Lesbos

Lesbos, ook geschreven als Lesvos, ligt tussen de Griekse eilanden Chios en Limnos, dichtbij de kustlijn van buurland Turkije. Het is het op drie na grootste eiland van Griekenland en is dicht begroeid met pijn- en olijfbomen. Kenmerkend zijn de zacht glooiende heuvels en bergen die tot 968 meter uitreiken. Het beschikt over een goed wegennet en uitstekende accommodaties verspreid over het eiland voor toeristen.

Het versteende woud op Lesbos is een nationaal monument en uniek

Lesbos staat bekend om de kwaliteit van zijn olijfolie, tafelolijven, kaas en natuurlijk ouzo. In het midden van het eiland, tussen Gavathas, Antissa en Sigri, vind je versteende bomen in het unieke versteende woud (petrified forest). Dit zijn sequoia’s die door een vulkaanuitbarsting in een ver verleden met lava bedekt zijn en door erosie later blootgelegd. Verder is het veelzijdige landschap een trekpleister voor reizigers van over de hele wereld. 75% van Lesbos is bedekt met vulkanische gesteente en er groeien ruim 11 miljoen olijfbomen op het eiland. Vogelspotters kunnen hier maar liefst 331 verschillende vogelsoorten spotten.

Het eiland Lesvos heeft zes geneeskrachtige bronnen die je tijdens je vakantie op Lesbos kunt ontdekken. De Polichnitos hot springs en die van Eftalou zijn populair bij de lokale bevolking en toeristen. Plomari wordt ook wel de Ouzo-hoofdstad van Griekenland genoemd en deze kustplaats vind je in het zuidoosten van Lesvos. Tijdens je reis kun je hier de distilleerderij van Barbayanni bezoeken om deze bekende Griekse alcoholische drank te proeven. Ook ligt hier het enige echte Ouzo-museum van Griekenland. In totaal heeft Lesvos 17 distilleerderijen die goed zijn voor de helft van de totale Griekse ouzo-productie. Sinds 1989 heeft de Europese Unie ouzo geregistreerd als een origineel en beschermd Grieks drankje.

Mytilini is de hoofdstad van Lesbos met ruim 30.000 inwoners. De stad heeft een haven, een prachtige oude burcht en een aantal musea. Het ligt bovenop een heuvel aan zee en in de stad kennen ze geen straatnamen. Verder is de boulevard levendig en deze hoofdstad vaak druk. In de zomermaanden is het hier gezellig en bieden de vele terrasjes ruimte aan toeristen. Molyvos is terecht een toeristische trekpleister met het fraai gelegen kastro en de typische architectuur van herenhuizen met rode luiken en oranje pannendaken. Bij de kustplaats Skala Kalloni kun je van eind oktober tot en met april flamingo’s zien op de zoutpannen en in het aangrenzende meer.

foto album Lesbos

+ Lees meer- Lees minder

Lesbos interactieve kaart

Lesbos kaart

Lesbos vakantiebestemmingen

Agios Teparpontas kerk in Mytilini op Lesbos

Agios Teparpontas kerk in Mytilini

Mytilini – is de hoofdstad van Lesbos en je kunt eenvoudig terecht in een van de vele hotels of appartementen die de stad rijk is. Het vliegveld bevindt zich op 8 km ten zuiden van de stad. Het uitgaansleven vindt veelal plaats rond de haven. Bij Ermou, in het hart van de stad, is een levendige bazaar. In de zomermaanden vindt hier het zogenaamde Ouzofeest plaats, waar je zeker aan moet deelnemen.

De stad Mytilini is gesticht in het begin van de 10e eeuw voor Christus en daarmee een van de oudste steden van dit gebied. Langs de kade en boulevard staan imposante gebouwen en dateren veelal uit het begin van de 20e eeuw. Ze vormen met elkaar een architectonisch geheel met het oude gemeentehuis, de bank, de kerk Agios Therapontas, het gebouw van de perfectuur Lesvos, het Megali Bretania hotel en het cafe kafenio Panhellinion. De gemeentelijke parken en pleinen in de stad zijn fraai en worden gebruikt als openbare recreatieoorden.

Het kastro in Mytilini op Lesbos

Het kastro in Mytilini op Lesbos

Het Kastro van Mytilini staat op de top van een heuvel bij de haven van de stad. Het paleis van Gateluzzo torent fraai boven de hoofdstad van het eiland en wordt hedendaags in de zomermaanden ook gebruikt voor culturele activiteiten. De toren met poort, diverse zuilenhallen en een groot waterreservoir zijn enkele bezienswaardigheden in de burcht.
In het noordwesten van Mytilini kun je het antieke theater van Mytilini bezoeken. Het theater werd pas in 1958 ontdekt en bood plaats aan ongeveer 15.000 personen.
Mytilini heeft heel wat bezienswaardigheden zowel in het centrum, Museum Byzantijnse Kunst en het Volkenkundig Museum, als in de directe omgeving, de havendam Koukos en het beeld van de Kleine Aziatische Moeder. Meer over Mytilini

Petra – dankt zijn naam aan de vulkanische monoliet in het centrum en ligt op 55 kilometer ten noordwesten van Mytilini. Het zandstrand Anaxos ligt op drie kilometer aan de westzijde van het dorp. In de zomermanden vinden hier de visvangstfeesten “Trata” plaats. Ook het religieuze feest op 15 augustus wordt hier uitbundig gevierd. Het dorp is bekend geworden door de vrouwen die kamers gingen verhuren om economisch onafhankelijk te worden. Een groot bord boven het centrale cafe aan zee geeft dit nog aan.

Petra, Grieks voor steen, is genoemd naar de rots waar rond omheen deze stad en vakantiebestemming is gebouwd. Op de top van de rots staat de kerk Panagia tis Glykofiloussas uit 1742. Het verhaal wil dat Achilles in de Troyaanse oorlog hier met zijn schepen aanlegde. Andere bezienswaardigheden in Petra zijn de kerk Agios Nikolaos uit het jaar 1600 en de Archoniko van Vareltzidainas uit 1740. Beiden hebben mooie muurschilderingen. Meer over Petra

Molyvos op Lesbos

Molyvos op Lesbos

Molyvos – , ook wel Mythimna genoemd, is een belangrijke vakantiebestemming op Lesbos. De toeristische stad ligt op ongeveer 60 kilometer van Mytilini en 70 kilometer van de internationale luchthaven van Lesbos. We zien hier oude natuurstenen huisjes, kasseiweggetjes en Othomaanse muurtjes met waterkranen. De huisjes van de stad staan verspreid op een rotsheuvel en bovenop de rots siert het Kastro.

Aan de rand van de stad ligt het pittoreske haventje en het archeologische museum, de kerken en gemeentebibliotheek zijn een bezoekje waard. In de omgeving zijn geneeskrachtige bronnen. Meer over Molyvos

Skala Kaloni – is een populaire badplaats op 40 kilometer ten noordwesten van Mytilini. Het dorp is vooral bekend om zijn heerlijke sardines. In de zomermaanden vindt hier het Sardinefeest plaats. Er is een prima zandstrand en er zijn gezellige terrassen. Hotels en appartementen zijn er in overvloed. Van maandag tot en met zaterdag is er markt. Meer over Skala Kalloni

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Lesbos tips

Mytilini vanaf zee op Lesbos.

Mytilini vanaf zee op Lesbos

Mytilini – kenmerkt zich door een mengeling van Oosterse en Westerse elementen. Het ligt tegen een heuvel die afloopt naar een landengte met aan weerszijden een haven. Aan de zuidkant ligt de vismarkt . Mooie Oosterse kerken zijn de Agia Theodori en de Agios Therapon. Het kasteel (kastro) met zijn enorme gordijngevel biedt een indrukwekkende aanblik. Veel muren en torens zijn verwoest bij de Osmaanse belegering in 1462. Je ziet hier resten van de fundamenten van een paleis van Gatelluzi, en een Turkse medresse (Theologieschool). Tegenover het kastro ligt het antieke theater, een van de grootste is in zijn soort, dat plaats biedt aan 15.000 personen. Verder zijn een bezoek aan het archeologisch museum geopend van dinsdag tot en met zondag, het Byzantijns museum geopend van half mei tot half oktober van maandag tot en met zaterdag, het Teriade museum geopend van dinsdag tot en met zondag en het Theofilos museum geopend van dinsdag tot en met zondag, zeer de moeite waard. Dichtbij het fraai onderhouden Romeins Aquaduct en een bezienswaardigheid van het eiland.

Plomari – is een dorp met fraaie huizen die tegen een heuvel zijn gebouwd. Het merendeel van de huizen dateert uit de 19e eeuw. Tegenwoordig staat Plomari bekend om zijn Ouzo. Het dorp heeft vijf distilleerderijen, waarvan Varvagiannis de bekendste is. Meer over Plomari

Het versteende woud op Lesbos

Het versteende woud op Lesbos

Het versteende woud – ten westen van Ypsilou ligt de ingang van het versteende woud. Een bezoek aan het klooster in Ypsilou is ook de moeite waard. Zo’n 15 tot 20 miljoen jaar geleden barstte de vulkaan Ordymnos uit, waarbij enorme bossen sequoia’s werden bedolven onder de vulkanische as en deze versteenden. Het is een uniek gebied in Europa en het versteende woud van Sigri is een Natura 2000 gebied met unieke flora en fauna. In Griekenland is het woud een nationaal monument en oprichter van het European Geoparks netwerk. Het versteende woud kun je van1 juli tot en met 30 september dagelijks bezoeken van 09.00 tot 17.00 uur en in de winter is het in januari en februari gesloten. het natuurlijk museum van het versteende woud in Sigri is dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur en op zondag gaat het museum een uur later open om 10.00 uur. In de zomermaanden van 1 juli tot en met 30 september is het museum dagelijks van 10.00 uur open tot ’s avonds 18.00 of 20.00 uur. Meer over het versteende woud

Molyvos – is de geboorteplaats van Arion een dichter uit de 7e eeuw. Het dorp kenmerkt zich door prachtige herenhuizen, Archontika, uit de Oosterse architectuur. De pittoreske haven en de straatjes met trapsgewijs gebouwde huizen zijn uitgeroepen tot beschermde monumenten. Van het Byzanthijnse fort Kastro, geopend van dinsdag tot en met zondag, heb je een prachtig uizticht op de Turkse kust.

+ Lees meer- Lees minder

Lesbos bezienswaardigheden

Flamingo's in de golf van

Flamingo’s in de Golf van Kalloni op Lesbos

Lesbos is een vrij groot eiland en er is ook van alles te bezichtigen. Het Griekse eiland is rijk aan culturele erfgoederen, maar ook qua natuur en stranden interessant om te bezoeken voor een reis of vakantie. Lesvos of Mytilini, zoals de Grieken het eiland noemen, heeft bekendheid om zijn versteende woud. Voor archeologen iets unieks, maar verwacht hier geen grote versteende bomen te kunnen zien of een heel bos. Bij Kalloni, net voor het dorp, zijn de tempels van Messa nog interessant om te bekijken en onder aan de berg het Agios Ignatios klooster. Bij Pyra is de verdronken stad van Pyra bezienswaardig.

Wat je niet mag missen tijdens een verblijf of vakantie op Lesbos. De top tien bezienswaardigheden van Lesbos:

  1. Moria – het fraaie Romeinse aquaduct.
  2. Trouloti – de Byzantijnse kerken Stefanos en Panagia.
  3. Sigri – middeleeuws kasteel en oude kapel.
  4. Eftalou, Gera, Thermi, Polichnitos en Lisvori – thermale baden met geneeskracht
  5. Golf van Kalloni – birdwatching vooral de flamingo’s en ijsvogels.
  6. Antissa – de ruines van het antieke Antissa.
  7. Ypsilou – het versteende woud van Lesbos.
  8. Plomari – de ouzo hoofdstad van Griekenland.
  9. Mytilini – het oude kasteel en amfi theater.
  10. Molyvos – het kastro en Byzantijnse fort.

Lesbos hoe te bereiken

Molyvos op Lesbos in Griekenland

Molyvos fraai herenhuis

Lesbos heeft een internationale luchthaven ten zuiden van de hoofdstad Mytilini. De luchthaven heeft een landingsbaan en het vliegveld wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode MJT.

Je kunt vliegen naar Athene, Limnos, Thessaloniki en Chios. In de zomermaanden zijn er vliegverbindingen met het eiland Samos. Lesbos heeft twee havens, Mytilini aan de oostkant en aan de westkant Sigri. Vanuit Sigri kun je varen naar Pireaus en Ag. Efstratios. Mytilini heeft bootverbindingen met Chios, Ag. Efstratios en Limnos.

Lesbos stranden

Lesbos stranden

Uitzicht op Petra en Anaxos

Het eiland Lesbos heeft prachtige zandstranden en ze liggen verspreid over het eiland. In 2021 heeft Lesvos de volgende Blue Flag Beaches Skala Eressou, Anaxos, Evreiaki, Petra, Tarti, Ag. Isidoros, Skala Kallonis, Nyfida, Molyvos, Vatera, Eftalou, Tsamakia en Richa Nera.

Het mooiste strand van Lesbos is Chrousos beach, maar ook Tsichlionta beach is een prima strand en alternatief. Kleinere en minder toeristische stranden op Lesbos hebben onze voorkeur. Tips zijn St. Hermogenes Charamida beach in het zuidoosten van het eiland op 13 kilometer rijden van hoofdstad Mytilini. Agios Isidoros beach is een mooi en lang en breed zandstrand dichtbij Plomari en ook het zuiden. Chrisi Ammos beach ligt afgelegen en is bedekt met lichtgeel zand. Je vindt dit strand aan de oostkust op 32 kilometer rijden van Molyvos.

Lesbos lokale gerechten

Skala Sykamia haventje met visrestaurants op Lesbos

Skala Sykamia haventje met visrestaurants op Lesbos.

Traditionele gerechten van het eiland Lesbos kun je proeven in lokale tavernes of in lokale winkeltjes. Platseta is een zoet (na)gerecht van bladerdeeg, walnoten, sesam, siroop en kruiden en te verkrijgen bij de lokale banketspecialist. Bruidsgebak met marsepein en honing pasteli; een soort sesamreep voor tussendoor. Halva, bereid uit sesampasta, en loukoumia, soort turks fruit, zijn andere specialiteiten van Lesbos.

Ook vis vind je veel op Lesbos. Allereerst de gezouten vis. De bewerking gebeurt alleen met zout en daarna wordt ze ingeblikt, zoals sardines, makreel en ansjovis (van maart tot oktober) en bonito vanaf oktober. De sardientjes uit de baai van Kalloni zijn zeer bekend en smaakvol. Ook schaaldieren zo uit zee, vers, rauw met citroen of van de grill zijn een specialiteit van Lesbos.

Lesbos restaurants

Het 18 jaar oude restaurant in Molyvos, Captain’s Table, is bekend om zijn verse en traditionele visgerechten. Vanaf het balkon en ook heb je bovendien een fraai uitzicht over Molyvos. Helaas is het restaurant sinds 2022 gesloten. Ze hadden een eigen vissersboot, die elke dag uitvaart vanuit de haven. Ze vangen dus hun eigen vis en ’s avonds of met de lunch al vers op je bord. Maar ook het lamsvlees is er heerlijk. De bekendste ouzeri vind je in Mytilini namelijk Ermis Ouzeri. Hier kun je genieten en ook heerlijk eten van de zelfgemaakte en traditionele gerechten.

Lesbos souvenirs

De Eftalou thermen op Lesbos

De Eftalou thermen op Lesbos

De bekendste producten en souvenirs van Lesbos zijn zoals al eerder vermeld olijven en olijfolie, ouzo en kaassoorten. De olijfolie van Lesbos is goudkleurig, van zeer goede kwaliteit en “extra vergin”. Een prachtig souvenir voor thuis. Ze bevat enkelvoudig verzadigde vetzuren met een zeer lage zuurgraad van minder dan 0,5 en waardevolle vitamine E. Op Lesbos groeien zowel groene en zwarte olijven. Als de groene olijven halfrijp zijn worden ze ingesneden om ze van hun bittere smaak te ontdoen en dan worden ze in zout water bewaard. Ook typisch voor Lesbos zijn de olijven op azijn met plakjes citroen.

Dan de ouzo. Die wordt al meer dan 200 jaar door vele bedrijfjes op Lesbos bereid uit alcohol, anijszaad en andere kruiden o.a.venkel en mastiek.Het alcoholpercentage ligt tussen de 37,5 % en 48 %. Elk bedrijf heeft zijn eigen bereidingswijze en die is strikt geheim. De bekendste merken zijn Ouzo Mytilini, Ouzo Plomariou en Ouzo Limnou en zijn ook buiten Lesbos te verkrijgen.

Al honderden jaren geleden werd er kaas gemaakt van de lokale schapenmelk. De bekendste kaassoorten zijn Ladotiri, Feta, Kaseri en Graviera.

En er komen ook wijnen van Lesbos. De beste en bekendste is Methimneos, wijn die gemaakt wordt uit een druivensoort die op de lava van het versteende woud groeit.

Lesbos vakanties

Uitzicht op Petra op Lesbos eiland

Kustplaats Petra op Lesbos

Lesbos is een redelijk populaire Griekse vakantiebestemming en je vindt in Nederland een goed aanbod van pakketreizen naar dit Griekse eiland. In 2022 arriveerden 20.868 Nederlanders op de luchthaven van MJT. Een daling van 27,5% ten opzichte van 2019. Toen kwamen er namelijk 28.773 Nederlanders naar het Egeïsche eiland Lesbos. In 2018 bezochten 25.261 Nederlanders Lesbos voor een vakantie. Over heel het jaar 2017 bezochten maar liefst 22.868 Nederlanders het Griekse eiland Lesbos per vliegtuig. In 2016 bezochten 11.180 Nederlanders Lesbos voor een vakantie. Op het totaal aantal toeristen dat naar Lesbos per vliegtuig gaat is dit voor 2019 11,7% (inclusief binnenlandse vluchten), 2018 36,8% en in 2017 39,0%. (Bron: INSETE Intelligence)

Sunweb biedt de reiziger accommodaties afgestemd op zijn of haar vakantiegevoel. Appartementen en hotels in populaire vakantiebestemmingen als Anaxos, Petra, Molyvos en Skala Eressos.

Eliza was here heeft de mooiste en bijzondere plekjes op Lesbos uitgezocht. Wat luxere appartementen en villa’s met zwembad en huurauto.

Ross Holidays biedt unieke kleinschalige accommodaties aan. Weg van het massatoerisme en dichtbij de lokale bevolking. Ontdek Lesbos zelf tijdens een vakantie of reis.

+ Lees meer- Lees minder

Op zoek naar een vakantie aanbieding naar Lesbos? Dagelijks updates van reizen naar bestemmingen als Molyvos, Skala Kalloni en Petra. Bovendien last minutes naar afgelegen dorpjes en luxe accommodaties.