Spetses

Het eiland Spetses heeft een rijke zeemanstraditie. Een schilderachtig eilandje met pijnbomen en ligt aan de ingang van de Argolische Golf op slechts 2,5 kilometer van de kust van het schiereiland Peloponnesos. De oppervlakte van Spetses bedraagt 22 km2 en ligt op 52 zeemijl van de havenstad Piraeus. Je kunt eenvoudig met de veerboot of snellere draagvleugelboot hiernaartoe varen vanuit Porto Cheli, Kosta of Hydra. Auto’s kunnen en mogen niet op de veerboot en het Griekse eiland kun je in een dag ontdekken met een scooter.

Op het eiland Spetses zoeken vooral Atheners rust en vakantie

Op Spetses is geen gemotoriseerd verkeer toegestaan. Althans geen auto’s, maar wel brommers en scooters. Ook lokale bevolking heeft soms een ontheffing hiervoor gekregen en mag zich over het eiland met de auto verplaatsen. Desondanks is er wel een busdienst op het eiland die in het noorden Kounoupitsa en Ligoneri met elkaar verbindt en in het zuiden Agia Marina en Agios Anargiri. Toeristen kunnen een ritje maken over de boulevard in één van de paardenkoetsen.

Vanuit de haven, Dapias genaamd, kun je doorreizen naar de eilanden Hydra, Poros en Aegina en diverse havenplaatsen op de Peloponnesos. In totaal telt het kleine Griekse eiland zo’n 4.000 permanente inwoners. De hoofdstad Spetses ligt aan de noordoostkust van het eiland. Bezienswaardig hier is vooral de wijk Dapia (bij de haven) en een bezoekje waard, maar ook het plaatselijk museum  en de panden van Bouboulina en Sotiris Anargyros. Vergeet de kerken Agios Nikolaos en Agion Panton niet te bezichtigen tijdens je vakantie of dagtochtje naar Spetses.

De meeste toeristen op het eiland komen uit Athene of Attica. Ze bezoeken het eilandje vooral voor een korte vakantie of weekendje weg. Bezienswaardigheden op Spetses zijn de wijk Dapia met zijn talloze café’s, kerken en musea. Bovendien de mooie herenhuizen bij de haven en de heerlijke vistavernes. Aan de westkust van het Saronische eiland vind je de mooiste stranden. Zelf kun je hier met een scootertje heenrijden of eventueel met het openbaar vervoer. Een lokaal gerecht van Spetses is vis ‘a la Spetstiota’.

+ Lees meer- Lees minder

Spetses tips

Elk jaar op 8 september viert men op Spetses “De overwinning op het Ottomaanse admiraalsschip” uit het jaar 1822. Een boot, die het Ottomaanse schip uit die tijd moet voorstellen, wordt dan in de haven in brand gestoken. Bijzonder om mee te maken tijdens je vakantie op Spetses.

Meer Griekenland aanbiedingen


Spetses bezienswaardigheden

Spetses vakantie stad en koetsBezienswaardigheden zijn er Spetses genoeg. De prachtige stranden van Anagyri en Paraskevi met de betoverende kleuren van het zeewater. Zoals al eerder genoemd natuurlijk de wijk Dapia, maar ook de oude haven Palio Limani.

Musea zijn er twee op Spetses: het Bouboulina museum en het museum van Spetses (Mexis-museum). Het museum van Spetses vind je in een fraai oud herenhuis uit de 18e eeuw. Geopend van dinsdag tot en met zondag van 08.30 tot 14.30 uur en de toegang bedraagt € 3,-. Het Bouboulina museum is een bezienswaardigheid die je niet mag missen tijdens je reis naar Spetses. Bouboulina is een nationale heldin en het icoon van het Griekse eiland. Dagelijks geopend van 09.45 tot 19.30 uur en de toegang bedraagt € 4,- per persoon.

Spetses stranden

Spetses Poseidonion Grand HotelOndanks dat Spetses geen groot eiland is zijn er genoeg goede stranden te vinden. En wel de mooiste stranden van Saronische eilanden. Niet ver van de haven vind je Kounoupitsa beach en Agia Marina beach. Ze liggen op loopafstand, minder dan een half uur, van de haven. Aan de westkust van Spetses zijn Agia Paraskevi en Agli Anargyroi mooie stranden. Deze laatste is het populairste en dus ook drukste strand van hete eiland. De stranden Vrellos, Paraskevi en Zogeria aan de noordkust kun je alleen met de boot bereiken.

Het populaire strand van Anargyri (Anargyroi) heeft de grot van Bekiri als bezienswaardigheid. Als je deze wilt bezichtigen moet je doorlopen tot het eind van het strand, hier de rots opklimmen en ongeveer 250 meter doorlopen langs de zee. Vervolgens hier de betonnen trap en tussen twee rotsen door naar beneden.

Spetses lokale gerechten

Spetses baaiTijdens je reis naar Spetses is het tip om de lokale gerechten te proeven. Authentieke kookkunsten staan op menukaarten van verschillende restaurants op het eiland. Spetses is een echt viseiland. Vandaar noemen we twee heerlijke visgerechten: gebakken witvis gebakken in olijfolie met tomaten, honing, knoflook, witte wijn en lokale kruiden en de visschotel-kabeljauw met witbrood, peterselie en saus van olijfolie, witte wijn, knoflook, paprika en tomaten.

Locals maken ook vleesgerechten en het lokale ‘propyra’ brood lijkt op het traditionele Paasbrood.