Chalki

  Chalki is een Grieks eiland ten westen van Rhodos. Het totale oppervlakte is met 28 km2 vrij klein en het heeft geen eigen vliegveld. Het zuiden, en dan met name het zuidoosten, van het eiland is bewoond. Hier ligt het hoofdstadje Halki, of ook wel Emporio of Niborio genaamd, beschermd tegen de noordelijke Egeïsche wind. De architectuur van de gebouwen en kleurstelling met pasteltinten komt overeen met neoklassieke herenhuizen op de eilanden Symi en Kastellorizo en herbergen de Romeinse invloeden.

  Chalki is een kleurrijk klein en gezellig Grieks eiland

  Door het kleine oppervlakte van Chalki en het dorre en bergachtige noorden van het eiland zijn er nauwelijks wegen en biedt de benenwagen uitkomst. Te voet kun je over wandelpaden je gemakkelijk verplaatsen over het Griekse eiland. Wandel naar de Agia Kiriaki kapel voor een mooi uitzicht op zee of naar de ruïnes van een ridderkasteel uit de Middeleeuwen bovenop de Agios Nikolaos heuvel, op drie kilometer ten westen van het kustplaatsje Emborio. Verder door wandelen kan ook naar het afgelegen maar fraaie Agios Ioannis Alargas klooster.

  Bezienswaardig in Niborio is de Agios Nikolaos kerk met imposante en opvallende stenen klokkentoren. Op een heuvel pronken drie overblijfselen van windmolens op de achtergrond boven de oranje pannendaken van de neoklassieke gebouwen uit.

  Stranden zijn er op Chalki voornamelijk te vinden langs de zuidkust. In het oosten vind je het georganiseerde Kania beach met gelijknamige taverne aan het strand. Alternatief met eveneens een taverne is Pondamos beach op vijf honderd meter ten westen van het hoofdstadje. Kleiner en ook georganiseerd is Ftenagia beach. Met een boot kun je nog naar het afgelegen Trachia beach.

  Chalki is alleen bereikbaar met de veerboot. Vanuit Rhodos-stad vertrekken, zeker in het hoogseizoen, meerdere diensten per week voor een (georganiseerde) dagtocht. Ook vanuit Piraeus vertrekken ferries naar Chalki. De hoogste bergtop reikt tot 593 meter boven de zeespiegel uit.

  Wat zijn jouw tips voor Chalki?