Dakos

Dakos is een typisch lokale mezze uit Kreta. Het wordt ook wel Koukouvayia genoemd en wordt in heel Griekenland in restaurants en tavernes geserveerd. Meestal als voorgerecht of lichte lunch. De basis is gedroogd brood (paximadia), meestal uit de oven, met daaroverheen verse tomaat, feta-kaas en olijfolie. Lokaal wordt het aangevuld met kappertjes, basilicum, kruiden en knoflook.

Dakos is een typisch Kretenzer mezze voor lunch of als voorgerecht

Dakos is een populair vegetarisch Kretenzer gerecht. In Nederland lekker op warme zomerse dagen in de tuin, op je balkon en bij de bbq. De geschiedenis van het Griekse recept gaat terug naar de jaren ’50 in de stad Rethymnon. De heer Koukouvayias, vandaar ook de bijnaam van het recept, was eigenaar van een taverne in de stad en serveerde Dakos als gerecht. De locals noemde het gerecht al snel een ‘koukouvayia’, omdat het nergens anders werd geserveerd.

Dakos ingrediƫnten

Bereidingstijd: 15 minuten

Gerstebrood (gedroogd brood kan ook)
4 tomaten in stukjes gesneden (Cherry-tomaatjes hebben de meeste smaak)
Feta-kaas gekruimeld
Extra vierge Griekse olijfolie
Oregano (gedroogd)
Kappertjes

Dakos bereiden

Leg het gerstebrood (paximadia) heel even in het water. Maximaal 10 seconden. Leg het brood op een bord en laat rijkelijk de Griekse olijfolie eroverheen lopen. Doe de gesneden tomaten eroverheen, de gekruimelde feta en wat meer olijfolie. Garneer de dakos met kappertjes en basilicum. Zelf kun je voor de smaak en snufje zout of peper toevoegen.

Drink er een glas ouzo bij of een Griekse witte wijn. Kali orexi!