Kythira

Kythira is de geboorteplaats van Aphrodite de godin van de liefde. Kythira spreekt, naast verliefden, ook eenieder die een rustige kust zoekt aan. De moderne bijnaam voor Kythira is ‘kangoeroe-eiland’. Dit dankt het aan de vele Australische Eucalyptusbomen. Hoofdstad van Kythira is Chora of Kythira aan de zuidkant van het eiland. Het eiland is veelal nog ongerept en wordt in de zomermaanden voornamelijk bezocht door de Grieken zelf.

Kythira het kangoeroe-eiland en eiland van godin Aphrodite

Het noorden van het eiland is vrij bergachtig met veel bomen en lijkt veel op de zuidkust van de Peloponessos. De hoofdstad Chora ligt tegen een heuvel aangebouwd met daarop een prachtig fort het kastro. Het is een stadje in oude stijl met wel 40 kerken; ook wel Mesa Vourgo genaamd. Binnen de muren van het kasteel vind je de Panagia kathedraal, de Ag. Pandeleimonkerk met mooie muurschilderingen en de Ag. Triada-kerk. In het archeologisch museum, geopend van dinsdag tot en met zondag, zijn de belangrijke vondsten van het eiland te zien. Pronkstuk is de marmeren leeuw die voorheen boven de poort van het kasteel hing.

De mooiste zonsondergang tijdens je vakantie kun je zien vanaf het Kato Hora kasteel in Mylopotamos en vanaf het klooster van Agia Elesa aan de westkust. Kythira is groen en heeft een mooie natuur met de ravijnen van Mylopotamos met de Fonissa waterval, de watermolens van Karavas en de bronnen van Mitata en Viaradika. Kenmerkend voor het eiland zijn de Semprevives, de gele bloempjes die groeien en bloeien in de bergen.

Op twee kilometer ten oosten van Chora ligt de havenplaats Kapsali met een aardig en druk strand. Opgravingen zijn te zien bij Palaiochora. Op de top van de steile rots zijn de kerken Ag. Varvara en Moni Ag. Theodorou het opvallendst. Vakantiebestemmingen op het eiland zijn Agia Pelagia, Kapsali en Diakofti.

Kythira klik voor interactieve kaart

Kythira tips

Kythira Agios Ioannis

Kythira Agios Ioannis Theologos kerk

Agios Ioannis Theologos – is een mooie witte kapel gebouwd in 1592 op een steile helling en wordt Agios Ioannis Gremon genoemd naar een evangelist Johannes. Hij zou hier een aantal jaren hebben gewoond en is toen doorgereist naar Patmos.

Kandouni brug – is een mooie stenen brug met 13 bogen die Livadi met Kandouni verbindt. De brug is ooit gemaakt door de Engelsen.

Mytidiotissa klooster – is een groot klooster nabij de zee met een mooi uitzicht. In de kerk staan nog vele beelden en overblijfselen uit de 17e en 18e eeuw. De meest waardevolle is het icoon van de maagd Maria. Op 15 augustus en op 24 september zijn hier feestdagen ter ere van de maagd Maria. Rondom de kerk is een goed aangelegde tuin.

Bronnen van Karavas – is een mooie natuurlijke omgeving met veel bomen en kraakhelder water. Er zijn meerdere bronnen maar die van Amir Ali is de meest indrukwekkendste.

Kythira heeft prachtige wandelroutes en niet voor niets staat het eiland wereldwijd bekend bij enthousiaste wandelaars. Zeker is het voorjaar is een wandeling op Kythira een tip on te doen tijdens je vakantie.


Kythira bezienswaardigheden

Kythira kerkje in Lavadi

Kythira kerkje in Lavadi

Kythira is een eiland met een rijke flora en fauna. Mylopotamos, redelijk centraal gelegen aan de westkust op een kilometer van de Fanokopeios baai, heeft een prachtige omgeving. Het dorpsplein van Mylopotamos is mooi en gezellig, maar vergeet niet in de omgeving de Fonissa waterval, het ravijn met de watermolens van Neraida, het Venetiaanse kasteel in Kato Hora met de wakende stenen leeuw bij de poort en de druipsteengrotten van Agia Sophia te bezichtigen.

In Livadi, de commerciële hoofdstad van het eiland, is de lange en fraaie stenen boogbrug uit de Engelse bezetting bezienswaardig. In Kato Livadi is een bezoek aan het museum van Byzantijnse archeologische handwerken een aanrader. Kaspsali, het entertainment centrum van het eiland, ligt fraai tussen twee komvormige baaien in.

Wat je niet mag missen tijdens je verblijf of vakantie op Kythira. De top 5 van Kythira:

  1. Mesa Vourgo – de hoofdstad met de vele kerkjes en het archeologisch museum.
  2. Amir Ali – natuurlijke waterbronnen op Kythira.
  3. Mylopotamos – het dorp, de waterval en de watermolens.
  4. Livadi – de Kandouni stenen boogbrug.
  5. Mytidiotissa klooster – fraai uitzicht mooie beelden en icoon van Maria.

Kythira hoe te bereiken

Kythira vakantie in Griekenland

Kythira Chora – straatje in de stad

Kythira ligt op grote afstand van de andere Ionische Eilanden maar op slechts 10 zeemijl van de zuidoostelijke punt van de Peloponessos. Kythira heeft een eigen vliegveld in het midden van het eiland. Sinds 2003 vliegt Transavia in de zomermaanden met een charter op het eiland. De luchthaven (Kithira Airport) heeft een landingsbaan en wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode KIT. Regelmatig zijn er vliegverbindingen met Athene. Vanuit de havens van Agia Pelagia en Kapsali kun je overvaren naar het vasteland en vele andere eilanden. Tussen Agia Pelagia en Kapsali rijdt een bus. Kythira is het beste met een auto te verkennen.

Kythira stranden

Kythira Avlemonas baai

Kythira Avlemonas baai

Kythira kenmerkt zich door fraaie combinaties van rotspartijen en kiezelstrandjes. Daarbij rode en witte zandstranden en voor de zonaanbidder genoeg te ontdekken. In het noorden vind je mooie stranden bij Agios Nikolas, Fourni, Lorenzou, Likodimou, Lagada, Piatsa en Kaladi.

In het zuiden van Kythira kom je het strand van Firi Ammos tegen en gewaardeerd met een internationale Golden Starfish award. Ga ook eensnaar de onontdekte strandjes als Halkos, Melidoni en Sparagario. Ook lekker voor een frisse duik zijn Palaiopolis beach, Chalkos of Melidoni beach.

Kythira souvenirs

Lokale producten van Kythira en leuke souvenirs zijn de alcoholische kaneeldrank Fatourada, de Rozedes snoepjes gemaakt van honing en amandelen, het Diples gebak met kaneel en honing, de unieke honing van Kythira en lokale jam. Stuk voor stuk ambachtelijke producten en lokaal gemaakt en heerlijke souvenirs.

Kythira vakanties

Kythira – wit huisje in het centrum van Chora

Kythira is een bijzondere vakantiebestemming in Griekenland en pakketreizen kun je niet bij elke reisorganisatie boeken. Bij Ross Holidays vind je uitgebreide mogelijkheden om het eiland Kyhtira te kunnen ontdekken tijdens een reis of vakantie.

Je kunt met de veerboot vanuit Kissamos naar Kythira varen, maar natuurlijk ook vanuit het zuidpuntje van de Peloponnesos en havenstad Pireaus. Vanuit Nederland vliegt Transavia met een een combivlucht op Kalamata naar het eiland van april tot en met oktober.

Wat zijn jouw tips voor Kythira?