Stira

Stira is een authentiek pittoresk bergdorpje in het zuiden van Evia. Het ligt op 30 kilometer ten noorden van Karistos en is eenvoudig te bereiken via de hoofdweg naar Chalkida. Deze weg gaat door het dorpje heen. Vijf kilometer ten noordwesten ligt het haventje van dorp Nea Stira genaamd. Vanuit de haven van Nea Stira gaat een frequente veerdienst naar Agia Marina in Attika op het vasteland van Griekenland.

Maak een culinaire stop in het bergdorpje Stira op Evia

Het is aan te bevelen om even te stoppen in Stira als je op weg bent naar Chalkida of Karistos. Op de hoek van het gezellige pleintje vind je een warme bakker en aan de andere zijde een kafenion Para Dosiako. Hier kun je lokaal gemaakt banket kopen als koekjes en taart. Lekker opeten op het terrasje in de schaduw.

De kerk van Stira siert het centrale dorpsplein en als je later op de avond hier langskomt lonkt de souvlaki van Griekse taverna. Een wandeling door het dorp en de smalle straatjes is een tip om te maken. De rust en de fraaie uitzichten zullen je niet teleurstellen.

foto album

Stira tips

Para Dosiako kafenion Stira Evia

Para Dosiako kafenion Stira

’s Morgens ruikt het al heerlijk op het pleintje van Stira. Parkeer je auto en loop naar de bakker voor vers brood, lokale broodjes (hartig en zoet) en drankjes. Een tip om te ontbijten hier.

Als je van het pleintje af loopt iets naar beneden heb je een mooi uitzicht op Nea Stira aan zee. Let ook op de architectuur van de huizen in het dorp. De één is nog mooier dan de ander.

Bekijk alle aanbiedingen

Stira bezienswaardigheden

Drakospito bij Stira op Evia

Drakospito langs de weg bij Stira

Op de heuvel boven Styra vind je de resten van de oude acropolis Armenon. De weg hierheen is niet de beste en te voet is misschien een beter alternatief. De Gate of Armenon is het symbool van de gemeente Stira.

Niet ver ten zuiden van Stira kom je een drakenhuis tegen (Drakospito) direct langs de doorgaande weg. Het is één van de drie drakenhuizen in het zuiden van Evia en ligt op vijf kilometer van het dorp in de bocht op een heuveltje. Deze is het makkelijkst te vinden en te bezichtigen. Het bordje langs de weg met Drakospito is geen aanduiding om de afslag te nemen. Let op dus als je af wilt slaan je staat direct achter het drakenhuis.

Wat zijn jouw tips voor Stira?