4 berghutten op Mount Olympus

9 september 2024   Bas Wanrooij

Apostolidis berghut op Mount Olympus GriekenlandMount Olympus is een imposant gebergte, dichtbij zee, in het noorden van Griekenland. Hier vind je het hoogste punt van Griekenland en de op één na hoogste piek van de Balkan: Mytikas (2.918,80 meter). En deze Olympus berg kun je van juni tot en met september prima bezoeken. Mount Olympus is een nationaal park en het unieke natuurgebied met 23 inheemse plantensoorten is tevens UNESCO werelderfgoed. Bij helder weer kun je de hoge bergtoppen zien vanuit de stad Thessaloniki en vanaf het strand in Chalkidiki. Je kunt op Mount Olympus overnachten tijdens een trekking of klim naar de top van Griekenland. Hiervoor vind je in totaal 12 berghutten in het gebied. Dit zijn 4 gezellige berghutten op Mount Olympus voor een ware huttentocht.

Gelukkig zijn er zeer goede Routemaps wandelkaarten (1:20.000 en 1:35.000) van het gebied verkrijgbaar en loopt het E4 wandelpad dwars door het Olympus gebergte. Een ervaren lokale wandelgids is aan te bevelen om je te begeleiden. Lees ook onze praktische tips voor je trekking op Mount Olympus.

Giosos Apostolidis: hoogstgelegen berghut op Mount Olympus

Giosos Apostolidis is de hoogstgelegen berghut op Mount Olympus op 2.697 meter bovenop het zogenaamde Muses Plateau. Het is tevens de hoogstgelegen georganiseerde berghut van de Balkan. In totaal biedt deze hut 90 slaapplaatsen en is gebouwd in 1962. Muildieren zorgen net als bij andere slaapplekken hoog in de bergen voor materialen en het eten en drinken. Je kijkt uit op de troon van Zeus en dat is natuurlijk prachtig wakker worden. Vanuit Apostolidis gaan wandelroutes naar bijvoorbeeld Mytikas en Skolios. Vooraf een slaapplaats in de Giosos Apostolidis berghut reserveren is een must en doe je telefonisch of online.

Kleinste en gezelligste berghut op de Olympus: Kakkalos

Berghut Kakkalos op Mount Olympus in PieriaKakkalos is de kleinste en tevens gezelligste berghut op Mount Olympus. Deze slaapplaats (2.650 meter) ligt net als Apostolidis op het Plateau van de Muzen, dateert uit 1961 en biedt slaapplaats aan 17 klimmers. Natuurlijk kun je hier ook wat eten en drinken na een lange wandeling of voor je van start gaat vroeg in de ochtend. De naam dankt deze verblijfplaats aan bergbeklimmer Christos Kakkalos die op 2 augustus 1913 samen met twee Zwitserse klimmers de eerste geregistreerde poging ondernam om de Mytikas te trotseren. Ruim vooraf een slaapplaats in de Kakkalos hut boeken is aan te raden en doe je telefonisch of online.

Agapitos (Shelter A): eerste en oudste berghut in Griekenland

Agapitos berghut op 2.100 meter op de OlympusBerghut Spilios Agapitos, ook Shelter A en Zolotas genoemd, is de oudste berghut in heel Griekenland en dateert uit 1930. Het ligt strategisch op 2.060 meter hoogte, biedt plaats aan maximaal 110 klimmers en ligt langs de E4 wandelroute. Een veelgebruikte slaapplaats om Mytikas en Skolios te bereiken. Tevens een gezellig punt voor de lunch of een drankje tijdens je wandeling en is dan ook populair voor een huttentocht op de Olympus. Spilios Agapitos ligt op drie uur wandelen van Prionia en je maakt maar liefst 1.000 hoogtemeters. Wil je blijven slapen in Spilios Agapitos ‘Shelter A’ dan adviseren we je om op voorhand een slaapplek te boeken.

Fantastisch uitzicht vanaf Petrostrouga (Rockstrouga)

Petrostrouga berghut op Mount Olympus in GriekenlandDe Petrostrouga, ook wel Rockstrouga genaamd, is een georganiseerde berghut op 1.945 meter boven de zeespiegel. Je bereikt deze hut als je je wandeling start in Gkortsia. ‘Het hoge balkon’ is de bijnaam van dit toevluchtsoord en het uitzicht wat je hiervandaan hebt verklaart alles; adembenemend. 80 backpackers kunnen hier de nacht tegelijk doorbrengen en Petrostrouga is net als de andere berghutten geopend van mei tot oktober. Je maakt hier bijvoorbeeld een stop als je onderweg bent naar het Muses Plateau. Om zeker te zijn van een slaapplaats in Petrostrouga kun je voorafgaand aan je wandeling reserveren.

Voor hygiëne is het aan te bevelen om een eigen kussensloop mee te nemen en een slaapzak. De ‘refuges’ hebben geen mogelijkheden om te douchen en een zaklamp is handig om mee te nemen. Neem in acht dat het boven bij deze berghutten vooral ’s nachts flink kan afkoelen tot soms wel onder het vriespunt. We adviseren je om een ervaren lokale gids, zoals Nektarios van Enjoy Travel,  in te huren om je te begeleiden als je Mount Olympus gaat beklimmen.