Mount Olympus

Mount Olympus (Olympos) is de hoogste berg van Griekenland en ligt op de grens van de districten Thessalië en Macedonië. De top is Mytikas genaamd met een hoogte van 2.918,80 meter boven de zeespiegel. Het wordt ook wel de berg van de goden genoemd en het hele gebied is een national park. Tevens is dit het eerste, en dus oudste, national park van Griekenland. Een prachtig natuurgebied. Op 2 augustus 1913 klommen twee Zwitsers, met een Griekse herder als gids, als eerste op de Mytikas bergtop. Dit wordt jaarlijks uitgebreid hier gevierd.

Mytikas is het hoogste punt van Mount Olympus en Griekenland

Zeus is de Griekse oppergod en bewoner van Mount Olympus. Hij beheerste alle krachten van de hemel, maar bliksems waren zijn bekendste en beste wapens. Vandaar ook zijn bijnaam ‘God van de donder’. De Olympus kun je het hele jaar door (georganiseerd) beklimmen. Echter is de winterperiode niet aan te raden door winterse buien, sneeuw en ijs. Vanuit kustplaatsen langs de Olympus Rivièra in Pieria kun je een dagexcursie maken naar deze top. ’s Morgens aan zee op en terras, s’ middags op het hoogste punt van Griekenland en eind van de middag weer terug op het strand.

Olympus ligt in het gelijknamige National Park. Een beschermd natuurgebied met unieke flora en fauna. Je vindt hier ook watervallen en prachtige wandelroutes door de bergen. Aan de zuidwestzijde ligt het Mount Olympus ski-resort. Dit wintersportgebied is operationeel van december tot en met april. Het klimseizoen naar de Griekse top start van 15 juni tot loopt door en met 15 oktober. In de winter kun je niet georganiseerd klimmen, aangezien sneeuw en ijs het dan te gevaarlijk maken.

Mount Olympus tips

Mount Olympus werd in 1938 het eerste National Park van Griekenland en heeft in totaal 52 bergtoppen. Mytikas is met 2.918,80 meter het hoogste punt van Griekenland en wordt ook wel ‘de troon van Zeus genoemd. De beste plaats als basis om Mount Olympus te gaan ontdekken is het dorp Litochoro in de streek Pieria. Hiervandaan worden ook georganiseerde trekking georganiseerd met ervaren gidsen. Of je naar de top kunt is afhankelijk van de weercondities en tevens van de drukte. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar jaarlijks klimmen ruim 10.000 mensen naar de top van de Mytikas.

Meestal wordt de berg beklommen met een overnachting in een berghut. Populair hiervoor is de Spilios Agapitos refuge op 2.100 meter. De spaghetti is hier een tip en ook een goede bodem om de volgende dag naar de top te klimmen. Je kunt echter ook in een dagdeel naar het hoogste van Griekenland toe. Je wordt dan tot zo’n 2.500 meter met een 4×4 gebracht en de rest doe je te voet. ’s Morgens vroeg je bed uit in een kustplaats, rond het middaguur op de top staan en later in de middag op het terras aan het strand.

Meer Griekenland aanbiedingen