Algemene info

  Griekenland heeft één van de grootste handelsvloten ter wereld en twee Nobelprijswinnaars in de literatuur. 90% van de Grieken heeft een mobiele telefoon en Griekenland kent éen van de hoogste levensverwachtingen in Europa (83 jaar). Griekenland is sinds 8 december 1974 een parlementaire republiek en heeft dus geen koning of koningin, maar een president. De huidige president van Griekenland, anno 2015, is de heer Pavlopoulos. Het land heeft inclusief alle eilanden een oppervlakte van 131.957 km2 en +/-11 miljoen inwoners. De afstand vanaf Utrecht naar Athene bedraagt 2.985 km en naar Thessaloniki moet je vanuit Utrecht 2.470 km rijden.

  500.000 Nederlanders gaan jaarlijks op vakantie naar Griekenland

  Griekenland heeft recent te maken gekregen met een plotselinge en overweldigende stroom buitenlandse immigranten. Nog niet zo lang geleden was Griekenland zo arm dat het geen immigranten trok. Maar door de welvaart die het EU-lidmaatschap met zich mee heeft gebracht, is Griekenland aantrekkelijker geworden voor armere mensen elders. In 1981, toen Griekenland zich aansloot bij de EU, bedroeg het gemiddelde jaarinkomen 3.250 euro; in 2003 bedroeg het volgens officiële cijfers 14.600 euro. Dit is een bedrag dat in de praktijk weleens een stuk hoger zou kunnen liggen. 70% van de Grieken bezit tegenwoordig een eigen huis, en creditcards en persoonlijke leningen zijn aan de orde van de dag.

  In 2002 kwamen er ruim 14 miljoen toeristen naar Griekenland, waarvan 86% tussen april en oktober. Dit is meer dan het totaal aantal inwoners in Griekenland; iets meer dan 11 miljoen. In 2004 was ongeveer 10% van de Griekse beroepsbevolking werkloos, in 2013 met de economische crisis is dit inmiddels meer dan 25%.

  Massatoersime werd in de jaren 60 een belangrijk onderdeel van de Griekse economie. Op veel plaatsen is toerisme de enige bron van inkomsten. Van de ongeveer 2.000 eilanden die Griekenland rijk is, zijn er 227 bewoond en hebben er slechts 78 meer dan 100 vaste inwoners, terwijl 60% van de hotels in Griekenland zich op de eilanden bevindt. In 2003 vlogen in totaal 442.150 Nederlanders per chartervlucht naar Griekenland. In 2004 daalde dit aantal met 4,9% tot 420.592 Nederlanders. Op het totaal aantal Nederlanders dat wereldwijd per charter vloog is dat in 2003 9,2% en in 2004 7,8% (Bron: Grieks Verkeersburo). De laatste jaren schommelt het aantal Nederlanders dat op vakantie gaat naar Griekenland per jaar tussen de 500.000 en 600.000.

  Griekenland nam in 2003 een indrukwekkende 24e plaats in op de Human Development Index van de Verenigde Naties en het daalde naar de 40e plaats op de Gender Empowerment Measure. Deze meet de participatie van vrouwen in de politieke besluitvorming en op andere vlakken waarvan sekseongelijkheid kan worden gesproken. Griekse vrouwen maken tweeeneenhalf keer meer kans om werkloos te zijn dan mannen. Jonge Griekse vrouwen kunnen nu met hun vriend samenwonen en met hun vrienden naar de kroeg gaan, maar er is ook sprake van een drastische stijging van het aantal gevalen van boulimie an anorexia. Griekse vrouwen zijn van alle Europese vrouwen het minst tevreden met hun lichaam. Griekenland heeft een van de hoogste huwelijks- en een van de laagste echtscheidingscijfers in de EU.

  Griekenland nam in 2002 een 15e plaats in op de lijst van ’s werelds populairste vakantiebestemmingen en er staan 16 Griekse sites op UNESCO’s Werelderfgoedlijst.

  Tijdzone Griekenland

  In Griekenland is het 1 uur later dan in Nederland. Het is een GMT+2 tijdzone. ’s Middags houden de Grieken vaak een siësta. De meeste winkels en overheidsinstanties zijn dan gesloten. Griekenland kent net als ons een zomer- en een wintertijd. De afstand van Amsterdam naar Athene is ongeveer 3.082 kilometer of 1.915 mijl.

  Telefoon in Griekenland

  Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kies je +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Je mobiele telefoon kun je zonder problemen gebruiken mits je de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te internetten. Gemiddeld heeft 90% van de Grieken een mobiele telefoon. Let op met roaming in Griekenland en zorg dat je vooraf weet je moet betalen per MB dataverkeer.

  Je kunt voordelige internetbundels afsluiten bij je provider om in Griekenland te kunnen internetten al vanaf een paar euro per dag of met een voordelige weekbundel kun je onbeperkt what’s appen en surfen over het internet. Ben je in de buurt van bijvoorbeeld Albanië of Turkije? Let dan op op welk netwerk je zit, zo voorkom je onvoorziene torenhoge telefoonrekeningen van landen buiten de Europese Unie.

  Documenten om naar Griekenland te gaan

  Om Griekenland binnen te komen of uit te gaan heb je een geldig paspoort of Europese identiteitskaart nodig. Griekenland is lid van de EU en hier geldt ook het Schengen akkoord. Goederen zijn vrij van invoer, maar voor vloeistoffen gelden aparte regels in de vliegtuigen. Informeer vooraf goed wat je wel en niet mee mag nemen door de douane vanuit Griekenland. Een fles of blok olijfolie mag je niet meenemen als handbagage en misschien is een plaats in de koffer ook niet de beste optie. Op de meeste luchthavens zijn er achter de douane tax-free winkels waar ze dit soort lokale producten verkopen en de prijs varieert niet veel ten opzichte van de lokale winkels.

  Zeevlaggen in Griekenland

  Ook in Griekenland gebruiken ze vlaggen op stranden om aan te geven hoe gevaarlijk het is om ter plekke in zee te gaan zwemmen. Bij de meeste Blue Flag Beaches in Griekenland zijn ook wachttorens en strandwachten aanwezig. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen zwemkunsten en ook die van je kinderen. Let dus goed op de kleuren van de vlaggen en de aanwijzingen van de strandwachten. Deze kleuren kunnen de vlaggen zijn aan het strand in Griekenland en handig om vooraf te weten wat ze betekenen:

  • wit betekent veilig en je kunt rustig gaan zwemmen in de zee.
  • geel betekent een sterke onderstroming en dat kan dus gevaarlijk zijn. Opletten dus.
  • rood betekent gevaar, een sterke branding en sterke onderstroming. Bedenk goed of je wel of niet in de zee gaat zwemmen en als je gaat blijf dan voor de branding.

  Brommers en fietsen in Griekenland

  Je kunt uitsluitend een brommer of scooter huren op vertoon van een geldig (motor)rijbewijs categorie A of brommercertificaat. Dit is afhankelijk van het aantal cc’s van de brommer/scooter. Bij 50 cc of minder voldoet het brommercertificaat circa 10 Euro bij het postkantoor, bij meer dan 50 cc is een motorrijbewijs nodig. Let op: de aanvraag van een brommercertificaat duurt een paar weken!

  Autohuren in Griekenland

  In Griekenland vind je vele autoverhuurbedrijven, die allemaal verschillende voorwaarden en condities hebben. Om een auto te mogen huren, moet je minimaal één jaar in het bezit van een rijbewijs te zijn en dient u minimaal 21 jaar oud te zijn. Let op de voorwaarden van het autoverhuurbedrijf en waarvoor je bent verzekerd.

  Electriciteit in Griekenland

  De netspanning over het algemeen is 220 volt en dat is gelijk als in Nederland. Je hebt dan ook geen verloopstekker nodig om je apparatuur op te laden in het stopcontact.

  Drinkwater Griekenland

  Het leidingwater in Griekenland is niet aan te raden om te drinken voor ons Nederlanders. Voor consumptie en tandenpoetsen kun je beter flessen mineraalwater kopen (zeer goedkoop) in de plaatselijke supermarkten.

  De kwaliteit van het kraanwater wordt steeds beter en ook voor ons Nederlanders goed te drinken echter niet overal. Vraag vooraf aan je reisleiding of in het hotel om advies over het lokale kraanwater.

  Het Griekse bronwater is van zeer hoge kwaliteit en komt uit bronnen hoog in de bergen. Te koop 6 x 1,5 liter voor ongeveer € 1,50 tot € 2,00 in supermarkten en mini-markets. Ook halve liter flesjes met bronwater zijn in Griekenland zeer voordelig en bijna overal te verkrijgen. Hiervoor geldt (anno 2015) een maximum tarief van € 0,50 per flesje in de horeca. Bronwater zien de Grieken als eerste levensbehoefte.

  Wat zijn jouw tips?