Alonissos

Alonissos is een klein eiland, die bij de eilandengroep Sporaden behoort. Van deze eilandengroep is Evia duidelijk de grootste, daarna volgen Skyros en Skopelos, Alonissos volgt als vierde in grootte en Skiathos is het kleinste, maar meest toeristische vakantie-eiland van deze archipel. De hoofdstad is Alonissos-stad, door de plaatselijke bevolking ook wel Chorio of Liadromia genoemd. Dit fraaie oude stadje is gebouwd op een heuvel en het massatoerisme is hier nog niet geland.

Ook Alonissos heeft een zware aardbeving (1965) te verduren gehad, waardoor veel van de traditionele bouwwerken verwoest zijn. Het uitzicht vanaf het oude gedeelte van het hoofdstadje is adembenemend en het dorp is dan ook tot monument verklaard.

Alonissos heeft een uniek maritiem park met zeldzame Monniksrobben

Verder is het leuk om met een bootje één van de kleinere nabij gelegen eilanden te bezoeken. Zoals bijvoorbeeld Gioura, Kyra Panagia en Xiro. Ook deze eilandjes zijn veelal bewoond en je zult daar voornamelijk de traditionele Griek treffen. Alonissos is één van de beste duikbestemmingen van Griekenland en ook birdwatchen behoort tot de mogelijkheden tijdens je vakantie. Het is dan ook de eco-vakantiebestemming van Griekenland.

Bij Alonissos vind je het beschermde “Marine Park” en je kunt excursies boeken om het natuurpark in de Egeïsche zee te ontdekken en bekijken. Cruises kunnen worden gemaakt naar het eiland Psathoura en het klooster van Kyra-Panagia. Zeer bijzonder zijn de Monachus-Monachus zeehonden (Monniksrobben) die hier en op de kleine buureilanden leven. Een bedreigde diersoort en gelukkig zijn de wateren rondom het Sporaden-eiland als beschermd natuurgebied uitgeroepen. De onderwaterwereld is hier prachtig en populair bij duikers. Je kunt duiken in de baai van Steni Vala of georganiseerd met instructeurs in het maritieme park.

Bij de eilandengroep Erimonisa kun je zeldzame vogelsoorten spotten. De valkensoort “Mavropetritis” en de nog zeldzamere arend “Spitzaetos” komen hier voor. Dolfijnen die je in de wateren rondom de eilanden kunt zien zijn de gestreepte dolfijn en de tuimelaar.

foto album Alonissos

+ Lees meer- Lees minder

Alonissos interactieve kaart

Alonissos kaart

Alonissos vakantiebestemmingen

Alonissos oude stad

Alonissos vakantie – uitzicht oude stad

De populaire en drukkere vakantiebestemmingen op Alonissos zijn Patitiri en Votsi. Beide badplaatsen liggen naast elkaar in het zuidoosten van het eiland. Patitiri is met de haven ook de plaats waar de toeristen het eiland bereiken.

Palia Alonissos – of ook wel oud Alonissos, Hora, Palio Horio of Liadromia. Allemaal namen die de lokale bevolking gebruikt voor oude hoofdstad van het eiland. De ruïnes van een 15e eeuws Venetiaans kasteel (Castro), de oude school en de dorpskerkjes zijn zeker bezienswaardig. Bezoek de kerk van Agios Georgios in het Castro en loop door naar de ontspanningstunnel Lisva vlakbij de Paraport ingang van het Castro. Een mooie plek voor een foto van het spectaculaire uitzicht maak je halverwege het pad als je van de kerk naar de tunnel loopt. Meer over Oud Alonissos

Steni Vala – is een pittoresk vissersdorpje in het oosten van Alonissos. Het was eens een schuiloord voor zeerovers, maar is tegenwoordig de lokatie op Alonissos om vis te eten in een van de vele visrestaurants. In het haventje liggen naast de nodige vissersboten ook veel zeilboten. Meer over Steni Vala

Patitiri – de hoofdstad van het eiland Alonissos, met een prachtig uitzicht en de haven van het eiland. Hier komen en gaan de veerboten naar de andere Griekse eilanden en het vasteland. In Patitiri vind je ook het ziekenhuis van Alonissos en andere diensten. Meer over Patitiri

Votsi – mooiste baai van Alonissos met pijnboombos en smaragdgroene zee. Votsi is vrijwel aaneengesloten met Patitiri en een veel gekozen vakantiebestemming en uitvalsbasis om het Griekse eiland te ontdekken. Meer over Votsi

+ Lees meer- Lees minder

Meer Griekenland aanbiedingen


Alonissos tips

Alonissos uitzicht op stadje en de zee

Alonissos uitzicht op stadje en de zee

Gioura – het eiland Gioura ten noord-oosten van Alonissos met zijn eigen soort wilde geiten. Deze geitensoort komt niet veel op andere plaatsen voor en is vergelijkbaar met de kri-kri op Kreta. Op Gioura vind je ook de mooie Cyclopengrot met diverse stalaktieten en stalagmieten.

Psathoura – rondom dit eiland en de andere kleine eilandjes in de buurt leeft de Monachus Monachus de robbensoort van de Middellandse Zee. Boek een excursie vanaf Alonissos naar Psathoura en andere eilanden en bekijk deze zeldzame robbensoort in de diverse zeegrotten.

Oud Alonissos – het oude Alonissos vind je aan de zuidwest zijde van het eiland op een hoogte van 200 meter. Oud Alonissos was de hoofdstad van het eiland tot de aardbeving in 1965. Door de schade van de aardbeving moesten inwoners twee jaar in tenten wonen en trokken vele weg naar de nieuwe hoofdstad. Tegenwoordig woont hier een mix van verschillende culturen.

Bezienswaardigheden zijn hier de Castro, de oude school en de diverse dorpskerken en bekijk de Byzantijnse muur aan de rand van de Liadromia. De uitzichten vanaf de pleintjes zijn vaak adembenemend en niet vergelijkbaar. In juli vindt hier het culturele evenement plaats volgens traditionele methodes en jaarlijks op 15 augustus is er een traditionele Alonissos bruiloft die wordt afgesloten met een groot feest met traditionele Griekse muziek.

Alonissos bezienswaardigheden

Patitiri op Alonissos Griekenland

Alonissos Patitiri – uitzicht op de baai

Alonissos heeft fraaie kerkjes en kapelletjes die zich lenen voor vakantiefoto’s. Panagia Sto Vouno dateert uit de 17e eeuw en in de kerk kun je een icoon van de Hemelvaart van de Heilige Maagd bezichtigen en een afbeelding van de Almachtige. Het kerkje is wit en heeft plaveistenen daken. Agios Onoufrios is een klein fraai kerkje. Het rode dak en de blauwe deur steken mooi af tegen de witgekalkte muren en het betonnen pleintje eromheen. Aghii Anargyri is een klooster in het noordwesten van Alonissos op een berghelling met een fraai vergezicht. Kyra Panagia in het zuidoosten van het Griekse eiland dateert uit het jaar 1100. In 1992 zijn de meeste gebouwen van het klooster gerestaureerd.

Wat je niet mag missen tijdens je vakantie op Alonissos. De vijf bezienswaardigheden van Alonissos:

  1. Oud Alonissos – de oude hoofdstad van het eiland met pittoreske huisjes en mooie uitzichten.
  2. Agios Dimitrios – een van de mooiste zandstranden van Alonissos op een landtong.
  3. Steni Vali – traditioneel vissersdorp.
  4. Kokkinokastro – mooi kiezelstrand met rode rotsachtige omgeving.
  5. Marinepark – prachtig om te duiken en of excursie naar Psathoura met de robben.

Alonissos hoe te bereiken

Alonissos uitzicht op baai tijdens vakantie

Alonissos vakantie – uitzicht op natuur en baai

Alonissos heeft geen eigen luchthaven. Je kunt vliegen naar Volos en per veerboot verder naar Alonissos, vliegen naar het naburige eiland Skiathos en van daaruit verder per veerboot of vliegen naar Athene en met een huurauto naar Volos of Agios Konstantinos en van daaruit overvaren naar Patitiri op Alonissos.

Vanuit de haven van Patitiri vertrekken ferry’s naar Kimi, Halkida, Pireaus, Agios Konstantinos, Volos, Agios Ioannis, Thessaloniki, Moudania, Marmaras en de Griekse eilanden Skiathos en Skopelos.

Alonissos stranden

Alonissos het strand van Agios Dimitrios in Griekenland

Alonissos het fraaie zandstrand van Agios Dimitrios.

Twee van de mooiste stranden van het eiland zijn Agios Dimitrios en Chrysi Milia, andere stranden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken zijn Kokkinokastro, een mooi zandstrand met roodbruin zand en hoge kliffen op de achtergrond, Tzortzis Gialos en Leftos Gyalos.

Agios Dimitrios loopt prachtig door in de bocht en is net zoals de andere stranden met turquoise zeewater, nog niet toeristisch en leent zich uitstekend om te ontspannen tijdens je vakantie. Meer over Agios Dimitrios

Leftos Gyalos ligt fraai in een groene naai met olijfbomen tot bijna op het strand. In de tavernes aan het strand en tussen de olijfbomen staat veel verse vis op het menu en is het genieten van een rustige zomermiddag met een schitterend uitzicht op zee. Zoek je rust dan is het strand van Katerina Valla een goede keuze.

Marpounta heeft aan de westkant een rotsachtig strand met uitzicht op Skopelos en Agios Georgios en in het zuiden een mooi kiezelstrand. Zelfs bij een langer verblijf dan een maand kun je elke dag een nieuw strand ontdekken en bezoeken op Alonissos.

Chryssi Milia beach op Alonissos

Alonissos – uitzicht op Chryssi Milia beach

Chryssi Milia – mooiste zandstrand van het eiland en per boot te bereiken vanuit de haven van Patitiri. Met de auto is ongeveer vier kilometer rijden vanuit de hoofdstad. Het strand loopt zeer geleidelijk af en is geliefd bij families met kinderen. Tzortzi Gyalo is een ander kindvriendelijk strand op Alonissos met fijn zand en een langzaam aflopende zee.

Alonissos heeft geen Blue Flag Beaches maar wel talloze fraaie en schone baaitjes en stranden. Het Griekse eiland heeft een Gold Award ontvangen van de EUCC (Europese Coastal & Marine Union) voor het QualityCoast programma voor haar schone stranden en kustgebieden in de categorieen milieu en natuur. EUCC wil een rijke en gezonde kust en zee realiseren voor zowel mens als natuur.

+ Lees meer- Lees minder

Alonissos accommodaties

Alonissos hotels en appartementenAlonissos heeft twee campings: Patitiri Camping Rocks en Steni Vali Camping Steni Vali. Grieken zelf en toeristen uit oost Europese landen maken het meest gebruik van deze kampeerplaatsen. In de zomermaanden zijn eilandhoppers gasten op de campings voor korte verblijven van een aantal dagen. De voorzieningen zijn redelijk tot goed op de campings.

De meeste hotels en appartementen zijn te vinden de kustplaats Patitiri. Ook in Votsi en Palia Alonissos zijn kleinschalige verblijven gelegen voor een verblijf van één of meerdere nachten op het Sporaden-eiland. Ook langs de zuidkust verder naar het oosten vind je rustig gelegen accommodaties. In het zuidwesten liggen twee grotere en luxe hotels.

Alonissos lokale gerechten

Votsi op Alonissos

Alonissos Griekenland – baai van Votsi

In de zee rond Alonissos leven meer dan 3.000 vissoorten en dus niet vreemd dat vis veel voorkomt op de menukaart van de lokale tavernes. Gefrituurde inktvisringen, geroosterde zwaardvis aan stokjes met uitjes en paprika, gegrilde met feta gevulde inktvis, tonijn met aardappels uit de oven en de heerlijke vissoep zijn gerechten van het Griekse eiland. De vissoep is een maaltijdsoep en gemaakt van oranje schorpioenvis of rode poon met groenten en verse kruiden.

Op zon- en feestdagen eet men op Alonissos een kruidige stoofschotel van kip met rode wijn. Pikante worstjes met paprika, tomaten en kruiden is een ander populair vleesgerecht op het eiland.

Op Alonissos kun je tijdens je vakantie kennis maken met traditioneel gebak. Rozeta en Finiki zijn lekkernijen die specifiek van het Griekse eiland afkomen. De vorm van de gebakjes is bijzonder met zes ronde punten. Soutsouki is een ander traditioneel banket van Alonissos met noten en most aan een draadje.

Alonissos restaurants

Alonissos vakantie restaurant in de oude stad

Alonissos – restaurant in oude stad

Alonissos is een klein eiland maar heeft toch een paar goede restaurants. Een restaurant aan het strand in Megalo Mourtia genaamd Meltemi is een aanrader. Zij maken hier een heerlijke kruidige stoofschotel met kip en Imam Bayildi. Imam Bayildi is een gerecht van aubergines met gestoofde tomaten en is een vegetarisch gerecht; één van de bekendste van Griekenland.

Een ander goed traditioneel restaurant ligt aan het strand van Lefto Yialo genaamd het olijfbosje. Proef hier de heerlijke gegrilde met feta gevulde inktvis en octopus met pasta uit de oven.

Alonissos vakanties

Alonissos oude stad in het centrum

Alonissos oude stad – taverne in het centrum

Alonissos kun je als vakantiebestemming prima combineren met de eilanden Skopelos en Skiathos. Je kunt een reis boeken met eilandhoppen op de Sporaden. Zo kun je tijdens één vakantie meerdere eilanden met elkaar combineren.

Ross Holidays biedt pakketreizen aan naar het eiland Alonissos. Rustig gelegen accommodaties, waar je echt de sfeer van het eiland proeft. Een combinatie met het eiland Skopelos is ook mogelijk voor een vakantie.

TUI biedt vakanties aan naar de bestemming Patitiri op Alonissos. Je kunt ook kiezen om een vakantie naar Alonissos te combineren met Skiathos en/of Skopelos en gaan eilandhoppen.

Het hele jaar door worden er vakantie aanbiedingen naar Alonissos aangeboden. Zo kun je voordelig in de maanden mei en juni naar het Griekse eiland op vakantie, maar ook zijn er volop mogelijkheden voor september en oktober om te relaxen.