Andros

Andros is het op één na grootste eiland van de Cycladen en Naxos is het grootste van deze archipel. De naam Andros komt volgens de mythologie van de kleinzoon van Apollo en het Griekse eiland heeft een oppervlakte van 373 km2 met 9.000 permanente inwoners.

Andros is het Cycladen-eiland met groene natuur en waterbronnen

Bij de eilanden van de Cycladen denk je aan grillige kustlijnen, donkerblauw zeewater en spierwitte huisjes. Op Andros vind je bovendien steile bergketens met beken en ravijnen, die begroeid zijn met olijf-, pijn- en fruitbomen. De fraaie Sarizabronnen, waarvan het water in heel Griekenland verkocht wordt, is een natuurlijk hoogtepunt. Valleien op het eiland lopen uit in prachtige zandstranden, zoals die van Nimborio, Paraporti, Batsi, Gavrio en Vitali. Petalos is de hoogste berg met een top van 1.003 meter boven de zeespiegel. Slechts een paar meter lager dan de berg Zas op Naxos. Dat is dan de hoogste berg van de Cycladen.

Andros is een vrij groot eiland. Om het zelf te verkennen is een huurauto of scooter een tip. De wegen zijn hier goed te noemen en het klimaat is aantrekkelijk. Andros is een echt wandeleiland en trekt dan ook in voornamelijk het voor- en naseizoen veel wandelliefhebbers aan. Gemiddeld is de temperatuur overdag 18 à 19 graden het hele jaar door met zachte winters en warme zomers. Dit milde klimaat wordt grotendeels bepaald door de ‘meltemi’ wind die hier ’s zomers vaak waait.

Speciale lekkernijen van het eiland zijn Kaltsounia, gevulde koekjes, Amygdalota, snoep met amandelen en Glyka Koetalioe, vruchten ingemaakt in dikke suikerstroop. Lekker om te proeven en leuk als souvenir voor thuis.

Andros interactieve kaart

Andros kaart

Andros vakantiebestemmingen

Andros Chora overzicht vakantie

Prachtig Andros (Chrora) bij schemering.

Andros – is de hoofdstad ook wel Chora genoemd en ligt in het zuidoosten van het eiland op een kaap tussen twee prachtige zandstranden in. Voor de punt van de kaap ligt een klein eilandje met ruïnes van een oude venetiaanse burcht, welke verbonden is met de kaap met een stenen boogbrug. Het is de tweede havenplaats van het eiland en kenmerkt zich door de typische spierwitte huisjes, zoals overal op de Cycladen.

Met smalle straatjes, twee schilderachtige pleinen en diverse mooie kerken is de stad zeker bezienswaardig. De bekendste kerken zijn die van Palatiani uit de 13e eeuw met een mooi gegraveerd houten koorhek, Panagia i Odigitria en Theoskepasti. Bovendien is er een archeologisch museum, museum voor moderne kunst en een scheepvaartmuseum. Het archeologisch museum is dagelijks geopend, behalve maandag, van 08.00 tot 14.00 uur en vind je aan de hoofdstraat van Chora. Vlakbij de Kambanisfontein is het museum voor moderne kunst gelegen, ook wel het Goulandris-museum genoemd, welke van juni tot en met september dagelijks geopend is van 10.00 tot 14.00 uur en van 18.00 tot 20.00 uur behalve op zondag en maandagmiddag. In de wintermaanden is het Goulandris-museum alleen op zaterdag, zondag en mandag van 10.00 tot 14.00 uur geopend. In het scheepvaartmuseum vind je fraaie scheepsmodellen en het beeld van “de vermiste zeeman”  en het ligt aan het einde van de hoofdstraat vlakbij zee. Het scheepvaartmuseum is dagelijks geopend van mei tot en met september. Op Andros wonen veel zeelieden en de scheepvaart heeft hier dan ook een rijke historie.

Het middelpunt van de stad, waar de lokale bevolking bij elkaar komt voor een praatje en een kop koffie, is bij de Kambanisfontein op het Takisplein. Meer over Andros-stad

Andros de Grias Pidima pilaar in zee

Andros de Grias Pidima pilaar in zee

Gavrio – is de belangrijkste haven van Andros in het noordwesten van het eiland. Hier is ook een prachtige oude burcht Ajos Terros en 4,5 kilometer verderop vind je het klooster Zoodochou Pigis,dat je zeker moet bezoeken. Het grootste toeristencentrum ligt ook vlakbij Gavrio, acht kilometer naar het zuiden en heet Batsi met een prachtige baai en een schitterend zandstrand. Als je eind september op vakantie bent in Gavrio proef dan de honing die net is gemaakt in de haven naast cafe Memory. Een potje of blikje honing is trouwens ook een leuke souvenir.

Batsi – is de belangrijkste badplaats van Andros. Het ligt op zes kilometer ten zuiden van de havenplaats Gavrio met in de directe omgeving de fraaie stranden van Agia Marina, Green Beach en Psili Amos. De vakantiebestemming in het noordwesten van Andros is vooral in de zomermaanden gezellig druk. Meer informatie over Batsi

Nog wat verder naar het zuiden ligt Paleopoli, de vroegere hoofdstad van het eiland. Hier zijn alleen nog wat brokstukken van de stadsmuur en de antieke haven over. Ten zuiden van de stad Zagora zijn de belangrijkste geometrische nederzettingen van heel Griekenland gevonden.

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Andros bezienswaardigheden

Andros kerkje met uitzicht

Fraaie kerk met uitzicht op Andros

Bij Melida staat de kerk van de aartsengel, Taxiarchi, uit de 11e eeuw en is zeer de moeite waard om te bezoeken tijdens je vakantie. Menitses is een dorpje in het groene hart van het eiland met enorme platanen op het dorpsplein. Fallika heeft het oudste klooster van Andros, het Panachrantos-klooster bovenop een een steile klif, en dateert uit de 10e eeuw. Je kunt het klooster dagelijks bezoeken van 08.00 tot 12.00 uur en van 17.00 tot 20.00 uur, maar de weg ernaartoe is een hele onderneming.

Apikia heeft de sarizabronnen en het water wordt in het dorp zelf gebottled en men zegt dat het zeer goed helpt bij nierklachten. Aan de baai van Korthi ligt een leuk vissersdorpje met een groot en fraai kiezelstrand, maar het mooiste baaitje is van Pidima tis Grias.

Het Agios Nikolaos klooster vlakbij Apikia en Stenies op een paar kilometer ten noorden van Chora is een bezienswaardigheid. Je kunt alleen dagelijks van 08.00 tot 14.00 uur en van 17.00 tot 20.00 uur de kerk bezichtigen en altijd genieten van de fraaie uitzichten die je hebt op het noorden van Andros en de zee.

Wat je niet mag missen tijdens je reis of vakantie op Andros. De top vijf bezienswaardigheden van Andros:

  1. Panachrantos klooster – mooi wit en oud klooster hoog in de bergen met prachtig uitzicht.
  2. Andros-stad – oude fort, de musea, smalle straatjes op de kaap.
  3. Achla beach – prachtig zandstrand op Andros.
  4. Vitali en Ghides – twee pittoreske baaitjes.
  5. Binnenlanden van Andros – het groene binnenland met waterbronnen bij Apikia.

Andros hoe te bereiken

Haventje Ormos Korthiou op Andros

Haventje Ormos Korthiou op Andros

Andros ligt 89 zeemijl van de havenstad Piraeus, 36 zeemijl van Rafina, 7 zeemijl van Evia en een zeemijl van Tinos. Het eiland heeft geen eigen vliegveld en is dus alleen per boot bereikbaar vanuit Pireaus en Rafina maar ook van de omringende eilanden als Mykonos, Syros en Tinos. Vanuit Rafina en Pireaus zijn er dagelijkse verbindingen. In de zomer varen er ook snellere draagvleugelboten op diverse trajecten. De belangrijkste havenplaats van Andros is Gavrio, in het noordwesten van het eiland, en hier komen dan ook alle veerboten aan.

De dichtstbijzijnde luchthavens zijn die van Mykonos en Athene op ongeveer drie uur vliegen vanuit Nederland. In de zomermaanden zijn er rechtstreekse vluchten vanuit Nederland en België naar Mykonos en op Athene zijn verschillende lijndiensten het hele jaar door.

Andros stranden

Het fraaie Achla beach op Andros

Het fraaie Achla beach op Andros

Andros heeft mooie zandstranden maar door het bergachtige landschap zijn ze niet allemaal even toegankelijk. De taxiboot Poseidon biedt uitkomst en vaart vanuit Batsi naar stranden als Psili Ammos, Golden Beach, Green Beach en Kalamaki. De boottocht op zich is al fraai en de kosten variëren veelal tussen de 10 en 20 euro per persoon voor een retourtje.

Achla is een fraai zandstrand in een komvormige baai iets ten noorden van Chora. Ook voor kinderen een fijn strand en het kerkje aan het strand is fraai en staat prachtig op je vakantiefoto. Het naburige strand van Grias Pidima is al zeker zo mooi. Vitali en Ghides in het noordoosten van Andros zijn de mooiste strandjes van het eiland.

Zorkos Bay is een andere mooie baai en strand en hier is de laatste jaren flink gebouwd met accommodaties voor toeristen. Een opkomende vakantiebestemming op Andros.

Andros vakanties

Andros vakantie in GriekenlandJe kunt het eiland Andros georganiseerd bezoeken met de specialistische reisorganisaties uit Nederland. Met Ross Holidays kun je Andros ontdekken of een reis combineren met het naburige eiland Tinos.

Ontdek Batsi als een kosmopolitische badplaats met fraai strand en genoeg faciliteiten voor de moderne toerist. Ook mogelijkheden om te gaan eilandhoppen in combinatie met Tinos of andere eilanden op de Cycladen.

Natuurlijk kun je ook zelf kiezen om je reis naar Andros te organiseren. Je kunt bijvoorbeeld vliegen op Athene en vanuit de haven van Rafina overvaren met de verbrodt naar het Griekse eiland.