Chalki

Chalki is een Grieks eiland ten westen van Rhodos. Het totale oppervlakte is met 28 km2 vrij klein en het heeft geen eigen vliegveld. Het zuiden, en dan met name het zuidoosten, van het eiland is bewoond. Hier ligt het hoofdstadje Halki, of ook wel Emporio of Nimborio genaamd, beschermd tegen de noordelijke Egeïsche wind. De architectuur van de gebouwen en kleurstelling met pasteltinten komt overeen met neoklassieke herenhuizen op de eilanden Symi en Kastellorizo en herbergen de Romeinse invloeden.

Chalki is een kleurrijk klein en gezellig Grieks eiland

Door het kleine oppervlakte van Chalki en het dorre en bergachtige noorden van het eiland zijn er nauwelijks wegen en biedt de benenwagen uitkomst. Te voet kun je over wandelpaden je gemakkelijk verplaatsen over het Griekse eiland. Wandel naar de Agia Kiriaki kapel voor een mooi uitzicht op zee of naar de ruïnes van een ridderkasteel uit de Middeleeuwen bovenop de Agios Nikolaos heuvel, op drie kilometer ten westen van het kustplaatsje Emborio. Verder door wandelen kan ook naar het afgelegen maar fraaie Agios Ioannis Alargas klooster.

Pontamos beach ChalkiBezienswaardig in Nimborio is de Agios Nikolaos kerk met imposante en de opvallende stenen klokkentoren. Op een heuvel pronken drie overblijfselen van windmolens op de achtergrond boven de oranje pannendaken van de neoklassieke gebouwen uit. Op 29 augustus zijn er festiviteiten bij het Agios Ioannis klooster.

Stranden zijn er op Chalki voornamelijk te vinden langs de zuidkust. In het oosten vind je het georganiseerde Kania beach met gelijknamige taverne aan het strand. Alternatief met eveneens een taverne is Pondamos beach op vijf honderd meter ten westen van het hoofdstadje. Kleiner en ook georganiseerd is Ftenagia beach. Met een boot kun je nog naar het afgelegen Trachia beach.

Chalki is alleen bereikbaar met de veerboot. Vanuit Rhodos-stad vertrekken, zeker in het hoogseizoen, vijf overtochten per week en vanuit het haventje van Skala Kamiros vertrekken twee keer per dag veerboten van Alko Ferries naar Chalki. Hiervandaan is de overtocht slechts 30 minuten. Ook vanuit Piraeus vertrekken ferries naar Chalki. De hoogste bergtop reikt tot 593 meter boven de zeespiegel uit.

foto album Chalki

Chalki tips

Chalki zee snorkelen en duikenJe kunt op Chalki een dagtochtje boeken naar het onbewoonde eiland Alimnia. Er zijn enkele kiezelstranden op het eilandje en je kijkt uit op de westkust van Rhodos. Op Chalki vind je meerdere duikscholen en rondom het eiland zijn diverse duikspots. Bijvoorbeeld een scheepswrak bij Alimnia. Snorkelen kan overigens ook prima langs de rotsachtige kust en bij de stranden.

Maak een wandeling door de smalle steegjes van Nimborio. Neem je camera mee en je vindt vast mooie spots voor een vakantiefoto. De huizen hebben twee of drie verdiepingen hier en vrijwel allemaal een puntvormig dak van oranje pannen.

Chalki is een wandeleiland. Ondanks dat het een klein oppervlakte heeft zijn er genoeg verschillende wandelingen te maken. Je kunt een vakantie prima combineren met Rhodos. Vanuit Rhodos-stad zijn er minimaal vijf afvaarten per week. De bootreis duurt voor de fast ferry een uur en een kwartier en de grote veerboot doet er twee uur en vijftig minuten over.

Meer Griekenland aanbiedingen