Lefkas

Het noordelijk gelegen Ionische eiland Lefkas ligt op een afstand van 78 meter voor de kust van Akarnania. Het eiland is verbonden met een brede brug aan het vaste land. Lefkada is zeer groen en bergachtig met uitgestrekte bossen die het landschap op dit eiland prachtig groen maken. Samen met de mooie zandstranden en het azuurblauwe water mag dit tot één van de mooiste Griekse eilanden berekend worden.

Lefkada is het op vier na grootste Ionische eiland na Kefalonia, Corfu en Zakynthos met een oppervlakte van ruim 305 km2. Bij het Ionische eiland liggen nog negen kleinere eilanden voor de kust, die je per boot kunt bezoeken. Dit zijn: Meganissi, Kalamos, Kastos, Skorpidi, Madouri, Spartli, Thileia en Kythros. Scorpios mag je niet meer bezoeken. De hoofdstad is Lefkada of Lefkas stad.

Lefkas heeft misschien wel de mooiste stranden van Griekenland

Nidri is de tweede grote plaats van het eiland en ligt in het meest toeristische gedeelte van Lefkas. Hier vind je een gezellige winkelstraat met talloze souvernirshops, barretjes, cafe’s en restaurants. Bovendien is er een gezellige haven en een mooie boulevard.

Lefkas staat ondermeer bekend om het eiland Scorpios. Dit is het eiland waar de bekende- en steenrijke familie Onassis gewoond heeft. Anno 2015 is het eilandje eigendom van een Russische magnaat. Het ligt vier kilometer voor de kust van Lefkada aan de oostzijde van het eiland. Het eiland is beschermd en het is niet toegestaan het te betreden, maar met een bootje kunt je het van dichtbij bekijken.

Van mei tot en met september is het vaak mooi weer op en de beste reistijd voor Lefkas is afhankelijk van wat je wilt gaan doen tijdens je vakantie. In de binnenlanden kun je mooie wandelingen maken en in mei en juni is een bezoek aan de watervallen van Nidri een tip.

foto album Lefkas

Lefkas interactieve kaart

Lefkas vakantiebestemmingen

Lefkas vakantiebestemming Nidri

Lefkas – Nidri

De meeste vakantiebestemmingen op Lefkas liggen aan de oost- en zuidkust, terwijl de mooiste stranden langs de westkust te vinden zijn van het Griekse eiland. Zonder twijfel is Nidri de grootste badplaats van Lefkada. Tussen Nidri en Lefkas-stad liggen diverse kleinere vakantiebestemmingen als Lygia en Nikiani.

In het zuiden van Lefkas is Vasiliki de grootste badplaats met een langgerekt zandstrand en prachtige kleinere stranden en baaitjes in de buurt. Sivota is een pittoresk havenplaatsje in het zuidoosten van het groene eiland. Geni ligt niet ver van Nidri in een rustig gedeelte van Lefkada.

De hoofdstad Lefkada, of Lefkas-stad, trekt ook de nodige toeristen met het gezellige centrum en de moderne jachthaven. Agios Nikitas aan de noordwestkust is een vakantiebestemming dichtbij Kathisma beach en de fraaie stranden Porto Katsiki en Egremni.

In het bergachtige en groene binnenland liggen de kleinere bestemmingen met her en der luxe villa’s.


Lefkas tips

Lefkas terras aan zee in Sivota

Lefkas – Sivota terras aan zee

Boottochten – kun je vanaf Lefkas veel maken als excursie, vooral vanuit Nidri kun je tochten maken naar bijvoorbeeld Meganissi of Scorpios. Dit is ten zeerste aan te bevelen als je van natuurschoon houdt, want de plaatsen die je te zien krijgt zijn zeer fraai. Regelmatig wordt bij een boottocht een groep van ruim 150 dolfijnen gezien, die voor de kust van Nidri leeft.

Porto Katsiki – is een van de mooiste stranden van Griekenland. Een prachtig wit zand- en kiezelstrand met kristalhelder blauw water en aan de achterzijde zandkliffen die tot wel 100 meter hoog reiken. Je kunt het strand bereiken via een trap naar beneden.Loop voor je de trap afgaat nog wat verder door om de mooiste foto te maken van het strand van Porto Katsiki. Meer over Porto Katsiki

Nidri – is de meest toeristische- en gezelligste badplaats van het eiland. Jong en oud kunnen zich hier uitstekend vermaken met de vele winkeltjes, terrassen, restaurants en een gezellige hoofdstraat. In de baai liggen veel zeilboten en je hebt uitzicht op eilandjes voor de kust. Bezoek ook de watervallen in de buurt van Nidri. Meer over Nidri

Kaligoni – laat de resten zien van het antieke Lefkas. Hier staan onder andere een theater en cyclopische muren.

Ontdek de fraaie stranden langs de westkust van Lefkada. Porto Kastiki is de bekendste, maar er zijn veel meer stranden en vaak zeker zo mooi aan deze kant van Lefkas. Vooral in het voor- en naseizoen zijn deze stranden heerlijk rustig.

Lefkas bezienswaardigheden

Lefkas Kathisma strand

Lefkas – Pefkoulia strand

Lefkas is een mooi groen eiland en er valt veel te ontdekken. Heel veel archeologische bezienswaardigheden zijn er niet te vinden, maar qua stranden en natuur is het een schitterend Grieks eiland.

Religieus toerisme is in opkomst op Lefkada. Verspreid over het eiland vind je ongeveer 30 kapellen en kloosters die interessant zijn om te bezichtigen. Vanaf de kapel van de profeet Elias in Eglouvi heb je een schitterend uitzicht over Lefkas. Op 20 juli is hier elk jaar een festiviteit. Het klooster van Panagia Faneromeni op drie kilometer van Lefkas-stad is het belangrijkste klooster van het eiland. Het heilige klooster van St John Prdromos in Livadi Karyas en het heilige klooster van St John Theologos in Rodaki Vournika zijn ook interessant om te bezoeken.

Wat je niet mag missen tijdens je verblijf of vakantie op Lefkas. De tien van Lefkas:

  1. Kaligoni – overblijfselen van het antieke Lefkas.
  2. Porto Katsiki – één van de mooiste stranden van Griekenland.
  3. Egremni – het mooiste strand van Lefkas.
  4. Nidri – gezellig toeristische badplaats met mooie baai en watervallen.
  5. Doukato – de vuurtoren op het zuidelijkste puntje van Lefkada.
  6. Agios Nikitas – een mooi strand mij Mylos
  7. Kathisma – groot en breed zandstrand.
  8. Elati – hoogste punt van het eiland op 1.158 meter.
  9. Vasiliki – vissersdorp in het zuiden van het eiland.
  10. Boottochtje naar Meganisi – erg leuke en mooie excursie.

Lefkas hoe te bereiken

Lefkas de mooie kust van Agios Nikitas.

Lefkas – mooie kust van Agios Nikitas.

Lefkas maakt gebruik van de luchthaven van Preveza op het vasteland van Griekenland. De luchthaven (Aktion) heeft een landingsbaan en het vliegveld wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode PVK. In de zomermaanden vliegen verschillende charters vanuit Nederland op de luchthaven. Met de bus, taxi of boot word je dan verder vervoerd naar Lefkas of naar Parga. Je kunt verder vliegen naar Athene.

Lefkas heeft vanuit Nidri een dagelijkse bootverbinding met Fiskardo (Kefalonia) en Piso Aetos (Ithaki). In de zomermaanden vaart een ferry tussen Vasiliki en Fiskardo en Piso Aetos. Per bus kun je vanuit Lefkada naar Athene of per eilandbus naar Vasiliki, Nidri en Vliho.

Lefkas stranden

Lefkas Porto Katsiki tijdens vakantie

Lefkas – Porto Katstiki beach

Stranden vind je op Lefkas in overvloed en aan de westkust liggen de mooiste. Bij Lefkas stad vind je verschillende stranden langs de weg naar het vasteland van Griekenland. Kathisma is een zeer populair zandstrand en overdag draait men hier lounge en house muziek in verschillende beachclubs.

Egremni is een ander mooi zandstrand iets zuidelijker, maar ook langs de westkust. Langs de weg naar beneden ligt een mooi café met uitzicht op het schitterende zandstrand van Egremni. Porto Katsiki is het meest bekende strand van Lefkas, maar ook erg druk. Zowel Porto Katstiki als Egremni beach duiken regelmatig op in de toplijstjes van de mooiste stranden van Griekenland, Europa en zelfs ter wereld.

Lefkas vakanties

Fraaie rotspartijen op Lefkada

Lefkas – Fraaie rotspartijen westkust

In 2015 bezochten 19.426 Nederlanders Lefkas/Parga per vliegtuig. Een stijging van 23,0% ten opzichte van het jaar 2014 (15.795 Nederlanders). In 2013 kwamen 15.719 toeristen uit Nederland met het vliegtuig aan op de luchthaven Aktion voor een vakantie naar Lefkas, Parga of Sivota. Ten opzichte van 2012 een toename van 6,8%. Op het totaal aantal Nederlandse toeristen die met het vliegtuig naar Griekenland op vakantie gaan is dit voor 2015 3,0%, 2014 2,5%, 2013 3,0% en 2012 3,1%. (Bron: SETE Intelligence)

Lefkas is een heerlijke vakantiebestemming met veel natuur en de mooiste stranden. Eliza was here heeft unieke vakantieadresjes op het eiland met een huurauto. Het zijn mooie accommodaties en soms villa’s met zwembad.

Griekenlandspecialist Ross Holidays heeft op Lefkas kleinschalige accommodaties weg van de massa. Goede locaties om te gaan wandelen of fietsen op het eiland.

Sunweb biedt appartementen aan voor elk type reiziger en in de populaire vakantiebestemmingen. Wat meer in de toeristische plekjes van het eiland als in Nidri. Ontdek zelf het eiland Lefkada tijdens een vakantie.

Dagelijks zijn er nieuwe vakantie aanbiedingen naar Lefkas. De keuze voor een zonvakantie naar het ionische eiland vanuit Nederland is behoorlijk groot met studio’s, appartementen, hotels en luxe villa’s als accommodaties.

Wat zijn jouw tips voor Lefkas?