24 uur in Thessaloniki: wat zien en doen

5 juni 2023 Bas Wanrooij

Thessaloniki Griekenland lekker eten

Stel je hebt 24 uur in de stad Thessaloniki wat is er dan te doen en te zien? We waren afgelopen week na een fly-drive op Chalkidiki 24 uur in deze Griekse stad en hebben de nodige tips voor je verzameld. De stad is toegankelijk en de benenwagen is hier je grootste vriend. Net als in andere miljoenensteden is het verkeer in Thessaloniki namelijk druk en zijn er altijd te weinig parkeerplaatsen. Wij verbleven in het vier-sterren Capsis Hotel met een centrale ligging dichtbij het gezellige Ladadika, moderne kamers en een rooftopbar met zwembad. Wist je dat Thessaloniki sinds 1988 15 monumenten heeft op UNESCO’s werelderfgoederenlijst en sinds 2021 is opgenomen in UNESCO’s Creative Cities Network for gastronomy als ‘Griekse stad van de gastronomie’?

Bezoek de markten van Thessaloniki en ga shoppen

De markten van Thessaloniki zijn een must om te bezoeken tijdens je verblijf in deze wereldstad. Tips zijn de moderne Modiano-markt, die eind 2022 compleet is vernieuwd, en Kapani-markt waar je lekker kunt rondslenteren tussen de talloze marktkramen en shops. Modiano doet qua opzet denken aan de markthal in Rotterdam. Beide markten liggen in het nieuwe gedeelte van de stad, dichtbij het Aristotelous-plein. Ze zijn overdekt en van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat te bezoeken. Parallel aan de wandelpromenade van Nikis loopt de winkelstraat Tsiminski. Hier vind je veel winkels en van de bekende grote merken. Leuk om (even) te gaan shoppen hier.

Wandel over Nikis-boulevard naar Lefkos Pyrgos en proef bougatsa

Bougatsa Giannis in Thessaloniki

Bougatsa met koffie

Een wandeling over de Nikis-boulevard mag niet ontbreken tijdens je (korte) bezoek aan Thessaloniki. Hier kun je trouwens ook prima fietsen over de fietspaden. Leuk is om wat te drinken bij de hippe ‘Kitchen Bar’ en proef bougatsa bij ‘Bougatsa Giannis’. Hier maken ze deze lekkernij traditioneel al sinds 1996 en een tip om zelf te gaan proeven.

Lefkos Pyrgos, of ook wel de Witte Toren, is in totaal 33 meter hoog en kun je bezoeken. Van bovenaf deze markante toren heb je een mooi uitzicht op o.a. de Nikis-boulevard en grote delen van de stad. Wandel ook langs het standbeeld van Alexander de Grote en naar het het fraaie ‘Umbrella-kunstwerk’ van de Griek Zolongopoulos. Tevens is dit een mooie spot voor de zonsondergang.

Ga eten in Ano Poli

Een andere tip is om in het oude centrum van Thessaloniki te gaan dineren. Ano Poli, of Upper Town, zoals deze buurt wordt genoemd ligt op loopafstand van het nieuwe gedeelte van de stad. Echter lopen de wegen hier vrij steil omhoog. Neem een taxi heen en wandel terug naar beneden. Zoek vooraf je favoriete taverne uit en reserveer eventueel hier al je tafeltje. Wij kozen voor ‘ouzeri Tsinari‘ in de gelijknamige buurt, net aan het begin van Ano Poli. Een fraai steegje met meerdere traditionele  tavernes.