Wandelen

  Wandelen in Griekenland kan bijna overal. Zeker in het voor- en naseizoen zijn de Griekse eilanden en het vasteland populaire wandelbestemmingen. In april en mei staat veel in bloei, is de natuur mooi groen en is het overdag nog niet te warm. In de zomermaanden juli en augustus is het raadzaam om de maximum temperatuur overdag goed in de gaten te houden op je wandelbestemming. Pas je wandeling aan de weersomstandigheden aan. Als het overdag te warm wordt bijvoorbeeld ga dan niet ver of vermijd een wandeling in de zon zonder schaduw. Zorg altijd voor voldoende drinkwater tijdens je wandeling en draag goed schoeisel. Flesjes water kun je bijna overal wel krijgen en zijn goedkoop. Niet elk pad in Griekenland is vlak en goed begaanbaar, waardoor stevige wandelschoen zijn aan te raden. Vergeet ook je mobiele telefoon niet, zodat je altijd bereikbaar bent mocht je bijvoorbeeld verdwalen op een wandelroute.

  Wandelgidsen en paden in Griekenland

  Wandelpad op Griekse eiland Kefalonia

  Door de natuur te voet op Kefalonia

  Na een winterperiode met veel neerslag kunnen wandelpaden moeilijk of zelfs niet begaanbaar zijn. Zorg ook een betrouwbare wandelgids en vraag lokaal of je een wandeling al wel of niet kunt maken. Van verschillende uitgeverijen zijn er (Nederlandstalige) wandelgidsen te verkrijgen van Griekse eilanden, streken op het vasteland en ook van steden, zoals Rethymnon en Chania op Kreta. Je hoeft dus niet persé de bergen of de natuur in, maar je kunt ook (meerdere) stadswandelingen in Griekenland maken.

  Lokaal zijn er op diverse bestemmingen in Griekenland ook wandelclubs en organisaties die voor toeristen wandeltochten organiseren. Zelfs een wandeling met privé-gids behoort tot de mogelijkheden tijdens je reis.

  Griekse wandelbestemmingen

  Wandelroute met bord in Griekenland

  Bewegwijzering van wandelpad Ionische eilanden

  Wat zijn de mooiste wandelbestemmingen in Griekenland? Hier zijn de meningen over verdeeld, maar Corfu, Samos, Andros, Kreta en Pilion staan in de top vijf van wandelbestemmingen. Maar goed, ook een wandeling naar de top van Mount Olympus (2.917 meter) of in de omgeving van de kloosters van Meteora behoren tot de mogelijkheden.

  Op de Peloponnesos kun je de Lousios kloof bewandelen en op Kreta zijn de Samaria en Imbros kloof geliefd om te voet doorheen te gaan. Als je echt een uitdaging zoekt ga je voor de Corfu Trail. Deze wandeltocht van het noorden naar het zuiden van het Ionische eiland heeft een lengte van maar liefst 220 kilometer. Een meerdaagse wandelroute met een zwaarte van twee op de schaal van vijf. Lees ons artikel over 5 wandelbestemmingen in Griekenland voor informatie en wandeltips.

  Wandeltochten door Griekenland

  Wandelen langs de kraterrand op Santorini

  Uitzicht vanaf de krater op Santorini

  Je kunt georganiseerd gaan wandelen met professionele wandelverenigingen in Griekenland. De regio rond Karpenisi in de regio Centraal Griekenland op het vasteland is een prachtige wandelomgeving met natuur, kloven en rivieren. Panta Vrechie, ook wel de kloof waar het altijd regent genoemd, ligt niet ver van Mount Kaliakouda vandaan bij de rivier Krikelopotamos. Na een tocht met een 4X4 kom je hier aan en maak je een wandeling van een uur.

  Op Santorini is een wandeling van Fira naar Oia langs de kraterwand een fraaie en populaire wandeltocht. Het eiland Kythira, de geboorteplaats van godin Afrodite, is ook een wandelparadijs en is prima te combineren met een wandelvakantie op de Peloponnesos. Op Kreta is een wandeling in het zuiden van het eiland vanaf Loutro naar Glyka Nera beach of verder door naar Chora Sfakion een tip. In Epirus op het vasteland kun je prachtige wandelingen maken door de Vikos kloof, de diepste kloof ter wereld, en in de omgeving van de Zagoria dorpen. Ook het Europese netwerk E4 is in Griekenland te vinden op Kreta en het vasteland.

  Tzoumerka is een prachtig wandelgebied in het district Epirus op het vasteland van Griekenland. Hier vind je geen massatoerisme, maar een rijke natuur met talloze wandelpaden in nog ruige gebieden. Zelfs in de zomermaanden stroomt er genoeg water door de rivieren en klettert het water hoog vanaf de rotsen. Een populaire wandelroute van een uur in Tzoumerka loopt bijvoorbeeld van het traditionele dorp Kalarites naar Syrrako. Je wandelt via de Chrousia kloof en een traditionele watermolen naar de andere zijde van de vallei. Ondanks de afstand van slechts twee kilometer kunnen beide dorpen elkaar niet zien. Een andere korte, maar fraaie wandeling in Tzoumerka kun je maken vanaf de berghut van Melissourgi naar de hoogste waterval van Griekenland: Kefalovriso. Na 45 minuten sta je onder deze waterval van meer dan 350 meter hoogte. Natuurlijk zijn er ook langere wandelingen te maken hier in het national park. Tzoumerka is een tip als wandelbestemming in Griekenland met een fly-drive vanaf Thessaloniki of Preveza.

  Zagoria, Zagori of Zagorochoria genoemd bij de Grieken, is een ander fraai wandelgebied op het vasteland van Griekenland. Het ligt in het groene Pindos-gebergte ten noorden van de stad Ioannina. Zagoria heeft een oppervlakte van meer dan 1.000 km2 en je vindt hier o.a. 46 traditionele bergdorpen en talloze stenen boogbruggen. Lees het artikel over zeven dorpen in Zagoria waar je kunt verblijven en waarvandaan verschillende wandelroutes starten. Het is toegankelijker dan Tzoumerka en heeft aanzienlijk meer dorpen met faciliteiten. Je kunt wandelen in Zagoria bijvoorbeeld prima combineren met een kort verblijf in de stad Ioannina. En hier kun je ook te voet de promenade langs het meer van Ioannina ontdekken.