Mandrakihaven

  De Mandrakihaven van Rhodos stad wordt bij locals ook wel de oude (vissers)haven genoemd. Deze haven ligt dan ook tegen het oude gedeelte aan van de hoofdstad. De ingang naar deze haven wordt gedomineerd door twee zuilen met daarop beelden van een hert en hinde. Het hert zie je als symbool terug op het wapen van dit Griekse eiland. In de haven liggen tegenwoordig zeilboten, excursieboten naar onder ander Symi en jachten. Ooit stond Kolossus van Rhodos op de zuilen voor de ingang. Een bronzen beeld van 32 meter hoogte van de Griekse zonnegod Helios.

  Bij de Mandraki-haven stond ooit de Kolossus van Rhodos

  Deze Kolossus van Rhodos is een bijzonder bronzen kunstwerk geweest waar twaalf jaar aan is gewerkt door de Rhodenzers. Het grote beeld was in het jaar 292 voor Christus gereed. Helaas heeft het maar 66 jaar gestaan. Door een zware aardbeving in 226 voor Christus braken de knieën en zakte het in elkaar. Desondanks wordt het gezien als één van de zeven wereldwonderen uit de oudheid. Rhodenzers waren bang dat het beeld vervloekt was en daardoor bleef een wederopbouw achterwege. Eeuwenlang liet men de resten hier gewoon liggen. Toch heeft het beeld een enorme impact gehad en zo werden inwoners van Rhodos door de eeuwen heen toepasselijk ‘Kolosseeërs’ genoemd.

  Rondom de Mandraki-haven zijn meerdere bezienswaardigheden. Een wandelingetje langs de kade is dan ook een tip. De zuilen  bij de ingang van de haven zijn zoals al vermeld bezienswaardig, net als de Fontana Grande op de Platia Evdomis Martiou, de Agios Nikolaosburcht en de oude iconische windmolens van Rhodos-stad met rode daken. De 15e eeuwse Agios Nikolaos burcht en de vuurtoren kun je overigens bezoeken. De entree is vrij. Dagelijks zijn ze geopend van 09:00 tot 16:00 uur. Ook het Griekse Kontiki restaurant op een boot hier in de haven is een unieke ervaring.

  Vanuit de haven loop je zo via de Eleftheriaspoort de oude stad binnen en de Nea Agora op. Of naar het busstation mocht je met het openbaar vervoer reizen. Er zijn parkeerplaatsen bij deze haven, maar je huurauto hier parkeren is zeker in de zomermaanden bijna onmogelijk.

  Rhodos-stad foto album

  Meer Griekenland aanbiedingen