Birdwatching Olympus Rivièra: vogelspotten in het Axios Delta National Park

10 september 2024   Bas Wanrooij

Flamingo's in het Axios Delta National Park in PieriaAan de noordkant van de Olympus Rivièra, ook bekend als de streek Pieria, vind je het Axios Delta National Park. Hier monden meerdere rivieren, zoals de Axios en Aliakmonas, uit in de golf van Thermaikos. Dit is één van de meest belangrijke wetlands van Griekenland met een oppervlakte van 338 km2 en waar 295 vogelsoorten zich huisvesten. In dit Natura 2000 gebied kun je bijvoorbeeld vogelspotten vanuit de Nea Agathoupoli observatietoren op vijf kilometer rijden van de kustplaats Makrygialos. Dit is birdwatching aan de Olympus Rivièra in het Axios Delta National Park.

Birdwatching: flamingo’s, pelikanen en de kleurrijke bijeneter

Birdwatching aan de Olympus Riviera in Nea AgathoupoliDoordat meerdere rivieren hier uitmonden in zee wordt het ondiepe zoute water wat zoeter. Veel vogelsoorten voelen zich hier prettig bij en huisvesten zich tijdelijk of permanenent in dit unieke moerasgebied met zoutpannen. De Nea Agathoupoli vogelkijkhut is van woensdag tot en met vrijdag van 10:00 tot 14:00 uur geopend. Tevens op twee zaterdagen per maand. Aanwezig zijn verrekijkers, telescopen en minimaal één vogelexpert. Erg leuk en interssant en birdwatching is het voor het hele gezin tijdens je vakantie.

Zelf hebben we tijdens ons bezoek kroeskoppelikanen, wielewalen, bijeneters, grote flamingo’s en een slangenarend gezien. Het had voor ons bezoek geregend en schijnbaar trekt dat vogels aan. De medewerker van het National Park liet ons een filmpje zien van een jonge jakhals die hier de dag ervoor langs de oevers liep. Andere prachtige vogels die je hier kunt spotten zijn bijvoorbeeld de blauwe kiekendief, balkansperwer, zeearend, scharrelaar, ijsvogel en hop.

Wandelen en fietsen door het Axios Delta National Park

Wij aan het vogelspotten in Nea Agathopouli vogelkijktorenOndanks dat je vanuit de Nea Agathoupoli vogelkijktoren een prachtig uitzicht hebt op de Aliakmonas rivier kun je ook dichterbij de vogels komen. Je kunt het voetpad (15 minuten wandelen) nemen naar het Agathoupoli wetland of op de fiets langs de Alyki Kitrous lagune rijden. Vanaf de Agia Paraskevi kerk kun je in noordelijke richting ook richting de Atheridas kaap wandelen. Je komt dan o.a. langs de hoge Kitron zoutberg. Dit noemt men ook wel de ‘groene route’ van het Axios Delta National Park in Pieria. In zee zie je bij Methoni en Makrygialos overigens talloze mosselpannen. Niet gek dat in tavernes hier veel gerechten met mosselen op de menukaart staan.