Wandelen

  Wandelen in Griekenland kan bijna overal. Zeker in het voor- en naseizoen zijn de Griekse eilanden en het vasteland populaire wandelbestemmingen. In april en mei staat veel in bloei, is de natuur mooi groen en is het overdag nog niet te warm. In de zomermaanden juli en augustus is het raadzaam om de maximum temperatuur overdag goed in de gaten te houden op je wandelbestemming. Pas je wandeling aan de weersomstandigheden aan als het overdag te warm wordt bijvoorbeeld. Zorg altijd voor voldoende drinkwater tijdens je wandeling en draag goed schoeisel. Niet elk pad in Griekenland is vlak en goed begaanbaar.

  Wandelgids en wandelpaden in Griekenland

  Wandelen GriekenlandNa een winterperiode met veel neerslag kunnen wandelpaden moeilijk of zelfs niet begaanbaar zijn. Neem ook een betrouwbare wandelgids mee en vraag lokaal of je een wandeling wel of niet kunt maken. Van verschillende uitgeverijen zijn er (Nederlandstalige) wandelgidsen te verkrijgen van Griekse eilanden, streken op het vasteland en ook van steden, zoals Rethymnon en Chania op Kreta. Je hoeft dus niet persé de bergen of de natuur in, maar je kunt ook (meerdere) stadswandelingen maken.

  Lokaal zijn er op verschillende plaatsen in Griekenland ook wandelclubs en organisaties die voor toeristen wandeltochten organiseren. Zelfs een wandeling met privé-gids behoort tot de mogelijkheden tijdens je reis.

  Wandelbestemmingen in Griekenland

  Wandelen GriekenlandWat zijn de mooiste wandelbestemmingen in Griekenland? Hier zijn de meningen over verdeeld, maar Corfu, Samos, Andros, Kreta en Pilion staan in de top vijf van wandelbestemmingen. Maar goed, ook een wandeling naar de top van Mount Olympus (2.917 meter) of in de omgeving van de kloosters van Meteora behoren tot de mogelijkheden.

  Op de Peloponnesos kun je de Lousios kloof bewandelen en op Kreta zijn de Samaria en Imbros kloof geliefd om te voet doorheen te gaan. Als je echt een uitdaging zoekt ga je voor de Corfu Trail. Deze wandeltocht van het noorden naar het zuiden van het Ionische eiland heeft een lengte van maar liefst 220 kilometer. Een meerdaagse wandelroute met een zwaarte van twee op de schaal van vijf.

  Wandeltochten en gebieden Griekenland

  Wandelen Griekenland SantoriniJe kunt georganiseerd gaan wandelen met professionele wandelverenigingen in Griekenland. De regio rond Karpenisi in de regio Centraal Griekenland op het vasteland is een prachtige wandelomgeving met natuur, kloven en rivieren. Panta Vrechie, ook wel de kloof waar het altijd regent genoemd, ligt niet ver van Mount Kaliakouda vandaan bij de rivier Krikelopotamos. Na een tocht met een 4X4 kom je hier aan en maak je een wandeling van een uur.

  Op Santorini is een wandeling van Fira naar Oia langs de kraterwand een fraaie en populaire wandeltocht. Het eiland Kythira, de geboorteplaats van godin Afrodite, is ook een wandelparadijs en is prima te combineren met een wandelvakantie op de Peloponnesos. Op Kreta is een wandeling in het zuiden van het eiland vanaf Loutro naar Glyka Nera beach of verder door naar Chora Sfakion een tip. In Epirus op het vasteland kun je prachtige wandelingen maken door de Vikos kloof, de diepste kloof ter wereld, en in de omgeving van de Zagoria dorpen. Ook het Europese netwerk E4 is in Griekenland te vinden op Kreta en het vasteland.

  Wat zijn jouw tips voor Wandelen?