Myrina

Myrina, ook wel Mirina genoemd, is de hoofdstad van het eiland Limnos (Lemnos). De havenplaats ligt in het zuidwesten van het Griekse eiland op 18 kilometer van de internationale luchthaven. Neem als reistijd hiervoor zo’n 25 minuten. Vanuit de haven van deze kustplaats varen veerboten naar Thessaloniki, Kavala, Mytilini op Lesbos en het eilandje Agios Efstratios.

Myrina is de hoofdstad van het Griekse eiland Limnos

Myrina heeft haar naam te danken aan koning Thaos. De stad kreeg de naam van zijn vrouw Myrina en de havenplaats op Limnos werd vroeger ook wel Kastro genoemd. Het kasteel is tegenwoordig de archeologische bezienswaardigheid van de stad en ligt strategisch bovenop een heuvel voor de ingang van de haven. Bij Myrina horen ook Tsas en Androni. Nu zijn het twee wijken.

De haven, vol met vissersboten, is niet alleen gezellig en pittoresk, maar ook het centrum van de stad. Bij de haven van Myrina kun je prima eten in één van de traditionele taveernes. Glaros restaurant is een tip aan de haven. Natuurlijk staat verse vis hier groot op de menukaarten. Voor Griekse mezzes is Manos beach bar en restaurant een tip. Bovendien heb je hier een fraai uitzicht op het strand en het is een mooie plek om te genieten van de zonsondergang. Regelmatig zijn hier optredens met live muziek. Voor de Italiaanse keuken is het moderne restaurant Cavo del Mare een tip.

foto album Limnos

Myrina tips

Winkelen op de oude markt van Myrina Limnos

Oude markt in Myrina op Limnos

De oude markt van Myrina is een wirwar van straatjes en heerlijk om een dagje te winkelen. Zeker dat je hier gaat slagen voor een souvenir van Limnos. De markt begint direct achter de visrestaurants aan de haven en loopt in noordelijke richting, via het plein met het OTE gebouw, verder door naar het busstation.

De winkels variëren van toeristische shops met de bekende souvenirs tot speciaalzaken met bijvoorbeeld honing en wijn van Limnos. Tussen de winkeltjes zo nu en dan een pita gyros bar en een kafenion. De gebouwen van Myrina zijn bijna allemaal bedekt met oranje dakpannen. Een herkenningspunt in de architectuur van deze stad.

Meer Griekenland aanbiedingen


Myrina bezienswaardigheden

Vissersbootjes in de haven van Myrina op Limnos

Vissersbootjes in Myrina

Het kasteel van Myrina (Kastro) is één van de interessantste bezienswaardigheden van de stad. Tevens is dit het grootste kasteel van het Egeïsche gebied. Het oude kastro dateert uit het jaar 1207 en is een imposante gewaarwording. De meeste muren zijn nog redelijk goed in tact als ook torens, waterbronnen en een Turkse moskee. Een rijke historie en heeft ook dienstgedaan als fort tijdens de Venetiaanse bezetting.

Het uitzicht vanaf Kastro is prachtig en bovendien een mooie plaats voor de zonsondergang. De toegang tot Kastro is gratis en in en rondom de archeologische vindplaats lopen nog wilde herten.

De imposante kerk van Agia Triada, aan de Mitropoleas straat, mag je niet missen tijdens je bezoek aan Myrina. in het centrum zijn de neo-klassistische gebouwen vaak mooi en zien er goed verzorgd uit.

Het archeologisch museum van Limnos is noemenswaardig en geopend van dinsdag tot en met zondag. Het gebouw zelf, een fraai oud herenhuis, is misschien nog wel de grootste bezienswaardigheid. De collectie in het museum is weinig indrukwekkend en de mooiste stukken zijn tegenwoordig te bezichtigen in Athene. Je vindt het archeologisch museum net achter Romeikos Gialos.

Myrina stranden

Uitzicht op Myrina vanaf Kastro

Uitzicht op Romeikos Gialos in Myrina vanaf Kastro

De grote baai en het strand van Myrina richting Kaspakas wordt Romeikos Gialos genoemd. Het gebied beslaat bijna de helft van de hoofdstad en ligt aan de noordzijde van het Kastro. Hier vind je talloze beach bars, restaurants, taveernes en café’s.  Als je wilt uitgaan moet je ook hier zijn. Een goed georganiseerd strand met daarlangs de doorlopende weg naar het noordwesten van het eiland.

Tussen de hoofdweg en het strand staan de nodige bomen. Ideaal voor een plekje in de schaduw op een snikhete dag in juli of augustus. Aan de zuidkant van het Romeikos Gialos ligt het witte kerkje Agia Paraskevi, met oranje dakpannen, idyllisch en fraai op de rotsen.

Het stadsstrand Richa Nera aan de zuidzijde van Myrina is een lang en breed zandstrand. Georganiseerd met ligstoelen en parasols en ook hier zijn de nodige versnaperingen te verkrijgen in taveernes en restaurants.

Platy beach, ook wel Plati beach genoemd, is mooi zandstrand en ligt twee kilometer ten zuiden van de hoofdstad bij het gelijknamige dorp.