De “witte toren” op de boulevard is een soort boegbeeld van Thessaloniki geworden. Een herkenningspunt en bezienswaardigheid van de Griekse havenstad en wordt in het Grieks Lefkos Pyrgos genoemd. Deze White Tower is te bezoeken tijdens je stedentrip of vakantie in Thessaloniki. Je kunt op de toren en van hieraf heb je een fraai uitzicht op de Nikis-boulevard en verderop het havengebied van de stad.
De witte toren is het gezichtspunt van de stad Thessaloniki
’s Avonds is de witte toren fraai verlicht en vanaf grote afstand dan ook goed zichtbaar. Een aangename wandeling om van de haven naar Lefkos Pyrgos te maken. Niet verwonderlijk dat veel Grieken en toeristen zich hier in de buurt bevinden.
De witte toren van Thessaloniki is 33,90 meter hoog, heeft een diameter van 21,70 meter en telt zes verschillende verdiepingen. Met een trap zijn de etages met elkaar verbonden. De zesde etage heeft alleen een hal en een terras wat rondom deze centrale hal loopt. Vanaf het ronde terras heb je een prachtig uitzicht over Thessaloniki, de boulevard en de haven van de stad.
Over hoe, wanneer en door wie de witte toren is gebouwd gaan verschillende verhalen de ronde. Drie mogelijkheden en allemaal verwijzen ze naar de periode van het jaar 1400 tot 1450. Vroeg heeft de toren verschillende namen gehad, waaronder de naam “Tower of blood”. Tot 1983 was Lefkos Pyrgos eigendom van het Griekse leger. Tegenwoordig is hier het historische White Tower Museum gehuisvest en de witte toren is open voor publiek.
Witte toren tips
De meeste toeristen bekijken de Witte Toren alleen van de buitenkant. Een mooie foto met de naaldbomen ervoor en op de achtergrond de boulevard en haven. Of de andere kant op met ook de boulevard. Toch is het een tip om de toren zelf te bezoeken. Niet alleen voor het uitzicht vanaf het ronde terras, maar ook zeker vanwege het interessante museum met veel informatie over de geschiedenis van de stad Thessaloniki.
Witte toren bezienswaardigheden
In 1988 kreeg de restauratie van de Witte Toren van 1985 een Europa Nostra Prize. In de 16e eeuw werd de toren “Lion Tower” genoemd en in de 18e eeuw “Fortress of Kalamaria”. De naam “White Tower” kreeg de toren in 1833 toen Sultan Abdul Hamid II de toren wit liet schilderen. Dit naar aanleiding van de geschiedenis als gevangenis en plaats waar executies werden uitgevoerd. Toen werd het “Tower of Blood” genoemd.
Nu is er het White Tower Museum gevestigd. Dagelijks geopend van 09.00 tot 16.00 uur. De toegang bedraagt drie euro per persoon. Het museum laat de geschiedenis van Thessaloniki zien met veel (moderne) interactieve elementen. In het Grieks, maar je kunt bij de ingang gratis een apparaatje krijgen die een Engelse vertaling met zich meedraagt.
Op de begane grond is het “Thessaloniki. Space and Time”, de eerste etage “Thessaloniki. Transformations”, de tweede etage “Thessaloniki. Monuments and history”, de derde verdieping “Thessaloniki. A homeland of people”, de vierde etage “Thessaloniki. On the routes of commerce”, de vijfde verdieping “Thessaloniki. Leisure and culture” en de zesde verdieping “Flavours” met de museum shop en het balkon.