Pita gyros

Als je in Griekenland op vakantie bent geweest dan heb je vast weleens een pita gyros, ook wel pita giros genoemd, gegeten. Een Griekse snack, street food, die je vanaf een uur of twee ’s middags tot diep in de nacht na het uitgaan op heel veel plaatsen in Griekenland kunt kopen. Het eerste broodje giros werd in 1922 gemaakt en inmiddels is er zelfs een nationale giros dag op 31 augustus.

Maak zelf pita gyros de heerlijke snack uit Griekenland

Het broodje gyros is een soort wrap (pita) gevuld met varkensvlees of kip (gyros), tomaat, ui, tzatziki, kruiden en een paar frietjes (patat). De patat wordt vaak weggelaten uit het broodje en zo ook in ons recept. Wist je trouwens dat gyros “iets wat ronddraait” betekent?Hoe kun je thuis zo’n lekkere pita gyros maken? Met dit Griekse recept tover je zelf een heerlijke pita giros op tafel.

Tip: maak je eigen Griekse yoghurt dressing erbij voor over je pita gyros. Hiervoor heb je 8 eetlepels Griekse yoghurt, 4 eetlepels olijfolie, het sap van halve citroen en wat zout en versgemalen peper om de yoghurtdressing op smaak te maken.

Pita gyros wat heb je nodig

Het zal niet meevallen om een broodje gyros net zo te laten smaken als in Griekenland. Ten eerste heb je thuis waarschijnlijk niet de mogelijkheid om het vlees te laten ronddraaien op een speciale giros grill en een echte Griekse pita is een uitdaging om te kunnen kopen bij de plaatselijke supermarkt. Lukt dit niet dan zijn shoarmabroodjes een prima alternatief. Dit heb je nodig om zelf broodjes gyros te maken:

1 kilo varkensvlees of kip
125 gram boter, maar liever Griekse olijfolie
500 gram rode uien
5 vleestomaten
1 zak Griekse pita’s (10 stuks)

1 bosje peterselie
fijngehakt Grieks zeezout
oregano, karwijzaad en paprikapoeder

versgemalen zwarte peper

Pita gyros recept en bereiding

Pita Gyros Griekenland recept

Pita Gyros – Grieks recept

Voor de marinade gebruik je een paar eetlepels Griekse olijfolie. Doe hier de oregano, het zout, karwijzaad en paprikapoeder bij. Snijdt het varkensvlees of de kip in dunne reepjes en giet de marinade eroverheen. Laat het een paar uur intrekken in het vlees.

Bak het varkensvlees of de kip in een koekenpan. Snijdt de tomaten in plakjes en ook de rode uien. De pitabroodjes kun je verwarmen in de oven of heel even bakken in een andere koekenpan met wat olijfolie. Let op dat je ze pita’s omkeert en niet te heet bakt. Ze hoeven echt maar heel even in de pan.

Op de borden leg je de warme pita’s en schep hier het gebakken gyrosvlees op. De tomaten en uien leg je erop en tot slot doe je een beetje peterselie en wat oregano erover heen. Maak bij de pita gyros ook tzatziki.