Litochoro

Litochoro is een stadje in de streek Pieria op het vasteland. Het ligt op 90 kilometer ten zuidwesten van Thessaloniki en 68 kilometer ten noorden van Larissa. Dit is de voornaamste toegangspoort tot Mount Olympus. In Litochoro sieren traditionele herenhuizen uit de 14e eeuw het straatbeeld samen met fonteinen en de besneeuwde bergtoppen van onder andere bergtop Mytikas (2.918 meter) op de achtergrond. In de zomermaanden ligt er geen sneeuw meer op deze hoogste berg van Griekenland.

Litochoro ligt aan de voet van Mount Olympus

Net buiten het compacte centrum van Litochoro vind je het Olympus National Park Information Center waar je informatie kunt krijgen over bijvoorbeeld wandelroutes, parkeermogelijkheden en de flora en fauna in het beschermd natuurgebied. Handig als je erop uit wilt gaan trekken. Bezienswaardig is het Agios Dionysios van Olympus klooster uit het jaar 1542 op vier kilometer rijden. Het klooster is geopend van 09:00 tot 13:00 uur en ’s avonds van 19:00 tot 21:00 uur. Mooi om te wandelen is over het pad van 700 meter door de Enipeas kloof. Je start bij de taverne Myloi, waar je ook je auto kunt parkeren en eindigt bij de waterval van Enipeas. Een prachtig uitzicht op zowel Mytikas als Lithochoro heb je overigens vanaf de kapel Profitis Ilias.

In de omgeving van Litochoro vind je diverse accommodaties. Het strand van het stadje wordt ook wel Plaka Litochoro genoemd en deze kuststrook ligt op een paar kilometer afstand. Rondom het centrale plein bij de Agios Nikolaos kerk vind je voorzieningen als restaurants en winkels. Net als iets verderop langs de Agios Nikolaos street in de richting van de militaire basis.

Belangrijke evenementen in Litochoro zijn de Olympische Agios Dionysius feestdag op 23 januari en de Signa ceremonie op 6 januari (Drie Koningen). In het laatste weekend van juni kunnen sportievelingen hier deelnemen aan de Olympus Marathon. Opvallend is verder dat Lithochoro een heus maritiem museum heeft, terwijl het niet direct aan zee ligt.

foto album Pieria

Litochoro vakantiebestemmingen

Litochoro betekent vrij vertaald ‘stad van de goden’ en dat klinkt logisch, omdat het vaak wordt gebruikt als startpunt om Mount Olympus te gaan ontdekken. In het National Park, sinds 1938 en de eerste in Griekenland, woonden namelijk ooit 12 goden uit de Griekse mythologie. Zelf hebben we Litochoro ook als basis gebruikt voor onze tocht naar de Mytikas op 2918 meter hoogte.

Meer Griekenland aanbiedingen