Ikaria

Ikaria ligt in de Egeïsche Zee ten westen van Samos, ten oosten van Mykonos, ten zuiden van Chios en ten noorden van Patmos. Het eiland is 255 km2 groot en heeft ongeveer 8.500 inwoners. Ikaria ligt 142 zeemijl van de havenstad Piraeus. Vroeger heette het eiland “Dolichi”.

Ikaria is één van de Blue Zones ter wereld en mensen worden hier ouder

De nieuwe naam dankt het aan de Griekse mythologie. Daedalus werd gevangen gehouden door koning Minos van Kreta. Hij wilde ontsnappen, maakte twee sets vleugels, één voor hem en één voor zijn zoon Icarus en smeerde deze in met was. Samen vlogen ze richting Athene. Icarus was zo opgewonden over het prachtige uitzicht, dat hij niet goed oplette en te dicht bij de zon kwam. De was smolt, hij viel in zee en verdronk. Sindsdien heet de zee hier Ikarische Zee en het eiland Ikaria. De Grieken zelf noemen het trouwens “Nikaria”.

Bij de ouderen is het eiland vooral bekend om zijn geneeskrachtige baden en bronnen. Maar Ikaria heeft veel meer te bieden met indrukwekkende en afwisselende landschappen. In het zuiden zijn steile rotsen, in het centrum serene rust en in het noorden eindeloos lange en mooie stranden. Je vindt hier ook waardevolle archeologische vondsten zoals de tempel van de Godin Artemis in Tavropolou. Bovendien heeft het eiland met Seychelles beach één van de mooiste stranden van Griekenland.

Ikaria is één van de vijf Blue Zones ter wereld. De inwoners van het eiland worden gemiddeld een stuk ouder dan andere Europeanen. Niet alleen hun voeding, maar eigenlijk hun hele levensstijl en hun positieve, actieve en open houding speelt hierin mee. Daarbij hebben ze op het eiland alles wat ze nodig hebben. Het meest toeristische gedeelte van het eiland is in het noordwesten rond het plaatsje Armenisits. Het uitgaansleven speelt zich voornamelijk af bij Raches.

+ Lees meer- Lees minder

Ikaria interactieve kaart

Ikaria kaart

Ikaria vakantiebestemmingen

Ikaria vissersboot in GriekenlandAgios Kirikos – is de hoofdstad en heeft de voornaamste haven van het eiland. Het is een kleine badplaats en heeft weinig bezienswaardigheden, zoals de meeste plaatsen op het eiland. Agios Kirikos heeft een oudheidkundig museum, geopend van dinsdag tot en met zondag, met stenen kolommen, koperen gereedschappen en vondsten van de zeebodem zoals vazen.

In de omgeving zijn twee badplaatsen. Twee kilometer ten oosten ligt Therma, een badplaats met geneeskrachtige bronnen en een mooi strand. Je treft hier ook nog ruïnes van een oude akropolis aan.Twee kilometer ten westen ligt Therma Lefkades. Hier zijn ook geneeskrachtige bronnen en in de buurt van Xylosyrtis is het zeer fraaie klooster Evangelismos gebouwd daterend uit 17e eeuw. Meer over Agios Kyrikos

Armenistis – is een klein plaatsje 55 kilometer van de hoofdstad Agios Kirikios. De omgeving is prachtig, dichte bossen, bronnen en mooie stranden en de mooiste baai van het eiland; de baai van Nas. Ook archeologische vondsten zoals de tempel voor de Godin Artemis tin Tavropolou en twee prachtige kloosters staan in de buurt. Het betreft hier het klooster van de heilige Monte uit de 13e eeuw bij Christos Raches met oude iconen en het Mavrianou Klooster ten zuiden van Nas.

Efdilos – is de tweede havenplaats van Ikaria en ligt 38 kilometer van de hoofdstad. Het heeft neoklassieke huizen, mooie stranden en veel tavernes met verse vis. Twee kilometer verder ligt Kambos met resten van Oinoe; de oude hoofdstad van het eiland. Kambos heeft een museum met veel archeologische vondsten uit de ruines van de oude stad. Mooie stranden in de omgeving zijn Fytema en Kambos. Bij Pygi is het klooster Theoktisti bezienswaardig met frescos in de stijl van de berg Athos.

In het noorden bij Drakano, een oude stad in het Fanarigebied, vind je nog de ruines van een oud kasteel en de Toren van Drakano. In Perdikion kun je een folkloristisch museum bezichtigen. Hier kun je zien hoe de Ikarianen leefden.

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Ikaria tips

Agios Kirykos op IkariaIkaria heeft schitterende stranden dat is al bekend en moet je zeker ook van gaan genieten tijdens je reis naar het Griekse eiland. Een andere tip is de wijn van het eiland, een befaamde donkere iets zure wijn Pramneios genaamd en door Homerus bezongen. Zeker eens gaan proeven tijdens je vakantie. Evenals die heerlijk verse vis in de tavernes op Ikaria.

Panigiri is een religieus feest dat in elk dorp op het eiland wordt gevierd met een kerk. Er wordt gegeten en gedronken (vleessalade en wijn) en er wordt live traditionele muziek gemaakt door lokale muzikanten. Een tip en erg leuk om te ervaren als je in Ikaria op vakantie bent.

Ikaria bezienswaardigheden

Ikaria kerkIkaria heeft verschillende archeologische bezienswaardigheden. Drakano is een oude stad, waarschijnlijk de geboorteplaats van Dionysus, gelegen aan de oostkant van het Griekse eiland. Bezienswaardig zijn hier de resten van de 12 meter hoge toren en ruïnes van een kasteel uit de vierde eeuw voor Christus.

Ten westen van Armenistis ligt Nas Chalaris. Een prachtig wandelgebied door het ravijn en langs de rivier Chalaris die vanaf de top van de berg naar beneden stroomt tot in zee. Tijdens je wandeling zie watervallen en op het strand word je getrakteerd op een schitterende zonsondergang.

In het noorden van Ikaria boven de Messaria dorpen ligt het Koskinas kasteel. Het oude fort dateert uit de 10e eeuw en in het fort is de kerk van Agios Georgios Dorganas bezienswaardig. Dichtbij ligt het Radis bos; één van de oudste bossen van Europa en een Natura 2000 gebied.

Het Theoktisti klooster is een indrukwekkende en opvallende verschijning. Het is gelegen in het dorp Pygi bij Kambos en gebouwd in 1688. het klooster liegt verborgen in het Fidos bos en is van grote waarde dankzij de architectuur.

In het zuiden van Ikaria kun je naar de natuurlijke spa van Therma. Het water in de bron heeft een helende werking en is een trekpleister voor toeristen van over de hele wereld.

De oudste stad van Ikaria is Kambos. Hier startte men met aanleggen van wijngaarden en het maken van wijn. In Kampos kun je het archeologisch museum bezoeken.

+ Lees meer- Lees minder

Ikaria hoe te bereiken

Ikaria heeft een klein vliegveld. Het ligt helemaal in het noordoosten van het eiland bij Fanari, negen kilometer van de hoofdstad Agios Kirikos. Het is geen internationaal vliegveld en wordt alleen aangevlogen vanaf Athene. De meeste bezoekers komen met de veerboten van Piraeus, Samos of de Cycladen.

Ikaria stranden

Seychelles beach op IkariaDe mooiste en meeste stranden liggen aan de noordzijde van Ikaria. De meeste stranden zijn ook in de zomermaanden nog redelijk rustig en als je goed zoekt vind je wellicht nog een verlaten baaitje. Fraaie stranden van Ikaria zijn Faros, Evdilos, Messanychta, Giatiskaria, Armenitis en Nas.

Messakti en Livadi zijn de populairste stranden van Ikaria en de zandstranden liggen aan de noordzijde van het Griekse eiland. Deze stranden zijn goed georganiseerd met strandbedden, parasols, bars en life guards. In augustus wordt hier altijd fanatiek gesurfd vanwege de harde wind en de hoge golven.

Seychelles is een fraai kiezelstrand en populair gelegen bij Magganitis. Niet georganiseerd en het pad ernaartoe is niet aan te raden met slippers. Je kunt ook met de watertaxi naar het strand voor een paar uur. Meer over Seychelles beach

Nas beach is een mooi zandstrand bij het dorp Nas. Hier stroomt de Chalaris rivier in zee en het strand is niet georganiseerd. Op vijf minuten loopafstand vind je verschillende tavernes.

Ook mooi is Agios Georgios beach aan de oostkust van Ikaria dichtbij de archeologische bezienswaardigheid van Drakano. Het is een zandstrand en de zeebodem loopt geleidelijk af, maar het strand hier is niet georganiseerd.

Ikaria vakanties

Een vakantie naar Ikaria kun je zelf organiseren. Je vliegt op Mykonos of Samos en vaart met de veerboot naar het Egeïsche eiland. Andere mogelijkheid is om naar Athene te vliegen met een binnenlandse vlucht naar Ikaria door te vliegen. Dagelijks is er een vliegverbinding. Georganiseerd kun je een pakketreis boeken naar Ikaria in Nederland bij Ross Holidays. Deze reisorganisatie is aangesloten bij SGR en ANVR en organiseert vanuit Nederland dus pakketreizen naar het Griekse eiland Ikaria. Eventueel mogelijk als eilandhopreis met bijvoorbeeld buureiland Samos.