Algemene info

  Griekenland heeft één van de grootste handelsvloten ter wereld en twee Nobelprijswinnaars in de literatuur. 90% van de Grieken heeft een mobiele telefoon en Griekenland kent éen van de hoogste levensverwachtingen in Europa (83 jaar). Griekenland is sinds 8 december 1974 een parlementaire republiek en heeft dus geen koning of koningin, maar een president. De huidige president van Griekenland, anno 2015, is de heer Pavlopoulos. Het land heeft inclusief alle eilanden een oppervlakte van 131.957 km2 en +/-11 miljoen inwoners. De afstand vanaf Utrecht naar Athene bedraagt 2.985 km en naar Thessaloniki moet je vanuit Utrecht 2.470 km rijden.

  500.000 Nederlanders gaan jaarlijks op vakantie naar Griekenland

  Griekenland heeft recent te maken gekregen met een plotselinge en overweldigende stroom buitenlandse immigranten. Nog niet zo lang geleden was Griekenland zo arm dat het geen immigranten trok. Maar door de welvaart die het EU-lidmaatschap met zich mee heeft gebracht, is Griekenland aantrekkelijker geworden voor armere mensen elders. In 1981, toen Griekenland zich aansloot bij de EU, bedroeg het gemiddelde jaarinkomen 3.250 euro; in 2003 bedroeg het volgens officiële cijfers 14.600 euro. Dit is een bedrag dat in de praktijk weleens een stuk hoger zou kunnen liggen. 70% van de Grieken bezit tegenwoordig een eigen huis, en creditcards en persoonlijke leningen zijn aan de orde van de dag.

  In 2018 kwamen er ruim 30 miljoen toeristen naar Griekenland, waarvan 86% tussen april en oktober. Dit is bijna drie zoveel als het totaal aantal inwoners in Griekenland; iets meer dan 11 miljoen. In 2018 is ongeveer 25% van de Grieken werkloos. Met name onder jongeren heerst een grote werkloosheid. Deze jongeren zijn vaak goed geschoold en emigreren voor een betere toekomst.

  Algemene informatie over GriekenlandMassatoerisme werd in de jaren 60 een belangrijk onderdeel van de Griekse economie. Op veel plaatsen is toerisme de enige bron van inkomsten. Van de ongeveer 2.000 eilanden die Griekenland rijk is, zijn er 227 bewoond en hebben er slechts 78 meer dan 100 vaste inwoners, terwijl 60% van de hotels in Griekenland zich op de eilanden bevindt.

  Het aantal dat op vakantie gaat naar Griekenland stijgt bijna jaarlijks. Voor het eerst in de geschiedenis reisden er in 2018 meer dan 900.000 Nederlanders naar Griekenland in een jaar. Met name Kreta is een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders.

  Griekenland nam in 2003 een indrukwekkende 24e plaats in op de Human Development Index van de Verenigde Naties en het daalde naar de 40e plaats op de Gender Empowerment Measure. Deze meet de participatie van vrouwen in de politieke besluitvorming en op andere vlakken waarvan sekseongelijkheid kan worden gesproken. Griekse vrouwen maken tweeeneenhalf keer meer kans om werkloos te zijn dan mannen. Jonge Griekse vrouwen kunnen nu met hun vriend samenwonen en met hun vrienden naar de kroeg gaan, maar er is ook sprake van een drastische stijging van het aantal gevalen van boulimie an anorexia. Griekse vrouwen zijn van alle Europese vrouwen het minst tevreden met hun lichaam. Griekenland heeft een van de hoogste huwelijks- en een van de laagste echtscheidingscijfers in de EU.

  Griekenland nam in 2002 een 15e plaats in op de lijst van ’s werelds populairste vakantiebestemmingen en er staan 16 Griekse sites op UNESCO’s Werelderfgoedlijst.

  Tijdzone Griekenland

  In Griekenland is het één uur later dan in Nederland. Dit is zowel in de winter als in de zomer het geval. Griekenland kent net als ons een zomer- en een wintertijd. Het land ligt in een GMT+2 tijdzone. ’s Middags houden de Grieken vaak een siësta. De meeste winkels en overheidsinstanties zijn dan ook gesloten. Let op dat de tijden op je vliegtickets lokale aankomst- en vertrektijden zijn in Griekenland. Zo lijkt de heenreis dus een uur langer te duren en de terugvlucht een uur korter. De afstand van Amsterdam naar Athene bedraagt ongeveer 3.082 kilometer of terwijl 1.915 mijl.

  Telefoon in Griekenland

  Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kies je +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Het Griekse netnummer is +30. Je mobiele telefoon kun je zonder problemen gebruiken en omdat Griekenland bij de Europese Unie is aangesloten kun je hier ook je bel- en internetbundel gebruiken uit je abonnement. Gemiddeld heeft 97% van de Grieken een mobiele telefoon. Let op als in de buurt van buurlanden komt die geen onderdeel uitmaken van de EU. Albanië en Turkije zijn hiervan de voorbeelden. Het kan zijn dat je mobiele telefoon dan gebruik maakt van een netwerk van één van deze landen. Dan worden er door je provider wel extra kosten in rekening gebracht voor roaming.

  Documenten om naar Griekenland te gaan

  Om Griekenland binnen te komen of uit te gaan heb je een geldig paspoort of Europese identiteitskaart nodig. Griekenland is lid van de EU en hier geldt ook het Schengen akkoord. Goederen zijn vrij van invoer, maar voor vloeistoffen gelden aparte regels in de vliegtuigen. Informeer vooraf goed wat je wel en niet mee mag nemen door de douane vanuit Griekenland. Een fles of blok olijfolie mag je niet meenemen als handbagage en misschien is een plaats in de koffer ook niet de beste optie. Op de meeste luchthavens zijn er achter de douane tax-free winkels waar ze dit soort lokale producten verkopen en de prijs varieert niet veel ten opzichte van de lokale winkels.

  Zeevlaggen in Griekenland

  Ook in Griekenland gebruiken ze vlaggen op stranden om aan te geven hoe gevaarlijk het is om ter plekke in zee te gaan zwemmen. Bij de meeste Blue Flag Beaches in Griekenland zijn ook wachttorens en strandwachten aanwezig. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen zwemkunsten en ook die van je kinderen. Let dus goed op de kleuren van de vlaggen en de aanwijzingen van de strandwachten. Deze kleuren kunnen de vlaggen zijn aan het strand in Griekenland en handig om vooraf te weten wat ze betekenen:

  • wit betekent veilig en je kunt rustig gaan zwemmen in de zee.
  • geel betekent een sterke onderstroming en dat kan dus gevaarlijk zijn. Opletten dus.
  • rood betekent gevaar, een sterke branding en sterke onderstroming. Bedenk goed of je wel of niet in de zee gaat zwemmen en als je gaat blijf dan voor de branding.

  Brommers en fietsen in Griekenland

  Je kunt uitsluitend een brommer of scooter huren op vertoon van een geldig (motor)rijbewijs categorie A of brommercertificaat. Dit is afhankelijk van het aantal cc’s van de brommer/scooter. Bij 50 cc of minder voldoet het brommercertificaat circa 10 Euro bij het postkantoor, bij meer dan 50 cc is een motorrijbewijs nodig. Let op: de aanvraag van een brommercertificaat duurt een paar weken!

  Autohuren in Griekenland

  In Griekenland vind je vele autoverhuurbedrijven, die allemaal verschillende voorwaarden en condities hebben. Om een auto te mogen huren, moet je minimaal één jaar in het bezit van een rijbewijs te zijn en dient u minimaal 21 jaar oud te zijn. Let op de voorwaarden van het autoverhuurbedrijf en waarvoor je bent verzekerd.

  Electriciteit in Griekenland

  De netspanning over het algemeen is 220 volt en dat is gelijk als in Nederland. Je hebt dan ook geen verloopstekker nodig om je apparatuur op te laden in het stopcontact.

  Drinkwater Griekenland

  Het leidingwater in Griekenland is niet aan te raden om te drinken voor ons Nederlanders. Voor consumptie en tandenpoetsen kun je beter flessen mineraalwater kopen (zeer goedkoop) in de plaatselijke supermarkten.

  De kwaliteit van het kraanwater wordt steeds beter en ook voor ons Nederlanders goed te drinken echter niet overal. Vraag vooraf aan je reisleiding of in het hotel om advies over het lokale kraanwater.

  Het Griekse bronwater is van zeer hoge kwaliteit en komt uit bronnen hoog in de bergen. Te koop 6 x 1,5 liter voor ongeveer € 1,50 tot € 2,00 in supermarkten en mini-markets. Ook halve liter flesjes met bronwater zijn in Griekenland zeer voordelig en bijna overal te verkrijgen. Hiervoor geldt (anno 2015) een maximum tarief van € 0,50 per flesje in de horeca. Bronwater zien de Grieken als eerste levensbehoefte.