Honing uit Pieria: op bezoek bij imker Dimitrios

12 september 2024   Bas Wanrooij

Op zoek naar de koningin in bijenkaats met imker Dimitrios in PieriaPieria is een uniek stukje Griekenland. Mount Olympus (berg van de 12 goden) het Pieria-gebergte (het thuis van de negen muzen) en de kustlijn van ruim 70 km bieden ongekende mogelijkheden. Voor de bijenteelt zijn de 3.000 verschillende soorten bloemen, kruiden en bomen die hier groeien van grote waarde voor de kwaliteit van de honing. Bedenk je daarbij dat je heel snel van zeeniveau naar een hoogte van 2.000 meter kunt reizen. Dit snelle verschil in hoogte laat imkers soepel de lente naar de zomer volgen. We waren op bezoek bij imker Dimitrios in Pieria op zijn prachtige familielandgoed GI Olympus van 2,5 hectare bij Litochoro.

Bijen worden wel gezien als de belangrijkste insecten op onze aardbol. Ze verzamelen nectar om hier honing van te maken en pollen voor proteïne behoefte. Net als mensen bereiden bijen dus eigenlijk hun voedsel en dat is uniek.

Passie voor honing

Dimitrios de imker uit Pieria met Griekenland.net en bijenrad‘De beste honing die je kunt krijgen is de honing van een goede imker. Iemand met ware passie die zijn bijenkolonies met liefde verzorgt, de beste materialen gebruikt, de omgeving goed kent en het milieu respecteert.’, vertelt Dimitrios ons tijdens zijn leerzame workshop en honingproeverij. Hij heeft een prachtige plek ingericht om ons gastvrij te ontvangen onder de kruin van een boom met uitzicht op zijn groene landgoed en de imposante bergen op de achtergrond.

‘We verzamelen hier verschillende soorten honing en hebben 300 bijenkasten. In elke kast leven zo’n 20.000 tot 60.000 bijen. Ze leven gemiddeld slechts 45 dagen en slapen doen ze niet. Elke honingsoort heeft zijn eigen waardevolle en unieke kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan pijnboom honing, honing van sparren en eiken boordevol antioxidanten met méér mineralen en vitamines. Deze soorten zijn wat donkerder van kleur, bevatten minder suikers en kristalliseren daarom minder snel.’, vertelt Dimitrios ons enthousiast terwijl wij deze honingsoorten zelf proeven.

Van hobbyist naar professionele imker aan Olympus Riviera

Griekenland.net met imkersluiers op tijdens honingworkshop Olympus RivieraDimitrios was succesvol als zakenman en tot de economische crisis in Griekenland in 2010 was imker zijn hobby ernaast. In 2012 besloot hij daarom om van zijn hobby zijn werk te maken en te stoppen met die andere carrière; Gea Olympou was geboren.

‘Elk jaar stuur ik mijn verschillende soorten honing naar de ‘Great taste’ competitie. In totaal zijn er wel 30 soorten honing. Hier wordt de honing professioneel getest op smaak, houdbaarheid, samenstelling en andere specifieke factoren. Mijn honing heeft internationaal de afgelopen jaren dan ook al de nodige prijzen gewonnen.’, gaat Dimitrios gedreven verder.

De ‘Land of Olympus estate’, zoals Dimitrios zijn Gea Olympou landgoed graag noemt is alleen op verzoek geopend voor publiek. Scholen, bedrijven, maar ook groepen toeristen zijn welkom. Een programma is altijd in overleg. Erg leuke en bovendien zeer leerzame activiteit voor alle leeftijden aan de Olympus Rivièra.