Kythira

Kythira is de geboorteplaats van de godin van de liefde Aphrodite en heeft een oppervlakte van 278 km2. Het Griekse eiland spreekt rustzoekers, natuurliefhebbers en wandelaars aan en heeft als hoogste punt de berg Mermingaris van 506 meter. De moderne bijnaam voor Kythira is ‘kangoeroe-eiland’. Dit dankt het aan de emigratie van behoorlijk wat bewoners naar Australië een tijdje geleden. Sindsdien zijn er hechte banden met dit continent. Hoofdstad van Kythira is Chora en ligt aan de zuidwestkant van het eiland. Het Ionische eiland is veelal nog ongerept en wordt in de zomermaanden voornamelijk bezocht door Grieken zelf.

Kythira het kangoeroe-eiland en van godin Aphrodite

Het noorden van het eiland is vrij bergachtig met veel bomen en lijkt op de zuidkust van de Peloponessos. De hoofdstad Chora ligt tegen een heuvel aangebouwd met daarop een fraai fort ook wel kastro genaamd. Het is een stadje gebouwd volgens lokale architectuur met wel 40 kerken; ook wel Mesa Vourgo genaamd. Binnen de muren van het kasteel vind je de Panagia kathedraal, de Agios Pandeleimonkerk met mooie muurschilderingen en de Agia Triada kerk. In het archeologisch museum, geopend van dinsdag tot en met zondag, zijn de belangrijke vondsten van het eiland te zien. Pronkstuk is de marmeren leeuw die voorheen boven de poort van het kasteel hing.

De mooiste zonsondergang tijdens je vakantie kun je zien vanaf het Kato Hora fort in Mylopotamos en vanaf het klooster van Agia Elesa aan de westkust. Kythira is groen en heeft een mooie natuur met kloven bij Mylopotamos en de Neraïda (Fonissa) waterval, de watermolens van Karavas en de bronnen van Mitata en Viaradika. Kenmerkend voor het eiland zijn de Semprevives, de gele bloemen die groeien en bloeien op de hellingen.

Op twee kilometer ten oosten van Chora ligt de havenplaats Kapsali met een aardig en populair strand. Opgravingen zijn te zien bij Palaiochora. Op de top van de steile rots zijn de kerken Ag. Varvara en Moni Ag. Theodorou het meest opvallend. Vakantiebestemmingen op het eiland zijn Agia Pelagia, Kapsali en Diakofti. Het eiland heeft bijna 350 kerken.

Ook voor een dagje zon, zee en strand tijdens je vakantie op Kythira heb je genoeg mogelijkheden. Het grootste strand Palaiopoli vind je in het zuiden bij het pittoreske plaatsje Avlemonas. Kaladi ligt hier vlakbij en is het populairste zandstrand van het eiland. De vakantiebestemmingen Kapsali, Diakofti en Agia Pelagia hebben ook alle drie aantrekkelijke stranden met de nodige faciliteiten. Echt bijzonder zijn Kalami beach bij Mylopotamos, de afgelegen Green lake en Melidoni beach.

foto album Kythira

+ Lees meer- Lees minder

Kythira interactieve kaart

Kythira kaart

Kythira tips

Kythira uitzicht op Diakofti

Uitzicht op het plaatsje Diakofti

Agios Ioannis Theologos – is een mooie witte kapel gebouwd in 1592 op een steile helling en wordt Agios Ioannis Gremon genoemd naar een evangelist Johannes. Hij zou hier een aantal jaren hebben gewoond en is toen doorgereisd naar het Griekse eiland Patmos.

Kandouni brug – is een mooie stenen brug met 13 bogen die Livadi met Kandouni verbindt. De boogbrug is gebouwd door de Engelsen in 1826.

Mytidiotissa klooster – is een groot klooster nabij de zee met een mooi uitzicht aan de westkust. In de kerk staan nog vele beelden en overblijfselen uit de 17e en 18e eeuw. De meest waardevolle is het icoon van de maagd Maria. Op 15 augustus en op 24 september zijn hier feestdagen ter ere van de maagd Maria. Rondom de kerk is een goed aangelegde tuin.

De waterval van Fonissa bij het dorpje Mylopotamos. Ook bezienswaardig is hier het dorpsplein en de oude watermolens.

Bronnen van Karavas – is een mooie natuurlijke omgeving met veel bomen en kraakhelder water. Er zijn meerdere bronnen maar die van Amir Ali is de meest indrukwekkendste.

Kythira heeft prachtige wandelroutes en niet voor niets staat het eiland wereldwijd bekend bij enthousiaste wandelaars. Zeker is het voorjaar is een wandeling op Kythira een tip on te doen tijdens je vakantie.

Meer Griekenland aanbiedingen


Kythira bezienswaardigheden

Kythira watervan van Fonissa Neriada

Fraaie Fonissa Neraida waterval

Kythira is een eiland met een rijke flora en fauna. Mylopotamos, redelijk centraal gelegen aan de westkust op een kilometer van de Fanokopeios baai, heeft een prachtige omgeving. Het dorpsplein van Mylopotamos is mooi en gezellig, maar vergeet niet in de omgeving de Fonissa waterval, het ravijn met de watermolens van Neraida, het Venetiaanse kasteel in Kato Hora met de wakende stenen leeuw bij de poort en de druipsteengrotten van Agia Sophia te bezichtigen.

In Livadi, de commerciële hoofdstad van het eiland, is de lange en fraaie stenen boogbrug uit de Engelse bezetting bezienswaardig. In Kato Livadi is een bezoek aan het museum van Byzantijnse archeologische handwerken een aanrader. Kaspsali, het entertainment centrum van het eiland, ligt fraai tussen twee komvormige baaien in.

Wat je niet mag missen tijdens je verblijf of vakantie op Kythira. Dit is onze top 10 bezienswaardigheden van Kythira:

  1. Mesa Vourgo – de hoofdstad met de vele kerkjes en het archeologisch museum.
  2. Amir Ali – natuurlijke waterbronnen op Kythira.
  3. Mylopotamos – het dorp, de Fonissa waterval en de oude watermolens.
  4. Livadi – de Kandouni stenen boogbrug.
  5. Mytidiotissa klooster – fraai uitzicht mooie beelden en icoon van Maria.
  6. Chora – wandeling door het oude hoofdstadje.
  7. Avlemonas – fraai kustplaatsje met tropisch aanzicht. 
  8. Markt in Potamos – elke zondagochtend.
  9. Kaladi beach – uitzicht op de baai en het strand.
  10. Diakofti – strand en het scheepswrak.

Kythira hoe te bereiken

Kythira vakantie in Chora

Blauwe deur in Chora

Kythira ligt op grote afstand van de andere Ionische Eilanden maar op slechts 10 zeemijl van de zuidoostelijke punt van de Peloponessos. Kythira heeft een eigen vliegveld in het midden van het eiland. Van 2003 tot en met 2019 vloog Transavia in de zomermaanden met een charter op het eiland in combinatie met Kalamata. Tegenwoordig moet je eerst naar hoofdstad Athene vliegen. Vanuit Tsjechië is er in de zomer nog wel een vliegverbinding.

De luchthaven Kithira Airport heeft één landingsbaan en wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode KIT. Dagelijks zijn er vliegverbindingen met Athene. Vanuit de havens van Agia Pelagia en Kapsali kun je overvaren naar het vasteland en vele andere eilanden. Tussen Agia Pelagia en Kapsali rijdt een bus. Kythira is het beste met een huurauto te verkennen. Te voet is ook een prima optie door de vele wandelpaden.

Kythira stranden

Kythira vakantie Avlemonas

Avlemonas doet tropisch aan

Kythira kenmerkt zich door fraaie combinaties van rotspartijen en kiezelstrandjes. Daarbij rode en witte zandstranden en voor de zonaanbidder genoeg te ontdekken. In het noorden vind je mooie ruige stranden bij Agios Nikolas, Fourni, Lorenzou, Likodimou, Lagada, Piatsa en Kaladi.

In het zuiden van Kythira kom je het strand van Firi Ammos tegen en gewaardeerd met een internationale Golden Starfish award.Ga ook eens naar de onontdekte strandjes zoals Halkos, Melidoni en Sparagario. Ook lekker voor een frisse duik zijn Palaiopolis beach of Melidoni beach.

De vakantiebestemmingen Agia Pelagia, Diakofti en Kapsali hebben allemaal goede stranden. Ze zijn gedeeltelijk georganiseerd met ligbedden, parasols en tavernes. Afgelegen ligt de Green Lake. Hier kun je naartoe wandelen, maar er is geen wandelpad en de rotsen zijn scherp. Je kunt echter met een glass bottom boot een excursie hierheen maken.

Kythira souvenirs

Kythira souvenirs in Chora

Typische souvenir van Kythira

Lokale producten van Kythira en leuke souvenirs zijn de alcoholische kaneeldrank Fatourada, de Rozedes snoepjes gemaakt van honing en amandelen, het Diples gebak met kaneel en honing, de unieke honing van Kythira en lokale jam. Stuk voor stuk ambachtelijke producten en lokaal gemaakt en heerlijke souvenirs.

In Chora zijn leuke souvenirwinkels en het centrum is in de zomermaanden autovrij. Kleurrijke koelkastmagneetjes met de gele lokale Semprevives bloemen zie je hier overal. Ook de Fatourada likeur, die op Tentura lijkt, is een veel gekozen souvenir om mee naar huis te nemen.

Kythira vakanties

Kythira huis met bougainvillea in Chora

Steeg in Chora met bougainvillea

Kythira is een bijzondere vakantiebestemming in Griekenland en pakketreizen kun je niet bij elke reisorganisatie boeken. Bij Ross Holidays vind je uitgebreide mogelijkheden om het eiland Kyhtira te kunnen ontdekken tijdens een reis of vakantie.

Je kunt met de veerboot vanuit Kissamos naar Kithira varen, maar natuurlijk ook vanuit het zuidpuntje van de Peloponnesos en havenstad Pireaus. Voor de beste reistijd die past bij jouw vakantie lees je eerst alles over het klimaat en weer op Kythira. Dan kun je kijken welke reismaand de meeste zonuren heeft bijvoorbeeld of wanneer de kans op neerslag het laagste is op het Griekse eiland. Lees ook ons artikel vakantie naar Kythira met praktische tips en handige informatie om hiernaartoe te reizen.