaar is in handen van de Internationale Unie voor het profileren van vrouwen in Europa.

  Beste natuurpark Europa op Lesbos

  Het versteende woud op het Griekse eiland Lesbos, een van UNESCO’s 25 internationale natuurparken, is uitgeroepen tot beste natuurpark van Europa. Dit is tijdens de 5e Internationale Conferentie van het Netwerk van Europese Natuurparken bekend gemaakt. Het ‘versteende woud’ met gefossiliseerde boomstammen kreeg 968 van de maximaal te behalen 1000 punten en werd daarmee eerste. Er zijn slechts twee versteende wouden op aarde. Experts waren onder de indruk van de infrastructuur van het gebied, zoals het museum, de tentoonstellingsruimte, het park en de speciale wandelpaden, maar hadden ook waardering voor de mogelijkheden om de lokale economie, het eco- en natuurtoerisme te ontwikkelen.

  Rio-Antirio brug bijna gereed

  De Rio-Antirrio brug zal eind 2004 in gebruik worden genomen. De brug is in totaal 2252 meter lang en verbind de plaats Rio met de plaats Antirrio. De brug is een waar kunstwerk en een belangrijke route. In totaal heeft de brug ruim 800 miljoen Euro gekost en is door speciale constructies opgewassen tegen aardbevingen met een kracht tot 7,0 op de Schaal van Richter. Dagelijks zullen naar verwachting 5.000 voertuigen over de brug rijden met uitschieters in het hoogseizoen tot 20.000 voertuigen.